| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: wędlina domowa

czwartek, 27 grudnia 2012

Dziś moi drodzy szynka pieczona.

W tym roku Aneta postanowiła upiec szynkę wieprzową. Byłem ciekaw do czego jej była potrzebna sól peklowa. Dowiedziałem się kilka dni później gdy w domu pojawił się piękny kawałek wieprzowej szynki. Domowa wędlina w tym roku całkowicie opanowała nasz świąteczny stół. Pieczony boczek, pasztet z rozmarynem i szynka z dzisiejszego przepisu stały się wspaniałym dodatkiem do świątecznych śniadań.

przepis na szynkę

*Szynka pieczona*

  • szynka wieprzowa ok 1kg
  • sól peklowa
  • czosnek
  • jałowiec ziele
  • pieprz ziarna
  • liść laurowy
  • tymianek świeży
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz

 

Szynkę należy przed pieczeniem peklować. Dzięki temu mięso po upieczeniu będzie miało ładny różowy kolor. Peklowanie to proces żmudny i długi - powinien trwać  kilkanaście dni, a nawet i kilka  tygodni. Nie mieliśmy tyle czasu. Szynka moczyła się w roztworze soli peklowej i przypraw kilka dni, a mimo to była po upieczeniu krucha, aromatyczna i miała przyjemny świeży kolor. Polecam sposób ze strony wedlinydomowe.pl: Peklowanie mokre mięsa

przepis na domową wędlinę

Po osuszeniu mięsa zostało ono mocno natarte solą, pieprzem i rozmarynem. Związaliśmy szynkę mocno sznurkiem. Wierzchnią warstwę tłuszczu ponacinaliśmy i  w miejsca nacięć wkładaliśmy kawałki czosnku i ziaren jałowca. Pod pęta wciskaliśmy liście laurowe i gałązki tymianku. Tak przygotowane mięso trafiło do worka nacięciami do góry. Piekarnik rozgrzany do temperatury 200 stopni i szynka piekła się około 1 godziny. Pod koniec rozcięliśmy worek by wierzch uzyskał kolor widoczny poniżej.

przepis na domową wędlinę

Genialna sprawa na świątecznym stole. Świeży chleb z masłem i porządnym plastrem domowo przygotowanej szynki to najlepsze co można było zjeść w świąteczny poranek. Polecamy !