| < Maj 2018 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jeste¶my też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstr±g pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski ¶l±skie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: pier¶ kaczki

poniedziałek, 28 lipca 2014

Jaki¶ czas nosiłem się z zamiarem poprawienia zdjęć w poprzednim przepisie na pier¶ kaczki. Tym razem się nie udało bo zrobili¶my pier¶ kaczki zupełnie inaczej. Było jeszcze pyszniej. Sos ¶liwkowy podkre¶lił delikatne mięso kaczuszki idealnie. Polecam kaczkę, a sos w szczególno¶ci.

pier¶ kaczki

*Pier¶ kaczki w sosie ¶liwkowym*

  • pier¶ kaczki ze skór± - 3 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

*Sos ¶liwkowy*

  • ¶liwki suszone - 80g
  • ¶liwki węgierki ¶wieże - 200g
  • sos sojowy ciemny - 60ml
  • miód - 70ml
  • ocet balsamiczny lub z czerwonego wina - 50ml
  • czosnek polski - 2 z±bki
  • papryka ostra - do smaku

Z piersi kaczki usuwamy penset± pozostało¶ci piórek je¶li takowe sie zdarz±. Nacinamy ostrym nożem skórę aż do mięsa uważaj±c by samej piersi nie uszkodzić. Nacieramy piersi mieszank± pieprzu, soli i dużej ilo¶ci suszonego, przetartego w rękach majeranku. Odkładamy mięso do lodówki na pół godziny.

piers kaczki

W tym czasie możemy przygotować sos. W szkołach ucz± by sos robić na wytopionym z kaczki tłuszczu ale nasz na próbę zrobili¶my inaczej. Dzięki temu sos można użyć także do innych dań nawet wegetariańskich.

Do garnka wlewamy miód, sos sojowy oraz zmiażdżony czosnek. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy ¶liwki suszone oraz ¶wieże bez pestek. Podlewamy octem i gotujemy około 30 minut. Doprawiamy ostr± papryk±, której nie powinni¶my oszczędzić by sos miał swoj± moc. Po 30 minutach blendujemy zredukowany sos. Ja dodatkowo przetarłem go przez drobne sitko. Chwila pracy ale sos mamy gładziutki jak pupcia niemowlęcia.

pier¶ kaczki

Piersi smażymy na mocno rozgrzanej patelni skór± do dołu. Skóra ma być mocno chrupi±ca a znajduj±cy się pod ni± tłuszcz  powinien się cały wytopić. Jakies 5 minut starczy. Gdy to się stanie przekładamy mięso na drug± stronę i smażymy około 3 minut.

pier¶ kaczki

Tak przygotowane piersi powinny trafić do brytfanki i do piekarnika orzgrzanego już na 180 stopni. 15-25 minut w piecu i piersi gotowe. Czas zależny od ulubionego stopnia wysmażenia mięsa i wielko¶ci samych piersi. Każdy musi za pierwszym razem sam poeksperymentować by znaleĽć swój ideał. Nam piętna¶cie minut wystarczyło (nareszcie przekonałem Anetę, do lekko krwistego mięsa kaczki)

pier¶ kaczki

Piersi kroimy w plastry ale dajmy jej odpocz±ć po wyjęciu z pieca by wariuj±ce z powodu temperatury soki nam po zbyt wczesnym przecięciu soki nie wypłyneły. Podana z ziemniaczkami i modr± kapustk± pier¶ kaczki z pysznym sosem ¶liwkowym u¶wietniła niedzielny obiad. Pycha!

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Kaczkę Dziwaczkę podali w buraczkach więc my piersi z kaczki też podamy z tym pysznym warzywem. Przepis na miodowo-imbirowe buraczki we wcze¶niejszym wpisie. Przepis na pyszn± pier¶ kaczki marynowan± w sosie sojowym, miodzie, imbirze i rozmarynie musiał się znaleĽć na naszym blogu przed ¦więtami. Udał nam się wczorajszy obiad, a przyprawami pachnie w domu do dzi¶.  Polska kaczka w dalekowschodnim zestawie aromatów.

przepis na pier¶ kaczki

*Pier¶ kaczki*

  • pier¶ kaczki 3szt
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy ciemny 150ml
  • miód 2 łyżeczki
  • imbir ¶wieży 5cm 
  • czosnek 4 z±bki
  • rozmaryn suszony lub ¶wieży
  • czosnek 4-5 nieobranych z±bków
  • połówka ¶wieżej pomarańczy
  • m±ka pszenna - czubata łyżka
  • półtorej szklanki bulionu
  • pieprz
  • sól

 

Umyte piersi kaczki ze skór± nacieramy sol± i pieprzem. Z sojowego sosu, miodu, startego na tarce imbiru, posiekanego drobno czosnku i solidnej szczypty rozmarynu tworzymy marynatę. Skórę kaczych piersi nacinamy aż do znajduj±cego się między ni± a mięsem tłuszczu. Wcieramy cało¶ć w mięso i we wszystkie nacięcia. Zamarynowane piersi odkładamy na 2 godziny do lodówki.

przepis na pier¶ kaczki

Na teflonowej patelni bez oliwy  smażymy piersi skór± do dołu. Smażymy je dopóki cały tłuszcz się z kaczki nie wytopi, a skórka nie stanie się chrupi±ca. Przekładamy piersi  tym razem skór± do góry do brytfanki i podlewamy odrobin± wytopionego z kaczki tłuszczu. Wrzucamy jeszcze 4 lub 5 nieobranych z±bków czosnku w cało¶ci i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni około 25 minut. Pod koniec możemy piersi obrócić jeszcze raz na skórkę i wł±czyć termoobieg. Stopień wysmażenia mięsa jest zależny od Waszych upodobań. S± tacy co lubi± kaczuszkę krwist± w ¶rodku, s± tacy (...i my się do nich zaliczamy) by mięso było wysmażone w cało¶ci. Dlatego czas pieczenia piersi z kaczki oscyluje od 15 do 25 minut.

przepis na pier¶ kaczki

W międzyczasie z pozostałego na patelni sosu sojowego i kaczego tłuszczu robimy sos z nut± pomarańczow±. Do pozostało¶ci po smażeniu piersi z kaczki podsypujemy m±ki ci±gle mieszaj±c by nie zrobiły się grudki. Po chwili dolewamy bulion i ¶cieramy skórkę z połowy ¶wieżej pomarańczy. Sól , pieprz do smaku i pyszny sos gotowy.

przepis na pier¶ kaczki

Podali¶my wczoraj kaczkę na miodowych buraczkach ze ¶l±skimi kluskami. Powiem tak - dawno nie jadłem tak fajnej potrawy. Dawidowi się aż uszy trzęsły, szczególnie do buraczków, na które także zapraszam. 

 

@edycja 2014-07-27

Piekli¶my dzi¶ kaczuszkę ponownie. Skorygowałem w zwi±zku z tym czas pieczenia także i w tym przepisie. 15 minut to według mnie czas optymalny, a je¶li kto¶ lubi mocno wypieczon± niech dołoży trochę czasu i wypiecze mięso góra 25 minut. Oto ona:

przepis na pier¶ kaczki

Przepis na powyższ± pier¶ kaczki już na blogu. Na pyszny sos ¶liwkowy też.