| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: pierś kaczki

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Kaczkę Dziwaczkę podali w buraczkach więc my piersi z kaczki też podamy z tym pysznym warzywem. Przepis na miodowo-imbirowe buraczki we wcześniejszym wpisie. Przepis na pyszną pierś kaczki marynowaną w sosie sojowym, miodzie, imbirze i rozmarynie musiał się znaleźć na naszym blogu przed Świętami. Udał nam się wczorajszy obiad, a przyprawami pachnie w domu do dziś.  Polska kaczka w dalekowschodnim zestawie aromatów.

przepis na pierś kaczki

*Pierś kaczki*

  • pierś kaczki 3szt
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy ciemny 150ml
  • miód 2 łyżeczki
  • imbir świeży 5cm 
  • czosnek 4 ząbki
  • rozmaryn suszony lub świeży
  • czosnek 4-5 nieobranych ząbków
  • połówka świeżej pomarańczy
  • mąka pszenna - czubata łyżka
  • półtorej szklanki bulionu
  • pieprz
  • sól

 

Umyte piersi kaczki ze skórą nacieramy solą i pieprzem. Z sojowego sosu, miodu, startego na tarce imbiru, posiekanego drobno czosnku i solidnej szczypty rozmarynu tworzymy marynatę. Skórę kaczych piersi nacinamy aż do znajdującego się między nią a mięsem tłuszczu. Wcieramy całość w mięso i we wszystkie nacięcia. Zamarynowane piersi odkładamy na 2 godziny do lodówki.

przepis na pierś kaczki

Na teflonowej patelni bez oliwy  smażymy piersi skórą do dołu. Smażymy je dopóki cały tłuszcz się z kaczki nie wytopi, a skórka nie stanie się chrupiąca. Przekładamy piersi  tym razem skórą do góry do brytfanki i podlewamy odrobiną wytopionego z kaczki tłuszczu. Wrzucamy jeszcze 4 lub 5 nieobranych ząbków czosnku w całości i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni około 25 minut. Pod koniec możemy piersi obrócić jeszcze raz na skórkę i włączyć termoobieg. Stopień wysmażenia mięsa jest zależny od Waszych upodobań. Są tacy co lubią kaczuszkę krwistą w środku, są tacy (...i my się do nich zaliczamy) by mięso było wysmażone w całości. Dlatego czas pieczenia piersi z kaczki oscyluje od 15 do 25 minut.

przepis na pierś kaczki

W międzyczasie z pozostałego na patelni sosu sojowego i kaczego tłuszczu robimy sos z nutą pomarańczową. Do pozostałości po smażeniu piersi z kaczki podsypujemy mąki ciągle mieszając by nie zrobiły się grudki. Po chwili dolewamy bulion i ścieramy skórkę z połowy świeżej pomarańczy. Sól , pieprz do smaku i pyszny sos gotowy.

przepis na pierś kaczki

Podaliśmy wczoraj kaczkę na miodowych buraczkach ze śląskimi kluskami. Powiem tak - dawno nie jadłem tak fajnej potrawy. Dawidowi się aż uszy trzęsły, szczególnie do buraczków, na które także zapraszam. 

 

@edycja 2014-07-27

Piekliśmy dziś kaczuszkę ponownie. Skorygowałem w związku z tym czas pieczenia także i w tym przepisie. 15 minut to według mnie czas optymalny, a jeśli ktoś lubi mocno wypieczoną niech dołoży trochę czasu i wypiecze mięso góra 25 minut. Oto ona:

przepis na pierś kaczki

Przepis na powyższą pierś kaczki już na blogu. Na pyszny sos śliwkowy też.