| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: liść laurowy

niedziela, 05 października 2014

Wizyta na dąbrowskim ryneczku zwanym Merkurym zawsze mocno nas kulinarnie inspiruje. Tym razem trafiła nam się doskonałej jakości łopatka wieprzowa. Postanowiliśmy ją udusić z warzywami i czerwonym winem. Doskonałe mięso, dobre południowo amerykańskie wino, pyszne polskie warzywa. Z tego zestawu musiało wyjść coś dobrego.

przepis na łopatkę wieprzową

*Łopatka wieprzowa duszona w warzywach*

  • łopatka wieprzowa b/k - 80 dag
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • cebula - 3 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • ocet z czerwonego wina - 1/2 szklanki
  • wino czerwone wytrawne - 1/2 szklanki
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

 

Mięso kroimy w plastry. Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zalewamy octem winnym i odstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować musimy warzywa. Obieramy i kroimy w paski marchewki oraz korzeń pietruszki. Cebule kroimy w piórka, a czosnek w plasterki.

przepis na łopatkę wieprzową

Zamarynowane octem mięso przesmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni. Zarumienione plastry łopatki przenosimy do rondla. Na rozgrzaną po smażeniu mięsa patelnię wrzucamy warzywa, które także należy dość intensywnie przesmażyć. Warzywa trafiają do rondla. Na gorącą patelnię natomiast wylewamy ostrożnie pół szklanki dobrego czerwonego i wytrawnego wina. To wszystko co po smażeniu mięsa i warzyw zostało na patelni wzbogaci wino i trafi ponownie do potrawy. Zredukowane w ten prosty sposób wino przelewamy do rondla.

przepis na łopatkę wieprzową

Pozostało już tylko dodać do naczynia chochelkę lub dwie bulionu, kilka liści laurowych, kilka ziaren angielskiego ziela i odrobinę rozmarynu. Dusimy mięso pod przykryciem około godziny aż zmięknie i nabierze wszystkich aromatów z otaczających go w rondlu składników.

Podać z ryżem i na przykład sałatką szwedzką ... rewelacja na domowym stole.

piątek, 07 lutego 2014

Tytułowe cudo przywiozła Aneta z pracy. Jej koleżanka taką oto musztardę robi i poczęstowała nas dając równocześnie przepis. Napiszę tak: w życiu bym nie wpadł na to by z gruszek zrobić musztardę. Jednak po degustacji z wędliną, a także z owsianymi nuggetsami z czystym sumieniem mogę ten ciekawy produkt na blogu polecić. Znajdziemy musztardę z gruszek  na sklepowej półce ale można ją zrobić samodzielnie więc nie ma co po sklepach biegać. Zróbcie ją sami.

przepis na musztardę

*Musztarda z gruszek*

  • gruszki - 2,5 kg
  • gorczyca - 12 łyżek
  • cukier - 8 łyżek
  • sól - 4 łyżeczki
  • ocet - 1 szklanka
  • goździki - 8 sztuk
  • liść laurowy - 4 sztuki
  • pieprz - 20 ziaren

Gruszki obieramy ze skórek, usuwamy ogonki i kroimy na połówki lub ćwiartki. Owoce należy piec około godziny w temperaturze 190 stopni Celcjusza. Ostudzone przecieramy przez sitko. W moździerzu ucieramy  ziarna pieprzu, goździki i listki laurowe. Mieszankę przypraw należy zagotować z octem i ostudzić. Masę gruszkową ucieramy z cukrem, solą i zmielonymi ziarnami gorczycy. Do przygotowanej masy dolewamy ostudzonego octu. Dolewamy powoli ciągle mieszając aż uzyskamy musztardową konsystencję. Gotową musztardę rozlewamy do słoiczków. Musztarda przed podaniem na stół powinna poleżakować kilka dni.

Powyższego przepisu nie będziemy udoskonalać bo jakość musztardy przygotowana przez Anety koleżankę jest dla nas doskonała. Od Was zależy jak sobie ją urozmaicicie, a przypuszczam, że można z nią sporo poeksperymentować.

 

poniedziałek, 03 grudnia 2012

Co robicie z mięsem, na którym gotujecie niedzielny rosół? My zbieramy cierpliwie aż przyjdzie dzień taki jak ten. Przepyszne krokiety z mięsem i kapustą zagościły na naszym stole. Uwielbiam zawijane naleśniki z mięsno-kapuścianym farszem i solidną porcją czerwonego barszczu z najlepszych polskich buraków.Poniższe krokiety to 100% domowego jedzenia ... pycha !

przepis na krokiety

*Krokiety z mięsem i kapustą*

  • mięso wołowe 60 dag
  • kapusta kiszona 1 kg
  • cebula
  • oliwa lub olej roślinny
  • ciasto naleśnikowe (przepis na naszym blogu)
  • jajko
  • bułka tarta
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Kiszoną kapustę gotujemy z kilkoma ziarenkami angielskiego ziela i laurowymi listkami. Gdy kapusta zmięknie odsączamy ją i czekamy aż wystygnie. W tym czasie możemy zmielić wołowinę. Każdej niedzieli gotując rosół zostawiamy sobie w zamrażalniku kawałki użytego w nim wołowego mięsa. Kawałki antrykotu, pręgi lub innej rosołowej porcji. Raz, że nie lubimy marnować dobrego mięsa,  a dwa farsz oparty o kawałki mięsa z rosołu jest doskonały. Mięso podczas gotowania przejmuje sporą część aromatów warzyw i staje się świetną bazą farszu do krokietów.

przepis na krokiety

Zmielone dokładnie mięso łączymy z ostygniętą i pokrojoną kapustą kiszoną. Na odrobinie oliwy smażymy na złoty kolor posiekaną cebulę, która także trafia do farszu. Odrobina kolorowego pieprzu oraz soli dla smaku i mieszamy farsz dokładnie.

przepis na krokiety

Z ciasta naleśnikowego smażymy nieco grubsze niż zwykle placki, w które zwijamy kilka łyżek farszu. Z podanych składników winno wyjść około 13-15 krokietów. W miseczce pozostało nam rozbełtać jajko by obtoczyć z jego pomocą krokiety w bułce tartej.

przepis na krokiety

Smażymy krokiety z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Podajemy przepyszne krokiety z gorącym, czerwonym barszczem.

przepis na krokiety

Tak więc jeśli do tej pory nie odkładaliście rosołowego mięsa to róbcie to. Warto je wykorzystać powtórnie do krokietów lub pierogów.