| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: imbir

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Marchew to warzywo uniwersalne. To surówki, sałatki warzywne, pyszne soki, zdrowe przekąski, a nawet składnik pysznych ciast. Niewiele warzyw można tak intensywnie wykorzystać jak marchew. Zupa marchewkowa w postaci gęstego kremu to kolejny sposób na przygotowanie tego pysznego warzywa.

przepis na zupę krem

Podana z chrupiącym boczkiem lub grzankami zaspokoi nie jednego głodomora.

*Zupa marchewkowa*

  • marchew 80dag
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - łyżka
  • imbir - 1 cm
  • bulion 
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • curry - przyprawa 1 łyżeczka

 

Marchewkę obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy w plasterki. Cebul siekamy drobno i razem z marchewką obsmażamy na łyżce masła. Wystarczy warzywom jakieś 10 minut by uwolnić z siebie to co najlepsze dla smaku kremowej zupy. Na porcji rosołowej z udziałem włoszczyzny i 3 ziemniaków gotujemy bulion. Po ugotowaniu mięso i warzywa usuwamy z garnka. Ziemniaki przydadzą nam się do zagęszczenia kremu.

przepis na zupę krem

Do tak przygotowanego wywaru wrzucamy obsmażone marchewki i cebulę. Gotujemy marchew do miękkości. Całość przelewamy przez sito by przetrzeć marchew, cebulę i ziemniaki w mikserze. Do zmiksowanych warzyw dolewamy powoli bulion mieszając całość łyżką do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji. Wystarczy już tylko zupę podgotować przez około 3 minuty doprawiając startym imbirem, łyżeczką curry, pieprzem i solą.

przepis na zupę krem

Zupę podajemy z paskami chrupiącego cieniutkiego boczku. 

 

piątek, 08 lutego 2013

Dziś przepis na barszcz czerwony z pysznych polskich buraków. Gęsty bo podany w formie kremu i wzbogacony właściwościami antybiotycznymi czosnku i przeciwzapalnymi imbiru.

przepis na zupę krem

Zima w tym roku jest jak powiedział mój kolega - lekka ale upierdliwa. To fakt - skoki temperatur i częste zmiany aury  sprzyjają stanom grypowym. Na chorobę najlepsza gęsta i pożywna zupa. Przedstawiamy Wam więc tradycyjne polskie kresowe danie w całkiem ciekawej formie o właściwościach antygrypowych.

*Barszcz czerwony (krem)*

  • 80 dag buraków czerwonych (niewielkie sztuki)
  • mięso na bulion (drobiowa lub wołowa porcja rosołowa)
  • marchewka - 1 szt
  • pietruszka korzeń - 2 szt
  • cebula czerwona - 1 szt
  • imbir świeży - około 2 cm korzenia
  • śmietana do zup 100ml
  • czosnek 2 ząbki
  • majeranek - łyżka
  • sok z cytryny około 1 łyżeczki
  • pieprz kolorowy
  • sól

Mięso gotujemy w około 2 litrach wody do czasu aż przestaną się pokazywać zaburzyny, które usuwamy z powierzchni. Do garnka trafiają wtedy warzywa.  Pamiętajcie, że najwięcej słodyczy jest w burakach mniejszych. Gotujemy wszystko do miękkości. Warzywa wyławiamy do pojemnika, a mięso odkładamy do lodówki. Przyda się przykładowo na  krokiety.

Miksujemy wszystkie warzywa na gęstą masę. Do warzyw dolewamy powoli bulion, aż krem osiągnie odpowiednią gęstość. Zupę doprawiamy utartym imbirem, rozgniecionymi ząbkami czosnku, majerankiem. Całość do smaku  potrzebuje jeszcze soli, pieprzu i wyciśniętego z cytryny soku. Tak około łyżeczki.

przepis na zupę krem

Gotujemy krem jeszcze chwilę zabielając go hartowaną śmietanką. Podajemy go z ugotowanymi ziemniakami w połówkach i dekorujemy posiekanym koperkiem. Dzieciaki pochłonęły po dwie miski zupy. Słodki smak małych buraczków podkreślony imbirem i czosnkiem wymiata - uwierzcie na słowo lub spróbujcie go zrobić sami.

czwartek, 03 stycznia 2013

W przepisie do pieczonych piersi kaczki widzieliście zapewne miodowo-imbirowe buraczki. Marchewkę można zrobić dokładnie w ten sam sposób i jest równie rewelacyjna. Podaliśmy ją do szaszłyków drobiowych widocznych na zdjęciu. Była delikatna, słodka i z rewelacyjnym aromatem świeżego imbiru. Boski dodatek do obiadów - polecamy:

przepis na marchewkę

*Marchewka glazurowana*

  • 80 dag marchewki - mniejsze
  • masło - pół kostki
  • miód - 2 łyżki
  • imbir 5cm
  • ocet winny - 3 łyżeczki

Umyte warzywa kroimy w podłużne plastry i gotujemy w osolonej wodzie al dente. Nie możemy dopuścić do tego by marchewka była rozgotowana. Na patelni topimy 100 gram masła dodając dwie łyżki miodu. Gdy masło z miodem się połączy dodajemy utarty imbir i mieszamy całość przez chwilę. Na patelnię wrzucamy ugotowane marchewki i dusimy podlewając do smaku octem winnym. Ocet zrównoważy nam bardzo słodkie aromaty marchewki i miodu. jeśli Wasze dzieciaki nie lubią warzyw to ten sposób je przekona na pewno.

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Kaczkę Dziwaczkę podali w buraczkach więc my piersi z kaczki też podamy z tym pysznym warzywem. Przepis na miodowo-imbirowe buraczki we wcześniejszym wpisie. Przepis na pyszną pierś kaczki marynowaną w sosie sojowym, miodzie, imbirze i rozmarynie musiał się znaleźć na naszym blogu przed Świętami. Udał nam się wczorajszy obiad, a przyprawami pachnie w domu do dziś.  Polska kaczka w dalekowschodnim zestawie aromatów.

przepis na pierś kaczki

*Pierś kaczki*

  • pierś kaczki 3szt
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy ciemny 150ml
  • miód 2 łyżeczki
  • imbir świeży 5cm 
  • czosnek 4 ząbki
  • rozmaryn suszony lub świeży
  • czosnek 4-5 nieobranych ząbków
  • połówka świeżej pomarańczy
  • mąka pszenna - czubata łyżka
  • półtorej szklanki bulionu
  • pieprz
  • sól

 

Umyte piersi kaczki ze skórą nacieramy solą i pieprzem. Z sojowego sosu, miodu, startego na tarce imbiru, posiekanego drobno czosnku i solidnej szczypty rozmarynu tworzymy marynatę. Skórę kaczych piersi nacinamy aż do znajdującego się między nią a mięsem tłuszczu. Wcieramy całość w mięso i we wszystkie nacięcia. Zamarynowane piersi odkładamy na 2 godziny do lodówki.

przepis na pierś kaczki

Na teflonowej patelni bez oliwy  smażymy piersi skórą do dołu. Smażymy je dopóki cały tłuszcz się z kaczki nie wytopi, a skórka nie stanie się chrupiąca. Przekładamy piersi  tym razem skórą do góry do brytfanki i podlewamy odrobiną wytopionego z kaczki tłuszczu. Wrzucamy jeszcze 4 lub 5 nieobranych ząbków czosnku w całości i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni około 25 minut. Pod koniec możemy piersi obrócić jeszcze raz na skórkę i włączyć termoobieg. Stopień wysmażenia mięsa jest zależny od Waszych upodobań. Są tacy co lubią kaczuszkę krwistą w środku, są tacy (...i my się do nich zaliczamy) by mięso było wysmażone w całości. Dlatego czas pieczenia piersi z kaczki oscyluje od 15 do 25 minut.

przepis na pierś kaczki

W międzyczasie z pozostałego na patelni sosu sojowego i kaczego tłuszczu robimy sos z nutą pomarańczową. Do pozostałości po smażeniu piersi z kaczki podsypujemy mąki ciągle mieszając by nie zrobiły się grudki. Po chwili dolewamy bulion i ścieramy skórkę z połowy świeżej pomarańczy. Sól , pieprz do smaku i pyszny sos gotowy.

przepis na pierś kaczki

Podaliśmy wczoraj kaczkę na miodowych buraczkach ze śląskimi kluskami. Powiem tak - dawno nie jadłem tak fajnej potrawy. Dawidowi się aż uszy trzęsły, szczególnie do buraczków, na które także zapraszam. 

 

@edycja 2014-07-27

Piekliśmy dziś kaczuszkę ponownie. Skorygowałem w związku z tym czas pieczenia także i w tym przepisie. 15 minut to według mnie czas optymalny, a jeśli ktoś lubi mocno wypieczoną niech dołoży trochę czasu i wypiecze mięso góra 25 minut. Oto ona:

przepis na pierś kaczki

Przepis na powyższą pierś kaczki już na blogu. Na pyszny sos śliwkowy też.

Wczorajsza uczta i pyszna pierś kaczki zmobilizowała nas do uatrakcyjnienia polskich buraczków by pasowały aromatami do delikatnego mięsa marynowanego w imbirze i sojowym sosie. Okazuje się że miód i imbir idealnie pasuje do pysznych polskich warzyw. Buraczki miodowo-imbirowe były doskonałym dodatkiem do smażonych piersi kaczych.

*Buraczki imbirowo-miodowe*

  • 80 dag buraków - mniejszych
  • masło - pół kostki
  • miód - 2 łyżki
  • imbir 5cm
  • ocet winny - 3 łyżeczki

 

przepis na buraczki

Buraki gotujemy w osolonej wodzie al dente. Nie można ich rozgotować ponieważ starte będą się jeszcze chwilę dusić w przyprawach. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i ścieramy na największych oczkach tarki. Na patelni rozpuszczamy połowę kostki masła (czyli jakieś 100g) i dwie solidne łyżki miodu. Do uzyskanego karmelu ścieramy imbir i wrzucamy starte buraki, które w kilka sekund wypiją całą słodycz z patelni.

przepis na buraczki

Dusimy je chwilę dodając 3 łyżeczki winnego octu. Buraki w ten sposób zrobione smakują rewelacyjnie i obawiam się, że tradycyjnie przyrządzane u nas buraczki to przeszłość. Imbir to wspaniała przyprawa, która do polskich buraków pasuje jak znalazł.

 

wtorek, 27 listopada 2012

Ojciec w tym tygodniu się zajmuje kuchnią więc fajerwerków nie ma ale pierś  kurczaka potrafię podać. Dziś na słodko z ananasem kotlety z natartej imbirem piersi. Podane z placuszkami ziemniaczanymi w gęstej śmietanie i buraczkami.

przepis na pierś kurczaka

Oto przepis:

*Pierś  kurczaka z ananasem*

  • dwie podwójne piersi kurczaka
  • 4 plastry ananasa (może być z puszki)
  • żółty ser plastry
  • imbir świeży (3 cm )
  • czosnek
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • papryka słodka czerwona suszona
  • płatki owsiane
  • bułka tarta
  • jajko

 

Piersi myjemy i odtłuszczamy. Kroimy obie wzdłuż na pół i rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy mocno czosnkiem i startym na tarce imbirem. Sól, pieprz świeżo zmielony i kotlety mogą sobie iść poleżakować do lodówki. W tym czasie Ojciec się zabiera za gotowanie pomidorowej i tajenie ryżu do niej. Wyszła pyszna ale sposób na moją pomidorową z bazyliowym ryżem podam kiedyś indziej.

przepis na pierś kurczaka

Mieszamy na talerzyku suchą panierkę: bułkę tartą, płatki owsiane i słodką suszoną paprykę. Na drugim mamy już rozbełtane jajko więc możemy panierować kotlety. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy najpierw plastry ananasa. Niezbyt długo - ma tylko zmięknąć i nabrać ciemniejszego koloru. Odkładamy go na talerzyk, a w jego miejsce trafiają piersi kurczaka. Gdy usmaży nam się jedna strona obracamy je i układamy na ich wierzchu plastry ananasa i żółty ser. Kotlety prószymy koperkiem i zabieramy się do jedzenia.