| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: karkówka

sobota, 07 grudnia 2013

Kolejny po bigosie przepis na szlacheckie danie opisane przez wieszcza Adama Mickiewicza w "Panu Tadeuszu".

"Majorze, gdyby zrazów? (...)

Wniesiono wazę, cukier, butelki i zrazy.

Płut i Ryków tak czynnie zaczęli się zwijać,

Tak łakomie połykać i gęsto zapijać,

Że w pół godziny zjedli dwadzieścia trzy zrazy"

Księga IX. Bitwa, w. 241-260



Zrazy wieprzowe duszone w grzybowym sosie zawinięte w mocną wędzoną szynkę szwarcwaldzką. Doskonały obiad z imbirowymi buraczkami i szarą śląską kluską. Polecam ten przepis bo każdy kto w naszej rodzinie zjadł takiego zrazika nie mógł się go nachwalić.

przepis na zrazy

*Zrazy wieprzowe*

  • karkówka - 1 kg zmielonej
  • szynka szwarcwaldzka - kilka cienko krojonych plastrów
  • jajko
  • bułka kajzerka
  • cebula - 2 średnie sztuki
  • sól
  • pieprz
  • musztarda
  • grzyby suszone (podgrzybki) - 20g
  • olej roślinny
  • mąka pszenna

 

Do zmielonego mięsa dodajemy jajko i przesmażoną na złoto posiekaną cebulę. Mieszamy masę dokładnie dodając jeszcze namoczoną w wodzie kajzerkę. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Każdy plaster szynki smarujemy solidnie musztardą. Z masy mięsnej odrywamy kawałki i formujemy walec (coś na kształt popularnych kartaczy). Obtaczamy w mące i zawijamy w plaster szynki. Smażymy na oleju z każdej strony na rumiano.

przepis na zrazy

Namoczone kilka godzin wcześniej grzyby kroimy w paski i gotujemy w niewielkiej ilości  wody, w której były moczone. Gdy płyn się zredukuje i nabierze odpowiedniego koloru wkładamy do niego obsmażone zrazy. Całość dusimy około 30 minut. Zagęszczamy powstały sos śmietaną lub mąką. Doprawiamy solidnie solą i świeżo zmielonym pieprzem.

piątek, 26 kwietnia 2013

"W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;"

...już wiecie? Oczywiście - dziś narodowa potrawa Rzeczypospolitej - pyszny kwaskowy bigos z kiszonej i świeżej kapusty z dodatkiem śliwek. W pięknych słowach potrawę, z której słyniemy na świecie wspominał Adam Mickiewicz. Nic dodać nic ująć do owego opisu więc niech fragment IV księgi "Dyplomatyka i łowy" uatrakcyjni dzisiejszy wpis.


przepis na bigos

"Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy."

 


*Bigos*

  • kiszona kapusta - 2kg
  • biała kapusta - 1kg
  • karczek b/k - 60dag
  • łopatka b/k - 60dag
  • kiełbasa - 50dag
  • słonina - 10dag
  • cebula - 2szt
  • pieczarki - 70dag
  • śliwka suszona słodka - 10dag
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • liść laurowy - 5 listków
  • ziele angielskie - 10 ziaren
  • jałowiec - 2 lub 3 ziarna
  • majeranek - łyżeczka
  • kminek - łyżeczka
  • papryka słodka - łyżeczka
  • papryka ostra - łyżeczka
  • cukier lub miód
  • sól
  • pieprz

 

"Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnem okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem."


 

Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą. Jeżeli jest bardzo kwaśna należy ją przepłukać. Warto poszukać dobrej jakości kapusty kiszonej bo to co można znaleźć ostatnio na rynku trudno czasami nazwać kapustą. Kapusta lubi być "goniona" octem, a  nawet kwasem askorbinowym byle tylko przyspieszyć naturalny proces kwaszenia. Ideałem jest sobie w sezonie kapustkę samemu ukisić by mieć doskonały materiał na surówki i na przykład bigos.

Do zalanej wodą kapusty dorzucamy 5 listków laurowych, 10 ziarenek ziela angielskiego i gotujemy na wolnym ogniu. Białą kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Słoninkę kroimy w drobną kostkę i wytapiamy skwarki. Na uzyskanym tłuszczu rumienimy drobno posiekaną cebulkę i pokrojone w kostkę mięso. Gdy cebula i mięso uzyskają odpowiedni kolor podlewamy co jakiś czas  wodą dusząc całość na małym ogniu.

Pieczarki kroimy w plastry. Ideałem byłoby użyć grzybów suszonych - na przykład prawdziwków - niestety jesienny zapas rozpłynął się jak wiosenna mgła znad rozlewiska. Smażymy grzyby na patelni razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą i odrobiną tłuszczu uzyskanego ze słoniny. Dobór kiełbasy pozostawiam Wam drodzy czytelnicy bo to dość indywidualna sprawa w każdej polskiej kuchni.

przepis na bigos

Gdy kiszona kapusta zmięknie odlewamy z garnka wodę pozostawiając jej trochę. Białą odsączamy. Łączymy obie kapusty w dużym garnku lub kociołku. Pozostaje już tylko dodać obsmażone mięso z cebulą i pieczarki z kiełbasą by bigos był  prawie gotowy. W moździerzu łączymy pozostałe przyprawy, którymi doprawiamy bigos, dodając jednocześnie słodkie śliwki, koncentrat pomidorowy i cukier lub miód do smaku. Pozostawiamy bigos na małym ogniu co jakiś czas mieszając by wszystkie smaki mogły się połączyć.

Ideałem jest odstawić gotowy bigos w chłodne miejsce na dzień lub dwa ...tylko kto tyle wytrzyma? ...bohaterowie "Pana Tadeusza" też swego czasu nie dali rady...


"Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
Zbrojni łyżkami, biegą i bodą naczynie,
Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów
Wre para jak w kraterze zagasłych wulkanów."

 

Smacznego !