Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: pierś kurczaka

wtorek, 22 listopada 2016

Jedna z najpopularniejszych sałatek na wszelakiego rodzaju imprezach czy to rodzinnych czy dla przyjaciół. Sałatka Gyros z greckim aromatem intensywnych przypraw. ...aż dziwne, że jej jeszcze na blogu nie mamy. Przy okazji szóstych urodzin Dawida sałatka pojawiła się na stole i było pysznie.

przepis na sałatkę

*Sałatka Gyros*

  • pierś kurczaka - 3 pojedyncze filety
  • ketchup domowy
  • majonez domowy
  • ogórki konserwowe - 6 sztuk
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • kukurydza z puszki
  • kapusta pekińska - 1 sztuka

Kapustę siekamy. Ogórki i cebule kroimy w kostkę. Pierś kurczaka pokrojoną w kawałki nacieramy intensywnie mieszanką przypraw. Korzystamy albo z popularnych i dostępnych mieszanek albo przygotowujemy swoją z czerwonej papryki, soli, czarnego pieprzu, mielonej kolendry,oregano, tymianku, bazylii, rozmarynu i mięty. Mięso musi być mocno doprawione. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na mocnym ogniu i dobrze rozgrzanej oliwie. Ma się obsmażyć na złoto i nie udusić we własnych sokach.

W dużym szklanym pojemniku układamy warstwy sałatki:

mięso, domowy ketchup (thermomix), ogórki, cebula, kukurydza,domowy majonez (thermomix), ketchup, kapusta pekińska i odkładamy do lodówki. Sałatki nie mieszamy. Ma ładnie wyglądać na stole , a wymieszają ją sobie goście na własnych talerzach tuż po podaniu odpowiednimi kuchennymi długimi łyżkami do sałatek.

PS. w przepisie zostawiłem sobie miejsce na odnośniki do przepisów na domowy majonez i ketchup z naszego magicznego Thermomixa. Przepisy niedługo na blogu.

 

niedziela, 24 stycznia 2016

Przepis na tak zapieczone roladki drobiowe podpatrzyliśmy w starych odcinkach pana Okrasy. Trick z folią aluminiową genialny w swojej prostocie. Na pierwszy ogień poszło nadzienie z suszonych pomidorów. Było pysznie i dietetycznie...

przepis na pierś kurczaka

*Roladki drobiowe zapiekane w folii*

  • pierś kurczaka - jedna podwójna lub dwie pojedyńcze
  • suszone pomidory z zalewy olejowej - 6 sztuk
  • śmietana 18% lub jogurt naturalny - 2 łyżki
  • koperek - 1 łyżka posiekanego
  • sól
  • pieprz
  • chilli suszone
  • czosnek polski - 2 ząbki

 

Filety kroimy wzdłuż na pół i odkrajamy mniejsze pozostałości piersi. Filety rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Resztki mięsa wrzucamy do malaksera z suszonymi pomidorami, śmietaną (jogurtem), solą, świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną papryki chilli, posiekanym koperkiem i obranym czosnkiem. Miksujemy całość na pastę.

przepis na pierś kurczaka

Rozbite filety nacieramy solą i pieprzem. Kładziemy na alumiowej folli odpowiednio dociętej. Wzdłuż kotleta układamy bogatą porcję pasty pomidorowej. Zamykamy pierś (nie musi się domknąć) i zwijamy z pomocą folii w dobrze ściśniętą roladkę. Końcówki folii skręcamy. Roladki obsmażamy na teflonowej patelni z każdej strony. Nie używamy tłuszczu, a patelnia musi być dobrze rozgrzana. Przekładamy roladki do pieca rozgrzanego na 200 stopni. Zapiekamy mięso około 25 minut.

przepis na pierś z kurczaka

Podajemy z kaszą gryczaną duszoną z warzywami. Surówka z ziarnami sezamu i odrobina czosnkowego sosu przygotowanego na bazie jogurtu. Pyszne i mocno aromatyczne ale delikatne danie.

wtorek, 19 stycznia 2016

Wpadła nam ostatnio w ręce wędzona pierś z kurczaka i jakoś nie mieliśmy koncepcji co z niej smakowitego zrobić. Wiktoria podsunęła nam pomysł na sałatkę z wędzonym kurczakiem i propozycja została przyjęta. Nasza pierwsza sałatka z tego typu produktem i pewnie nie ostatnia bo smak wędzonego kurczaka do sałatek pasuje. Niedługo tez zaczyna się w mojej rodzinie okres diet wszelakich i pewnie to dość zdrowo przygotowane wstępnie mięso znajdzie stałe miejsce na listach zakupów.

przepis na sałatkę

*Sałatka z wędzonym kurczakiem*

  • pierś wędzona - 1 sztuka (pojedyncza) - 30dag
  • ogórki konserwowe - 10 sztuk
  • seler konserwowy - 250g
  • majonez domowy - około 150 ml
  • kukurydza konserwowa - 200g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz

Pierś wędzoną i ogórki kroimy w kostkę. Mieszamy z odsączoną z zalewy kukurydzą i konserwowym selerem. Przeciskamy przez praskę do majonezu czosnek i sos doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na sałatkę

Mieszamy składniki sałatki i pozwalamy się im przegryźć w lodówce całą noc lub chociaż kilka godzin.

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Po świątecznych szaleństwach czas na lekkie ale smaczne danie. Pierś kurczaka dobrze zamarynowana w przyprawach i podpieczona w piekarniku z pyszną gruszką.

przepis na pierś z kurczaka

*Pierś kurczaka pod gruszką*

  • filet z kurczaka - 4 sztuki
  • gruszka - 2 sztuki
  • słonecznik łuskany
  • ser żółty - 4 plastry
  • jajko
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • czosnek - 3 żabki

Marynujemy dzień wcześniej (lub chociaż na dwie godziny przed smażeniem) przekrojone na pół piersi kurczaka w mieszance soli, pieprzu i przetartego czosnku. Kotlety panierujemy w rozbełtanym jajku i mące. Obsmażamy z obu stron i układamy na wyściełanej papierem dopieczenia blaszce.

przepis na pierś z kurczaka

Na każdy filet układamy plaster sera, gruby plaster przeciętej wzdłuż gruszki i posypujemy słonecznikiem. Ziarna można najpierw uprażyć na patelni.

przepis na pierś z kurczaka

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 18 stopni około 10 minut. Gotowe piersi kropimy octem balsamicznym lub kremem balsamico.

środa, 02 grudnia 2015

Bardzo lubię Marietę Marecką i jej autorski program kulinarny w kuchni+ "ABC Gotowania". Dla kogoś kto zaczyna swoją przygodę w domowej kuchni to pozycja obowiązkowa dla kogoś bardziej doświadczonego dobre miejsce dla kuchennych inspiracji.

Z ciekawostek napiszę, że Restauracja Glamour, w której kiedyś  się stołowałem na delegacji, to miejsce gdzie pani Marieta  rozpoczęła swoją przygodę w kulinarnym świecie.

...ale się rozpisałem. Czas na konkrety. Aromatyczne, soczyste kotleciki drobiowe z suszonymi pomidorami z przepisu Mariety Mareckiej czas podawać...

przepis na kotlety drobiowe

*Kotleciki drobiowe z suszonymi pomidorami*

  • podwójny filet z kurczaka - 1 sztuka
  • pomidory suszone z zalewy - 1/2 słoiczka
  • suszona bazylia - 2 łyżeczki
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Filety mielimy razem z pomidorami dodając jajko. Do masy wciskamy czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i wyrabiamy. Formujemy z masy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.

przepis na kotlety drobiowe

Podajemy kotleciki na rukoli z pieczonymi ziemniaczkami i z jakąś pyszną surówką.

sobota, 27 czerwca 2015

Prosta, małoskładnikowa sałatka na domowe imprezki. Połączenie wyraźnych przypraw z delikatnym ogórkiem i smażonym kurczakiem powoduje, że nie można przestać podjadać.

przepis na sałatkę

*Sałatka makaronowa z  kurczakiem*

  • makaron w kształcie ryżu - 25 dag
  • pierś z kurczaka - 1 duża sztuka
  • ogórki świeże - 1/2 kg
  • majonez domowy - 150g 
  • czosnek - 2 ząbki
  • koperek - pęczek
  • przyprawa typu gyros (ziele angielskie, rozmaryn, majeranek,jałowiec, chili, kurkuma, goździki)
  • sól
  • pieprz

 

Pierś kroimy w kostkę i nacieramy przyprawami. Można użyć gotowej mieszanki typu Gyros lub skomponować własną w możdzierzu. Obsmażamy mięso na patelni by się zarumieniło ale uważamy by go nie wysuszyć na wiór. Można też cały przyprawiony filet zgrillować i dopiero pokroić wygodne kawałki.

przepis na sałatkę

Gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Obrane ogórki kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z majonezem. Ostudzone mięso, makaron i majonezowy sos mieszamy razem. Do sałatki dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą, pieprzem ewentualnie dodajemy jeszcze mieszanki przypraw. Wkładamy do lodówki by składniki ładnie się przegryzły.

poniedziałek, 09 lutego 2015

Nie wiele jest gotowych produktów spożywczych, które lubię. Słoikowy choć chyba bardziej butelkowy sos słodko kwaśny do nich należał.  Do czasu gdy okazało się, że zrobienie doskonałego sosu do ryżu jest banalnie proste. Doskonały, gęsty jakby karmelowy, lśniący sos słodko kwaśny z dodatkiem piersi kurczaka w wydaniu domowym:

przepis na sos słodko kwaśny

*Sos słodko kwaśny*

  • pierś kurczaka - 200g
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • imbir świeży - 10g
  • pieprz
  • oliwa lub olej
  • sok z puszkowanego ananasa - 150ml
  • plastry ananasa - 250g
  • woda - 100 ml
  • sos sojowy ciemny - 1 łyżka
  • ocet winny - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ketchup - 2 łyżki
  • chilli - 1/2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Uwalniamy ananasa z puszki i odlewamy do miski sok w którym sobie zapuszkowany leżał. Sok mieszamy z wodą, sosem sojowym, octem i ketchupem. Doprawiamy całość cukrem i suszonym chilli. Zagęszczamy łyżką ziemniaczanej mąki ta by nie zrobiły się grudki. Odkładamy sos na bok. Czas na stałe składniki sosu słodko kwaśnego.

przepis na sos słodko kwaśny

Na patelni podsmażamy posiekaną niezbyt drobno cebulę na złoty kolor. Gdy się pięknie zarumieni dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy na dużym ogniu i zdejmujemy z patelni. Czas obsmażyć kurczaka. Pokrojony w większa kostkę powinien szybko się obsmażyć na sporym ogniu tak. Do mięsa dorzucamy starty świeży imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypta soli, pierzu i możemy do mięsa dorzucić podsmażone wcześniej warzywa. Na patelnię trafić jeszcze musi jedynie pokrojony w kostkę ananas i gęsty sos zrobiony na bazie jego soku. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

 

czwartek, 05 lutego 2015

Smaki Azji są dość specyficzne i znacznie różnią się od tego co podajemy w Europie. Przede wszystkim różnorodność przypraw i egzotyczne składniki czynią azjatycką kuchnię atrakcyjną choć nie dla wszystkich zjadliwą. Ja tam lubię eksperymenty i inne smaki więc z radością przyjąłem fakt pojawienia się ostrego curry suto skropionego limonką podanego z doskonale sypkim ryżem.

przepis na curry

*Pikantne curry z kurczaka*

  • pierś kurczaka - 500 g
  • dynia - 450 g
  • mleczko kokosowe - 400 ml
  • seler naciowy - 3 łodyżki
  • limonka
  • cukier - 2 łyżeczki
  • imbir - 1 łyżka startego
  • czosnek - 3 ząbki
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • oliwa - 3 łyżki
  • sól - łyżeczka
  • pieprz
  • czerwona pasta Curry Thai Heritage - 2 łyżeczki

Składniki na marynatę mieszamy dokładnie i zalewamy nią pokrojonego w większą kostkę kurczaka. Godzina lub dwie w lodówce pozwoli przyprawom przeniknąć i doskonale zamarynować mięso. Lubiącym ostrzejsze dania polecam dodać ciut więcej pasty bo nie należy do tych najostrzejszych co nie zmienia faktu, że do dań mających mieć azjatycką nutę jest doskonała.

przepis na curry

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kawałki dynię i seler naciowy posiekany w jedno centymetrowe kawałki. Gdy warzywa są miękkie dodajemy wyjętego z lodówki kurczaka razem z marynatą. Na marginesie - pamiętajcie by mięso wyjęte z lodówki przed obróbką cieplną przyjęło temperaturę pokojową - inaczej mięso zamiast smażyć będzie się nam od razu dusiło.

Po kilku minutach obsmażania dolewamy na patelnię mleczko kokosowe, wyciśnięty sok z połowy limonki oraz cukier. Całość gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Podajemy z sypkim ryżem. Dobrze jest już na talerzu podkręcić smak wyciśniętym sokiem z limonki.

*Sypki ryż*

  • ryż - kubek
  • woda - kubek
  • masło - 1 łyżka

Wlewamy do garnka wodę, dorzucamy masło i wsypujemy ryż. Doprawiamy całość szczyptą soli i taimy na średnim ogniu 16 minut. Ładny sypki ryż o delikatnie maślanym smaku. Doskonały nie tylko do curry.

piątek, 30 stycznia 2015

Pierś z kurczaka to podstawa większości diet i w pewnym momencie można ją sobie tak obrzydzić, że to delikatne i niskokaloryczne mięso przestaje nam smakować. Poniżej jeden ze sposobów odsunięcia tego momentu w czasie. Sałatka z kurczakiem na ciepło jest pyszna, a podana na młodych listkach szpinaku stanowić może składnik nie jednej diety. Koniec końców zima ma już chyba z górki i niedługo zaczną się porządki w szafach z wiosennymi sukienkami :) Co prawda na zdjęciu zobaczycie też niekoniecznie dietetyczną zapiekankę ziemniaczaną ale w ten sposób można sałatkę podać innym członkom rodziny, którzy nie muszą się katować wiosennymi dietami.

przepis na dietetyczną sałatkę na ciepło

*Sałatka z kurczakiem na ciepło*

  • pierś kurczaka - 700 g
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • seler naciowy - 3 łodygi
  • pieczarki - 20 dag
  • szpinak świeży - baby - pęczek
  • bazylia suszona
  • oliwa lub olej roślinny - 3 łyżki
  • słodka papryka suszona - 1 łyżeczka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • imbir suszony - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz

Składniki na marynatę mieszamy. Wcieramy w pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Odstawiamy miskę z zamarynowanym kurczakiem do lodówki na 2-3 godziny.

przepis na dietetyczną sałatkę na ciepło

Warzywa (bez szpinaku) kroimy w paski i smażymy al'dente. Odkładamy je do miski, a na patelnię trafia kurczak. Gdy się usmaży na złoto dorzucamy warzywa i dusimy całość około 5 minut. Gotową sałatkę podajemy na rozłożonych liskach szpinaku.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Zima tak na dobrą sprawę się jeszcze nie zaczeła, a już warto pomyśleć o jej rychłym końcu. Jak co roku zimowe wieczory skłaniają kobiety do artykułowania noworocznych postanowień, a zrzucenie to tu to tam staje się ich obsesją. Dlatego wychodząc na przeciw oczekiwaniom pojawi się niedługo kilka lekkich przepisów. Kurczak z jabłkiem jest jednym z nich.

dietetyczny przepis na pierś kurczaka

porcja dla jednej osoby

*Kurczak z jabłkiem*

  • pierś kurczaka - 100 g
  • cebula - 1/2 sztuki
  • jabłko kwaskowe - 1/2 sztuki
  • pieczarki - 3 sztuki
  • czosnek - 1 ząbek
  • papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • imbir mielony - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • estargon - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny

Filet kurczaka kroimy w kostkę lub paski. Suche przyprawy mieszamy i wcieramy w kawałki kurczaka. Siekamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy na patelnię kurczaka i pokrojone w talarki pieczarki. Smażymy do miękkości kurczaka. Dokładamy pokrojone w kostkę lub większe plastry jabłko ze skórką ale bez gniazda nasiennego i chwilę całość dusimy.

dietetyczny przepis

Podajemy z puree z kalafiora i lekką sałatką

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5