| < Marzec 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jeste¶my też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstr±g pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski ¶l±skie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: pier¶ kurczaka

wtorek, 22 listopada 2016

Jedna z najpopularniejszych sałatek na wszelakiego rodzaju imprezach czy to rodzinnych czy dla przyjaciół. Sałatka Gyros z greckim aromatem intensywnych przypraw. ...aż dziwne, że jej jeszcze na blogu nie mamy. Przy okazji szóstych urodzin Dawida sałatka pojawiła się na stole i było pysznie.

przepis na sałatkę

*Sałatka Gyros*

  • pier¶ kurczaka - 3 pojedyncze filety
  • ketchup domowy
  • majonez domowy
  • ogórki konserwowe - 6 sztuk
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • kukurydza z puszki
  • kapusta pekińska - 1 sztuka

Kapustę siekamy. Ogórki i cebule kroimy w kostkę. Pier¶ kurczaka pokrojon± w kawałki nacieramy intensywnie mieszank± przypraw. Korzystamy albo z popularnych i dostępnych mieszanek albo przygotowujemy swoj± z czerwonej papryki, soli, czarnego pieprzu, mielonej kolendry,oregano, tymianku, bazylii, rozmarynu i mięty. Mięso musi być mocno doprawione. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na mocnym ogniu i dobrze rozgrzanej oliwie. Ma się obsmażyć na złoto i nie udusić we własnych sokach.

W dużym szklanym pojemniku układamy warstwy sałatki:

mięso, domowy ketchup (thermomix), ogórki, cebula, kukurydza,domowy majonez (thermomix), ketchup, kapusta pekińska i odkładamy do lodówki. Sałatki nie mieszamy. Ma ładnie wygl±dać na stole , a wymieszaj± j± sobie go¶cie na własnych talerzach tuż po podaniu odpowiednimi kuchennymi długimi łyżkami do sałatek.

PS. w przepisie zostawiłem sobie miejsce na odno¶niki do przepisów na domowy majonez i ketchup z naszego magicznego Thermomixa. Przepisy niedługo na blogu.

 

niedziela, 24 stycznia 2016

Przepis na tak zapieczone roladki drobiowe podpatrzyli¶my w starych odcinkach pana Okrasy. Trick z foli± aluminiow± genialny w swojej prostocie. Na pierwszy ogień poszło nadzienie z suszonych pomidorów. Było pysznie i dietetycznie...

przepis na pier¶ kurczaka

*Roladki drobiowe zapiekane w folii*

  • pier¶ kurczaka - jedna podwójna lub dwie pojedyńcze
  • suszone pomidory z zalewy olejowej - 6 sztuk
  • ¶mietana 18% lub jogurt naturalny - 2 łyżki
  • koperek - 1 łyżka posiekanego
  • sól
  • pieprz
  • chilli suszone
  • czosnek polski - 2 z±bki

 

Filety kroimy wzdłuż na pół i odkrajamy mniejsze pozostało¶ci piersi. Filety rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Resztki mięsa wrzucamy do malaksera z suszonymi pomidorami, ¶mietan± (jogurtem), sol±, ¶wieżo zmielonym pieprzem, odrobin± papryki chilli, posiekanym koperkiem i obranym czosnkiem. Miksujemy cało¶ć na pastę.

przepis na pier¶ kurczaka

Rozbite filety nacieramy sol± i pieprzem. Kładziemy na alumiowej folli odpowiednio dociętej. Wzdłuż kotleta układamy bogat± porcję pasty pomidorowej. Zamykamy pier¶ (nie musi się domkn±ć) i zwijamy z pomoc± folii w dobrze ¶ci¶nięt± roladkę. Końcówki folii skręcamy. Roladki obsmażamy na teflonowej patelni z każdej strony. Nie używamy tłuszczu, a patelnia musi być dobrze rozgrzana. Przekładamy roladki do pieca rozgrzanego na 200 stopni. Zapiekamy mięso około 25 minut.

przepis na pier¶ z kurczaka

Podajemy z kasz± gryczan± duszon± z warzywami. Surówka z ziarnami sezamu i odrobina czosnkowego sosu przygotowanego na bazie jogurtu. Pyszne i mocno aromatyczne ale delikatne danie.

wtorek, 19 stycznia 2016

Wpadła nam ostatnio w ręce wędzona pier¶ z kurczaka i jako¶ nie mieli¶my koncepcji co z niej smakowitego zrobić. Wiktoria podsunęła nam pomysł na sałatkę z wędzonym kurczakiem i propozycja została przyjęta. Nasza pierwsza sałatka z tego typu produktem i pewnie nie ostatnia bo smak wędzonego kurczaka do sałatek pasuje. Niedługo tez zaczyna się w mojej rodzinie okres diet wszelakich i pewnie to do¶ć zdrowo przygotowane wstępnie mięso znajdzie stałe miejsce na listach zakupów.

przepis na sałatkę

*Sałatka z wędzonym kurczakiem*

  • pier¶ wędzona - 1 sztuka (pojedyncza) - 30dag
  • ogórki konserwowe - 10 sztuk
  • seler konserwowy - 250g
  • majonez domowy - około 150 ml
  • kukurydza konserwowa - 200g
  • czosnek polski - 3 z±bki
  • sól
  • pieprz

Pier¶ wędzon± i ogórki kroimy w kostkę. Mieszamy z ods±czon± z zalewy kukurydz± i konserwowym selerem. Przeciskamy przez praskę do majonezu czosnek i sos doprawiamy sol± oraz ¶wieżo zmielonym pieprzem.

przepis na sałatkę

Mieszamy składniki sałatki i pozwalamy się im przegryĽć w lodówce cał± noc lub chociaż kilka godzin.

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Po ¶wi±tecznych szaleństwach czas na lekkie ale smaczne danie. Pier¶ kurczaka dobrze zamarynowana w przyprawach i podpieczona w piekarniku z pyszn± gruszk±.

przepis na pier¶ z kurczaka

*Pier¶ kurczaka pod gruszk±*

  • filet z kurczaka - 4 sztuki
  • gruszka - 2 sztuki
  • słonecznik łuskany
  • ser żółty - 4 plastry
  • jajko
  • m±ka
  • sól
  • pieprz
  • czosnek - 3 żabki

Marynujemy dzień wcze¶niej (lub chociaż na dwie godziny przed smażeniem) przekrojone na pół piersi kurczaka w mieszance soli, pieprzu i przetartego czosnku. Kotlety panierujemy w rozbełtanym jajku i m±ce. Obsmażamy z obu stron i układamy na wy¶ciełanej papierem dopieczenia blaszce.

przepis na pier¶ z kurczaka

Na każdy filet układamy plaster sera, gruby plaster przeciętej wzdłuż gruszki i posypujemy słonecznikiem. Ziarna można najpierw uprażyć na patelni.

przepis na pier¶ z kurczaka

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 18 stopni około 10 minut. Gotowe piersi kropimy octem balsamicznym lub kremem balsamico.

¶roda, 02 grudnia 2015

Bardzo lubię Marietę Mareck± i jej autorski program kulinarny w kuchni+ "ABC Gotowania". Dla kogo¶ kto zaczyna swoj± przygodę w domowej kuchni to pozycja obowi±zkowa dla kogo¶ bardziej do¶wiadczonego dobre miejsce dla kuchennych inspiracji.

Z ciekawostek napiszę, że Restauracja Glamour, w której kiedy¶  się stołowałem na delegacji, to miejsce gdzie pani Marieta  rozpoczęła swoj± przygodę w kulinarnym ¶wiecie.

...ale się rozpisałem. Czas na konkrety. Aromatyczne, soczyste kotleciki drobiowe z suszonymi pomidorami z przepisu Mariety Mareckiej czas podawać...

przepis na kotlety drobiowe

*Kotleciki drobiowe z suszonymi pomidorami*

  • podwójny filet z kurczaka - 1 sztuka
  • pomidory suszone z zalewy - 1/2 słoiczka
  • suszona bazylia - 2 łyżeczki
  • czosnek polski - 2 z±bki
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Filety mielimy razem z pomidorami dodaj±c jajko. Do masy wciskamy czosnek, doprawiamy sol±, pieprzem, bazyli± i wyrabiamy. Formujemy z masy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.

przepis na kotlety drobiowe

Podajemy kotleciki na rukoli z pieczonymi ziemniaczkami i z jak±¶ pyszn± surówk±.

pi±tek, 30 stycznia 2015

Pier¶ z kurczaka to podstawa większo¶ci diet i w pewnym momencie można j± sobie tak obrzydzić, że to delikatne i niskokaloryczne mięso przestaje nam smakować. Poniżej jeden ze sposobów odsunięcia tego momentu w czasie. Sałatka z kurczakiem na ciepło jest pyszna, a podana na młodych listkach szpinaku stanowić może składnik nie jednej diety. Koniec końców zima ma już chyba z górki i niedługo zaczn± się porz±dki w szafach z wiosennymi sukienkami :) Co prawda na zdjęciu zobaczycie też niekoniecznie dietetyczn± zapiekankę ziemniaczan± ale w ten sposób można sałatkę podać innym członkom rodziny, którzy nie musz± się katować wiosennymi dietami.

przepis na dietetyczn± sałatkę na ciepło

*Sałatka z kurczakiem na ciepło*

  • pier¶ kurczaka - 700 g
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • seler naciowy - 3 łodygi
  • pieczarki - 20 dag
  • szpinak ¶wieży - baby - pęczek
  • bazylia suszona
  • oliwa lub olej ro¶linny - 3 łyżki
  • słodka papryka suszona - 1 łyżeczka
  • czosnek polski - 3 z±bki
  • imbir suszony - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz

Składniki na marynatę mieszamy. Wcieramy w pokrojon± w kostkę pier¶ kurczaka. Odstawiamy miskę z zamarynowanym kurczakiem do lodówki na 2-3 godziny.

przepis na dietetyczn± sałatkę na ciepło

Warzywa (bez szpinaku) kroimy w paski i smażymy al'dente. Odkładamy je do miski, a na patelnię trafia kurczak. Gdy się usmaży na złoto dorzucamy warzywa i dusimy cało¶ć około 5 minut. Gotow± sałatkę podajemy na rozłożonych liskach szpinaku.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Zima tak na dobr± sprawę się jeszcze nie zaczeła, a już warto pomy¶leć o jej rychłym końcu. Jak co roku zimowe wieczory skłaniaj± kobiety do artykułowania noworocznych postanowień, a zrzucenie to tu to tam staje się ich obsesj±. Dlatego wychodz±c na przeciw oczekiwaniom pojawi się niedługo kilka lekkich przepisów. Kurczak z jabłkiem jest jednym z nich.

dietetyczny przepis na pier¶ kurczaka

porcja dla jednej osoby

*Kurczak z jabłkiem*

  • pier¶ kurczaka - 100 g
  • cebula - 1/2 sztuki
  • jabłko kwaskowe - 1/2 sztuki
  • pieczarki - 3 sztuki
  • czosnek - 1 z±bek
  • papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • imbir mielony - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • estargon - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek lub olej ro¶linny

Filet kurczaka kroimy w kostkę lub paski. Suche przyprawy mieszamy i wcieramy w kawałki kurczaka. Siekamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy na patelnię kurczaka i pokrojone w talarki pieczarki. Smażymy do miękko¶ci kurczaka. Dokładamy pokrojone w kostkę lub większe plastry jabłko ze skórk± ale bez gniazda nasiennego i chwilę cało¶ć dusimy.

dietetyczny przepis

Podajemy z puree z kalafiora i lekk± sałatk±

pi±tek, 07 lutego 2014

Nuggetsy były ulubion± przek±sk± Wiktorii kiedy  byli¶my  go¶ćmi w barach fast-food'owych McDonalda. Od dobrych kilku lat nie zagl±damy tam. Nie ...nie ze względów zdrowotnych czy mody na bycie antyMcD's. Historii o ¶miertelnym zagrożeniu jakie niesie ze sob± szybkie żarcia spod znaku żółto-czerwonego klauna nigdy nie brałem na serio, a antykorporacyjne paranoje mnie nie przekonuj±. Po prostu wszystko to co można tam kupić za niemałe pieni±dze można przygotować w domu za niewielkie. Ot i cała filozofia...

przepis na pier¶ kurczaka

Domowe nuggetsy s± równie dobre jak te, którymi zajadaj± się Ci, którym się wiecznie gdzie¶ ¶pieszy.

*Nuggetsy owsiane*

  • pier¶ kurczaka - 70 dag
  • sól
  • pieprz
  • czosnek polski - 4 z±bki
  • jajka - 2 sztuki
  • jogurt naturalny - 2 łyżeczki
  • płatki owsiane błyskawiczne - 20 dag
  • olej ro¶linny

Filety kurczaka kroimy w paski. Nacieramy sol± i ¶wieżo zmielonym pieprzem. W miseczce rozkłócamy jajka. Mieszamy je z rozgniecionym czosnkiem, jogurtem naturalnym, sol± i pieprzem. Moczymy kawałki kurczaka w tak przygotowanych jajkach i panierujemy w płatkach owsianych.

przepis na pier¶ kurczaka

Układamy nuggetsy na papierze do pieczenia i kropimy olejem ro¶linnym lub oliw±. Pieczemy kurczaczki w 200 stopniach Celcjusza (180 stopni termoobieg) około 20-25 minut. W połowie tego czasu warto nuggetsy przerzucić na drug± stronę by równo się opiekły. Sprawdzamy zawsze ten najgrubszy. Jak on będzie gotów to reszta również.

przepis na pier¶ kurczaka

Osobi¶cie w McD's jadałem nuggetsy z sosem musztardowym - domowe od wczoraj lubię z musztard± z gruszek. Doskonały dodatek do mięs, który nie dawno poznali¶my. Porcja warzyw z jogurtowym sosem koperkowym i zdrowy domowy fast-food gotowy. I po co ja mam wydawać pieni±dze w jaki¶ amerykańskich barach dla wiecznie zagonionych przedstawicieli handlowych?

niedziela, 27 paĽdziernika 2013

Przepisów na pier¶ kurczaka znajdziecie już na naszym blogu sporo. Dzi¶ do sekcji pier¶ kurczaka doł±czamy kolejny. Tym razem delikatn± pier¶ kurczaka nafaszerujemy pyszno¶ciami. Słodka żurawina i aromatyczne pistacje poł±czone kremowym serem ple¶niowym gorgonzola w delikatnym i soczystym mięsie. Pyszne danie podane na mocno czosnkowym szpinaku z pieczonymi, mocno ziołowymi kartofelkami. Boskie...

przepis na pier¶ kurczaka

*Pier¶ kurczaka faszerowana*

  • filet kurczaka pojedyńczy - 3 sztuki
  • gorgonzola - 200 g
  • żurawina suszona - 3 łyżki
  • pistacje - 100 g
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

 

Filety myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Nacieramy solidnie sol± oraz pieprzem. Nacinamy mięso wzdłuż tworz±c głębok± kieszonkę, któr± wypełnimy farszem.

przepis na pier¶ kurczaka

Żurawinę moczymy około 5 minut natomiast  pistacje obieramy ze skorupek i miażdżymy w płóciennym woreczku. Maj± być pokruszone na drobne kawałki ale nie starte na m±czkę. Gorgonzolę kroimy w grubsze plasterki i wkładamy do kieszonek przygotowanych w każdej piersi z kurczaka. Kieszeń wypełniamy pomieszanymi z ods±czon± żurawin± pistacjami. Zamykamy pier¶ kurczaka wykałaczkami na tyle szczelnie by ser z nich podczas pieczenia nie wypłyn±ł.

przepis na pier¶ kurczaka

Obtaczamy przygotowane piersi w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni z każdej strony na rumiano. Wystarczy już tylko wrzucić tak przygotowane faszerowane piersi do brytfanki i tuż przed podaniem podgrzać je przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. 

czwartek, 28 lutego 2013

My zachwycali¶my się indycz± w±tróbk± smażon± z cebul± i jabłkiem - Mamu¶ka wymy¶liła sobie dietetyczny bigos warzywny, którego podstaw± jest seler naciowy. Nie doceniałem tego warzywa wcze¶niej. Seler naciowy kojarzył mi się z  Krwaw± Merry. Taka barowa przegryzka do pomidorowych drinków. Okazuje się, że aromatyczne łodygi selera to ¶wietny dodatek i smakowa baza wszelakich zapiekanek lub tak jak dzi¶ bigosu warzywnego.

przepis na bigos warzywny

Przepis na jedn± porcję:

*Bigos warzywny*

  • pier¶ kurczaka - 150g
  • cukinia - 100g
  • seler naciowy - 2 łodygi
  • pieczarki - 50g
  • cebula - 1szt
  • papryka czerwona - 100g
  • sól
  • pieprz
  • ketchup - 1 łyżka
  • zielona pietruszka - 1 łyżka
  • oliwa

Pier¶ z kurczaka kroimy w grubsze plastry, przyprawiamy sol± i ¶wieżo mielonym pieprzem. Obsmażamy je na teflonowej patelni lub grillujemy bez tłuszczu. Seler naciowy kroimy na kawałki około 1 cm. Cukinię i paprykę w grubsz± kostkę. Pieczarki i cebulę siekamy w talarki.

Na odrobinie dobrze rozgrzanej oliwy smażymy warzywa około 10 minut. Dorzucamy plastry piersi kurczaka i łyżkę ketchupu lub domowego sosu pomidorowego. Doprawiamy cało¶ć sol±, kolorowym pieprzem i natk± pietruszki. Dusimy chwilkę.

Bigos warzywny aromatyzowany naciowym selerem to doskonały dodatek do ryżu lub kaszy. Zamiast kurczaka można użyć  ryby. Jutro Aneta wykorzysta przepis dodaj±c do bigosu dorsza. Pamiętać należy o jednym - nie przesadĽcie z selerem bo może zdominować wszystkie smaki warzyw, a to już by nie było smaczne.

 
1 , 2 , 3