| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: gałka muszkatałowa

niedziela, 15 czerwca 2014

Kiedyś spróbowałem zupy serowej i jakoś mi nie podeszła. Krem serowo-kalafiorowy okazał się o niebo lepszy. Gorący kalafiorowy krem ze sporym dodatkiem olendra, ementalera i aromatycznej gałki muszkatołowej ... delicje na talerzu w każdej łyżce.

przepis na zupę

*Krem serowo-kalafiorowy*

  • kalafior - 1 sztuka
  • ser olender - 150g
  • ser topiony - złoty ementaler 100g
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • włoszczyzna
  • bulion mięsny około 2 litrów

Kalafior gotujemy w bulionie z porcją włoszczyzny do miękkości. Wyciągamy warzywa z wody i blendujemy. Do zmiksowanych warzyw dolewamy wywar ciągle całość mieszając aż uzyskamy odpowiednią według nas konsystencję kremu. Krem doprawiamy solą, pieprzem i gałki muszkatołowej (ćwierć łyżeczki).

przepis na zupę

Do kremu dodajemy rozdrobniony złoty ementaler i większość startego olendra. Reszta sera razem z posiekanym koperkiem i jeszcze odrobiną gałki trafi na talerz tuż przed podaniem. Zupa się dzięki temu pysznie "ciągnie" :)