| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: mięso wieprzowe

poniedziałek, 09 listopada 2015

Dzisiaj męskie gotowanie. Mamuśka zrobiła sobie wolny weekend od domowego jedzenia. Poleruje i wzdycha do nowego nabytku w naszej kuchni, o którym już nie długo przy okazji przepisu na babeczki z czekoladowym kremem. Lubię gotować więc wyręczanie mojej pięknej żony w kuchni to w zasadzie przyjemność. Cała nasza rodzina uwielbia śląskie kluski, a jak mają być kluski to musi być i doskonały do nich sos. W związku z tym znajdziecie dzisiaj na naszym blogu pyszny sos pieczeniowy ze śliwką. Taka moja mięsna wariacja z owocową nutą.

przepis na sos pieczeniowy

*Sos pieczeniowy ze śliwką*

  • pieczeń wieprzowa od szynki - około 1kg (może być karczek)
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek polski - 5 ząbków
  • mąka
  • ziele angielskie
  • owoce jałowca
  • liść laurowy
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • majeranek
  • bazylia suszona
  • kminek mielony
  • pieprz
  • sól
  • oliwa lub olej
  • śliwki suszone - kilka sztuk

Przepis banalny i nie może się nie udać więc zachęcam innych panów, którzy kuchni do tej pory unikali. Możecie swoje panie pozytywnie zaskoczyć. Tuż po niedzielnym śniadaniu warto odpalić zestaw włoszczyzny i mięs na rosół bo co nieco porządnego bulionu się przyda. Od biedy można rozpuścić we wrzątku kostkę drobiową lub wołową.

Pieczeń kroimy w kawałki usuwając niepotrzebny tłuszcz lub twardawe błony. Dobrej jakości pieczeń takich niespodzianek raczej nie ma ale jakby ktoś z Was robił ten przepis z karkówką to już ta informacja może być przydatna. Nacieramy pocięte w wygodną kostkę (taka 3 na 2 cm) mięso solą, pieprzem i czerwoną papryką. Nie żałujcie przypraw to odpadnie Wam doprawianie sosu. Odkładamy mięso na godzinę do lodówki. Następnie każdy kawałek obtaczamy w mące. Można to zrobić na żywioł wrzucając całe mięso do miski z mąką i porządnie je tam wymieszać.

Smażymy z każdej strony na sporym ogniu z udziałem oleju lub innego tłuszczu. Mięso ma się jedynie pozamykać. Przekładamy usmażone kawałki do miski, a na pozostałym po mięsie tłuszczu smażymy cebulę posiekaną w piórka. Dorzucamy do niej przeciśnięte 3 ząbki czosnku i dość intensywnie podsypujemy mielonym kminkiem. Kilka porządnych szczypt kminku rozwiąże problemy, które lubią się przy udziale cebuli wydarzać po obiedzie w naszym układzie trawiennym.

W brytfannie lub naczyniu żaroodpornym rozkładamy warstwami cebulę i mięso. Całość podlewamy bulionem tak by nad płynem pozostała co najwyżej jedna warstwa mięsa. Dorzucamy między warstwami liście laurowe, angielskie ziela, suszone owoce jałowca i pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku. Podsypujemy majerankiem i bazylią. Przykrywamy naczynie i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Skręcamy do 180 stopni i dusimy wszystko około 45 minut.

przepis na sos pieczeniowy

Po tym czasie wyciągamy mięso z powstałego sosu. usuwamy listki laurowe i kuleczki przypraw. Blendujemy sos dodając posiekane drobno suszone śliwki. Wrzucamy z powrotem mięso i już bez przykrycia sos powinien dojrzeć na małym ogniu kilka minut. Doprawiamy ostrą papryką i ewentualnie innymi przyprawami ale tak by nie zadusić owocowej nuty śliwek. Sos powinien być gęsty sam z siebie bo użyliśmy mąki do obtaczania mięsa i zblendowaliśmy cebulę. Jak by było inaczej to odrobina gęstej śmietany do sosów powinna temat zakończyć.

Teraz już tylko zalać sosem dziurki pysznych śląskich klusek, na szybko poddusić jakieś buraczki na maśle i stół zastawić pysznym jedzeniem.

 

 

wtorek, 30 grudnia 2014

Tylko i aż klopsiki. Prosty przepis na zamienienie łopatki wieprzowej w pyszne, soczyste i delikatne kotleciki mielone. Podane w doskonałym warzywnym sosie niewiele potrzebują by połechtać nasze podniebienia.

przepis na klopsiki

*Klopsiki*

  • łopatka wieprzowa - 80 dag
  • cebula - 1 sztuka
  • kajzerka - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • słodka papryka suszona - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • marchew - 3 sztuki
  • pietruszka korzeń - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • bulion - szklanka
  • masło

Mielimy mięso. Łączymy z posiekaną bardzo drobno cebulą, jajkiem i wymoczoną w wodzie kajzerką. Doprawiamy masę słodką papryką, solą oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Formujemy kuleczki lub większe kulki i obtaczamy w mące. Obsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie lub roślinnym oleju.

Obraną i wymytą marchew oraz pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w pióra i wszystko podsmażamy na maśle. Zalewamy całość szklanką bulionu i redukujemy doprawiając solą oraz pieprzem. Do gęstniejącego sosu wkładamy klopsy i dusimy wszystko aż mięso będzie gotowe do spożycia. Podajemy klopsy z ryżem, ziemniakami puree lub w inny ulubiony przez Was sposób. Pyszne!

niedziela, 05 października 2014

Wizyta na dąbrowskim ryneczku zwanym Merkurym zawsze mocno nas kulinarnie inspiruje. Tym razem trafiła nam się doskonałej jakości łopatka wieprzowa. Postanowiliśmy ją udusić z warzywami i czerwonym winem. Doskonałe mięso, dobre południowo amerykańskie wino, pyszne polskie warzywa. Z tego zestawu musiało wyjść coś dobrego.

przepis na łopatkę wieprzową

*Łopatka wieprzowa duszona w warzywach*

  • łopatka wieprzowa b/k - 80 dag
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • cebula - 3 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • ocet z czerwonego wina - 1/2 szklanki
  • wino czerwone wytrawne - 1/2 szklanki
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

 

Mięso kroimy w plastry. Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zalewamy octem winnym i odstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować musimy warzywa. Obieramy i kroimy w paski marchewki oraz korzeń pietruszki. Cebule kroimy w piórka, a czosnek w plasterki.

przepis na łopatkę wieprzową

Zamarynowane octem mięso przesmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni. Zarumienione plastry łopatki przenosimy do rondla. Na rozgrzaną po smażeniu mięsa patelnię wrzucamy warzywa, które także należy dość intensywnie przesmażyć. Warzywa trafiają do rondla. Na gorącą patelnię natomiast wylewamy ostrożnie pół szklanki dobrego czerwonego i wytrawnego wina. To wszystko co po smażeniu mięsa i warzyw zostało na patelni wzbogaci wino i trafi ponownie do potrawy. Zredukowane w ten prosty sposób wino przelewamy do rondla.

przepis na łopatkę wieprzową

Pozostało już tylko dodać do naczynia chochelkę lub dwie bulionu, kilka liści laurowych, kilka ziaren angielskiego ziela i odrobinę rozmarynu. Dusimy mięso pod przykryciem około godziny aż zmięknie i nabierze wszystkich aromatów z otaczających go w rondlu składników.

Podać z ryżem i na przykład sałatką szwedzką ... rewelacja na domowym stole.

wtorek, 28 maja 2013

Najprostsze danie można zmienić tak by stało się czymś atrakcyjnym tak dla oka jak i dla podniebienia. Ludzie często zachwycają się różnymi wykwintnymi potrawami, a przecież nawet zwykły kotlet mielony można zrobić tak by był cymes.

przepis na kotlety mielone

Oglądając ostatni odcinek "Ugotowanych" zadziwił mnie pewien pan, który postawił konkurentce zarzut iż jej śledź to taka banalna potrawa, a on spodziewał się jakiś fajerwerków kulinarnych. Sam w konkursie podał  duszone chorizo z krewetkami co trudno nawet do tanich petard zaliczyć, a co dopiero kulinarnych fajerwerków. To że coś jest z "zagranicy" nie oznacza wykwintności ani stylu, a śledzik dobrze przyrządzony i podany może stanowić genialną przystawkę. Tym bardziej, że promuje polską kuchnię w świecie.

Nie sztuką jest bowiem zrobić potrawę z kosmicznych składników - sztuką jest podać coś prostego tak aby miało całkiem nowy wymiar. Zapraszam więc na banalne kotlety mielone z niebanalnym wnętrzem.

*Kotlety mielone nadziewane*

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe - 90dag
  • jajka - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • ser feta lub typu feta - 80g
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwki bez pestek - 50g
  • suszone pomidory - 50g
  • bazylia świeża
  • papryka chilli - 1 sztuka'
  • natka pietruszki - pół pęczka
  • słodka papryka suszona - pół łyżeczki
  • oliwa
  • limonka
  • sól
  • pieprz

Mielone mięso mieszamy z jajkiem i zgniecionymi lub startymi ząbkami czosnku. Podsypujemy 2 łyżkami bułki tartej, doprawiamy sola, pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.

przepis na kotlety mielone

Z papryczki chilli usuwamy nasionka i siekamy drobno. Dodajemy pokrojoną natkę zielonej pietruszki i listki bazylii. Cebulę kroimy w małą kostkę, a oliwki w paseczki. Wystarczy już tylko posiekać suszone pomidory, rozkruszyć ser fetę, dolać oliwy z oliwek i dokładnie całość wymieszać. Masę nadzienia doprawiamy solidną porcją soku z limonki, papryką słodką, pieprzem i świeżo zmielonym pieprzem. Oliwy powinno być w stosunku do soku z limonki 3:1 - to chyba najlepszy sposób na równowagę smaków.

przepis na kotlety mielone

Z mięsa formujemy placki, na których układamy łyżką farsz. Zwijamy placki zamykając brzegi i formujemy z mięsa okrągłe kotlety mielone. Obtaczamy mięso  w bułce tartej i smażymy z obu stron na smalcu lub oleju.

przepis na kotlety mielone

Farsz nada mięsu doskonały aromat i nie pozwoli go wysuszyć nawet jeśli byśmy przez przypadek kotlety przesmażyli. Podaliśmy to cudo z młodymi ziemniaczkami skąpanymi w maśle i koperku oraz delikatną sałatką z pomidora i ogórka. Całość stanowiła niby banalny ale jednak bardzo ciekawy dla kubków smakowych posiłek. Polecam.

piątek, 17 maja 2013

Dobry pulpet nie jest zły. Pulpety w sosie koperkowym to już samo dobro. To jeden z prostszych sposobów na podanie mięsa, a w dzisiejszym pędzącym na złamanie karku świecie im coś prostsze tym lepsze. Tak więc bez przydługich wstępów zapraszam na pyszne pulpeciki w gęstym sosie koperkowym.

przepis na pulpety

*Pulpety w sosie koperkowym*

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 80 dag
  • jajko
  • oregano świeże - 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • bułka tarta
  • olej
  • koperek - 2 pęczki
  • bulion - 1 litr
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 30% - 100ml
  • mąka do zagęszczenia

 

Zmielone mięso wyrabiamy z jajkiem doprawiamy solą, pieprzem i solidną porcją świeżego oregano. Formujemy niezbyt duże kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy je porządnie z każdej strony na odrobinie oleju.

przepis na pulpety

W garnku podgotowujemy przygotowany wcześniej z porcji rosołowej bulion. Dodajemy posiekany drobno koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostało dodać zahartowaną śmietanę i gotujemy sos około 15 minut zagęszczając go w międzyczasie łyżką mąki lub piętką starego chleba. Na pięć minut przed końcem wrzucamy do niego pulpety by mogły się jeszcze poddusić.


niedziela, 24 lutego 2013

Ameryka ma swoje burgery, Śląsk karminadle, a my mamy kotlety mielone Anety. Dzisiejszy obiad stanowiły właśnie one - w połączeniu z imbirowymi buraczkami stały się istną delicją mimo że potrawa prosta i domowa. Muszę powiedzieć że przysłowie "przez żołądek do serca" ma swój epizod w naszym życiu.

przepis na mielone

Najpierw poznałem Anetę, później jej kotlety ... i tak jakoś już 13 lat minie za kilka miesięcy ;)

*Kotlety mielone*

  • mięso wołowo-wieprzowe 80 dag
  • jajko - 1 szt
  • czerstwa bułka - 1 szt
  • czosnek - 3 ząbki
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Dobrej jakości mięso mielimy w maszynce. Do masy dodajemy całe jajko i rozmoczoną w wodzie czerstwą bułkę. Rozgniatamy czosnek i siekamy drobno rozmaryn. Mięso doprawiamy porządnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyrabiamy całość ręką. Formujemy z mięsa kotlety które obtaczamy w bułce tartej.

przepis na mielone

Smażymy kotlety z obu stron na tłuszczu. Podajemy z ziemniakami i pysznymi imbirowymi buraczkami.

 

poniedziałek, 24 września 2012

Chyba nie ma bardziej popularnego dania z liści kapusty jak gołąbki. Tradycyjne słowiańskie gołąbki w dzisiejszych czasach gotowania na pokaz, z trudno dostępnych lub bardzo drogich składników, są daniem wręcz idealnym do promocji. Czas odczarować mit gołąbka - hołubca dla biedoty. Kapusta jest warzywem zdrowym i smacznym, a potrawa może stać się atrakcyjnym posiłkiem wartym naszej uwagi. Pomidorowy sos jedynie podkreśli walory smakowe polskiego kapuścianego gołąbka.

Wczorajszy spacer zaskoczył nas takim oto widokiem:

przepis na gołąbki w sosie pomidorowym

Mimo zbliżającej się coraz większymi krokami jesieni pięknie zadbane rabaty dąbrowskich dzielnic potrafią zauroczyć kolorowym letnim widokiem. Przepis na gołąbki nie zawiera jednak liści z kapusty widocznej na zdjęciu. Dzisiejszą potrawę zrobimy z delikatnej i łatwej w przyrządzaniu kapusty włoskiej. Zaletą kapusty włoskiej jest przede wszystkim szybkość przygotowania jej liści do naszych gołąbków.

Do przygotowania porcji gołąbków potrzebujemy:

*Gołąbki*

  • kapusta włoska - główka
  • mięso wieprzowe 80 dag
  • ryż 2 saszetki
  • cebula

przepis na gołąbki w sosie pomidorowym

*Sos pomidorowy*

  • 1 cebula
  • koncentrat pomidorowy lub gęsty sok przecierowy z pomidorów
  • 300ml warzywnego bulionu
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • ewentualnie śmietana do sosów

 

Dzień wcześniej gotujemy mięso wieprzowe pokrojone w kawałki odpowiedniej wielkości dla naszej maszynki do mielenia mięsa. Jeśli oczywiście posiadamy w zamrażalniku odpowiednią ilość gotowanego mięsa, odkładanych przy okazji gotowania niedzielnego rosołu, odpada nam ta część procesu przygotowywania gołąbków. Mięso mielimy w naszej maszynce i mieszamy z ugotowanym na sypko ryżem lub kaszą gryczaną. Posiekaną drobno cebulkę smażymy na złoto i dodajemy do farszu. Przyprawiamy do smaku nasz farsz solą i pieprzem.

 

Z kapusty wycinamy głąb ostrym, cienkim i długim nożem. Gotujemy całą główkę w odpowiednio dużym garnku w osolonej wodzie. Odrobina cukru pozwoli zachować idealny zielony kolor liści. Gotujemy to jednak za duże słowo - włoska kapusta ma to do siebie, że wystarczy ją sparzyć wrzątkiem by liście nadawały się do spożycia. Stopniowo obieramy ją z liści, które osiągnęły odpowiednią miękkość.Wypełniamy liście farszem i zawijamy całość ostrożnie w gołąbki.

przepis na gołąbki w sosie pomidorowym

Tak przygotowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance i zalewamy do połowy wodą. Można na spód położyć kilka całych liści kapusty jeśli nam zostały aby potrawa nie przywarła do dna naczynia. Naczynie trafia do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Całość powinna się jedynie wspólnie podgotować. 

przepis na gołąbki w sosie pomidorowym

W tym czasie  na odrobinie oleju szklimy posiekaną cebulę. Dolewamy do niej 300ml bulionu warzywnego. Mieszając wywar dodajemy przecierowy sok pomidorowy lub koncentrat. Gotujemy całość aż cebula rozpadając się zagęści nam sos. Doprawiamy  pieprzem, solą i bazylią. Jeśli sos wychodzi nam zbyt rzadki możemy wspomóc się 3 łyżkami śmietany lub w ostateczności zasmażką z mąki ( 1 łyżka masła - 3 łyżki mąki). Gołąbki podajemy z naszym pomidorowym sosem.