| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: czekolada

wtorek, 17 listopada 2015

Babeczki jak babeczki ale krem ...mhmmm... Pyszny, czekoladowy, śmietankowy ...rewelacyjny dodatek do muffinek. Jedne z lepszych jakie jadłem mimo, że troszeczkę nam tym razem nam oklapły. Warto spróbować przygotować krem czekoladowy z poniższego przepisu.

przepis na krem czekoladowy

Tak na marginesie. Babeczki i doskonały do nich krem pojawiły się na naszym stole z jednego pięknego powodu: w kuchni pojawił się nowy pomocnik - robot Kenwood KMC050 z przystawkami. Za chwilkę o nim napiszę ale wróćmy do babeczek.

*Muffinki z kremem czekoladowym*

  • mąka pszenna - 100g
  • cukier - 180g
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 standardowe opakowanie
  • olej - 80 ml
  • mleko (ciepłe) 100ml
  • jajka - 2 sztuki
  • kakao - 50g
  • śmietana kremówka 36% - 500ml
  • cukier puder - 4 łyżki
  • czekolada gorzka - 150g

Jak się można domyślić z pierwszej części składników powstanie ciasto. Kakao mieszamy z ciepłym mlekiem i chłodzimy. Do chłodnego mleka dodajemy olej, jajka, cukier waniliowy i zwykły cukier. Całość dobrze mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia i miksujemy na gęstą masę. Napełniamy ciastem papilotki na 3/4 głębokości i pieczemy muffinki przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Jak z każdymi muffinkami musimy uważać by ani ich nie przepiec, ani nie dopiec, ani za szybko nie wyjąć z pieca ... choć nawet i to nam nie zagwarantuje, że babeczki nam nie opadną. Ociupinę szczęścia należało by do przepisu dodać oprócz innych składników.

przepis na krem czekoladowy

Przechodzimy do produkcji gwiazdy tego niebiańskiego koncertu na naszym podniebieniu. Na małym ogniu podgrzewamy w garnuszku śmietanę z pokruszoną czekoladą i cukrem pudrem. Po całkowitym rozpuszczeniu i wymieszaniu się składników odstawiamy masę do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Gęsty krem pakujemy do rękawa lub innego urządzenia do dekorowania (my użyliśmy specjalnej strzykawki) i ozdabiamy upieczone muffinki według uznania. Można je dodatkowo udekorować cukierkami ... a co tam ...cukru nigdy nie za wiele w słodyczach.

Jeszcze kilka słów o naszym pomocniku wprost w brytyjskich wysp. Prowadziliśmy z żoną długie rozmowy, którą maszyną do pomocy w kuchni wybrać. Jak się pewnie domyślacie rywalem Kenwooda był Kitchen Aid. Przeczytaliśmy kilka opinii użytkowników i jednego, i drugiego robota. Mimo początkowych chęci zainwestowania w amerykańskie cudo zdecydowaliśmy się jednak na wsparcie europejskiego przemysłu AGD. Dlaczego? ...napiszę krótko: cena. Jakość (przynajmniej ta na papierze) jednej i drugiej maszyny nie różni się zbyt wiele. Obie maszyny mają swoje wady i swoje zalety. Jednak podstawową zaletą KMC050 firmy Kenwood jest połączenie jakości wykonania z niższą ceną spowodowaną przede wszystkim brakiem różnych zaporowych ceł. Kolejnym "na plus" jest zestaw przystawek, za które w przypadku Kitchen Aid musielibyśmy wyłożyć kolejne kwoty. Robot sprawuje się świetnie, wyciska pyszne soki, radzi sobie z drożdżowym ciastem, świetnie uciera masło z pomocą silikonowej końcówki. Jedynym minusem na dziś jest maszynka do mięsa, która w żaden sposób nie radzi sobie z niektórymi rodzajami tłustszych mięs. Spróbujemy jeszcze naostrzyć odpowiednio nożyk i dziurkowany element maszynki tak jak zrobiliśmy to w poprzedniej. Moc robota jest na tyle duża, że nie wierzę by nie dało się maszynki do mięsa usprawnić.

KMC050 Chef Titanium

 W zestawie, który zakupiliśmy nie było jedynie misy do lodów, wyciskarki do owoców cytrusowych i końcówki do makaronu. Misa do produkcji lodów już została dopisana na przyszłoroczną  listę świątecznych prezentów.

Z czystym sumieniem mogę też polecić na blogu firmę, w której robot został zakupiony: ENERGY ALLEGRO Ich karta sprzedawcy mówi sama za siebie. Świetny kontakt i ekspresowa dostawa kurierem. Tego oczekuje się od sprzedawców na allegro.


 

niedziela, 06 kwietnia 2014

Sobotniej słodyczy ciąg dalszy... genialne ciastka czekoladowe. Szybki sposób na przygotowanie przepysznych ciastek do kawy. Teoretycznie poniższe ciastka można długo przechowywać w odpowiednim dla ciastek pudełku ale ... ja nie wiem ile tych ciastek by trzeba było upiec by mogło zostać choć kilka do przechowania. Do dzisiejszej kawy ciastek już nie mamy...

przepis na ciastka

*Ciastka czekoladowe*

  • kakao ciemne - 100 g
  • czekolada deserowa - 200 g
  • jajka - 2 sztuki
  • masło - 200 g
  • cukier - 250 g
  • mąka pszenna - 150 g
  • maka  z pełnego przemiału - 150 g
  • sól - szczypta
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

Produkty sypkie takie jak mąka, soda, kakao i sól przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem dodając jajka. Łączymy składniki suche z maślaną masą i zagniatamy na ciasto. Czekoladę blendujemy lub bardzo drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy całość.

przepis na ciastka

Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Odrywamy nie za duże kawałki ciasta, formujemy placuszki i układamy na blaszce w pewnej od siebie odległości. Ciastka w piecku jeszcze trochę sie powiększą. Pieczemy ciasteczka około 15 minut w temperaturze 190 stopni Celcjusza.

Ciastka są pyszne bez jakichkolwiek dodatków ale ja już mam w głowie jakiś krem śmietankowy, którym by je można było przełożyć...

niedziela, 09 grudnia 2012

Czasami by człowiek zjadł coś słodkiego do popołudniowej kawki z żoną. Zachciało nam się ciasteczek i właśnie na nie jest dzisiejszy przepis. Kruche ciasteczka z cukrem pudrem lub gorzką czekoladą osłodziły nam zimowe popołudnie.

przepis na ciasteczka

Zapraszamy:

*Kruche ciasteczka*

  • 20 dag mąki pełnoziarnistej
  • 30 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 5 żółtek
  • 10 dag cukru pudru
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

Składniki zagniatamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Kula ciasta trafia do lodówki na pół godziny.

przepis na ciasteczka

Musimy rozwałkować kawałki ciasta na półcentymetrowy placek. Z pomocą ogólnie dostępnym foremek wycinamy z ciasta serduszka, gwiazdki, księżyce czy kwiatuszki. 

przepis na ciasteczka

Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 15-20 minut. Gdy wierzch ciastek się zarumieni oznaczać to będzie, że nasze słodkości są już gotowe. 

przepis na ciasteczka

Ostudzone ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem lub roztopioną w gorącej kąpieli czekoladą i podajemy do mlecznej kawy :)

przepis na ciasteczka

Pieczenie ciastek to także doskonała zabawa z dziećmi. Dawid coraz chętniej garnie się do kuchni. Gdy Ojciec piecze do obiadu przepyszne ziołowe ziemniaczki Dawid czatuje pod piekarnikiem z wielką kuchenną rękawicą. Daje znać w swoim stylu, że czas już do nich zajrzeć.

przepis na ciasteczka

Dziś zabrał się za wałkowanie ciasta i powiem Wam, że jak na dwulatka szło mu to całkiem zgrabnie. Pasja w oczach dzieciaka bezcenna. Myślę, że nasza przyszła synowa będzie miała z niego pociechę w kuchni.