| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: migdały

sobota, 31 maja 2014

Z muffinek jakie w życiu jadłem te najbardziej przypadły mi do gustu. Przepis na babeczki migdałowe musiał się więc na blogu pojawić. Oto on, dość zaskakujący jeśli chodzi o skład produktów ale warto zaryzykować i wgryźć się doskonałe migdałowe ciastko.

przepis na muffinki

*Babeczki migdałowe*

  • mąka tortowa - szklanka + 2 łyżki
  • masło - 150 g
  • cukier puder (trzcinowy) - szklanka
  • białka jaj - 6 sztuk
  • aromat migdałowy 
  • płatki migdałów

 

Rozpuszczamy w garnuszku masło i studzimy. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do niej mąkę i szklankę cukru pudru. Delikatnie mieszamy by piany nie połamać i powoli dodajemy rozpuszczone chłodne masło. Na koniec dodajemy małą łyżeczkę aromatu migdałowego. Zamiast aromatu można użyć esencji migdałowej. Dość łatwo znaleźć ją na allegro choc nie jest tania. Jednak różnica między aromatem migdałowym, a esencją jest spora. Podobnie jak między aromatem waniliowym, a waniliową esencją - kto spróbował ten wie.

przepis na muffinki

Do papilotek wkładamy porcję ciasta tak na 1/3 objętości papierowej foremki. Na środku układamy truskawkę i obsypujemy babeczkę płatkami migdałów. Pieczemy muffinki w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celcjusza przez 35 minut. Gdy ostygną prószymy delikatnie cukrem pudrem.