| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: estragon

sobota, 14 lutego 2015

Idąc za wątróbkowym ciosem przygotowaliśmy niedawno tartę z wątróbką, którą jakiś czas temu polecał na antenie Kuchni+ lubiany przez nas pan Jakubiak. Tartę poleciła nam również sąsiadka (pozdrawiamy) i napiszę tak: ciekawe kulinarne doświadczenie. Ktoś kto lubi wątróbkę polubić powinien też poniższą tartę.

przepis na tartę

*Tarta z wątróbką wg Jakubiaka*

  • wątróbka drobiowa - 500 g
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • pomidorki cherry - 150 g
  • kapary - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • suszone morele - garść
  • estragon
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • śmietana 18% - 500 ml
  • jajko - 3 sztuki
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • mąka pszenna - 300 g
  • masło zimne - 200 g
  • jajko

 

Składniki na ciasto siekamy na stolnicy nożem i szybko zagniatamy. Ważne by ciepło naszych rąk nie ogrzało ciasto bo tarta może się nie udać. Kulkę ciasta owijamy w folię i odkładamy na 20 minut do lodówki.

Czas zabrać się za farsz tarty. Na maśle szklimy cebulę dorzucając chwilę później na patelnię, pokrojoną wątróbkę, posiekany czosnek i pomidorki koktailowe przekrojone na połówki. Do farszu dodajemy jeszcze rozdrobnione morele i kapary. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Smażymy dodając pod koniec estragonu, który jest przyprawą idealną do drobiowej wątróbki.

Formę do tarty smarujemy masłem i rozkładamy w niej wyjęte z lodówki ciasto. Róbcie to szybko by tak jak przy jego wyrabianiu. Nakłuwamy ciasto widelcem. Jeśli po nakłuwacie ciasto bardzo gęsto odpadnie konieczność jego podpiekania z użyciem obciążenia w postaci fasoli lub grochu. Ciasto nam się dzięki dużej ilości dziurek nie podniesie. Tak przygotowaną tartę podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.

przepis na tartę

Na podpieczone ciasto wystarczy już tylko wyłożyć wątróbkowy farsz. Ulożyć plastry ziemniaków. Zalać sosem przygotowanym z jajek i śmietany doprawionym solą i pieprzem. Zasypać estragonem i zapiec około 30 minut w piekarniku. Tartę podajemy z sosem czosnkowym ale ja następnym razem wybiorą żurawinę.

Podroby nawet delikatne - drobiowe wcale nie należą do  produktów, które lubią wszyscy od lewa do prawa i od morza do Tatr. Wątróbka drobiowa u wielu osób powoduje grymas niesmaku. Powiem szczerze - wolałbym jeść wątróbkę na okrągło niż jeszcze raz spróbować małży...

Poniżej znajdziecie przepis na doskonałą pastę do chleba i zrobiona ona będzie właśnie ze wspomnianej wyżej wątróbki podkręconej estragonem. Dawno nie jadłem nic tak smacznego, delikatnego i zdrowego jak pasta z wątróbki. Nawet nie przypuszczałem, że taka wersja śniadaniowej pasty mi zasmakuje tak bardzo.

przepis na pastę do chleba

*Pasta do chleba z wątróbki*

  • wątróbka drobiowa - 30 dag
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 2 sztuki
  • majonez domowy - 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • estragon
  • masło - 1 łyżka
  • musztarda ostra rosyjska - 1 łyżeczka

Na masełku szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w paski drobiową wątróbkę. Solidna szczypta soli, świeżo zmielonego pieprzu, pół łyżeczki estragonu i smażymy całość aż wątróbka będzie gotowa do zmielenia. Robimy to po jej ostygnięciu.

przepis na pastę do chleba

Dodajemy drobno posiekane jajka ugotowane na twardo i doprawiamy domowym majonezem i musztardą. Pyszna ze świeżym chlebem i na przykład z ogórkiem kiszonym.