| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: tarta

niedziela, 13 września 2015

Dawno nie piekliśmy ciast. Pora to zmienić tym bardziej, że Polska wybuchła pysznymi śliwkami. Szukając przepisu na inne niż zwykle kruche ciasto trafiliśmy do słynnej już "Kuchni Doroty". Zaprezentowana tam tarta z budyniem i śliwkami tak nas urzekła, że postanowiliśmy przepis pani Doroty powtórzyć. Muszę powiedzieć, że pomysł z krupczatką wręcz pierwszorzędny. Chyba już inaczej kruchego do słodkiej tarty robić nie będziemy.

przepis na tartę ze śliwkami

*Tarta z budyniem i śliwkami*

  • śliwka węgierka - 500g
  • budyń śmietankowy z cukrem
  • mleko - 1 i 1/2 szklanki
  • żółtko 
  • zimne masło - 100g
  • mąka krupczatka - 200g
  • cukier - 1/2 szklanki
  • sok z pomarańczy - 3 łyżki
  • sól - szczypta

 

Do malaksera wrzucamy składniki na kruche czyli zimne masło, mąkę, sól, cukier i całość mieszamy. Dolewamy sok z pomarańczy. Po chwili wyciągamy ciasto na przesypaną mąkę stolnicę i szybko formujemy kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na pół godziny.

W międzyczasie możemy przygotować budyń według przepisu z opakowania ale używamy 1,5 szklanki mleka. Gdy budyń ostygnie dodajemy żółkto jaja i intensywnie całość mieszamy.

przepis na tartę ze śliwkami

Metalową formę do tarty smarujemy masłem i pruszymy bułką tartą. Rozkładamy w niej wyjęte z lodówki ciasto. Gęsto nakłuwamy widelcem i całą formę wkładamy na godzinę do zamrażalnika.

przepis na tartę ze śliwkami

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Po godzinie wyjęte z zamrażalnika ciasto przekładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy ciasto i wylewamy do środka budyń oraz układamy śliwki. Forma trafia spowrotem do pieca i tam już zostaje na około 35 minut. Po tym czasie pyszny deser jest gotowy do podania na przykład z doskonałym domowym latte.

sobota, 14 lutego 2015

Idąc za wątróbkowym ciosem przygotowaliśmy niedawno tartę z wątróbką, którą jakiś czas temu polecał na antenie Kuchni+ lubiany przez nas pan Jakubiak. Tartę poleciła nam również sąsiadka (pozdrawiamy) i napiszę tak: ciekawe kulinarne doświadczenie. Ktoś kto lubi wątróbkę polubić powinien też poniższą tartę.

przepis na tartę

*Tarta z wątróbką wg Jakubiaka*

  • wątróbka drobiowa - 500 g
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • pomidorki cherry - 150 g
  • kapary - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • suszone morele - garść
  • estragon
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • śmietana 18% - 500 ml
  • jajko - 3 sztuki
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • mąka pszenna - 300 g
  • masło zimne - 200 g
  • jajko

 

Składniki na ciasto siekamy na stolnicy nożem i szybko zagniatamy. Ważne by ciepło naszych rąk nie ogrzało ciasto bo tarta może się nie udać. Kulkę ciasta owijamy w folię i odkładamy na 20 minut do lodówki.

Czas zabrać się za farsz tarty. Na maśle szklimy cebulę dorzucając chwilę później na patelnię, pokrojoną wątróbkę, posiekany czosnek i pomidorki koktailowe przekrojone na połówki. Do farszu dodajemy jeszcze rozdrobnione morele i kapary. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Smażymy dodając pod koniec estragonu, który jest przyprawą idealną do drobiowej wątróbki.

Formę do tarty smarujemy masłem i rozkładamy w niej wyjęte z lodówki ciasto. Róbcie to szybko by tak jak przy jego wyrabianiu. Nakłuwamy ciasto widelcem. Jeśli po nakłuwacie ciasto bardzo gęsto odpadnie konieczność jego podpiekania z użyciem obciążenia w postaci fasoli lub grochu. Ciasto nam się dzięki dużej ilości dziurek nie podniesie. Tak przygotowaną tartę podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.

przepis na tartę

Na podpieczone ciasto wystarczy już tylko wyłożyć wątróbkowy farsz. Ulożyć plastry ziemniaków. Zalać sosem przygotowanym z jajek i śmietany doprawionym solą i pieprzem. Zasypać estragonem i zapiec około 30 minut w piekarniku. Tartę podajemy z sosem czosnkowym ale ja następnym razem wybiorą żurawinę.

czwartek, 03 stycznia 2013

Szpinak od czasu gdy oświadczyłem, że mi smakuje rozpoczął intensywną zimową kampanię w naszym domu. Co rusz jem szpinak! ...i dobrze bo zdrowy, a skoro się do niego przekonałem można korzystać. Tym razem trafił do tarty. Aniołek zadbał w tym roku by pod choinkę trafiła wymarzona przez Mamuśkę forma do tego rodzaju ciasta. Tarta więc pewnie nie jeden raz się na naszym blogu pojawi, a dziś przepis na tartę ze szpinakiem.

przepis na tartą

*Tarta ze szpinakiem*

  • mąka pszenna szklanka
  • masło 8 dag
  • jajko
  • łyżka zimnej wody
  • łyżeczka soli
  • forma o średnicy 24cm
  • 0,5kg szpinaku mrożonego brykiet
  • czosnek 3 ząbki
  • jajka 2szt
  • 15 dag sera żółtego
  • pomidor
  • cebula
  • masło łyżka
  • pieprz
  • sól

 

Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę i dodajemy pokrojone w kostkę, dobrze schłodzone masło. Pozostaje jeszcze dodać jajko, sól i możemy ciasto wyrabiać. Dolewamy po chwili łyżkę zimnej wody i intensywnie zagniatamy. Owijamy kulkę ciasta folią i odkładamy do lodówki.

przepis na tartę

Możemy przygotować farsz ze szpinaku. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim pokrojony drobno czosnek. Gdy tylko czosnek się lekko ozłoci dodajemy na patelnię szpinak. Przesmażony czosnek gorzknieje więc należy uważać. Doprawiamy uduszony na maśle szpinak solą i pieprzem. Dorzucamy do masy dwa całe jajka i intensywnie mieszamy aż się  zetną i połączą równomiernie ze szpinakiem.

przepis na tartę

Ciasto wałkujemy do średnicy formy i układamy je wewnątrz pilnując by cała forma była wypełniona po brzegi. Całość nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Na rozłożone ciasto układamy folię aluminiową i wypełniamy formę grochem lub fasolą. Ciasto nam się dzięki temu nie podniesie i będzie równe. Pieczemy tartą w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, usuwamy folię  z grochem/fasolą i wypełniamy tartę przygotowanym farszem ze szpinaku. Na wierzch układamy pokrojony w  plastry pomidor i cebulę posiekaną w piórka. Ścieramy na wszystko żółty ser i wkładamy ponownie do piekarnika na około 10 minut. Tyle potrzeba czasu by ser się rozpuścił i zapiekł. Tartę ze szpinakiem podajemy z sosem pomidorowym lub nawet z najzwyklejszym ale dobrym jakościowo ketchupem. Niebo w gębie !