| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: dieta

piątek, 11 marca 2016

Pasta z cieciorki doskonała na wszystko. Pochodzący z Libanu  hummus rozpowszechniony jest już na całym świecie. Warto sobie przygotować hummus i korzystać z niego podczas wiosennych diet.

przepis na hummus

*Hummus*

  • ciecierzyca - puszka około 200g po odsączeniu
  • pasta tahini z ziaren sezamu - 3 łyżki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • cytryna - 1/2 sztuki
  • zimna woda - 2 łyżki

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką pastę. Doskonały dodatek do potraw lub pasta do chleba. Świetnie smakuje z płaskimi chlebkami pita.

czwartek, 21 maja 2015

W poprzednim przepisie wspominałem o lekkiej wiosennej sałacie podanej z sosem winegret. Oto przepis na to lekkie ale smaczne danie.

przepis na winegret

*Wiosenna sałata z sosem winegret*

  • mieszanka sałat
  • ser mozzarella - 1 kulka
  • ogórek świeży - 1 sztuka
  • rzodkiewki - kilka sztuk
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • pomidor
  • czerwony ocet winny - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - rozgnieciony
  • musztarda dijon - 1/4 łyżeczki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa - około 3 łyżek

Warzywa kroimy w kostkę. Podobnie robimy z mozzarellą. Mieszamy wszystko z dostępnym na rynku ulubionym mixem sałat.

przepis na winegret

W miseczce ucieramy trzepaczką składniki na sos dolewając powoli oliwę z oliwek lub roślinny olej rzepakowy. Tak przygotowanym winegretem polewamy przygotowaną sałatkę i delikatnie całość mieszamy

 

13:35, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 20 maja 2015

Zima jak to zwykle bywa odłożyła się w naszych ciałach nadmiarem tłuszczu. Ot taka upierdliwa pozostałość po porze roku gdzie aktywność fizyczna jest co nieco mniejsza. Wiosna i początek ciepłych już prawie letnich dni przypomina nam, że do wakacji, plaży, basenów, kostiumów kąpielowych już niewiele pozostało czasu. Warto więc się nadmiaru kilogramów pozbyć. W nasze ręce, dzięki programom na kuchnia+ trafiła książka kucharska przygotowana przez Kudłaczy. Kto nie widział ich programu niech to czym prędzej nadrobi bo warto się od  dwóch przesympatycznych Brytyjczyków nauczyć kilku przepisów na zdrowe ale nadal smaczne jedzenie.

przepis na pieczonego kurczaka

Oto jeden z nich. Pyszny i zaskakująco dobry kurczak pieczony bez skóry. Mocno aromatyczne danie dla osób lubiących smak hinduskiej masali. Sposób przygotowania urwie sporo kalorii z tego popularnego przecież dania.

*Kurczak pieczony bez skóry*

  • kurczak - 1,7kg
  • limonka - 1 sztuka
  • kardamon - 1 łyżeczka (proszek)
  • kmin rzymski - 2 łyżki
  • kolendra nasiona - 2 łyżeczki
  • goździki - 5 sztuk
  • czarny pieprz ziarna - 1 łyżeczka
  • kozieradka - 1 łyżeczka (proszek)
  • kurkuma - 2 łyżeczki (proszek)
  • słodka papryka - 1 łyżka (proszek)
  • ostra papryka - 1 łyżeczka (proszek)
  • cynamon - 1/4 łyżeczki (proszek)
  • sól - 1 łyżeczka
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • imbir - 1 łyżeczka (proszek lub świeży tarty)
  • jogurt naturalny - 100g

Jak widać ze składników prezentowane dziś przez nas danie to mieszanka wybuchowa aromatów i smaków. Jak ktoś lubi kuchnię zbliżoną do indyjskiej będzie zachwycony. Mieszanka przypraw w połączeniu z jogurtem stworzy pastę, którą należy nasmarować obranego ze skóry kurczaka. Po upieczeniu zamieni się pyszną chrupiącą skórkę ale pozbawioną nadmiaru kalorii i tłuszczu.

przepis na pieczonego kurczaka

Przyprawy w ziarnach należy na początku podprażyć na patelni, a następnie utrzeć w moździerzu na proszek. Następnie mieszamy wszystkie z ugniecionym czosnkiem w naturalnym jogurcie.

przepis na pieczonego kurczaka

Kurczaka pozbawiamy całej skóry. Nie jest to trudne i z pomocą ostrego noża poradzicie sobie dość szybko. Myjemy i osuszamy na papierowych ręcznikach. Następnie należy kurczakowi przeciąć wzdłuż kręgosłup. Układamy go cięciem w dół, a dłonią łamiemy mostek. Nacinamy ostrym nożem najgrubsze miejsca (pierś i uda) Pokrywamy dokładnie uzyskaną z przypraw i jogurtu pastą. Kurczak powinien marynować się w lodówce około 3 godzin. Miskę należy zakryć folią spożywczą.

przepis na pieczonego kurczaka

Układamy zamarynowane i wyjęte pół godziny wcześniej mięso z lodówki na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Kurczaka układamy piersią do góry. Można też kurczaka piec na ruszcie lub grillu. Temperatura piekarnika to 210 stopni. Przed włożeniem do pieca całość kropimy intensywnie sokiem z limonki. 50 minut powinno wystarczyć by kurczak był gotowy do podania. Wbity nóż w najgrubsze miejsce i kolor wypływającego płynu da nam pewność. Przeźroczysty płyn oznacza idealnie upieczone mięso.

przepis na pieczonego kurczaka

Wyjęte z piekarnika mięso pozostawiamy chwile na desce. Porcjujemy i podajemy z delikatnym sosem jogurtowym przygotowanym ze szczypiorkiem. Łagodność sosu zrównoważy intensywne aromaty użytych w marynacie przypraw. Całość warto uzupełnić lekką sałatką z sosem winegret.

 

09:38, srk76 , Strefa kuchni
Link
piątek, 30 stycznia 2015

Pierś z kurczaka to podstawa większości diet i w pewnym momencie można ją sobie tak obrzydzić, że to delikatne i niskokaloryczne mięso przestaje nam smakować. Poniżej jeden ze sposobów odsunięcia tego momentu w czasie. Sałatka z kurczakiem na ciepło jest pyszna, a podana na młodych listkach szpinaku stanowić może składnik nie jednej diety. Koniec końców zima ma już chyba z górki i niedługo zaczną się porządki w szafach z wiosennymi sukienkami :) Co prawda na zdjęciu zobaczycie też niekoniecznie dietetyczną zapiekankę ziemniaczaną ale w ten sposób można sałatkę podać innym członkom rodziny, którzy nie muszą się katować wiosennymi dietami.

przepis na dietetyczną sałatkę na ciepło

*Sałatka z kurczakiem na ciepło*

  • pierś kurczaka - 700 g
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • seler naciowy - 3 łodygi
  • pieczarki - 20 dag
  • szpinak świeży - baby - pęczek
  • bazylia suszona
  • oliwa lub olej roślinny - 3 łyżki
  • słodka papryka suszona - 1 łyżeczka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • imbir suszony - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz

Składniki na marynatę mieszamy. Wcieramy w pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Odstawiamy miskę z zamarynowanym kurczakiem do lodówki na 2-3 godziny.

przepis na dietetyczną sałatkę na ciepło

Warzywa (bez szpinaku) kroimy w paski i smażymy al'dente. Odkładamy je do miski, a na patelnię trafia kurczak. Gdy się usmaży na złoto dorzucamy warzywa i dusimy całość około 5 minut. Gotową sałatkę podajemy na rozłożonych liskach szpinaku.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Zima tak na dobrą sprawę się jeszcze nie zaczeła, a już warto pomyśleć o jej rychłym końcu. Jak co roku zimowe wieczory skłaniają kobiety do artykułowania noworocznych postanowień, a zrzucenie to tu to tam staje się ich obsesją. Dlatego wychodząc na przeciw oczekiwaniom pojawi się niedługo kilka lekkich przepisów. Kurczak z jabłkiem jest jednym z nich.

dietetyczny przepis na pierś kurczaka

porcja dla jednej osoby

*Kurczak z jabłkiem*

  • pierś kurczaka - 100 g
  • cebula - 1/2 sztuki
  • jabłko kwaskowe - 1/2 sztuki
  • pieczarki - 3 sztuki
  • czosnek - 1 ząbek
  • papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • imbir mielony - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • estargon - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny

Filet kurczaka kroimy w kostkę lub paski. Suche przyprawy mieszamy i wcieramy w kawałki kurczaka. Siekamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy na patelnię kurczaka i pokrojone w talarki pieczarki. Smażymy do miękkości kurczaka. Dokładamy pokrojone w kostkę lub większe plastry jabłko ze skórką ale bez gniazda nasiennego i chwilę całość dusimy.

dietetyczny przepis

Podajemy z puree z kalafiora i lekką sałatką

Dietetyczne puree z kalafiora może urozmaicić posiłek także osób nie będących pod wpływem demona odchudzania. To smaczny dodatek do mięs lub ryb. W życiu bym nie wpadł na to by z kalafiora przygotować takie oto danie. Dlatego to nie ja jestem szefem kuchni...

przepis na dietetyczne puree

porcja dla jednej osoby

*Puree z kalafiora*

  • kalafior - 200g
  • czosnek polski - 1 ząbek
  • sól
  • pieprz
  • jogurt naturalny - 2 łyżeczki
  • szczypior

Kalafior i obrany ząbek czosnku gotujemy w dobrze osolonej wodzie do miękkości. Blendujemy dodając jogurt i doprawiając solą oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Pruszymy posiekanym szczypiorkiem. Naprawdę ciekawa w smaku paciajka ze śladową ilością kalorii :)


13:02, srk76 , Strefa kuchni
Link
wtorek, 19 sierpnia 2014

Kulinarna ciekawostka dla tych co nie przepadają za mięsnymi potrawami. Kotlety z kalafiora to smaczna alternatywa dla tradycyjnych śląskich karminadli. Jakiś czas temu przy okazji tworzenia sekcji Dieta prezentowaliśmy kotlety z ciecierzycy. Mam podobne jak tam ostrzeżenie dla młodych żon śląskich górników - Don't try This at Home. Mimo, że kotlety smaczne człowiek widząc kształt mielonego spodziewa się soczystego mięsa... a tu kalafior...nerwowy chłop ze Śląska może nie być szczęśliwy :)

przepis na wegetariańskie kotlety

*Kotlety z kalafiora*

  • kalafior - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko
  • mąka jaglana - 100 g
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

 

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju bądź oliwy. Miękki kalafior odcedzamy i rozgniatamy niezbyt dokładnie widelcem. Do ostudzonego kalafiora dodajemy jajko, zeszkloną cebulę, mąkę jaglaną i doprawiamy masę solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na wegetariańskie kotlety

Jeżeli masa jest zbyt wilgotna można pomóc sobie bułką tartą. Tworzymy z masy kulki, które należy na dłoni spłaszczyć. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.

środa, 04 czerwca 2014

Dawno nie było niczego dietetycznego. Lato zbliża się wielkimi krokami, a plaże i baseny juz czekają na nasze smukłe ciała. Ćwiczenia i dieta, dieta i ćwiczenia... jeśli oczywiście ktoś przeżyje do letnich słonecznych kąpieli w taki sposób :)

Odrobinę możemy pomóc. Poniższe pulpety drobiowe z warzywami spokojnie mogą stać się zamiennikiem kalorycznych obiadów nie tylko od wielkiego dzwonu ale i na co dzień. Delikatne, soczyste i przede wszystkim smaczne. W końcu dietetyczne jedzenie nie musi być fuj.

przepis na pulpety

*Pulpety drobiowe z warzywami*

  • filety kurczaka zmielone - 40 dag
  • jajko - 1 sztuka
  • płatki owsiane - 4 łyżki
  • marchewka - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 2 sztuki
  • por - biała część - 1 sztuka
  • koperek - 3 łyżki posiekanego
  • sól
  • pieprz
  • słodka suszona papryka

Do zmielonego mięsa dodajemy jajko i płatki owsiane. Dodajemy obrane i starte na tarce warzywa oraz posiekany bardzo drobno por. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką. 3 łyżki posiekanego koperku i mieszamy całość na spójną masę. Formujemy z oderwanych kawałków pulpety. Z podanej ilości wyjdzie około 8 pulpetów. Wrzucamy je na osoloną wrzącą wodę.

przepis na pulpetyGotujemy pulpety kilka minut uważając by ich nie przegotować. Podajemy drobiowe pulpety na przykład z doskonałym ryżem przyrządzonym ze szpinakiem.

*Ryż ze szpinakiem*

  • ryż paraboliczny parboiled- 100g
  • szpinak świeży - 100g
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz

Ryż gotujemy. Jeśli masz ryż bez torebki - dodaj  wody w stosunku 2:1 i pozwól mu ją wchłonąć na małym ogniu. Ryż będzie w sam raz.

przepis na pulpety

Na patelni podgrzewamy oliwę lub olej. Podsmażamy posiekany czosnek, który następnie mieszamy z posiekanym szpinakiem. Pod koniec duszenia szpianaku dodajemy utajony ryż i całość doprawiamy solą oraz pieprzem.

Oczywiście pulpety można podać także z jakimś pyszny sosem. Pomidorowym, który znajdziecie w przepisie na gołąbki lub koperkowym ale to już wersja dla tych, którzy nie potrzebują pozbyć się nadwyżki niepotrzebnych kilogramów.

sobota, 31 maja 2014

Ciecierzyca to roślina popularna w kuchni przedewszystkim śródziemnomorskiej. Przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu gdzie od tysięcy lat była podstawą hummusu - pysznej pasty do smarowania pieczywa lub mącznych placków. W Polsce możemy ją w sklepach spotkać w formie konserwowej i własnie ona posłuży nam do przygotowania kotletów. Dodatek odpowiedniej ilości przypraw spowoduje, że dość mdławe ziarna staną się ciekawym doznaniem kulinarnym. 

przepis na ciecierzycę

*Kotlety z ciecierzycy*

  • ciecierzyca konserwowa - 2 puszki
  • czosnek polski - 3 ząbki 
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • natka pietruszki
  • bułka tarta
  • olej roślinny

Odsączoną cieciorkę (lub jak kto woli groch włoski) blendujemy na gładką masę. Wciskamy 3 ząbki czosnku. Wbijamy jedno małe jajko (chociaż w zasadzie spokojnie można z niego zrezygnować - dobra wiadomość dla wegan). Doprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy do masy sporo posiekanej natki pietruszki. Gdyby konsystencja była za rzadka dodajcie trochę bułki tartej. Formujemy z masy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. 

Kotlety można podać z różnymi dipami. Myślę, że na przykład tzatziki będą do nich pasować. My zjedliśmy kotleciki z gęstą mizerią. Kotlety dobre ... choć nie radzę podawać ich zgłodniałemu górnikowi po szychcie na grubie, który  spodziewa się solidnej porcji tradycyjnych śląskich karminadli :)

piątek, 28 czerwca 2013

Dieta Anety wprowadziła do naszego domu kilka ciekawych sposobów na przygotowanie ryby. Dawniej rybę pakowaliśmy w panierkę i smażyliśmy na sporej ilości tłuszczu. Dzisiejszy dorsz pieczony w koperku jest przygotowany inaczej. Ryba bez panierki, dobrze przyprawiona i pieczona w folii aluminiowej nabiera całkiem innego wymiaru. Można w końcu docenić jej zalety i smakowe walory. Mam przekonanie, a wręcz jestem pewien, że i Wam będzie smakować.

przepis na dorsza

*Dorsz w koperku*

  • 70 dag dorsza
  • koperek - pół pęczka
  • oliwa z oliwek
  • czosnek - kilka ząbków
  • pieprz
  • sól
  • cytryna

 

Rybę osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy na wygodne kawałki, które nacieramy solidnie solą i pieprzem. Kropimy sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawiamy do lodówki na godzinę. Rybka sobie skruszeje.

przepis na dorsza

Koperek siekamy drobno przekładamy do miseczki i mieszamy  dodając powoli oliwę z oliwek. Oliwy dolewamy tyle by z koperku powstała wygodna do smarowania ryby pasta. Smarujemy bogato kawałki dorsza przygotowaną pastą i układamy osobno na wyciętych kawałkach folii aluminiowej. Na każdy kawałek wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Zawijamy folię w szczelnie zamkniętą kopertę.

przepis na dorsza

Rybę pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na przykład z żółtą fasolką szparagową. Oczywiście jeśli stosujecie się do zaleceń diet odchudzających to radzę sobie odpuścić tą ilość bułki tartej na fasolce i masełka na ziemniakach, które widzicie na zdjęciach :)

 

 
1 , 2 , 3