| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: dieta

środa, 20 maja 2015

Zima jak to zwykle bywa odłożyła się w naszych ciałach nadmiarem tłuszczu. Ot taka upierdliwa pozostałość po porze roku gdzie aktywność fizyczna jest co nieco mniejsza. Wiosna i początek ciepłych już prawie letnich dni przypomina nam, że do wakacji, plaży, basenów, kostiumów kąpielowych już niewiele pozostało czasu. Warto więc się nadmiaru kilogramów pozbyć. W nasze ręce, dzięki programom na kuchnia+ trafiła książka kucharska przygotowana przez Kudłaczy. Kto nie widział ich programu niech to czym prędzej nadrobi bo warto się od  dwóch przesympatycznych Brytyjczyków nauczyć kilku przepisów na zdrowe ale nadal smaczne jedzenie.

przepis na pieczonego kurczaka

Oto jeden z nich. Pyszny i zaskakująco dobry kurczak pieczony bez skóry. Mocno aromatyczne danie dla osób lubiących smak hinduskiej masali. Sposób przygotowania urwie sporo kalorii z tego popularnego przecież dania.

*Kurczak pieczony bez skóry*

  • kurczak - 1,7kg
  • limonka - 1 sztuka
  • kardamon - 1 łyżeczka (proszek)
  • kmin rzymski - 2 łyżki
  • kolendra nasiona - 2 łyżeczki
  • goździki - 5 sztuk
  • czarny pieprz ziarna - 1 łyżeczka
  • kozieradka - 1 łyżeczka (proszek)
  • kurkuma - 2 łyżeczki (proszek)
  • słodka papryka - 1 łyżka (proszek)
  • ostra papryka - 1 łyżeczka (proszek)
  • cynamon - 1/4 łyżeczki (proszek)
  • sól - 1 łyżeczka
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • imbir - 1 łyżeczka (proszek lub świeży tarty)
  • jogurt naturalny - 100g

Jak widać ze składników prezentowane dziś przez nas danie to mieszanka wybuchowa aromatów i smaków. Jak ktoś lubi kuchnię zbliżoną do indyjskiej będzie zachwycony. Mieszanka przypraw w połączeniu z jogurtem stworzy pastę, którą należy nasmarować obranego ze skóry kurczaka. Po upieczeniu zamieni się pyszną chrupiącą skórkę ale pozbawioną nadmiaru kalorii i tłuszczu.

przepis na pieczonego kurczaka

Przyprawy w ziarnach należy na początku podprażyć na patelni, a następnie utrzeć w moździerzu na proszek. Następnie mieszamy wszystkie z ugniecionym czosnkiem w naturalnym jogurcie.

przepis na pieczonego kurczaka

Kurczaka pozbawiamy całej skóry. Nie jest to trudne i z pomocą ostrego noża poradzicie sobie dość szybko. Myjemy i osuszamy na papierowych ręcznikach. Następnie należy kurczakowi przeciąć wzdłuż kręgosłup. Układamy go cięciem w dół, a dłonią łamiemy mostek. Nacinamy ostrym nożem najgrubsze miejsca (pierś i uda) Pokrywamy dokładnie uzyskaną z przypraw i jogurtu pastą. Kurczak powinien marynować się w lodówce około 3 godzin. Miskę należy zakryć folią spożywczą.

przepis na pieczonego kurczaka

Układamy zamarynowane i wyjęte pół godziny wcześniej mięso z lodówki na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Kurczaka układamy piersią do góry. Można też kurczaka piec na ruszcie lub grillu. Temperatura piekarnika to 210 stopni. Przed włożeniem do pieca całość kropimy intensywnie sokiem z limonki. 50 minut powinno wystarczyć by kurczak był gotowy do podania. Wbity nóż w najgrubsze miejsce i kolor wypływającego płynu da nam pewność. Przeźroczysty płyn oznacza idealnie upieczone mięso.

przepis na pieczonego kurczaka

Wyjęte z piekarnika mięso pozostawiamy chwile na desce. Porcjujemy i podajemy z delikatnym sosem jogurtowym przygotowanym ze szczypiorkiem. Łagodność sosu zrównoważy intensywne aromaty użytych w marynacie przypraw. Całość warto uzupełnić lekką sałatką z sosem winegret.

 

09:38, srk76 , Strefa kuchni
Link
piątek, 30 stycznia 2015

Pierś z kurczaka to podstawa większości diet i w pewnym momencie można ją sobie tak obrzydzić, że to delikatne i niskokaloryczne mięso przestaje nam smakować. Poniżej jeden ze sposobów odsunięcia tego momentu w czasie. Sałatka z kurczakiem na ciepło jest pyszna, a podana na młodych listkach szpinaku stanowić może składnik nie jednej diety. Koniec końców zima ma już chyba z górki i niedługo zaczną się porządki w szafach z wiosennymi sukienkami :) Co prawda na zdjęciu zobaczycie też niekoniecznie dietetyczną zapiekankę ziemniaczaną ale w ten sposób można sałatkę podać innym członkom rodziny, którzy nie muszą się katować wiosennymi dietami.

przepis na dietetyczną sałatkę na ciepło

*Sałatka z kurczakiem na ciepło*

  • pierś kurczaka - 700 g
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • seler naciowy - 3 łodygi
  • pieczarki - 20 dag
  • szpinak świeży - baby - pęczek
  • bazylia suszona
  • oliwa lub olej roślinny - 3 łyżki
  • słodka papryka suszona - 1 łyżeczka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • imbir suszony - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz

Składniki na marynatę mieszamy. Wcieramy w pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Odstawiamy miskę z zamarynowanym kurczakiem do lodówki na 2-3 godziny.

przepis na dietetyczną sałatkę na ciepło

Warzywa (bez szpinaku) kroimy w paski i smażymy al'dente. Odkładamy je do miski, a na patelnię trafia kurczak. Gdy się usmaży na złoto dorzucamy warzywa i dusimy całość około 5 minut. Gotową sałatkę podajemy na rozłożonych liskach szpinaku.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Zima tak na dobrą sprawę się jeszcze nie zaczeła, a już warto pomyśleć o jej rychłym końcu. Jak co roku zimowe wieczory skłaniają kobiety do artykułowania noworocznych postanowień, a zrzucenie to tu to tam staje się ich obsesją. Dlatego wychodząc na przeciw oczekiwaniom pojawi się niedługo kilka lekkich przepisów. Kurczak z jabłkiem jest jednym z nich.

dietetyczny przepis na pierś kurczaka

porcja dla jednej osoby

*Kurczak z jabłkiem*

  • pierś kurczaka - 100 g
  • cebula - 1/2 sztuki
  • jabłko kwaskowe - 1/2 sztuki
  • pieczarki - 3 sztuki
  • czosnek - 1 ząbek
  • papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • imbir mielony - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • estargon - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny

Filet kurczaka kroimy w kostkę lub paski. Suche przyprawy mieszamy i wcieramy w kawałki kurczaka. Siekamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy na patelnię kurczaka i pokrojone w talarki pieczarki. Smażymy do miękkości kurczaka. Dokładamy pokrojone w kostkę lub większe plastry jabłko ze skórką ale bez gniazda nasiennego i chwilę całość dusimy.

dietetyczny przepis

Podajemy z puree z kalafiora i lekką sałatką

wtorek, 19 sierpnia 2014

Kulinarna ciekawostka dla tych co nie przepadają za mięsnymi potrawami. Kotlety z kalafiora to smaczna alternatywa dla tradycyjnych śląskich karminadli. Jakiś czas temu przy okazji tworzenia sekcji Dieta prezentowaliśmy kotlety z ciecierzycy. Mam podobne jak tam ostrzeżenie dla młodych żon śląskich górników - Don't try This at Home. Mimo, że kotlety smaczne człowiek widząc kształt mielonego spodziewa się soczystego mięsa... a tu kalafior...nerwowy chłop ze Śląska może nie być szczęśliwy :)

przepis na wegetariańskie kotlety

*Kotlety z kalafiora*

  • kalafior - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko
  • mąka jaglana - 100 g
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

 

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju bądź oliwy. Miękki kalafior odcedzamy i rozgniatamy niezbyt dokładnie widelcem. Do ostudzonego kalafiora dodajemy jajko, zeszkloną cebulę, mąkę jaglaną i doprawiamy masę solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na wegetariańskie kotlety

Jeżeli masa jest zbyt wilgotna można pomóc sobie bułką tartą. Tworzymy z masy kulki, które należy na dłoni spłaszczyć. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.

sobota, 31 maja 2014

Ciecierzyca to roślina popularna w kuchni przedewszystkim śródziemnomorskiej. Przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu gdzie od tysięcy lat była podstawą hummusu - pysznej pasty do smarowania pieczywa lub mącznych placków. W Polsce możemy ją w sklepach spotkać w formie konserwowej i własnie ona posłuży nam do przygotowania kotletów. Dodatek odpowiedniej ilości przypraw spowoduje, że dość mdławe ziarna staną się ciekawym doznaniem kulinarnym. 

przepis na ciecierzycę

*Kotlety z ciecierzycy*

  • ciecierzyca konserwowa - 2 puszki
  • czosnek polski - 3 ząbki 
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • natka pietruszki
  • bułka tarta
  • olej roślinny

Odsączoną cieciorkę (lub jak kto woli groch włoski) blendujemy na gładką masę. Wciskamy 3 ząbki czosnku. Wbijamy jedno małe jajko (chociaż w zasadzie spokojnie można z niego zrezygnować - dobra wiadomość dla wegan). Doprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy do masy sporo posiekanej natki pietruszki. Gdyby konsystencja była za rzadka dodajcie trochę bułki tartej. Formujemy z masy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. 

Kotlety można podać z różnymi dipami. Myślę, że na przykład tzatziki będą do nich pasować. My zjedliśmy kotleciki z gęstą mizerią. Kotlety dobre ... choć nie radzę podawać ich zgłodniałemu górnikowi po szychcie na grubie, który  spodziewa się solidnej porcji tradycyjnych śląskich karminadli :)

sobota, 08 czerwca 2013

Wpis reklamowy, zgodnie z etyką blogvertisingu i moim własnym wysokim poczuciem odpowiedzialności za słowo.


"Dwa lata temu zakończyłam dietę na Vitali z bardzo dobrym jak na moją osobę wynikiem -10 kg."

Był to sukces żony, który pamiętam do dziś. Trzymam kciuki za kolejny. Wszyscy bowiem popełniamy błędy, a prowadzenie bloga z kuchnią domową nie sprzyja pilnowaniu diety. Od poniedziałku Aneta zaczyna odchudzanie z dietą IGpro - nowym produktem znanej  diety Vitalia. Swego czasu utworzyliśmy na blogu odpowiednią sekcję, w której gromadzimy przepisy zgodne z dietą Vitalia. Czas zrzucić kilka kilogramów przed latem.

Nowy produkt Vitalii


Na rynku pełno jest różnych diet opartych czasami na niezrozumiałych dla mnie systemach. Niektóre sprawiają wrażenie absolutnej pomyłki mogącej wręcz zagrozić stosującym ją osobom. Nie mam zaufania do takich wynalazków. Vitalia na tym tle jawiła mi się jako głos rozsądku. Sukces Anety, który osiągnęła w dość krótkim czasie 4 miesięcy bez szkód na zdrowiu jedynie mnie w tym utwierdził. Dieta podobała mi się z powodu prostego przekazu, który niosła - jedz rozsądnie i chudnij. Udostępniała pomoc w realizacji tego trudnego zadania i się sprawdziła. Odchudzanie  nie należy przecież do zadań łatwych jeśli nabraliśmy sporo złych nawyków żywieniowych.

Mój stosunek do tzw zdrowego jedzenia jest powszechnie znany. Pisałem o tym w artykule "Zdrowe jedzenie paranoja czy konieczność". Jednak wspomnianych w nim prostych zasad  w dzisiejszym pędzącym na złamanie karku świecie trudno przestrzegać. Czasami konieczna staje się dodatkowa motywacja, a dieta zakupiona przez internet może być motywująca. Przecież nie po to wydajemy pieniądze (choćby niewielkie) by potem się do jej zaleceń nie stosować. Taki wydatek mijał by się przecież z celem.

Vitalia zaproponowała żonie nowy produkt w swojej ofercie i właśnie to dieta IGpro będzie pomagała jej zrzucić to co się tu i ówdzie nazbierało. Przyjrzyjmy się co o wspomnianej diecie pisze  sam sprzedawca:

"Nowa dieta to połączone 3 elementy:

  • VitaPunkty™ (VP) Dzięki nim kontrolujesz ile i jak jesz.
  • Kolory glikemiczne Rozróżniają 3 typy produktów i posiłków i zostały określone na podstawie ładunku  glikemicznego
  • Unikatowe narzędzia z planerem diety i wyszukiwarką przepisów

Te elementy w pełni realizują myśl, jaka nam przyświecała przy budowie nowej metody - odchudzanie musi być proste, elastyczne i skuteczne. "

O co chodzi w tym ładunku glikemicznym? Czy to jakieś czary? To nie czary moi drodzy to chemia. Żywienie polega na dostarczaniu do organizmu chemicznych substancji mających wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Ładunek glikemiczny to po prostu mądre określenie na ocenę zawartości węglowodanów w naszym pożywieniu. Węglowodany to organiczne związki chemiczne (cukry) które pomagają nam  w codziennym życiu. Pełnią szereg funkcji chemicznych w naszych organizmach i są odpowiedzialne za wiele procesów dzięki którym żyjemy. Jednak jeśli nieumiejętnie wprowadzamy je do organizmu możemy sobie po prostu zaszkodzić. Otyłość jest tylko i wyłącznie skutkiem niezrozumienia tych podstawowych chemicznych zasad.

Żeby łatwiej to ogarnąć posłużmy się przykładem ze strony Dieta Vitalia:

"Kiedy zjemy batonik i popijemy go słodkim napojem, zostają one rozłożone na cukier prosty - glukozę. W pierwszej chwili czujemy przypływ energii, jesteśmy weselsi. Wysoki poziom cukru we krwi jest jednak szkodliwy dla organizmu, dlatego ma on swój mechanizm obronny - insulinę. Kiedy insulina zostaje wydzielona do krwi poziom cukru obniża się. W rezultacie już po 1-2 godzinach zaczynamy odczuwać zmęczenie, rozdrażnienie, trudności w koncentracji i najchętniej znów zjedlibyśmy "coś słodkiego". " 

Tak to działa moi drodzy. Dlatego też słodycze należą do produktów uzależniających. Dodatkowo ma to wpływ na naszą wagę. Wysokie stężenie cukru we krwi powoduje wyższe stężenie insuliny, a ta z kolei sprzyja  magazynowaniu tłuszczów i spowalnia proces jego spalania. Logicznym jest więc twierdzenie: "Im zatem niższy indeks glikemiczny, tym mniej opisanych wyżej reakcji zachodzi. " - i trudno się z tym nie zgodzić.

Odchudzanie lub utrzymywanie żądanej wagi ciała jest po prostu zwykłą chemią, którą jeśli zrozumiemy wykorzystamy z korzyścią dla siebie. Taki przekaz odczytuję z opisów diety IGpro. Tylko  komu by się chciało badać chemiczny skład produktów przed ugotowaniem obiadu i po jego przygotowaniu? Z resztą jak to zrobić bez specjalistycznego laboratorium? Vitalia ten problem rozwiązuje dając nam przepisy na posiłki z odpowiednim oznaczeniem, dobrane pod nasz osobisty program przez dietetyka.

Na pewno dieta w tej formie nie będzie atrakcyjna dla osób, które oprócz utrzymania żądanej wagi dbają także o zwiększoną masę mięśniową swojego ciała. Dieta jest bogata w dobrze dobrane węglowodany ale uboga w białko konieczne dla osób uwielbiających siłownię i kulturystyczne kształty.

Jak by to wszystko wiarygodnie nie brzmiało będę obserwował poczynania Anety na diecie IGpro... mnie nie jest łatwo przekonać do takich spraw więc będę się temu przyglądał jak Chuck Norris pracownikom banku.

Jeżeli więc nowoczesna i trochę kosmiczna jak dla mnie forma diety się nie sprawdzi, na pewno taką informację na naszym blogu znajdziecie. Zawsze też można skorzystać z prostej, bazującej na naszym zdrowym rozsądku diety, dzięki której Aneta dwa lata temu była tak szczęśliwa. Vitalia w formie klasycznej jest nadal dostępna.

 

czwartek, 28 lutego 2013

My zachwycaliśmy się indyczą wątróbką smażoną z cebulą i jabłkiem - Mamuśka wymyśliła sobie dietetyczny bigos warzywny, którego podstawą jest seler naciowy. Nie doceniałem tego warzywa wcześniej. Seler naciowy kojarzył mi się z  Krwawą Merry. Taka barowa przegryzka do pomidorowych drinków. Okazuje się, że aromatyczne łodygi selera to świetny dodatek i smakowa baza wszelakich zapiekanek lub tak jak dziś bigosu warzywnego.

przepis na bigos warzywny

Przepis na jedną porcję:

*Bigos warzywny*

  • pierś kurczaka - 150g
  • cukinia - 100g
  • seler naciowy - 2 łodygi
  • pieczarki - 50g
  • cebula - 1szt
  • papryka czerwona - 100g
  • sól
  • pieprz
  • ketchup - 1 łyżka
  • zielona pietruszka - 1 łyżka
  • oliwa

Pierś z kurczaka kroimy w grubsze plastry, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Obsmażamy je na teflonowej patelni lub grillujemy bez tłuszczu. Seler naciowy kroimy na kawałki około 1 cm. Cukinię i paprykę w grubszą kostkę. Pieczarki i cebulę siekamy w talarki.

Na odrobinie dobrze rozgrzanej oliwy smażymy warzywa około 10 minut. Dorzucamy plastry piersi kurczaka i łyżkę ketchupu lub domowego sosu pomidorowego. Doprawiamy całość solą, kolorowym pieprzem i natką pietruszki. Dusimy chwilkę.

Bigos warzywny aromatyzowany naciowym selerem to doskonały dodatek do ryżu lub kaszy. Zamiast kurczaka można użyć  ryby. Jutro Aneta wykorzysta przepis dodając do bigosu dorsza. Pamiętać należy o jednym - nie przesadźcie z selerem bo może zdominować wszystkie smaki warzyw, a to już by nie było smaczne.

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Niedzielne południe w naszym domu wypełnił całkiem dla nas nowy  ale ciekawy i zaskakująco dobry smak. Cytrynowy pieczony kurczak  z pysznym dietetycznym ryżem z warzywami i czerwoną kapustą pojawił się na dietetycznym obiedzie Anety.

Nasz obiad różnił się w zasadzie tylko jednym składnikiem. Na talerzu moim i dzieciaków pojawiło się pyszne ziemniaczane puree. Jednak gdy spróbowałem ryżu z warzywami spokojnie mógłbym się z Mamuśką na talerze zamienić. Wracając jednak to głównego bohatera tego wpisu - mięso kurczaka poddane cytrynowej terapii okazało się całkiem smaczne i warte Waszej uwagi.

przepis na  kurczaka

*Cytrynowe pałki kurczaka*

  • pałki kurczaka 8 sztuk
  • cytryna
  • starta skórka cytryny - 1 łyżeczka
  • czosnek 6 ząbków
  • łyżka oliwy
  • pół szklanki wody
  • bazylia lub oregano suszone
  • tymianek świeży
  • papryka czerwona suszona
  • pieprz
  • sól

 

Pałeczki kurczaka obrane ze skóry nacieramy solidnie solą, pieprzem i innymi przyprawami. Każdą należy przyprawić także startą skórką cytryny. Układamy je w naczyniu żaroodpornym polewamy łyżka oliwy z oliwek, a dno przykrywamy połową szklanki wody. Do naczynia na mięso trafiają jeszcze pokrojone ząbki czosnku, gałązki tymianku  i plasterki cytryny. Naczynie trafia do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około godzinę.

przepis na  kurczaka

Pod koniec zdejmujemy pokrywę, a z mięsa usuwamy czosnek i cytrynę by się nie spaliły. Odkryte pałki nabiorą rumianego koloru, a ewentualnie przypalony czosnek nie załatwi nam mięsa goryczą.

 

piątek, 11 stycznia 2013

Dieta Anety ma się dobrze, a efekty widać i słychać gdy przychodzi dzień ważenia. Kolejny przepis dietetyczny tym razem na ciekawą przekąskę. Placki z marchewki i selera warte są Waszej uwagi.

Kiedyś coś podobnego przyrządzaliśmy zafascynowani odtłuszczaniem i uzdrawianiem naszej codziennej diety. Były to dietetyczne wersja placków ziemniaczanych - placki z selera i cukinii. Były pyszne z sosem czosnkowym więc warto zajrzeć. Jednak dziś mamy Wam do zaproponowania ciut inny zestaw warzyw z których można przygotować dobrą i lekka przekąskę.

przepis na placki dietetyczne

*Placki marchewkowo-selerowe* - przepis na 9-10 placuszków

  • marchew - 15 dag
  • seler - 30 dag
  • ziemniak - 1 sztuka około 25 dag
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • ząbek czosnku
  • imbir świeży - około 1 cm
  • sól
  • pieprz

Umyte oraz obrane warzywa ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Całość mieszamy dokładnie dodając jajko aż do uzyskania jednolitej masy. Przyprawiamy mieszankę solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i startym imbirem.

przepis na dietetyczne placki

Placki smażymy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na blaszce wyłożonej dobrym papierem do pieczenia. Warto wydać pieniądze  na dobrej jakości papier by uniknąć podczas beztłuszczowego smażenia frustracji gdy nam się placki będą do papieru kleić. Smażymy je  przez około 30 minut.  Placki można pałaszować bez dodatków ale myślę, że sos chrzanowy lub koperkowy na bazie jogurtu naturalnego byłby idealny. Odrobina sosu nie podniosła by znacząco oczekiwanej ilości kalorii.

sobota, 20 października 2012

Połączenie ostrej musztardy i słodkiego aromatycznego miodu tworzy niepowtarzalny sos doskonały do wielu potraw. Sos miodowo-musztardowy gościł u nas podczas przyrządzania sałatki z kurczakiem. Zróbmy go:

przepis na sos miodowo-musztardowy

*Sos miodowo-musztardowy*

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka soku  z cytryny
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz 

przepis na sos miodowo-musztardowy

Oliwę mieszamy z musztardą i miodem. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos prezentujemy dziś na chrupiącej prostej sałatce warzywnej. Zielona papryka pokrojona w piórka, rzodkiewka cieniutko pokrojona w plasterki i starta na największych oczkach marchewka doprawiona solą i kolorowym pieprzem tworzą pyszny podkład pod sos miodowo-musztardowy. Wegetariańska przekąska podana z pomidorem i natartymi czosnkiem grzankami stała się lekką kolacją przed dzisiejsza imprezą. Polecamy...i pamiętajcie sos trafia na sałatki tuż przed podaniem.


 
1 , 2