| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: deser

poniedziałek, 11 września 2017

Lato nieubłaganie odchodzi w zapomnienie. Letnie upały za nami i mamy sporo czasu do kolejnych pięknych ciepłych dni. Co jakiś czas trzeba będzie sobie letnie klimaty przypomnieć lodami. Lody truskawkowe z Thermomix'a robiliśmy po raz pierwszy. Oczywiście nic nie zastąpi lodów z odpowiedniej do tego maszyny mieszającej i mrożącej odpowiednią mieszankę ale szybkie lody z Thermomix'a dają radę i są przede wszystkim pozbawione wszechobecnej chemii w lodach kupnych.

przepis na lody Thermomix

*Lody Truskawkowe*

  • truskawki mrożone - 500g
  • cukier - 60g
  • śmietana 30% - 120g

Do naczynia miksującego wsypujemy cukier. Podaną ilość można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od preferencji lub zdrowotnych możliwości. Mielimy cukier 15s/obr.10 

Do naczynia dodajemy zamrożone owoce. Użyć możemy różnych owoców. Ważne by je przed użyciem pokroić w kawałki i zamrozić. Rozdrabniamy wszystko 15s/obr.8

Dolewamy do naczynia śmietanę i miksujemy przy użyciu kopyrstki 40s/obr. 5

Podajemy lody bezpośrednio po zrobieniu lub odkładamy do zamrażalnika na kilkanaście minut by je utwardzić.

 

niedziela, 19 lutego 2017

...oj dawno nie było żadnego wpisu. Trzeba zacząć nadrabiać braki. Zima się kończy, wiosna się zbliża coraz więcej w nas energii. Na początek trochę cukru na pobudzenie. Pyszne rogaliki topione z owocową marmoladą. Doskonałe, delikatne, rozpuszczające się w ustach delicje. Polecam. Pod podstawowym wpisem krótka instrukcja dla tych którzy Thermomix'a nie posiadają.

 Rogaliki_z_marmolad1

*Rogaliki topione*

  • masło - 200g
  • drożdże - 30g
  • cukier - 20g
  • mleko - 20g
  • jogurt naturalny - 130g
  • jajka - 2 sztuki plus jedno do posmarowania rogalików przed pieczeniem
  • mąka pszenna - 500g
  • marmolada owocowa
  • cukier puder
  • laska wanilii

Masło rozpuszczamy w naczyniu miksującym. Parametry: 90sec/50 stopni/2 obroty i przelewamy do miseczki. Do naczynia wlewamy mleko i podgrzewamy. Parametry: 10sec/37 stopni/2 obroty. Do mleka dodajemy pokruszone świeże drożdże i mieszamy całość. Parametry: 10sec/2 obroty. Zostawiamy mieszankę w naczyniu na 10 minut

przepis na ciasteczka

Dodajemy do naczynia mąkę, jogurt, rozpuszczone masło, jajka, cukier i ziarenka z laski wanilii. Mieszamy z pomocą interwału dwie minuty. Wyciągamy ciasto na blat i formujemy w kulę. Szczelnie zamykamy w foliowym worku i wkładamy do miski z zimną wodą - stąd nazwa topione. "Topimy" ciasto 20 minut...

przepis na ciasteczka

Po tym czasie wyciągamy ciasto z woreczka i dzielimy na cztery części. Wałkujemy każdą w koło, które nożem dzielimy na 8 trójkątów. Można trójkątów zrobić więcej jeśli chcemy mieć rogaliki mniejsze. Nakładamy na trójkąty marmoladę i zawijamy w rogale. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rogaliki. Odstawiamy blaszkę na 20 minut do podrośnięcia ciasta i pieczemy przez kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza.

Rogaliki_z_marmolad_1

Wersja bez Thermomix'a:

Rozpuszczamy masło w garnuszku i studzimy. Podgrzewamy mleko tak by móc w nim rozpuścić drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Do ostudzonego mleka dodajemy wszystkie składniki z rozpuszczonym masłem i ziarenkami z laski wanilii i wyrabiamy na ciasto. Ciasto umieszczamy w szczelnie zamkniętym worku i topimy w misce z zimną wodą około 20 minut. Podzielone na cztery części ciasto rozwałkowujemy w koła. Koła natomiast nożem dzielimy na trójkąty, które smarujemy marmoladą i zwijamy w rogale. Ostawiamy rogale do wyrośnięcia na wyściełanej papierem blaszce i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

środa, 06 stycznia 2016

Drugie ciasto zeszłorocznych już Świąt. Sernik kajmakowy lub jak kto woli toffi. Słodki, kaloryczny, grzeszny, pyszny. Bez zbędnego owijania w bawełnę przechodzimy do wpisu.

przepis na sernik kajmakowy

*Sernik kajmakowy*

  • twaróg "Mój ulubiony" - 1kg
  • jajka - 5 sztuk
  • masa krówkowa (kajmak) - 250g
  • mąka ziemniaczana - 5 łyżek
  • cukier waniliowy
  • kruche ciasteczka - 250g
  • masło - 100g
  • tortownica (nasza kwadratowa o wym. 24x24 )
  • masa krówkowa (kajmak) - 200g
  • masło - 2 łyżki
  • śmietanka kremówka - 50g
  • orzechy włoskie - 100g

Kruche ciasteczka zmiksować w blenderze i wymieszać z masłem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Wykładamy do niej zmiksowane ciasteczka. Odstawiamy do lodówki. Ser (używamy twaróg "Mój ulubiony" z Wielunia) ucieramy z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodajemy masę krówkową - kajmak. Na marginesie - ważne by użyć dobrej jakości masy. Półki sklepowe pełne są produktów, które dodane do ciasta tylko go zmarnują. Masa musi smakować jak rozpuszczone krówki z dzieciństwa. My użyliśmy masy Helio Kajmak.  Całość miksujemy na gładko dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną. Białka jaj ubijamy z solą na sztywno i mieszamy z serową masą. Przekładamy ser na schłodzone zmiksowane z masłem ciasteczka. Pieczemy ciasto 50 minut w temperaturze 180 stopni.

przepis na sernik kajmakowy

Drugą porcję masy krówkowej podgrzewamy z masłem  i śmietanką jednak uważając by całości nie zagotować. Ostudzoną masę wylewamy na chłodne ciasto, a całość posypujemy pokruszonymi i pozbawionymi łupinek orzechami.

wtorek, 17 listopada 2015

Babeczki jak babeczki ale krem ...mhmmm... Pyszny, czekoladowy, śmietankowy ...rewelacyjny dodatek do muffinek. Jedne z lepszych jakie jadłem mimo, że troszeczkę nam tym razem nam oklapły. Warto spróbować przygotować krem czekoladowy z poniższego przepisu.

przepis na krem czekoladowy

Tak na marginesie. Babeczki i doskonały do nich krem pojawiły się na naszym stole z jednego pięknego powodu: w kuchni pojawił się nowy pomocnik - robot Kenwood KMC050 z przystawkami. Za chwilkę o nim napiszę ale wróćmy do babeczek.

*Muffinki z kremem czekoladowym*

  • mąka pszenna - 100g
  • cukier - 180g
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 standardowe opakowanie
  • olej - 80 ml
  • mleko (ciepłe) 100ml
  • jajka - 2 sztuki
  • kakao - 50g
  • śmietana kremówka 36% - 500ml
  • cukier puder - 4 łyżki
  • czekolada gorzka - 150g

Jak się można domyślić z pierwszej części składników powstanie ciasto. Kakao mieszamy z ciepłym mlekiem i chłodzimy. Do chłodnego mleka dodajemy olej, jajka, cukier waniliowy i zwykły cukier. Całość dobrze mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia i miksujemy na gęstą masę. Napełniamy ciastem papilotki na 3/4 głębokości i pieczemy muffinki przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Jak z każdymi muffinkami musimy uważać by ani ich nie przepiec, ani nie dopiec, ani za szybko nie wyjąć z pieca ... choć nawet i to nam nie zagwarantuje, że babeczki nam nie opadną. Ociupinę szczęścia należało by do przepisu dodać oprócz innych składników.

przepis na krem czekoladowy

Przechodzimy do produkcji gwiazdy tego niebiańskiego koncertu na naszym podniebieniu. Na małym ogniu podgrzewamy w garnuszku śmietanę z pokruszoną czekoladą i cukrem pudrem. Po całkowitym rozpuszczeniu i wymieszaniu się składników odstawiamy masę do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Gęsty krem pakujemy do rękawa lub innego urządzenia do dekorowania (my użyliśmy specjalnej strzykawki) i ozdabiamy upieczone muffinki według uznania. Można je dodatkowo udekorować cukierkami ... a co tam ...cukru nigdy nie za wiele w słodyczach.

Jeszcze kilka słów o naszym pomocniku wprost w brytyjskich wysp. Prowadziliśmy z żoną długie rozmowy, którą maszyną do pomocy w kuchni wybrać. Jak się pewnie domyślacie rywalem Kenwooda był Kitchen Aid. Przeczytaliśmy kilka opinii użytkowników i jednego, i drugiego robota. Mimo początkowych chęci zainwestowania w amerykańskie cudo zdecydowaliśmy się jednak na wsparcie europejskiego przemysłu AGD. Dlaczego? ...napiszę krótko: cena. Jakość (przynajmniej ta na papierze) jednej i drugiej maszyny nie różni się zbyt wiele. Obie maszyny mają swoje wady i swoje zalety. Jednak podstawową zaletą KMC050 firmy Kenwood jest połączenie jakości wykonania z niższą ceną spowodowaną przede wszystkim brakiem różnych zaporowych ceł. Kolejnym "na plus" jest zestaw przystawek, za które w przypadku Kitchen Aid musielibyśmy wyłożyć kolejne kwoty. Robot sprawuje się świetnie, wyciska pyszne soki, radzi sobie z drożdżowym ciastem, świetnie uciera masło z pomocą silikonowej końcówki. Jedynym minusem na dziś jest maszynka do mięsa, która w żaden sposób nie radzi sobie z niektórymi rodzajami tłustszych mięs. Spróbujemy jeszcze naostrzyć odpowiednio nożyk i dziurkowany element maszynki tak jak zrobiliśmy to w poprzedniej. Moc robota jest na tyle duża, że nie wierzę by nie dało się maszynki do mięsa usprawnić.

KMC050 Chef Titanium

 W zestawie, który zakupiliśmy nie było jedynie misy do lodów, wyciskarki do owoców cytrusowych i końcówki do makaronu. Misa do produkcji lodów już została dopisana na przyszłoroczną  listę świątecznych prezentów.

Z czystym sumieniem mogę też polecić na blogu firmę, w której robot został zakupiony: ENERGY ALLEGRO Ich karta sprzedawcy mówi sama za siebie. Świetny kontakt i ekspresowa dostawa kurierem. Tego oczekuje się od sprzedawców na allegro.


 

poniedziałek, 06 lipca 2015

W zeszłym roku robiliśmy w lipcu pyszny sernik na zimno. Dziś jego inna wersja równie smaczna i równie łatwa do przygotowania. Gorące lipcowe słońce wygania dzieciaki z placów zabaw. Wracają do domów wykończone ciepłem i mocno spragnione. Najlepsze na schłodzenie są lody lub owocowe desery na zimno więc przygotujmy im coś pysznego.

przepis na deser

*Sernik na zimno z galaretką*

  • serek waniliowy homogenizowany - 300g
  • owoce - maliny lub truskawki lub nektarynki
  • galaretki owocowe - 3 kolory

Najpierw przygotowujemy galaretki. W tak upalne dni warto dać mniej wody niż to by wynikało z opisu na opakowaniu. Standardowa porcja galaretki wymaga 0,5 litra wody więc dajmy 0,4. Rozpuszczone galaretki studzimy i odkładamy do lodówki do stężenia. Jedną z nich wyciągamy wcześniej i miksujemy z serkiem waniliowym. Masę serową mieszamy z owocami i wlewamy do szklanek i odkładamy ponownie do lodówki. Gdy galaretki  się ścinać wlewamy kolejno warstwami do szklanek z sernikiem. Pozostało udekorować  owocami i podawać dzieciakom.

wtorek, 20 stycznia 2015

Dawno nie piekliśmy ciasteczek. Okazja się nadarzyła i znów dom wypełnił się zapachem pieczonego ciasta i owoców. Doskonałe, czekoladowe ciasteczka z żurawiną. Oczywiście jak to zwykle bywa było ich za mało. Tak było pysznie...

przepis na ciasteczka

*Ciasteczka z żurawiną*

  • mąka pszenna - 150 g
  • płatki owsiane - 75 g
  • masło - 125 g
  • cukier trzcinowy - 100 g
  • jajko - 1 sztuka
  • aromat waniliowy - kilka kropel
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • żurawina - 75 g
  • orzechy laskowe - 60 g
  • gorzka czekolada - 150 g

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i płatkami owsianymi. Uwaga! Płatki nie powinny być błyskawiczne. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.

przepis na ciasteczka

Łączymy obie masy dodając startą czekoladę, posiekane orzechy i suszoną żurawinę. Wyrabiamy całość rękami dodając kilka kropel aromatu waniliowego. Gotowe ciasto wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.

przepis na ciasteczka

Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy je dłonią. Układamy na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka około 15 minut.

przepis na ciasteczka

Gorące nadal będą miękkie i dopiero po wystudzeniu stwardnieją i staną się kruche i chrupiące.

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Nasz pierwszy likier. Likier kawowy przygotowany w prosty jak drut sposób. Jak ktoś lubi coś mocnego i słodkiego to poniższy likier polubi.

przepis na likier kawowy

*Likier krówkowo-kawowy*

  • wódka 40% - 500ml
  • masa kajmakowa - 400g
  • kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki
  • śmietana kremówka 30% - 100ml

Kawę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i odkładamy do ostygnięcia. Masę kajmakową miksujemy ze śmietaną. Dolewamy do uzyskanej mieszanki kawę oraz wódkę. Miksujemy całość na gładko i przelewamy do butelki. Trzy dni w lodówce likier powinien się przegryźć. Akurat na Sylwester zdążycie :)

przepis na likier

Likier doskonale też pasuje do lodowych deserów. Na zdjęciu poniżej grycanowa malaga z kieliszkiem likieru. Boskie!

przepis na likier

11:22, srk76 , Strefa kuchni
Link
wtorek, 28 października 2014

Osoby skrupulatnie liczące kalorie w swoich posiłkach nie mają łatwo jeśli chodzi o słodycze. Dobrych deserów dla osób na diecie nie ma wcale tak dużo więc poniższy lekki deser owocowy może się Wam przydać.

przepisy na deser

*Lekki deser owocowy*

  • ananas świeży - kilka plastrów
  • kiwi
  • banan
  • jabłko
  • otręby granulowane

Każdy owoc miksujemy i układamy z masy kolorowy przekładaniec. Wierzch deseru posypujemy solidnie granulowanymi otrębami. Szybkie proste i smaczne.

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Dzieciaki uparły się na muffinki. Decyzja szybka: chcecie sami sobie zróbcie. Oczy się Dawidowi i Wiktorii zaświeciły jak najlepszej jakości LEDy na kolejowej makiecie* Nie ma przecież nic lepszego od zrobienia klasycznego bałaganu w kuchni ze smacznym finałem. Tak więc mam zaszczyt Państwa zaprosić na doskonałe mocno kakaowe babeczki bananowe z orzechami laskowymi przygotowane przez młodszą ekipę naszego bloga.

przepis na babeczki

*Muffinki bananowo-kakaowe*

  • banany dojrzałe - 3 sztuki
  • mąka pszenna - 250 g
  • olej - pół szklanki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajka - 2 sztuki
  • kakao ciemne - 3 łyżki
  • soda - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • orzechy laskowe lub włoskie - 70 g

 

Składniki suche oprócz cukru mieszamy w misce. Obrane ze skóry banany blendujemy na gładką masę. Miksując na wolnych obrotach dodajemy do nich olej, jajka, cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Do miski powinny teraz trafić wymieszane wcześniej składniki suche czyli: mąka, soda, proszek do pieczenia i ciemne kakao. Całość miksujemy.

Do papierowych foremek na babeczki wkładamy łyżką ciasto. Powinno go być trochę więcej niż połowa foremki. Papierowe foremki powinny być ułożone w silikonowej formie. Dawno temu próbowaliśmy upiec muffinki tylko w papierkach... nie polecam chyba, że ktoś czerpie przyjemność z szorowania piekarnika. Wierzch babeczek posypujemy rozdrobnionymi orzechami laskowymi lub włoskimi. Jak kto lubi.

Wkładamy formy do rozgrzanego piekarnika. W temperaturze 175 stopni pieczemy muffinki bananowe około 20 minut aż będą suche w środku co możemy sprawdzić z pomocą patyczka. Etap pracy z piekarnikiem polecam przeprowadzić pod szczególnym nadzorem by nie biegać potem w panice z rozwianym włosem, telefonem w jednej i pianką na oparzenia w drugiej dłoni.

Trudno się powstrzymać by po upieczeniu ciastka ostygły. Na prawdę trudno...

*makieta kolejowa i modelarstwo to moje nowe hobby więc we wpisach może się pojawiać sporo określeń z tym związanym ...choć spróbuję się opanować...

poniedziałek, 28 lipca 2014

Upały nie odpuszczają. Odpalenie w kuchni piekarnika na dłużej niż kilka minut równałoby się z próbą samozgładzenia. Ciasta nam się zachciało ale jedyne jakie mogliśmy w tych warunkach zrobić to sernik na zimno. Pyszny sernik z homogenizowanych serków z dodatkiem biszkoptów, borówek i galaretki. Najlepszy na temperatury w okolicach 30 stopni prosto z lodówki.

sernik na zimno

*Sernik na zimno z borówkami*

  • 700g serka homogenizowanego waniliowego (lubimy te od Głodka)
  • śmietana 30% kremówka - 250 ml (taka by móc ją łatwo ubić)
  • cukier puder - 4 łyżki
  • żelatyna
  • borówki - 1/2 kg
  • galaretki - 2 sztuki (wybraliśmy niebieskie)
  • biszkopty okrągłe
  • tortownica - 25 cm średnicy

 

Kremówkę należy ubić na sztywno uważając jedynie by nie przesadzić. Ciut za długo ubijania  puści wodę i po bitej śmietanie. Podczas ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek waniliowy ciągle całośc delikatnie mieszając. Na koniec do masy powinna trafić schłodzona żelatyna. Użylismy opakowanie żelatyny fix znanej firmy od jednego pana Doktora. Zwykłej żelatyny powinno się rozpuścić w gorącej wodzie około 2 łyżek i ostudzić przed dodaniem do masy serowej.

sernik na zimno

W tortownicy układamy na dnie biszkopty tak by dno pokryły i wylewamy do formy masę serowo-śmietanową. Układamy warstwę borówek i odkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie możemy sobie zrobić galaretkę. Użyliśmy dwa opakowania i litr wody choć powiem szczerze w takie upały powinno się użyć o 200ml mniej bo galaretka miała problemy ze stężeniem. Gdy już będzie się ścinać (musieliśmy pomóc sobie zamrażarką) wylewamy ją do tortownicy na sernik.

sernik na zimno

Ciasto powinno pozostać w lodówce do pełnego stężenia. W takie upały dobrze sobie zrobić sernik na zimno wieczorem i pozwolić mu się ustać całą noc.

 
1 , 2 , 3 , 4