| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: zasmażka

środa, 30 października 2013

Z kiszonej kapusty można tworzyć w kuchni mnóstwo pysznych dań. Pyszny kapuśniak na wędzonce i wiejskiej kiełbasie, podany z utłuczonymi ziemniakami, okraszonymi odrobiną skwarek  to obok genialnego bigosu, symbol polskiej kuchni. Podobnie jak bigos, kapuśniak też smakuje najlepiej na drugi dzień.

przepis na kapuśniak

*Kapuśniak*

  • kiszona kapusta - pół kilograma
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • kość wędzona lub żeberka
  • wędzony boczek - 30 dag
  • kiełbasa wiejska - 30 dag
  • koncentrat pomidorowy - 80 g
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kminek mielony - pół łyżeczki

 

Kiszoną kapustę wrzucamy na zimną wodę razem z wędzoną kością lub porządnym kawałkiem żeberek. Dorzucamy kilka listków laurowych, kilka ziaren angielskiego ziela i gotujemy powoli na małym ogniu. Boczek wędzony kroimy w kostkę. Jeżeli nasz boczek ma sporo tłustych przerośnięć obsmażamy go by wytopić nadmiar tłuszczu. Chudy boczek wystarczy tylko pokroić. Kiełbasę kroimy w plasterki i razem z posiekaną cebula smażymy na rumiano. 

Gdy kapusta trochę zmięknie dorzucamy do garnka starte na dużych oczkach warzywa - marchew i korzeń pietruszki. Następnie do wywaru trafia rumiana cebula  z kiełbasą i pokrojony w kostkę boczek wędzony. Przyprawiamy zupę solą, pieprzem, cukrem i koncentratem pomidorowym. Gotujemy całość aż kapusta zmięknie jak należy.

Zupę zagęszczamy mączną zasmażką. Łyżeczkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy do niej 2 czubate łyżki mąki. Energicznie mieszając rumienimy mąkę uważając by się nie spaliła. Zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy odrobinę zimnej wody. Musimy zasmażkę dobrze mieszać by się nie zbryliła. Wody mamy dodać tyle by mąka osiągnełą "błotną" konsystencję. Tak uzyskaną zasmażkę dodajemy do zupy, którą należy dobrze wymieszać.

W garnuszku topimy na skwarki kawałek słoninki. Kapuśniak smakuje bowiem najlepiej z gałką utłuczonych ziemniaków, okraszonych chrupiącymi skwarkami. Polecam ten sposób podania.

 

środa, 02 stycznia 2013

Jeszcze jeden wigilijny przepis został nam w zanadrzu. Duszoną kapustę z grzybami można jednak robić nie tylko ten jeden raz w roku. Dostępność grzybów suszonych  pozwala nam spożywać ten pyszny, obiadowy dodatek dużo częściej. Na zdjęciu tegoroczna, a w zasadzie już zeszłoroczna, wigilijna kapusta z grzybami:

przepis na kapustę

*Kapusta z grzybami*

  • kapusta kiszona 1kg
  • podgrzybek suszony  2 dag
  • masło łyżeczka
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kminek
  • pieprz
  • sól
  • cukier

 

Grzyby musimy namoczyć w zimnej wodzie całą noc.Zalejmy więc je wodą wieczorem dzień wcześniej gdy zachce nam się kapusty z grzybami.

przepis na kapustę

Kiszoną kapustę siekamy i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziarenek angielskiego ziela. Na maśle w tym czasie szklimy cebulę posiekaną drobno w kostkę. Gdy kapusta zmięknie odlewamy z niej wodę, a ona sama trafia do garnka z masłem i usmażoną na nim cebulą. Grzyby kroimy w paski lub inne większe kawałki i dodajemy do kapusty. Zalewamy całość wodą spod grzybów by nie utracić aromatu który w niej pozostał. Przyprawiamy kapustę kminkiem, pieprzem, cukrem, solą do smaku i dusimy tak długo aż cały płyn z kapusty wyparuje.

Kapustę możemy zagęścić zasmażką jeśli ktoś lubi i może ją stosować. Prosty sposób na zasmażkę: 

Na patelnie prażymy dwie łyżki mąki mieszając ją ciągle drewnianą łyżką. Gdy mąka nabierze złotego koloru zdejmujemy ją z ognia i dolewamy po trochę wody. Musimy całość ciągle mieszać by nie zrobiły się grudki do uzyskania żądanej konsystencji. Potem przecieramy zasmażkę do mąki przez sitko i dusimy kapustę jeszcze chwilę.