| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: por

wtorek, 16 sierpnia 2016

Z inspiracji sąsiadów na naszym stole pojawiła się pyszna tarta porowa. Nawet ja, który za wytrawnymi tartami nie przepadam skusiłem się i nie żałuję.

przepis na tartę

*Tarta porowa*

  • mąka pszenna - 300g
  • masło - 200g (zimne)
  • jajko - 1 sztuka
  • por
  • boczek - 30 dag
  • śmietana 30% - 200ml
  • jajko - 1 sztuka
  • gałka muszkatałowa
  • czosnek polski - 2 zabki
  • pieprz
  • sól
  • pomidor
  • ser pleśniowy lazur

Mąkę z jakiem i zimnym masłem zagniatamy szybko na ciasto. Formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.

przepis na tartę

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiane skwarki. Zdejmujemy boczek na talerzyk i na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekany por. Dorzucamy boczek i dusimy chwilkę.

przepis na tartę

Ciasto rozkładamy na  blaszce do tarty. Podnosimy brzegi i całość gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy blaszkę.

przepis na tartę

Wykładamy na cieście farsz porowo-boczkowy. Zalewamy farsz śmietaną rozbełtaną z jajkiem i doprawioną przeciśniętym czosnkiem.

przepis na tartę

Na wierzchu układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszonym lazurem. Sera ile kto lubi. 

przepis na tartę

Zapiekamy całość 30 minut w 200 stopniach.

przepis na tartę

Smacznego.

środa, 16 kwietnia 2014

Niedzielny obiad przygotowywał Ojciec więc potrawa nie mogła być zbyt skomplikowana. Czasami moje eksperymenty kulinarne nie lądują w żołądkach rodziny. Na błędach sie człowiek w końcu uczy także tak podobno prostej sztuki jaką jest gotowanie. Pierś kurczaka faszerowana porem jest daniem łatwym w przygotowaniu, a i odrobinę można przy niej pokombinować nie tracąc przy tym obiadu, na który czeka rodzina.

przepis na pierś kurczaka

*Pierś kurczaka faszerowana porem*

  • pierś kurczaka - 4 pojedyńcze sztuki
  • por - 1 sztuka
  • masło - łyżka
  • żółty ser - starty, ze dwie duże łyżki
  • pieprz
  • sól
  • sos sojowy (ewentualnie)
  • mieszanka przypraw arabskich (ewentualnie)

 

Pierś czyścimy z mało apetycznej białej błonki, pozostałych czasami w mięsie kości i tłustych przerostów. Ma być wzorowo. Kroimy wzdłuż na pół nie przecinając piersi do samego końca. Ma nam się zrobić coś na kształt serduczka widocznego na zdjęciu. Nacieramy pierś solą i pieprzem. Można też użyć przetartego czosnku.

przepis na pierś kurczaka

Na łyżce masła dusimy pokrojony w połówki plastrów por. Używamy białej części usuwająć twarde zielone liście. Do mięknącego pora można wcisnąć soku z cytryny lub pomarańczy. Ja dodałem łyżeczkę sosu sojowego i otrzymaną ostatnio w prezencie mieszankę arabskich przypraw z nutą chilli i pomarańczową skórką. W mieszance znajdziemy jeszcze kolendrę, kminek, ziarna gorczycy, koper, imbir i cynamon. Można jednak nie kombinować ze smakami i udusić por najnormalniej w świecie z solą i pierzem. Też będzie pyszne.

przepis na pierś kurczaka

Pod koniec dodajemy do pora starty żółty ser, który ma za zadanie scalić nasz farsz. Tak przygotowaną pastą smarujemy jedną z połówek rozciętej piersi kurczaka nakładając na nią drugą.

przepis na piers kurczaka

Mięso panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju lub innym tłuszczu z obu stron na rumiano. Jeśli piersi są duże można je po  obsmażeniu wrzucić na kilka chwil do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni by sobie doszły. Unikniemy wtedy smażenia mięsa w wysokim tłuszczy by nie było surowe.

przepis na pierś kurczaka

Por idealnie pasuje do piersi kurczaka nadając jej delikatnie ostry i słodki smak. Doskonały kawałek kurczaka na talerzu.

środa, 11 grudnia 2013

Późno jesienne i wczesno zimowe obiady powinny zaczynać się od dobrej, rozgrzewającej zupy. Nie ma nic lepszego po przyjściu z zimnego dworu jak miska gęstego kremu z porów z dodatkiem chrupiącej szynki i zagęszczonej topionymi serkami.

przepis na zupę

*Krem z porów*

  • bulion mięsny lub warzywny - 1 litr (poniedzielny rosół będzie doskonałą bazą)
  • pory - 2 sztuki
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • serek topiony - 3 sztuki (trójkąciki)
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • olej roślinny

Jak już niektórzy z Was wiedzą lubimy oglądać polską (i nie tylko) edycję programu Masterchef. Mimo, że program jest typowo rozrywkowy i miłośnicy gotowania mają czasami wiele do zarzucenia, sporo się można dzięki niemu nauczyć. Podobne programy mają też jeden duży plus. Dzięki nim w Sieci pojawia się mnóstwo ciekawych propozycji kulinarnych prezentowanych przez byłych uczestników i to nie koniecznie zwycięzców. Kuchnia+ wzbogaciła się ostatnio o naszą ulubienicę z pierwszej części Masterchef - Kingę Paruzel. Jej autorski program Z.U.P.A. był inspiracją do poniższego przepisu.

przepis na zupę

Na oleju i odrobinie masła podsmażamy pokrojone w talarki białe części pora. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki się zrumienią zalewamy całość bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw. Blendujemy por i ziemniaki, a zupę zagęszczamy serkami topionymi, które należy w niej rozpuścić. 

Krem podajemy z razowym makaronem albo tak jak my z plastrami grillowanej ogonówki brandenburskiej. Pyszne i rozgrzewające danie.

wtorek, 24 września 2013

Pory tak naprawdę poznałem dzięki mojej żonie. Jej zupa porowa ale i proste porowe sałatki spowodowały, że to pyszne i zdrowe warzywo ma swoje wysokie miejsce na podium wśród moich ulubionych składników. Aromatyczna i pożywna porowa zupa na jesienne chłodne już niestety popołudnia.

przepis na zupę  z pora

*Zupa porowa*

  • pory - 3 sztuki - białe części
  • śmietana 30% - 100g
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 2 sztuki
  • seler - pół
  • ziemniaki - około 0,5 kg
  • koperek - pół pęczka
  • porcja rosołowa drobiowa lub wołowa
  • masło - łyżeczka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól

Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy aż przestaną się tworzyć zbierane przez nas skrzętnie zaburzyny. Na maśle podsmażamy pokrojone w talarki pory. Resztę warzyw ścieramy na grubych oczkach tarki, a ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko na wolno gotujący się wywar mięsny.

przepis na zupę z pora

Doprawiamy zupę solą i pieprzem, angielskim zielem i liściem laurowym. Gotujemy  aż warzywa zmiękną. Zabielamy na koniec zahartowaną śmietaną i podsypujemy posiekanym koperkiem.

16:27, srk76
Link
sobota, 17 sierpnia 2013

Kolejny przepis na sałatkę idealnie pasującą na domowe imprezy. Tym razem wykorzystamy makaron w kształcie ryżu. Bardzo apetyczna sałatka z ryżem makaronowym i jak zwykle prosta w przygotowaniu. Więcej przepisów na proste sałatki znajdziecie w odpowiedniej sekcji naszego bloga: sałatki i surówki.

przepis na sałatkę

*Sałatka z ryżem makaronowym*

  • makaron w kształcie ryżu - 15 dag
  • por - 1 sztuka biała część
  • szynka gotowana - 20 dag
  • kukurydza konserwowa - 250g
  • ogórki konserwowe - 6 sztuk
  • majonez domowy - 2 spore łyżki
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

 

Gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie makaron w kształcie ryżu. Odsączamy i przelewamy go zimną wodą by przestał się na sitku gotować. Ma zachować odpowiedni kształt i wyczuwalną w sałatce strukturę.

Por siekamy w połówki plasterków. Szynkę kroimy w kostkę. To samo robimy z ogórkami konserwowymi. Do sałatki powinna trafić już tylko odsączona z zalewy konserwowa kukurydza. Wszystko gotowe więc można sałatkę wymieszać z domowym majonezem i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

przepis na sałatkę

Szczypiorek jedynie zwieńczy dzieło przed podaniem. Sałatka powinna się przegryźć w lodówce na tyle by por zmiękł i zaostrzył całość.

 

poniedziałek, 29 października 2012

Chrupiąca surówka z białej kapusty do doskonały dodatek do wszelkich domowych obiadów. Świeże warzywa podane z delikatnym dressingiem zachęcą dzieci do smakowania tego co zdrowe i dobre.

przepis na surówkę

*Surówka z białej kapusty*

  • pół główki białej kapusty
  • biała część pora
  • marchew 2 sztuki
  • koperek - pół pęczka
  • duży jogurt naturalny
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

przepis na surówkę

Kapustę siekamy razem z porą, solimy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Odciskamy nadmiar soku, który kapusta puściła pod wpływem soli. Ścieramy do niej marchewkę i dodajemy posiekany koperek. Jogurt mieszamy z majonezem i pieprzem. Tak zrobionym dressingiem polewamy surówkę  z białej kapusty. Najlepiej zrobić to przed podaniem.

Surówka doskonale komponuje się z tradycyjnymi kotletami lub smażonym kurczakiem ale też jest doskonałym dodatkiem do domowych hamburgerów.