| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: por

wtorek, 16 sierpnia 2016

Z inspiracji sąsiadów na naszym stole pojawiła się pyszna tarta porowa. Nawet ja, który za wytrawnymi tartami nie przepadam skusiłem się i nie żałuję.

przepis na tartę

*Tarta porowa*

  • mąka pszenna - 300g
  • masło - 200g (zimne)
  • jajko - 1 sztuka
  • por
  • boczek - 30 dag
  • śmietana 30% - 200ml
  • jajko - 1 sztuka
  • gałka muszkatałowa
  • czosnek polski - 2 zabki
  • pieprz
  • sól
  • pomidor
  • ser pleśniowy lazur

Mąkę z jakiem i zimnym masłem zagniatamy szybko na ciasto. Formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.

przepis na tartę

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiane skwarki. Zdejmujemy boczek na talerzyk i na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekany por. Dorzucamy boczek i dusimy chwilkę.

przepis na tartę

Ciasto rozkładamy na  blaszce do tarty. Podnosimy brzegi i całość gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy blaszkę.

przepis na tartę

Wykładamy na cieście farsz porowo-boczkowy. Zalewamy farsz śmietaną rozbełtaną z jajkiem i doprawioną przeciśniętym czosnkiem.

przepis na tartę

Na wierzchu układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszonym lazurem. Sera ile kto lubi. 

przepis na tartę

Zapiekamy całość 30 minut w 200 stopniach.

przepis na tartę

Smacznego.

środa, 11 grudnia 2013

Późno jesienne i wczesno zimowe obiady powinny zaczynać się od dobrej, rozgrzewającej zupy. Nie ma nic lepszego po przyjściu z zimnego dworu jak miska gęstego kremu z porów z dodatkiem chrupiącej szynki i zagęszczonej topionymi serkami.

przepis na zupę

*Krem z porów*

  • bulion mięsny lub warzywny - 1 litr (poniedzielny rosół będzie doskonałą bazą)
  • pory - 2 sztuki
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • serek topiony - 3 sztuki (trójkąciki)
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • olej roślinny

Jak już niektórzy z Was wiedzą lubimy oglądać polską (i nie tylko) edycję programu Masterchef. Mimo, że program jest typowo rozrywkowy i miłośnicy gotowania mają czasami wiele do zarzucenia, sporo się można dzięki niemu nauczyć. Podobne programy mają też jeden duży plus. Dzięki nim w Sieci pojawia się mnóstwo ciekawych propozycji kulinarnych prezentowanych przez byłych uczestników i to nie koniecznie zwycięzców. Kuchnia+ wzbogaciła się ostatnio o naszą ulubienicę z pierwszej części Masterchef - Kingę Paruzel. Jej autorski program Z.U.P.A. był inspiracją do poniższego przepisu.

przepis na zupę

Na oleju i odrobinie masła podsmażamy pokrojone w talarki białe części pora. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki się zrumienią zalewamy całość bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw. Blendujemy por i ziemniaki, a zupę zagęszczamy serkami topionymi, które należy w niej rozpuścić. 

Krem podajemy z razowym makaronem albo tak jak my z plastrami grillowanej ogonówki brandenburskiej. Pyszne i rozgrzewające danie.

wtorek, 24 września 2013

Pory tak naprawdę poznałem dzięki mojej żonie. Jej zupa porowa ale i proste porowe sałatki spowodowały, że to pyszne i zdrowe warzywo ma swoje wysokie miejsce na podium wśród moich ulubionych składników. Aromatyczna i pożywna porowa zupa na jesienne chłodne już niestety popołudnia.

przepis na zupę  z pora

*Zupa porowa*

  • pory - 3 sztuki - białe części
  • śmietana 30% - 100g
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 2 sztuki
  • seler - pół
  • ziemniaki - około 0,5 kg
  • koperek - pół pęczka
  • porcja rosołowa drobiowa lub wołowa
  • masło - łyżeczka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól

Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy aż przestaną się tworzyć zbierane przez nas skrzętnie zaburzyny. Na maśle podsmażamy pokrojone w talarki pory. Resztę warzyw ścieramy na grubych oczkach tarki, a ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko na wolno gotujący się wywar mięsny.

przepis na zupę z pora

Doprawiamy zupę solą i pieprzem, angielskim zielem i liściem laurowym. Gotujemy  aż warzywa zmiękną. Zabielamy na koniec zahartowaną śmietaną i podsypujemy posiekanym koperkiem.

16:27, srk76
Link
sobota, 17 sierpnia 2013

Kolejny przepis na sałatkę idealnie pasującą na domowe imprezy. Tym razem wykorzystamy makaron w kształcie ryżu. Bardzo apetyczna sałatka z ryżem makaronowym i jak zwykle prosta w przygotowaniu. Więcej przepisów na proste sałatki znajdziecie w odpowiedniej sekcji naszego bloga: sałatki i surówki.

przepis na sałatkę

*Sałatka z ryżem makaronowym*

  • makaron w kształcie ryżu - 15 dag
  • por - 1 sztuka biała część
  • szynka gotowana - 20 dag
  • kukurydza konserwowa - 250g
  • ogórki konserwowe - 6 sztuk
  • majonez domowy - 2 spore łyżki
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

 

Gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie makaron w kształcie ryżu. Odsączamy i przelewamy go zimną wodą by przestał się na sitku gotować. Ma zachować odpowiedni kształt i wyczuwalną w sałatce strukturę.

Por siekamy w połówki plasterków. Szynkę kroimy w kostkę. To samo robimy z ogórkami konserwowymi. Do sałatki powinna trafić już tylko odsączona z zalewy konserwowa kukurydza. Wszystko gotowe więc można sałatkę wymieszać z domowym majonezem i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

przepis na sałatkę

Szczypiorek jedynie zwieńczy dzieło przed podaniem. Sałatka powinna się przegryźć w lodówce na tyle by por zmiękł i zaostrzył całość.

 

poniedziałek, 29 października 2012

Chrupiąca surówka z białej kapusty do doskonały dodatek do wszelkich domowych obiadów. Świeże warzywa podane z delikatnym dressingiem zachęcą dzieci do smakowania tego co zdrowe i dobre.

przepis na surówkę

*Surówka z białej kapusty*

  • pół główki białej kapusty
  • biała część pora
  • marchew 2 sztuki
  • koperek - pół pęczka
  • duży jogurt naturalny
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

przepis na surówkę

Kapustę siekamy razem z porą, solimy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Odciskamy nadmiar soku, który kapusta puściła pod wpływem soli. Ścieramy do niej marchewkę i dodajemy posiekany koperek. Jogurt mieszamy z majonezem i pieprzem. Tak zrobionym dressingiem polewamy surówkę  z białej kapusty. Najlepiej zrobić to przed podaniem.

Surówka doskonale komponuje się z tradycyjnymi kotletami lub smażonym kurczakiem ale też jest doskonałym dodatkiem do domowych hamburgerów.