| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: placki

piątek, 02 maja 2014

Przedstawiamy obiecane w komentarzu naleśniki ze szpinakiem. Pyszne, delikatne, zapieczone pod mieszanką żółtego i koziego sera.  Przy okazji całkiem nowy przepis na naleśnikowe ciasto. Doskonałe do właśnie tego typu kulinarnych eksperymentów gdzie naleśniki poddawane są innym procesom czyniącymi je jeszcze bardziej mniam mniam.

przepis na naleśniki

*Naleśniki ze szpinakiem*

Ciasto

  • mąka z pełnego przemiału - 200 g
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • oliwa lub olej roślinny - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól 

Farsz

  • szpinak - 500 g
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • żółty twardy ser - 150 g
  • kozia gouda - 50 g
  • przecier pomidorowy - 500 g
  • ser typu feta - 150 g
  • sól
  • pieprz

Składniki na naleśnikowe ciasto łączymy z pomocą miksera dodając szczyptę soli. Warto ciasto na kilka chwil odstawić przed smażeniem. Placki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu. Nieodzowna w tym przypadku jest patelnia teflonowa. Odpada nam stres, który tak często jest obecny podczas smażenia naleśników. Jeszcze gdzieś w pamięci mam moje pierwsze placki smażone na zwykłej stalowej patelni ... nie wiem jak Wy ale ja tam lubię postęp technologiczny i zupełnie mi on nie przeszkadza.

przepis na naleśniki

Usmażone naleśniki odkładamy na talerzyk i przygotowujemy farsz ze szpinaku. Na łyżce oleju lub oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętajcie by go nie przypalić. Na patelnię dodajemy posiekany świeży lub mrożony  szpinak. Dusimy kilka minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem chociaż z solą ostrożnie bo w naleśniku będzie jeszcze ser feta.

Wspomniany wyżej sałatkowy ser kroimy w kostkę. Natomiast żółty ser oraz kozią goudę ścieramy na dużych oczkach tarki. Każdy naleśnik smarujemy porcją szpinaku. Układamy na każdym kilka kostek fety i zawijamy w rulon. Układamy naleśniki w wysmarowanym olejem lub oliwą naczyniu żaroodpornym (forma do tarty będzie w tym przypadku doskonała). Polewamy naleśniki przecierem pomidorowym i obwicie zasypujemy startym serem kozim i żółtym.

przepis na naleśniki

Naleśniki zapiekamy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez około 40 minut. Ser musi się porządnie na złoto zapiec. Z podanych składników zrobiliśmy 7 naleśników ale to w zupełności wystarczy  bo są bardzo syte.

Od siebie dodam, że kozi ser naprawdę daje radę. Od lat miałem obawy co do aromatu i smaku tego sera. Siostra miała w dzieciństwie kłopoty z alergią białkową i kozie mleko było długo jedynym jakie mogła pić ... miałem traumę z tym związaną ale do wczoraj. Kozia gouda w połączeniu z czosnkowym szpinakiem mnie z niej wyleczyła. Było pysznie.

 

wtorek, 29 kwietnia 2014

Inna wersja popularnych placków zwanych racuchy. Jeżeli macie trochę niepotrzebnego białego sera możecie go wykorzystać właśnie do zrobienia racuchów z serem. Podane z jogurtem malinowym lub najzwyczajniej z cukrem pudrem będą stanowić smakowity deser. Dzieciaki w siódmym niebie.

przepis na racuchy

*Racuchy z serem*

  • biały ser - 150 g
  • maka pszenna - 200 g
  • mleka - 200 ml
  • jajka - 2 sztuki
  • cukier - 1 łyżka
  • sól - łyżeczka
  • proszek do pieczenia - łyżeczka
  • olej roślinny

Biały ser mielimy lub w inny sposób rozdrabniamy na gładką masę. Dorzucamy jajka, mleko i mąkę pszenną. Pozostaje dodać proszek do pieczenia, doprawić cukrem oraz solą i porządnie całość wymieszać. Odstawiamy ciasto na pół godziny by proszek do pieczenia nad nim trochę popracował.

przepis na racuchy

Smażymy z obu stron na roślinnym tłuszczu. Każdy placek odsączamy  na papierowym ręczniku. Który sposób podania moi drodzy preferujecie?

11:25, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 27 lutego 2013

Aneta na diecie musi ich niestety unikać. Placki ziemniaczane smażone na solidnej porcji tłuszczu odpadają gdy człowiek chce się lekko odżywiać. Jej placki z cukinii i selera pieczone w piekarniku bez udziału tłuszczu są pyszne ale nie ma to jak porcja porządnych placków ziemniaczanych. Takich z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

przepis na placki ziemniaczane

*Placki ziemniaczane*

  • ziemniaki 2 kg
  • czosnek 3 ząbki
  • jajko - 1 szt
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny

 

Obrane ziemniaki ścieramy, w zależności tego jak lubimy, na większych lub małych oczkach tarki. Osobiście preferuję placki ziemniaczane starte na większych. Utarte kartofle przekładamy do sitka, pieluchy lub gazy. Delikatnie dociskając usuwamy z masy nadmiar płynu. Nie chodzi o wyciśnięcie ziemniaków jak w przepisie na kartacze lub szare kluski ale masa ziemniaczana nie może być zbyt mokra. Unikniemy dodawania mąki, która jest obecna  w wielu przepisach na placki.

przepis na placki ziemniaczane

Dodajemy do odsączonej masy jajko, starte 3 ząbki czosnku i doprawiamy solidnie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Placki ziemniaczane smażymy na oleju roślinnym z obu stron.

niedziela, 20 stycznia 2013

Tradycyjne racuchy z jabłkami czy nasze ulubione jabłka w cieście trochę nam się już przejadły. Mamuśka wykombinowała więc racuchy z bananami i rodzynkami. Rewolucja odniosła tragiczne skutki - dla mnie racuchy z jabłkami mogą już nie istnieć. Wiem wiem , to nie patriotyczne zażerać się południowo-amerykańskimi owocami w czasie gdy polska gospodarka ociera się o światowy kryzys ... niestety - z bananami racuchy są dla mnie lepsze i kropka.

przepis na racuchy

*Racuchy z bananami*

  • mąka - 30 dag
  • cukier - 5 dag
  • jajka - 2 szt
  • banany - 2 szt
  • rodzynki - łyżka
  • mleko - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - łyżeczka
  • olej
  • cukier puder
  • konfitura

Przesianą przez sitko mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia, mlekiem i jajkami. Mieszamy całość dokładnie na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce by proszek do pieczenia mógł chwilę popracować nad ciastem.

przepis na racuchy

Banany kroimy w plastry i kropimy cytryną aby nie ściemniały. Środek racuchów mógłby stać się nieatrakcyjnie ciemny. Plasterki bananów razem z rodzynkami trafiają do ciasta i wszystko jest już gotowe do smażenia pysznych racuchów. Placki smażymy na oleju z obu stron i podajemy gorące z pyszną konfiturą owocową.

11:25, srk76
Link
piątek, 11 stycznia 2013

Dieta Anety ma się dobrze, a efekty widać i słychać gdy przychodzi dzień ważenia. Kolejny przepis dietetyczny tym razem na ciekawą przekąskę. Placki z marchewki i selera warte są Waszej uwagi.

Kiedyś coś podobnego przyrządzaliśmy zafascynowani odtłuszczaniem i uzdrawianiem naszej codziennej diety. Były to dietetyczne wersja placków ziemniaczanych - placki z selera i cukinii. Były pyszne z sosem czosnkowym więc warto zajrzeć. Jednak dziś mamy Wam do zaproponowania ciut inny zestaw warzyw z których można przygotować dobrą i lekka przekąskę.

przepis na placki dietetyczne

*Placki marchewkowo-selerowe* - przepis na 9-10 placuszków

  • marchew - 15 dag
  • seler - 30 dag
  • ziemniak - 1 sztuka około 25 dag
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • ząbek czosnku
  • imbir świeży - około 1 cm
  • sól
  • pieprz

Umyte oraz obrane warzywa ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Całość mieszamy dokładnie dodając jajko aż do uzyskania jednolitej masy. Przyprawiamy mieszankę solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i startym imbirem.

przepis na dietetyczne placki

Placki smażymy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na blaszce wyłożonej dobrym papierem do pieczenia. Warto wydać pieniądze  na dobrej jakości papier by uniknąć podczas beztłuszczowego smażenia frustracji gdy nam się placki będą do papieru kleić. Smażymy je  przez około 30 minut.  Placki można pałaszować bez dodatków ale myślę, że sos chrzanowy lub koperkowy na bazie jogurtu naturalnego byłby idealny. Odrobina sosu nie podniosła by znacząco oczekiwanej ilości kalorii.

piątek, 23 listopada 2012

Powolutku tegoroczna jesień odchodzi w zapomnienie. Zimowe wieczory warto osłodzić pysznymi racuchami. Przepis na bezdrożdżowe racuchy babci Ewy podawaliśmy jakoś na początku jesiennego okresu. Dziś przepis na przepyszne jabłka w cieście. Najlepsza polska złota reneta w delikatnym i puchatym cieście smażona na tłuszczu z odrobiną cukru pudru. Dla nas bomba i to nie tylko kaloryczna :)

przepis na racuchy z jabłkami

*Jabłka w cieście*

  • 5 złotych renet
  • cynamon

 

  • jogurt naturalny duży (420g)
  • 2 jajka
  • łyżka rodzynek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • pół opakowania waniliowego cukru

 

przepis na racuchy z jabłkami

Jabłka obieramy  ze skórki i kroimy na grube plastry. Z każdego plastra usuwamy pozostałości gniazda nasiennego i przyprawiamy cynamonem. Składniki na ciasto mieszamy dokładnie do konsystencji gęstej śmietany dodając  rodzynki. Rozgrzewamy na głębokiej patelni sporo oleju roślinnego.

przepis na racuchy z jabłkami

Każdy plaster jabłka maczamy w cieście z każdej strony i smażymy na tłuszczu z obu stron.

przepis na racuchy z jabłkami

Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy racuszki lekko ostudzone i posypane cukrem pudrem.

Wpis bierze udział w akcji na durszlak.pl:


środa, 26 września 2012

Dziś placki ziemniaczane w sosie tzatziki. Dietetyczna wersja placków dostępna jest tutaj ale dla tych co nie boją się kalorii mamy coś pysznego. Amerykańskie naleśniki, które obiecałem na Facebook'u muszą poczekać. Nie byłem zadowolony ze zdjęć. Czeka nas powtórka i jakoś się z tego powodu nie denerwuję - były pyszne więc zjem ze smakiem jeszcze raz. 

przepis na placki ziemniaczane

Do przyrządzenia potrzebujemy kilku składników.

*Placki ziemniaczane* 

  • 1 kg ziemniaków
  • 100ml mleka
  • 15 dag mąki
  • 1 jajko
  • pieprz
  • zielona pietruszka

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jest szkoła gotująca ziemniaki w mundurkach, które obiera się po ugotowaniu. Ta wersja jest nawet lepsza ponieważ pod samą skórką ziemniaków zbierają się wszystkie najważniejsze składniki. Obierając ziemniaki przed gotowaniem wycinamy tą swoistą kumulację do kosza.

Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody, ugniatamy na gładkie pure i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy ziemniaczanej dodajemy jajko i mleko. Pietruszkę zieloną szatkujemy i również trafia do miski. Mieszamy naszą masę dodając stopniowo mąki. Masa nie może być ani za gęsta ani za rzadka. Placki podobnie jak z utartych surowych ziemniaków smażymy na oleju z obu stron aż nam się pięknie ozłocą. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.

przepis na placki ziemniaczane

Placki są przepyszne a grecki sos tzatziki pasuje do nich genialnie. Przygotowanie go nie jest trudne więc zróbmy to sami. Kupne sosy to morze chemii i sztucznych zapychaczy.

*Sos Tzatziki*

  • 400g naturalnego jogurtu (gęsty grecki byłby idealny)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • 2 ogórki zielone
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

przepis na sos tzatziki

Zielone ogórki obieramy tniemy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy ogórki na tarce. Do naturalnego jogurtu dodajemy rozgniecionego czosnku. Czosnek nie może zdominować sosu więc dobieramy ząbków wprost proporcjonalnie do ich ostrości. Im lepszy czosnek tym mniej musimy go użyć. Do uzupełnionego smakiem czosnku jogurtu dodajemy nasze utarte ogórki i sok z cytryny. Najpierw wyciskamy pierwszą połówkę, solimy i pieprzymy sos i ewentualnie dodajemy kolejną porcję soku.  Całość uzupełniamy koperkiem i oliwą z oliwek. Dzięki dniom greckim w naszych delikatesach mieliśmy możliwość zakupu dobrej greckie oliwy Lygourio Asklipiou produkowanej z oliwek Manaki. Powiem Wam że długo jej zapas w naszym domu chyba nie postoi bo dodaję ją do wszystkiego oprócz kawy :)

Ziemniaczane placki w tej wersji mnie osobiście smakują najbardziej na zimno ale to kwestia gustu.