| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: sezam

piątek, 01 kwietnia 2016

Zdrowe przekąski nie muszą być niesmaczne, suche lub wypełnione różnymi zamiennikami cukru. Batoniki zbożowe z dzisiejszego przepisu smakują rewelacyjnie. Poprawiają przemianę materii i są świetnym źródłem energii.

przepis na batonik zbożowy

*Batoniki zbożowe*

  • płatki owsiane (nie błyskawiczne) - 3 szklanki
  • słonecznik łuskany - 1 szklanka
  • sezam - 1 szklanka
  • pestki dyni - 1 szklanka
  • rodzynki lub żurawina suszona - 1 szklanka
  • masło - 120g
  • miód - 4 łyżki
  • mleko zagęszczone słodzone - 1/3 szklanki

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Nasiona  mieszamy w misce i wykładamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Pieczemy  około 15 minut. Masło, miód i mleko rozpuszczamy w ganku  i gotujemy przez 5 minut. Podpieczone nasiona mieszamy z rodzynkami i wrzucamy do gorącego płynu. Dobrze wszystko mieszamy. Wykładamy masę na blachę wyściełaną papierem. Formujemy placek grubości 1-2 cm.

przepis na batonik zbożowy

Tym razem całość trafia do lodówki po wstępnym wystygnięciu. Po czterech godzinach tężenia kroimy uzyskany placek na wygodne batoniki. Wszystko chowamy przed rodziną w niedostępnym miejscu i wydzielamy według określonego planu. Inaczej batoniki znikną w kilka godzin.

17:21, srk76 , Strefa kuchni
Link
piątek, 11 marca 2016

Pasta z cieciorki doskonała na wszystko. Pochodzący z Libanu  hummus rozpowszechniony jest już na całym świecie. Warto sobie przygotować hummus i korzystać z niego podczas wiosennych diet.

przepis na hummus

*Hummus*

  • ciecierzyca - puszka około 200g po odsączeniu
  • pasta tahini z ziaren sezamu - 3 łyżki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • cytryna - 1/2 sztuki
  • zimna woda - 2 łyżki

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką pastę. Doskonały dodatek do potraw lub pasta do chleba. Świetnie smakuje z płaskimi chlebkami pita.