| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: miód

wtorek, 16 września 2014

Kolejny przepis na soczystego kurczaka. Tym razem kurczak pieczony w glazurze. Miód pasuje do delikatnego mięsa, a francuska musztarda nada mu odpowiedniej ostrości. Od wczoraj to nasz ulubiony po kurczaku pieczonym na soli sposób na przyrządzenie drobiu.

przepis na pieczonego kurczaka

*Kurczak pieczony w glazurze*

  • kurczak cały - 1,6kg
  • miód płynny - 3 łyżki
  • musztarda francuska - 5 łyżek
  • ocet jabłkowy - 3 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek polski - 3 ząbki

 

Kurczaka myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.  Z wszystkich składników i przetartego czosnku robimy w miseczce marynatę, która nacieramy kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Odkładamy mięso na godzinę do lodówki.

przepis na pieczonego kurczaka

Piec będziemy ptaszysko w rękawie w temperaturze 220 stopni przez około 50 minut. Do rękawa oprócz mięsa wlewamy też całą marynatę, która przez godzinę zebrała się na dnie miski.

przepis na kurczaka

Po tym czasie rozcinamy worek tak aby cała pierś mogła się mocno zrumienić. 10 minut powinno wystarczyć.

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Jakoś za piernikiem nie przepadam i nigdy nie przepadałem za ciastami tego typu. Dość twarde kostki piernikowe przekładane powidłami i oblane czekoladą nigdy do mnie nie przemawiały. Piernik przekładany pysznym kremem z doskonałą czekoladowo-maślaną polewą całkowicie zmienił moje podejście do tych świątecznych, korzennych, mocno aromatycznych ciast. Taki piernik, a  w zasadzie piernikowy torcik to ja mogę cały rok!

przepis na świąteczny piernik

*Piernik przekładany kremem*

Ciasto:

  • mąka - 3 szklanki
  • cukier - 1,5 szklanki
  • jajka - 3 sztuki
  • miód - 3 łyżki
  • masło - 12,5 dag
  • soda oczyszczona - 3 łyżeczki
  • kakao - 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 1 łyżeczka

Krem:

  • mleko - 1 litr
  • kasza manna - 0,5 szklanki
  • masło - 25 dag
  • cukier puder - 1,5 szklanki
  • wanilia - 1 laska

Polewa:

  • gorzka czekolada - 100 g
  • masło - 50 g

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno jajka, przyprawę do piernika (użyliśmy gotowej z Prymatu), kakao, miód, sodę i przesianą mąkę ciągle wszystko mieszając na wolnych obrotach.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celcjusza bez termoobiegu. Uzyskane klejące się ciasto dzielimy na 3 części. Blachę prostokątną 38cmx11cm (dno) wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy w niej z pomocą łopatki pierwszą część ciasta. Pieczemy każdy placek po 18 minut. Gdy piernikowe ciasta przestygną przecinamy je jeszcze na pół z pomocą ostrego noża lub gilotyny. W ten sposób uzyskamy 6 kawałków piernikowego ciasta.

Czas przygotować krem, którym je poprzekładamy. Gotujemy  na wolnym ogniu mleko, które należy przyprawić wyciągniętymi z pomocą noża ziarenkami wanilii i pozostałą po nich laską. Dodajemy do gotującego się mleka kaszę manną, a gdy się zagęści dorzucamy do garnka cukier puder. Całość należy dobrze wymieszać. Ściągamy z ognia garnek, usuwamy z niego laskę wanilii i czekamy aż się waniliowa kasza na mleku ostudzi zupełnie. Gdy to się stanie ucieramy masło i dodajemy do niego wystudzoną mleczną masę. Miksujemy całość na gładko.


przepis na piernik

Na sporym kawałku folii spożywczej układamy placek piernikowy i smarujemy go masą mleczną. Nakładamy kolejny placek, znów smarujemy masą i tak aż nam się skończą placki i masa. Zawijamy szczelnie przygotowany piernik w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na dwa dni. Po tym czasie możemy przygotować polewę czekoladowo-maślaną. Idealnie pasuje do dekoracji piernika przekładanego mlecznym kremem.


przepis na piernik

W miseczce nad gorącą wodą rozpuszczamy 100 gram czekolady gorzkiej. Do płynnej czekolady dodajemy masło i mieszamy ją dokładnie. Tak przygotowaną polewą smarujemy cały oswobodzony z folii piernik łącznie z bokami. Dekorujemy wierzch wiórkami kokosowymi, cukierkową posypką lub na przykład prażonymi płatkami migdałowymi.  Odkładamy gotowy piernik do lodówki na dzień lub dwa.

przepis na piernik

Przepyszne ciasto chociaż proces jego przygotowania jest długi. Sadystycznie długi rzekłbym nawet ...nie wytrzymaliśmy do Świąt i spróbowaliśmy trochę wcześniej.

 

 

20:24, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 18 grudnia 2013

Jeszcze się dobrze jesień nie skończyła, a zima nie zaczęła a my już tęsknimy za grillowanymi potrawami jedzonymi na świeżym powietrzu. Skrzydełka pieczone to Ojca ulubiona przekąska czy to do ciekawego filmu czy też do zimnego piwka na działce. Dobrze takie skrzydełka jest solidnie zamarynować, a miód będzie do mięsa doskonałym dodatkiem. Grill gdzieś w mrocznych zakątkach piwnicy czeka na lato, a my sobie pieczone skrzydełka zrobimy w domu.

przepis na grillowane skrzydełka

*Pieczone skrzydełka w miodzie*

  • skrzydełka kurczaka - 1 kg
  • miód - 7 łyżeczek
  • olej roślinny lub oliwa - 10 łyżeczek
  • sos sojowy - 10 łyżeczek
  • cytryna
  • sól - 2 łyżeczki

 

Z połowy cytryny wyciskamy sok. Rozpuszczamy w nim miód i dodajemy sos sojowy oraz olej. Doprawiamy marynatę łyżeczką soli. Pakujemy skrzydełka do pojemnika zalewamy marynatą i szczelnie zamykamy. Skrzydełka powinny sobie w miodzie leżakować kilka godzin. Kilka razy obracamy skrzydełka w pojemniku by znów pokryły się marynatą.

przepis na grillowane skrzydełka

Ruszt piekarnika smarujemy olejem lub oliwą. To po to by skrzydełka nie przywarły do niego. Na dole na blasze rozkładamy papier do pieczenia aby skapujący tłuszcz nie doprowadził naszej żony do rozpaczy. Na grillu sprawa jest prosta co spłynie na rozżarzone węgle doda odpowiedniego aromatu grillowanym potrawom. W piekarniku zwęglony tłuszcz może jedynie dać efekt podobny temu jaki daje płonąca papa dachowa. Skrzydełka powinny się piec w temperaturze 220 stopni. Pod koniec można włączyć termoobieg.

przepis na grillowane skrzydełka

Gdy skrzydełka zaczną się przypiekać należy posmarować je jeszcze raz z pomocą pędzelka resztkami marynaty i posolić dodatkową łyżeczką soli. Skórka będzie pięknie glazurowana i chrupiąca. Tak przyrządzone skrzydełka nie potrzebują nawet specjalnych dipów by być gwiazdą wieczoru. Polecam.

czwartek, 03 stycznia 2013

W przepisie do pieczonych piersi kaczki widzieliście zapewne miodowo-imbirowe buraczki. Marchewkę można zrobić dokładnie w ten sam sposób i jest równie rewelacyjna. Podaliśmy ją do szaszłyków drobiowych widocznych na zdjęciu. Była delikatna, słodka i z rewelacyjnym aromatem świeżego imbiru. Boski dodatek do obiadów - polecamy:

przepis na marchewkę

*Marchewka glazurowana*

  • 80 dag marchewki - mniejsze
  • masło - pół kostki
  • miód - 2 łyżki
  • imbir 5cm
  • ocet winny - 3 łyżeczki

Umyte warzywa kroimy w podłużne plastry i gotujemy w osolonej wodzie al dente. Nie możemy dopuścić do tego by marchewka była rozgotowana. Na patelni topimy 100 gram masła dodając dwie łyżki miodu. Gdy masło z miodem się połączy dodajemy utarty imbir i mieszamy całość przez chwilę. Na patelnię wrzucamy ugotowane marchewki i dusimy podlewając do smaku octem winnym. Ocet zrównoważy nam bardzo słodkie aromaty marchewki i miodu. jeśli Wasze dzieciaki nie lubią warzyw to ten sposób je przekona na pewno.

niedziela, 23 grudnia 2012

Wiktoria uwielbia owsianki. Dzisiejsza jest doskonała  na zimowe śniadanie. Mnóstwo witamin i składników odżywczych z owsianki zapewni Wam energię do przedświątecznych szaleństw w sklepach i domowej kuchni.

przepis na owsiankę

*Owsianka z orzechami*

  • szklanka mleka
  • 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • łyżka orzechów włoskich
  • pół jabłka
  • miód
  • pół łyżeczki soku z malin

Płatki owsiane gotujemy na mleku. Po zagotowaniu przelewamy je do miseczki. Jabłko kroimy w drobne zapałki. Orzechy rozgniatamy na mniejsze cząstki. Mieszamy owsiankę z owocami i kropimy odrobiną miodu i sokiem z prawdziwych malin. 

przepis na owsiankę

Smaczne i zdrowe śniadanie. Ja chyba też polubię owsiankę bo troszkę spróbowałem :)

 

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Wczorajsza uczta i pyszna pierś kaczki zmobilizowała nas do uatrakcyjnienia polskich buraczków by pasowały aromatami do delikatnego mięsa marynowanego w imbirze i sojowym sosie. Okazuje się że miód i imbir idealnie pasuje do pysznych polskich warzyw. Buraczki miodowo-imbirowe były doskonałym dodatkiem do smażonych piersi kaczych.

*Buraczki imbirowo-miodowe*

  • 80 dag buraków - mniejszych
  • masło - pół kostki
  • miód - 2 łyżki
  • imbir 5cm
  • ocet winny - 3 łyżeczki

 

przepis na buraczki

Buraki gotujemy w osolonej wodzie al dente. Nie można ich rozgotować ponieważ starte będą się jeszcze chwilę dusić w przyprawach. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i ścieramy na największych oczkach tarki. Na patelni rozpuszczamy połowę kostki masła (czyli jakieś 100g) i dwie solidne łyżki miodu. Do uzyskanego karmelu ścieramy imbir i wrzucamy starte buraki, które w kilka sekund wypiją całą słodycz z patelni.

przepis na buraczki

Dusimy je chwilę dodając 3 łyżeczki winnego octu. Buraki w ten sposób zrobione smakują rewelacyjnie i obawiam się, że tradycyjnie przyrządzane u nas buraczki to przeszłość. Imbir to wspaniała przyprawa, która do polskich buraków pasuje jak znalazł.

 

sobota, 20 października 2012

Połączenie ostrej musztardy i słodkiego aromatycznego miodu tworzy niepowtarzalny sos doskonały do wielu potraw. Sos miodowo-musztardowy gościł u nas podczas przyrządzania sałatki z kurczakiem. Zróbmy go:

przepis na sos miodowo-musztardowy

*Sos miodowo-musztardowy*

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka soku  z cytryny
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz 

przepis na sos miodowo-musztardowy

Oliwę mieszamy z musztardą i miodem. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos prezentujemy dziś na chrupiącej prostej sałatce warzywnej. Zielona papryka pokrojona w piórka, rzodkiewka cieniutko pokrojona w plasterki i starta na największych oczkach marchewka doprawiona solą i kolorowym pieprzem tworzą pyszny podkład pod sos miodowo-musztardowy. Wegetariańska przekąska podana z pomidorem i natartymi czosnkiem grzankami stała się lekką kolacją przed dzisiejsza imprezą. Polecamy...i pamiętajcie sos trafia na sałatki tuż przed podaniem.


poniedziałek, 30 lipca 2012

Był deser na ostro będzie kurczak na słodko :) Ćwiartki kurczaka marynowane w ziołach i smażone z dodatkiem miodu nabierają ciekawego smaku i aromatu. Z dodatkiem młodych ziemniaków w koperku i pyszną sałatką z fetą stają się pysznym obiadem. Warto poświęcić dłuższą chwilę  w kuchni by móc delektować się smakiem tak podanego kurczaka.

przepis na kurczaka pieczonego w miodzie

Do przygotowania posiłku potrzebujemy:

*Kurczak pieczony w miodzie*

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 3 łyżeczki naturalnego miodu 
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • czosnek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 
  • woreczek do pieczenia

Rozpoczynamy dzień wcześniej od marynaty. Sok z połowy cytryny mieszamy w proporcji 1 do 2 z oliwą z oliwek. Dodajemy tymianek i majeranek. Wyciskamy 3 ząbki czosnku. Mieszamy w miseczce dodając papryki. Ćwiartki z kurczaka myjemy ściągając skórę i usuwając tłuste przerośnięcia. Nacieramy najpierw solą, a następnie naszą marynatą. Mięso układamy w wygodnym pojemniku, zalewamy pozostałościami marynaty i odstawiamy do lodówki na noc.

Na drugi dzień odsączone z marynaty ćwiartki wkładamy do naszego woreczka. Worek zamykamy dołączoną spinką robimy kilka dziurek widelcem i pieczemy w 200 stopniach około 40 minut w piekarniku. Na 10 minut przed końcem  worek rozcinamy od góry. Każdą ćwiartkę oblewamy łyżeczką miodu i pieczemy dalej aż skórka nabierze odpowiedniego koloru.

przepis na kurczaka pieczonego w miodzie

Pyszna ostra sałatka z pomidorów, papryki czerwonej i fety pięknie zrównoważy lekko słodki smak pieczonego kurczaka. Polecamy. Przepis na sałatkę w którymś z kolejnych wpisów na naszym blogu lub na FB.

Zachęcam do polubienia naszej facebook'owej strony Familijny oraz jej rozkręcającego się powoli odpowiednika w Google