| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: płatki owsiane

piątek, 30 maja 2014

Ubogo coś na blogu z deserami. Czas to zmienić, a granola to doskonały składnik deserów. Pyszna mieszanka zbóż, orzechów i miodu jest banalna w przygotowaniu. Można ją dość długo przechowywać by użyć w odpowiednim momencie. Nasz dzisiejszy deser oparł się właśnie na granoli. 

przepis na granolę

*Granola*

  • płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane i orkiszowe - 15 łyżek
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • słonecznik prażony - 2 łyżki
  • płatki migdałowe - 2 łyżki
  • orzechy laskowe - 2 łyżki
  • miód - 3 łyżki
  • cynamon - 2 łyżeczki
  • masło - 1 łyżka

Masło topimy w garnuszku. Na patelni prażymy świeże ziarna słonecznika bez skorupek. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i wysypujemy składniki granoli. Użyliśmy mieszanki płatków dostępnych w dąbrowskim sklepie ze zdrową żywnością. Mieszamy je na blaszce z migdałowymi płatkami, kokosowymi wiórkami, posiakenymi na kawałki orzechami laskowymi. Doprawiamy granolę cynamonem i polewamy masłem oraz miodem. 

przepis na granolę

Całość należy podpiec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15 minut. Granolę po ostygnięciu możemy przechowywać w słoiku i używać do przyrządzania pysznych deserów. Takich jak ten na bazie jogurtu naturalnego z granolą i filecikami pomarańczy oraz plasterkami banana. 

piątek, 07 lutego 2014

Nuggetsy były ulubioną przekąską Wiktorii kiedy  byliśmy  gośćmi w barach fast-food'owych McDonalda. Od dobrych kilku lat nie zaglądamy tam. Nie ...nie ze względów zdrowotnych czy mody na bycie antyMcD's. Historii o śmiertelnym zagrożeniu jakie niesie ze sobą szybkie żarcia spod znaku żółto-czerwonego klauna nigdy nie brałem na serio, a antykorporacyjne paranoje mnie nie przekonują. Po prostu wszystko to co można tam kupić za niemałe pieniądze można przygotować w domu za niewielkie. Ot i cała filozofia...

przepis na pierś kurczaka

Domowe nuggetsy są równie dobre jak te, którymi zajadają się Ci, którym się wiecznie gdzieś śpieszy.

*Nuggetsy owsiane*

  • pierś kurczaka - 70 dag
  • sól
  • pieprz
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • jajka - 2 sztuki
  • jogurt naturalny - 2 łyżeczki
  • płatki owsiane błyskawiczne - 20 dag
  • olej roślinny

Filety kurczaka kroimy w paski. Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W miseczce rozkłócamy jajka. Mieszamy je z rozgniecionym czosnkiem, jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Moczymy kawałki kurczaka w tak przygotowanych jajkach i panierujemy w płatkach owsianych.

przepis na pierś kurczaka

Układamy nuggetsy na papierze do pieczenia i kropimy olejem roślinnym lub oliwą. Pieczemy kurczaczki w 200 stopniach Celcjusza (180 stopni termoobieg) około 20-25 minut. W połowie tego czasu warto nuggetsy przerzucić na drugą stronę by równo się opiekły. Sprawdzamy zawsze ten najgrubszy. Jak on będzie gotów to reszta również.

przepis na pierś kurczaka

Osobiście w McD's jadałem nuggetsy z sosem musztardowym - domowe od wczoraj lubię z musztardą z gruszek. Doskonały dodatek do mięs, który nie dawno poznaliśmy. Porcja warzyw z jogurtowym sosem koperkowym i zdrowy domowy fast-food gotowy. I po co ja mam wydawać pieniądze w jakiś amerykańskich barach dla wiecznie zagonionych przedstawicieli handlowych?

sobota, 20 kwietnia 2013

Pachnący świeżym pieczywem dom to niestety rzadkość. A szkoda. Dostępne na rynku bułki to masowa produkcja bez tak ważnego dla wyrobu chleba czy bułek uczucia. Dawniej można było rozpoznać bez problemu z jakiej piekarni chleb właśnie smarujemy masłem. Zróbcie więc bułki sami.

Przepis na bułki, które Aneta upiekła ostatnio jest bardzo prosty. Mimo to dom wypełnił się przepysznym aromatem ziół i świeżo wypieczonych bułek.

przepis na bułki

 

*Bułki*

  • mąka pszenna - 50dag
  • drożdże - 40g
  • cukier - łyżeczka
  • sól - łyżeczka
  • woda ciepła - 250ml
  • oliwa z oliwek - 40ml
  • czosnek granulowany - 2 łyżeczki
  • oregano - 2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • pomidory suszone - 40g
  • płatki owsiane - szklanka

 

Pomidory moczymy w gorącej wodzie.  Drożdże rozkruszyć należy do kubeczka i zalać odrobiną wody. Dodać wystarczy już tylko cukier i łyżeczkę mąki by rozpoczęły pracę. Odkładamy kubeczek z wymieszaną zawartością przykryty ściereczką w ciepłe miejsce. Niech postoi z 15 minut.

przepis na bułki

Mąkę należy przesiać do miski i wymieszać z czosnkiem. Zasypujemy mieszankę ziołami, łyżeczką soli. Zalewamy całość oliwą oraz pracującymi drożdżami i resztą ciepłej wody. Wszystko należy dokładnie wyrobić rękami tak by odchodziło od dłoni. Odstawiamy miskę do wyrośnięcia ciasta powiedzmy na godzinę. Można  nawet i na całą noc ale wtedy lepiej miskę schować do lodówki.

Po tym czasie rozgniatamy ciasto pozbywając się nadmiaru powietrza. Dzielimy ciasto na pół. Do pierwszej połowy ciasta dodajemy pokrojone pomidory do drugiej ze dwie garści płatków owsianych.

przepis na bułki

Na papierze do pieczenia formujemy z ciasta bułki, smarujemu rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami lub odrobiną płatków owsianych. Pamiętajcie, że wypiek powiększy się podczas pieczenia. Bułeczki muszą się piec około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Wstawiamy je do już rozgrzanego piekarnika. 

niedziela, 23 grudnia 2012

Wiktoria uwielbia owsianki. Dzisiejsza jest doskonała  na zimowe śniadanie. Mnóstwo witamin i składników odżywczych z owsianki zapewni Wam energię do przedświątecznych szaleństw w sklepach i domowej kuchni.

przepis na owsiankę

*Owsianka z orzechami*

  • szklanka mleka
  • 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • łyżka orzechów włoskich
  • pół jabłka
  • miód
  • pół łyżeczki soku z malin

Płatki owsiane gotujemy na mleku. Po zagotowaniu przelewamy je do miseczki. Jabłko kroimy w drobne zapałki. Orzechy rozgniatamy na mniejsze cząstki. Mieszamy owsiankę z owocami i kropimy odrobiną miodu i sokiem z prawdziwych malin. 

przepis na owsiankę

Smaczne i zdrowe śniadanie. Ja chyba też polubię owsiankę bo troszkę spróbowałem :)

 

piątek, 14 grudnia 2012

Pożywna zupa na zimowe dni? Tylko krupnik. Na taki najzwyklejszy mamy już na naszym blogu przepis, dziś natomiast krupnik owsiany. Sama nazwa wskazuje, że typową dla tej zupy krupę, czyli kaszę, zastąpimy płatkami owsianymi. Można oczywiście użyć innych płatków, na przykład żytnich (powiem Wam w tajemnicy przed Mamuśką, że z żytnich jest lepszy) lub jęczmiennych. Kwestia gustu i upodobań kulinarnych.

przepis na zupę krupnik

Zupa szybka, gęsta i pożywna. W sam raz na rozgrzewkę po saneczkowych szaleństwach z dzieciakami na zaśnieżonych górkach.

*Krupnik owsiany*

  • porcja rosołowa (drobiowa lub wołowa)
  • włoszczyzna 
  • kawałek słoniny
  • cebula
  • ziemniaki ok. 1 kg
  • płatki owsiane błyskawiczne - szklanka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koperek lub pietruszka zielona
  • śmietana do zup 18%

Na porcji rosołowej przygotowujemy bulion. Umyte mięso zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W międzyczasie usuwamy brudną pianę zwaną szumem. Następny krok to obranie ziemniaków i pokrojenie ich w kostkę.

Kiedy mięso będzie miękkie dokładamy ziemniaki i włoszczyznę. Używamy do takich zup startej na najgrubszych oczkach marchwi (2-3 sztuki), pietruszki w korzeniu (2szt), selera (kawałek, powiedzmy połówkę małego) i przekrojony na pół por. Por warto po przekrojeniu dokładnie wypłukać by oprócz płatków nie mieć w zupie piasku. Dorzucamy jeszcze ze dwa listki laurowe, kilka ziarenek angielskiego ziela i całą, obraną cebulę. Cebulę można oczywiście pokroić i zrumienić ale Siostra lubi to warzywo spałaszować w całości.

Mięso z ugotowanej zupy możemy rozdrobnić i podać jako dodatek do niej. Jednak my robimy inaczej. Wołowe mięso rosołowe przyda nam się na przykład na krokiety. Dla urozmaicenia krupniku możemy na przykład zrobić z kawałka słoninki skwarki i z nimi podać krupnik. Na prawdę fajny sposób - spróbujcie sami.

przepis na zupę krupnik

Wywar doprawiamy  pieprzem i solą. Na 2 minuty przed końcem wsypujemy szklankę płatków owsianych błyskawicznych. Płatki po ugotowaniu zagęszczą zupę do odpowiedniej konsystencji. Jeśli użyjemy innych płatków musimy sprawdzić jak długo powinny się one gotować i na tyle minut wcześniej dodać je do zupy. Pod koniec dodajemy zahartowaną śmietanę (opis hartowania w przepisie na krem z dyni).  Jeszcze tylko świeży posiekany koperek lub zielone liście pietruszki by pyszny, pożywny, gęsty krupnik owsiany był gotowy.

piątek, 06 lipca 2012

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Chińczycy na ta okazję (jak na wiele innych) uknuli takie o to przysłowie: "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi."

przepis na owsiankę z owocami

Do dziś ta maksyma odnajduje się w większości diet i sposobów na utrzymanie dobrej i zdrowej wagi. Owsianka z owocami ma wiele zalet i jest jednym z najlepszych sposobów na pożywne i zdrowe śniadanie. Nie wiem jak Wy ale ja nie potrafiłbym dnia rozpocząć od jajek na bekonie, kiełbasek i tostów z dżemem. Śniadanie oprócz tego, że ma nam dostarczyć niezbędnej energii do startu w nowy dzień nie może przecież nam leżeć odłogiem w żołądku do samego obiadu. Tak więc my dziś raczymy się najzwyklejszą owsianką z dodatkiem owoców i płatków żytnich. Płatki żytnie to bogactwo błonnika i składników mineralnych dbających o nasz mózg. Ich niewielka nawet ilość potrafi przedłużyć czas do następnego posiłku.

 

*Owsianka*

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków żytnich
  • 200ml mleka lub wody

Przygotowanie takiego śniadania to sprawa banalna i błyskawiczna. Tym bardziej, że używamy płatków nomen omen błyskawicznych. Gotujemy je na mleku lub wodzie około półtorej minuty. Po prostu zalewamy płatki płynem i po zagotowaniu się odczekujemy wspomnianą chwilę.

przepis na owsiankę z owocami

 Z racji tego że lato w pełni, a słoneczne owoce zalały nasze handlowe ryneczki, owsiankę wypełniamy tą odrobiną słońca :) Zaletą owoców jest też to, że do naszej owsianki nie musimy już dodawać żadnej innej słodyczy.


Smacznego i dobrego nowego dnia !

niedziela, 24 czerwca 2012

Kotlety  z piersi kurczaka wyparły ostatnimi czasy tradycyjny schabowy z niedzielnych polskich obiadów. Miękkość mięsa i jego niska kaloryczność spowodowały zapewne tak dużą popularność. Wszelakiej formy devolaye zagościły na obiadowych stołach powodując o producentów wieprzowinki palpitację serca. Któż jeszcze pamięta smak prawdziwego schaboszczaka z kostką ? Chyba tylko nasi rodzice.


przepis na kotlety z piersi kurczaka

 

No cóż - trzeba się przyzwyczaić do ewolucji w menu polskiej rodziny. To nie znaczy jednak, że musimy jeść owe kotlety ciągle takie same. Dziś prezentujemy Wam prosty sposób na uatrakcyjnienie zwykłego  kotleta z piersi kurczaka z pomocą farszu pieczarkowo-paprykowego. Chociaż  to chyba złe słowo. Farsz  przecież trafia do mięsa,  a tym razem trafi na mięso :)

Do przygotowania potrzebujemy:

*Kotlet z kurczaka*

  • 3 piersi z kurczaka pojedyncze
  • płatki owsiane
  • papryka słodka suszona
  • tymianek suszony
  • jajko
  • olej rzepakowy

 

*Marynata*

  • mleko
  • czosnek
  • sól 
  • pieprz

 

*Farsz pieczarkowy*

  • 40 dag pieczarek
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • łyżka masła
  • pieprz
  • sól

 

przepis na kotlety z piersi kurczaka

 

Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem i moczymy kilka godzin w marynacie przygotowanej z mleka, utartego czosnku i przypraw. Mleko spowoduje, że mięso piersi kurczaka będzie nam się w ustach rozpływać, a czosnek da swój mocny aromat.

Na przygotowanym talerzyku należy rozbełtać widelcem jajko i moczymy w nim nasze kotlety. Panierujemy piersi w w mieszance płatków owsianych, słodkiej papryki i tymianku. Smażymy na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju rzepakowego do uzyskania złotego koloru.


przepis na kotlety z piersi kurczaka

 

W międzyczasie przygotować musimy farsz który trafi pod koniec na dosmażające się kotlety. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i smażymy je w maśle na patelni dodając pieprz i sól. Gdy pieczarka puści pierwsze soki dodajemy drobno krojoną paprykę czerwoną i żółtą. Nie można papryki przesmażyć ponieważ lubi gorzknieć poddana zbyt długiej obróbce termicznej. Gdy wyłączymy pod patelnią ogień dodajemy żółty ser, który nam farsz pięknie zagęści i połączy jego składniki.Farsz układamy na dosmażających się już kotletach z piersi kurczaka. 


przepis na kotlety z piersi kurczaka

 

Kotlety możemy podawać z żurawiną która jest  świetnym dodatkiem do mięs wszelakich. Nie wspomnę już o magicznych wręcz właściwościach tego owocu dla naszego zdrowia. Cierpko-słodki smak idealnie współgra z paprykowym smakiem farszu na naszych kotletach z piersi kurczaka.

 

Polecamy i życzymy smacznego !