| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: olej rzepakowy

niedziela, 23 grudnia 2012

Bez śledzi w oleju żadne święta się w naszym domu nie mogą odbyć. Delikatne mięso śledzia przyprawione w olejowej zalewie to przepyszny dodatek do świątecznych posiłków. Sposobów na przyrządzenie dobrego śledzika jest wiele. My stosujemy poniższy:

przepis na śledzie

 

*Śledzie w oleju*

  • 0,5kg śledzi a'la matjas
  • cebula czerwona 4szt
  • olej rzepakowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • goździki
  • pieprz czarny ziarenka
  • czosnek 4 ząbki

 

Śledzie moczymy na około dwie godziny w zimnej wodzie. Po godzinie spróbuj czy śledź przestał być mocno słony. Każdy śledź jest inny więc czas moczenia może się wahać. Odmoczone śledzie kroimy na kawałki.

przepis na śledzie

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Układamy wszystko w słoiku dbając o różnorodność warstw. Śledź, cebula, czosnek, liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela, tyle samo goździków i pieprzu. Tak układamy warstwy  prawie pod pokrywkę. Zalewamy olejem aż przykryje całość i odstawiamy słoik do lodówki. Najlepsze śledzie są po około 4 dniach gdy wszystko się pięknie przegryzie.

    ...tylko kto by tam wytrzymał tyle dni...