| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: warzywa

czwartek, 28 lutego 2013

My zachwycaliśmy się indyczą wątróbką smażoną z cebulą i jabłkiem - Mamuśka wymyśliła sobie dietetyczny bigos warzywny, którego podstawą jest seler naciowy. Nie doceniałem tego warzywa wcześniej. Seler naciowy kojarzył mi się z  Krwawą Merry. Taka barowa przegryzka do pomidorowych drinków. Okazuje się, że aromatyczne łodygi selera to świetny dodatek i smakowa baza wszelakich zapiekanek lub tak jak dziś bigosu warzywnego.

przepis na bigos warzywny

Przepis na jedną porcję:

*Bigos warzywny*

  • pierś kurczaka - 150g
  • cukinia - 100g
  • seler naciowy - 2 łodygi
  • pieczarki - 50g
  • cebula - 1szt
  • papryka czerwona - 100g
  • sól
  • pieprz
  • ketchup - 1 łyżka
  • zielona pietruszka - 1 łyżka
  • oliwa

Pierś z kurczaka kroimy w grubsze plastry, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Obsmażamy je na teflonowej patelni lub grillujemy bez tłuszczu. Seler naciowy kroimy na kawałki około 1 cm. Cukinię i paprykę w grubszą kostkę. Pieczarki i cebulę siekamy w talarki.

Na odrobinie dobrze rozgrzanej oliwy smażymy warzywa około 10 minut. Dorzucamy plastry piersi kurczaka i łyżkę ketchupu lub domowego sosu pomidorowego. Doprawiamy całość solą, kolorowym pieprzem i natką pietruszki. Dusimy chwilkę.

Bigos warzywny aromatyzowany naciowym selerem to doskonały dodatek do ryżu lub kaszy. Zamiast kurczaka można użyć  ryby. Jutro Aneta wykorzysta przepis dodając do bigosu dorsza. Pamiętać należy o jednym - nie przesadźcie z selerem bo może zdominować wszystkie smaki warzyw, a to już by nie było smaczne.

niedziela, 20 stycznia 2013

Kasza gryczana to doskonały dodatek nie tylko do posiłków dietetycznych. Przyrządzona z warzywami gryka nadaje się praktycznie do wielu dań i to nie  tylko dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Kaszę gryczaną lubimy w naszym domu wszyscy o czym świadczy sporo przepisów na dania z niej przygotowane jak choćby hreczniaki. Nie trudno się więc domyślić, że to co Aneta stosuje w diecie smakuje i nam.

przepis na kaszę gryvzaną

*Kasza gryczana z warzywami* - porcja dla 2 osób

  • kasza gryczana - 60 g
  • papryka kolorowa - 100g
  • cukinia - 100 gram
  • cebula - 1 szt
  • pieczarki - 150 gram
  • oliwa - łyżeczka
  • sól
  • pieprz

Kaszę gotujemy na sypko - nie można jej rozgotować bo jeszcze chwilę musi się podusić z warzywami. Paprykę, pieczarki i cukinię kroimy w kostkę i dorzucamy na złocącej się już na patelni cebuli. Gdy warzywa zmiękną mieszamy je z kaszą gryczaną doprawiamy pieprzem, solą i dusimy jeszcze chwilkę. Kasza gryczana oprócz zalet typowo zdrowotnych ma swój uroczy smak jakiego nie posiada żadna inna kasza. Dlatego może tak ją lubimy. Poniżej zdjęcia dwóch potraw do których podaliśmy tak przyrządzoną kaszę:

przepis na pierś kurczaka

przepis na kaszę gryczaną

niedziela, 25 listopada 2012

Jedzmy ryby ! W zgodzie z powyższym hasłem dziś przepis na rybę po grecku. Podobno żaden Grek nie zna przepisu na rybę po grecku, a tradycyjna polska ryba w warzywach przyjęła taką nazwę całkiem przypadkowo. Ryba po polsku czy ryba po grecku? ...a czy to ważne? Ważne że ryba i do tego dobra :)

Rosyjski mintaj idealnie pasuje do naszej lekkiej potrawy rybnej z warzywami. Jak każda dorszowata -  posiada pyszne i delikatne białe mięso o specyficznym morskim aromacie. Poławiana przez rosyjskie kutry na Morzu Beringa ryba jest ciut droższa od ogólnie dostępnych jednak o niebo lepsza. Pamiętajcie mniej lodu, a więcej ryby świadczy o lepszej jakości tego co zjemy :)

przepis na rybę

*Ryba po grecku*

  • filet mintaja 60-80 dag
  • cytryna
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • marchewka 6 sztuk
  • seler pół dużego
  • pietruszka korzeń 2 sztuki
  • por
  • cebula 
  • groszek konserwowy
  • koncentrat pomidorowy 120g
  • sól
  • pieprz kolorowy

 

Umyte dokładnie filety mintaja kroimy na spore kawałki. Nacieramy solą , kolorowym pieprzem i kropimy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na godzinkę. Umyte i obrane marchewki, pietruszki i seler ścieramy na największych oczkach tarki. Białą część pora kroimy w talarki, a cebulkę siekamy drobno.

przepis na rybę

Kawałki ryby moczymy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju. Upieczoną rybę odkładamy na talerzyk. Następnie rumienimy posiekaną cebulkę i por. W złotej cebulce i pomidorowym koncentracie dusimy do miękkości starte warzywa i połowę puszki konserwowego groszku.  Doprawiamy całość solą i pieprzem.

przepis na rybę

W nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy warstwami usmażone ryby i uduszone warzywa. Naczynie trafia do piekarnika na 10 minut gdzie w temperaturze 180 stopni łączą się nam wszystkie wspaniałe aromaty. W piekarniku już smażą się przepyszne ziemniaczki w ziołowej posypce z którymi możemy rybkę po grecku podać. Tak przyrządzona ryba jest też doskonała jako zimna przekąska na świątecznym stole.

przepis na rybę

niedziela, 21 października 2012

W tym roku nie mieliśmy okazji wspólnie pogrillować w rodzinnym gronie z przyjaciółmi. Nie było więc możliwości zrobić pysznej sałatki z grillowanych warzyw pachnących drzewnym węglem. Zrobimy ją dzisiaj korzystając z dobrodziejstw nowoczesnej techniki i funkcji grilla w piekarniku. Jednak polecam ją zrobić w przyszłym roku podczas kolejnego grillowego szaleństwa. Byle byśmy nie wpadali na pomysły grilla na balkonie jak już o tym kiedyś pisałem.

przepis na sałatkę

Do przygotowania sałatki potrzebujemy sporo warzyw:

przepis na sałatkę

*Sałatka z grillowanych warzyw*

  • bakłażan
  • cukinia
  • czerwona papryka 2szt
  • zielona papryka 2szt
  • żółta papryka 2szt
  • cebula 1szt
  • ser typu feta lub oryginalna grecka feta
  • 3 lub cztery ząbki czosnku 
  • pomidory 2szt
  • czerwona cebula 1szt
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • tymianek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Warzywa oprócz pomidorów i czerwonej cebuli kroimy w wygodne do grillowania kawałki i opiekamy w temperaturze 180-200 stopni aż skórka papryki mocno ściemnieje. Oznaczać to będzie, że łatwo ją będzie można z papryki zdjąć. Jest to dość ważne bo skóra papryki pod wpływem temperatury twardnieje i staje się niespecjalnie jadalna. Ząbki czosnku również opiekamy bez obierania. Na warzywa kładziemy kilka gałązek tymianku i majeranku.

przepis na sałatkę

Obrane upieczone papryki kroimy w paski, a resztę warzyw w słuszną kostkę. Małe opakowanie 270g sera typu fety kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Nie grillowane pomidory i czerwoną cebulę kroimy w kostkę lub piórka i mieszamy całość sałatki.

przepis na sałatkę

Z 2 łyżek oliwy i jednej octu winnego robimy dressing który doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę z grillowanych warzyw podajemy do grillowanych mięs lub chlebowych grzanek opiekanych nad ogniem ogniska. W to jesienne popołudnie podaliśmy sałatkę z pieczonym kartofelkami i przepysznym zabielanym barszczem z czerwonych buraków. Pyszny obiad dla całej rodziny. Szkoda, że czas kiedy można byłoby to zrobić na świeżym letnim powietrzu minął w tym roku bezpowrotnie. 

 

niedziela, 01 lipca 2012

Po wczorajszym szaleństwie związanym z tortillą z kurczakiem zostało nam trochę świeżych warzyw. Najprostszym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest przygotowanie pysznej i kolorowej sałatki  warzywnej. Podajemy ją na śniadanie na liściu sałaty lodowej z dodatkiem grzanki razowej natartej czosnkiem z dodatkiem solonego masła.

przepis na pastę warzywną

Do przygotowania śniadania królów potrzebujemy:

  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • cebula
  • pomidor
  • rzodkiewki
  • ogórek zielony
  • ogórek małosolny
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka majonezu

przepis na pastę warzywną

Sposób przygotowania banalny chociaż nie każdy ma cierpliwość by drobno posiekać warzywa. Nasza warzywna sałatka charakteryzuje się tym, że jest zrobiona z baaaardzo drobno posiekanych składników. Po wymieszaniu części składowych dania dodajemy majonez i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

przepis na pastę warzywną

Sałatkę podajemy z pyszną grzanką natartą czosnkiem z odrobina solonego masła. Dzisiaj dodatkiem do tak przygotowanego śniadania było jajko gotowane na miękko. Polecamy i życzymy wszystkim smacznego.