| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: pasztet

poniedziałek, 16 października 2017

Moda na weganizm jest w rozkwicie czy w odwrocie? Tak czy siak na blogu dziś przepis na wegański pasztet. Pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej okazał się doskonałym dodatkiem do świeżego chleba. Ja, który z mięsa w życiu bym nie zrezygnował, zajadałem się nim ze smakiem, a już to coś znaczy. Polecam więc i Wam wypróbować poniższy przepis.

przepis na wegański pasztet

*Pasztet wegański z soczewicy*

  • soczewica zielona - 140g
  • kasza gryczana - 100g
  • marchew - 3 sztuki
  • pietruszka korzeń - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 30dag
  • papryka ostra chilli - 1/3 łyżeczki
  • majeranek suszony - 1/3 łyżeczki
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

 

Zieloną soczewicę zalewamy wodą i moczymy kilka godzin. Gotujemy ją ze szczyptą soli do miękkości. Można skorzystać z szybkowara. Na tą ilośc soczewicy wystarczy 9 minut i to bez moczenia. Ugotowaną soczewicę odcedzamy.

Marchew i pietruszkę obieramy. Kroimy na większe kawałki lub paski. Wykładamy warzywa na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Kropimy olejem, odrobinę solimy i przyprawiamy pieprzem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Pieczenie warzyw wydobędzie z nich wszystkie oleje eteryczne, które spowodują, że pasztet nabierze zupełnie innego wymiaru.

Gotujemy kaszę gryczaną (w szybkowarze to 9 minut). Jeśli mamy szybkowar to i kaszę, i soczewicę można ugotować jednocześnie. Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni z odrobiną oleju. Dorzucamy pokrojone pieczarki. Raczej podsmażamy niż dusimy całość. 

przepis na wegański pasztet

Wszystkie gotowe składniki na pasztet mielimy w malakserze dodając dwie łyżki rzepakowego oleju. Masę wykładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem roślinnym i pieczemy bez przykrycia 45-55 minut w 180 stopniach.

Pasztet warto podać z domowej roboty konfiturą z żurawiny.

czwartek, 20 czerwca 2013

Delikatny i dietetyczny pasztet z soczewicy to doskonały dodatek do razowego chleba kiedy jesteśmy na diecie. Minął już tydzień diety IGpro, którą stosuje Aneta. Trudno pisać o efektach po zaledwie siedmiu dniach ale na pewno mobilizacja do zrzucenia paru kilogramów się w Mamuśce utrzymuje na wysokim poziomie. Dodatkowy atut tej diety to wypełniająca się powolutku sekcja Diety Vitalia coraz to ciekawszymi przepisami na dietetyczne posiłki. Dla bloga więc to same plusy.

przepis na dietetyczny pasztet

Pasztet z soczewicy zaskoczył mnie swoim smakiem. Warzywo to jadałem do tej pory co najwyżej w zupie ale poniższa forma z sosem koperkowym nawet na mnie wywołała pozytywne wrażenia.

*Pasztet z soczewicy*

  • soczewica czerwona - 35 dag suszonej
  • marchew - 30 dag
  • cebula - 2 sztuki
  • jajka - 3 sztuki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka suszona - 1 łyżeczka
  • czosnek - 2 ząbki
  • mieszanka curry - 1 łyżka

 

Soczewicę gotujemy do miękkości. Można ją spokojnie rozgotować na papkę. Marchew ścieramy na drobnej tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżeczce oleju. Do zrumienionej cebuli przeciskamy przez praskę czosnek. Podsmażamy jeszcze chwilę do pojawienia charakterystycznego zapachu.

przepis na dietetyczny pasztet

Łączymy soczewicę z cebulą i marchewką. Dodajemy jajka i przyprawy. Przekładamy masę do foremek keksowych i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut. Podany z sosem koperkowym na bazie jogurtu naturalnego nadaje się na dietetyczne śniadania lub kolacje.

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Komuś będącemu na diecie trudno jest znaleźć w sklepie  z wędliną coś smacznego, naturalnego i niezawyżającego zbytnio ilości kalorii podczas spożywania śniadania lub kolacji. Domowej roboty pasztecik drobiowy z pieczarkami jest fajnym, lekkim i dietetycznym dodatkiem do razowego lub chrupkiego chleba. Warto sobie zrobić większa porcję na kilka dni.

przepis na pastę do chleba

*Pasztecik drobiowy z pieczarkami*

  • pierś kurczaka 20 dag
  • pieczarki 20 dag
  • papryka świeża 10 dag
  • cebula 1 mała sztuka
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • majonez - 1 łyżeczka
  • musztarda - 1 łyżeczka

Mięso gotujemy do miękkości i mielimy  w maszynce do mięsa. Pieczarki obsmażamy na grillowej patelni bez udziału tłuszczu i gdy zmiękną siekamy drobno. Paprykę i cebulę kroimy w maleńką kostkę i całość mieszamy dokładni z natką pietruszki. Masę musimy mocno wyrobić ręką. Mięso kurczaka jest dość suche więc musi się dobrze połączyć z sokami warzyw i pieczarek. Pod koniec dodajemy jeszcze majonez, musztardę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

przepis na pastę do chleba

Dobrze wyrobiony pasztecik, kiełki rzodkiewki i koktajlowe pomidorki będą stanowić  pyszne  śniadanie lub kolację.