| < Marzec 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: pasztet

poniedziałek, 16 października 2017

Moda na weganizm jest w rozkwicie czy w odwrocie? Tak czy siak na blogu dziś przepis na wegański pasztet. Pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej okazał się doskonałym dodatkiem do świeżego chleba. Ja, który z mięsa w życiu bym nie zrezygnował, zajadałem się nim ze smakiem, a już to coś znaczy. Polecam więc i Wam wypróbować poniższy przepis.

przepis na wegański pasztet

*Pasztet wegański z soczewicy*

  • soczewica zielona - 140g
  • kasza gryczana - 100g
  • marchew - 3 sztuki
  • pietruszka korzeń - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 30dag
  • papryka ostra chilli - 1/3 łyżeczki
  • majeranek suszony - 1/3 łyżeczki
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

 

Zieloną soczewicę zalewamy wodą i moczymy kilka godzin. Gotujemy ją ze szczyptą soli do miękkości. Można skorzystać z szybkowara. Na tą ilośc soczewicy wystarczy 9 minut i to bez moczenia. Ugotowaną soczewicę odcedzamy.

Marchew i pietruszkę obieramy. Kroimy na większe kawałki lub paski. Wykładamy warzywa na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Kropimy olejem, odrobinę solimy i przyprawiamy pieprzem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Pieczenie warzyw wydobędzie z nich wszystkie oleje eteryczne, które spowodują, że pasztet nabierze zupełnie innego wymiaru.

Gotujemy kaszę gryczaną (w szybkowarze to 9 minut). Jeśli mamy szybkowar to i kaszę, i soczewicę można ugotować jednocześnie. Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni z odrobiną oleju. Dorzucamy pokrojone pieczarki. Raczej podsmażamy niż dusimy całość. 

przepis na wegański pasztet

Wszystkie gotowe składniki na pasztet mielimy w malakserze dodając dwie łyżki rzepakowego oleju. Masę wykładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem roślinnym i pieczemy bez przykrycia 45-55 minut w 180 stopniach.

Pasztet warto podać z domowej roboty konfiturą z żurawiny.

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Komuś będącemu na diecie trudno jest znaleźć w sklepie  z wędliną coś smacznego, naturalnego i niezawyżającego zbytnio ilości kalorii podczas spożywania śniadania lub kolacji. Domowej roboty pasztecik drobiowy z pieczarkami jest fajnym, lekkim i dietetycznym dodatkiem do razowego lub chrupkiego chleba. Warto sobie zrobić większa porcję na kilka dni.

przepis na pastę do chleba

*Pasztecik drobiowy z pieczarkami*

  • pierś kurczaka 20 dag
  • pieczarki 20 dag
  • papryka świeża 10 dag
  • cebula 1 mała sztuka
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • majonez - 1 łyżeczka
  • musztarda - 1 łyżeczka

Mięso gotujemy do miękkości i mielimy  w maszynce do mięsa. Pieczarki obsmażamy na grillowej patelni bez udziału tłuszczu i gdy zmiękną siekamy drobno. Paprykę i cebulę kroimy w maleńką kostkę i całość mieszamy dokładni z natką pietruszki. Masę musimy mocno wyrobić ręką. Mięso kurczaka jest dość suche więc musi się dobrze połączyć z sokami warzyw i pieczarek. Pod koniec dodajemy jeszcze majonez, musztardę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

przepis na pastę do chleba

Dobrze wyrobiony pasztecik, kiełki rzodkiewki i koktajlowe pomidorki będą stanowić  pyszne  śniadanie lub kolację.