| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: kurczak

niedziela, 20 marca 2016

Taki klasyk, a u nas dopiero dzisiaj. Bez kozery powiem: najlepszy kurczak pieczony jaki jadłem. Kurak nadziany na butelkę porządnego ciemnego piwa w ciągu ledwo 2 godzin zamienił się w doskonałe cudo. Soczysty, odchodzące od kości mięso, mocno aromatyczny z idealnie wypieczoną skórką. Świetny ktoś miał kiedyś pomysł na takiego kurczaka.

przepis na pieczonego kurczaka

*Kurczak pieczony na butelce piwa* 

  • kurczak - 1 sztuka
  • piwo ciemne - butelka pół litra
  • papryka słodka - 2 łyżki
  • kolendra ziarna - 1 łyżeczka
  • sól gruboziarnista - 1 łyżeczka
  • pieprz czarny
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • majeranek - łyżeczka
  • oliwa z oliwek (lub olej) - 1 łyżeczka

Przyprawy wrzucamy do moździerza, wciskamy czosnek i ścieramy na pastę dodając oliwę. Całego kurczaka nalezy pastą przesmarować. Również w środku. Odkładamy go na noc do lodówki pod szczelnym przykryciem by nie pochłonął lodówkowych zapachów. Przed pieczeniem kuraka wyjmujemy na godzinę lub półtorej by do piekarnika nie trafił wprost z lodówki.

przepis na pieczonego kurczaka

Nakładamy go na otwartą butelkę z piwem tak by koniec szyjki wystawał jak na zdjeciu. Przed otwarciem butelkę trzeba wymoczyć w misce wody by zdjąć naklejki. Do piwa można wsypać trochę soli wtedy chętniej będzie nam z butelki wypływać ale nie jest to konieczne  bo samo piwo ma jedynie wytworzyć w piekarniku odpowiednią wilgoć.

Pieczemy kurczaka w temperaturze 190 stopni przez około 2 godziny. Zasada mówi 1kg mięsa - 1h pieczenia. Nasz miał 1,7kg i piekł się prawie dwie godziny. Mimo to nie był suchy, a skórę miał genialną. Zaletą pieczenia na butelce lub nawet na odpowiednim stojaku jest to, że skórka przypieczona jest w każdym jednym miejscu, a kurczak nie leżąc w tłuszczu, który z niego częściowo wypływa upieczony jest równomiernie.

przepis na pieczonego kurczaka

Na blaszkę można wrzucić całe, umyte tylko ziemniaki i inne warzywa (marchewki, pietruszki) w całości. Danie jedno blaszkowe i minimum mycia po obiedzie. Same zalety.

 

środa, 20 maja 2015

Zima jak to zwykle bywa odłożyła się w naszych ciałach nadmiarem tłuszczu. Ot taka upierdliwa pozostałość po porze roku gdzie aktywność fizyczna jest co nieco mniejsza. Wiosna i początek ciepłych już prawie letnich dni przypomina nam, że do wakacji, plaży, basenów, kostiumów kąpielowych już niewiele pozostało czasu. Warto więc się nadmiaru kilogramów pozbyć. W nasze ręce, dzięki programom na kuchnia+ trafiła książka kucharska przygotowana przez Kudłaczy. Kto nie widział ich programu niech to czym prędzej nadrobi bo warto się od  dwóch przesympatycznych Brytyjczyków nauczyć kilku przepisów na zdrowe ale nadal smaczne jedzenie.

przepis na pieczonego kurczaka

Oto jeden z nich. Pyszny i zaskakująco dobry kurczak pieczony bez skóry. Mocno aromatyczne danie dla osób lubiących smak hinduskiej masali. Sposób przygotowania urwie sporo kalorii z tego popularnego przecież dania.

*Kurczak pieczony bez skóry*

  • kurczak - 1,7kg
  • limonka - 1 sztuka
  • kardamon - 1 łyżeczka (proszek)
  • kmin rzymski - 2 łyżki
  • kolendra nasiona - 2 łyżeczki
  • goździki - 5 sztuk
  • czarny pieprz ziarna - 1 łyżeczka
  • kozieradka - 1 łyżeczka (proszek)
  • kurkuma - 2 łyżeczki (proszek)
  • słodka papryka - 1 łyżka (proszek)
  • ostra papryka - 1 łyżeczka (proszek)
  • cynamon - 1/4 łyżeczki (proszek)
  • sól - 1 łyżeczka
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • imbir - 1 łyżeczka (proszek lub świeży tarty)
  • jogurt naturalny - 100g

Jak widać ze składników prezentowane dziś przez nas danie to mieszanka wybuchowa aromatów i smaków. Jak ktoś lubi kuchnię zbliżoną do indyjskiej będzie zachwycony. Mieszanka przypraw w połączeniu z jogurtem stworzy pastę, którą należy nasmarować obranego ze skóry kurczaka. Po upieczeniu zamieni się pyszną chrupiącą skórkę ale pozbawioną nadmiaru kalorii i tłuszczu.

przepis na pieczonego kurczaka

Przyprawy w ziarnach należy na początku podprażyć na patelni, a następnie utrzeć w moździerzu na proszek. Następnie mieszamy wszystkie z ugniecionym czosnkiem w naturalnym jogurcie.

przepis na pieczonego kurczaka

Kurczaka pozbawiamy całej skóry. Nie jest to trudne i z pomocą ostrego noża poradzicie sobie dość szybko. Myjemy i osuszamy na papierowych ręcznikach. Następnie należy kurczakowi przeciąć wzdłuż kręgosłup. Układamy go cięciem w dół, a dłonią łamiemy mostek. Nacinamy ostrym nożem najgrubsze miejsca (pierś i uda) Pokrywamy dokładnie uzyskaną z przypraw i jogurtu pastą. Kurczak powinien marynować się w lodówce około 3 godzin. Miskę należy zakryć folią spożywczą.

przepis na pieczonego kurczaka

Układamy zamarynowane i wyjęte pół godziny wcześniej mięso z lodówki na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Kurczaka układamy piersią do góry. Można też kurczaka piec na ruszcie lub grillu. Temperatura piekarnika to 210 stopni. Przed włożeniem do pieca całość kropimy intensywnie sokiem z limonki. 50 minut powinno wystarczyć by kurczak był gotowy do podania. Wbity nóż w najgrubsze miejsce i kolor wypływającego płynu da nam pewność. Przeźroczysty płyn oznacza idealnie upieczone mięso.

przepis na pieczonego kurczaka

Wyjęte z piekarnika mięso pozostawiamy chwile na desce. Porcjujemy i podajemy z delikatnym sosem jogurtowym przygotowanym ze szczypiorkiem. Łagodność sosu zrównoważy intensywne aromaty użytych w marynacie przypraw. Całość warto uzupełnić lekką sałatką z sosem winegret.

 

09:38, srk76 , Strefa kuchni
Link
wtorek, 16 września 2014

Kolejny przepis na soczystego kurczaka. Tym razem kurczak pieczony w glazurze. Miód pasuje do delikatnego mięsa, a francuska musztarda nada mu odpowiedniej ostrości. Od wczoraj to nasz ulubiony po kurczaku pieczonym na soli sposób na przyrządzenie drobiu.

przepis na pieczonego kurczaka

*Kurczak pieczony w glazurze*

  • kurczak cały - 1,6kg
  • miód płynny - 3 łyżki
  • musztarda francuska - 5 łyżek
  • ocet jabłkowy - 3 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek polski - 3 ząbki

 

Kurczaka myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.  Z wszystkich składników i przetartego czosnku robimy w miseczce marynatę, która nacieramy kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Odkładamy mięso na godzinę do lodówki.

przepis na pieczonego kurczaka

Piec będziemy ptaszysko w rękawie w temperaturze 220 stopni przez około 50 minut. Do rękawa oprócz mięsa wlewamy też całą marynatę, która przez godzinę zebrała się na dnie miski.

przepis na kurczaka

Po tym czasie rozcinamy worek tak aby cała pierś mogła się mocno zrumienić. 10 minut powinno wystarczyć.

czwartek, 06 lutego 2014

Pieczony kurczak to danie bardzo popularne w polskich domach. Można piec go na różne sposoby. U nas hitem jest kurczak pieczony na soli, który już prezentowaliśmy. Tym razem podajemy inny sposób równie popularny - kurczak pieczony w piwie. Mieliśmy zaszczyt spróbować tego dania u naszych przyjaciół z Chorzowa. Pamiętacie przepis na kapustę kiszoną ze szpyrką? Tam właśnie obiecałem przepis na tego równie dobrego kurczaka.

przepis na kurczaka

*Kurczak pieczony w piwie*

  • kurczak - 1 sztuka
  • piwo jasne - 250 ml
  • sól
  • pieprz
  • czosnek - 4 ząbki
  • papryka wędzona
  • kostki rosołowe - 3 sztuki
  • olej - 2 łyżki

Umytego kurczaka nacieramy solidnie solą i czosnkiem. Z oleju, pieprzu, wędzonej papryki robimy pastę, którą smarujemy całego kurczaka. Do środka wkładamy 3 rozkruszone kostki rosołowe. Pieczemy w kurczaka w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym w temperaturze 190 stopni Celcjusza około 1,5 godziny. Czas zależy od wielkości kuraka jaki będziemy mieli.

przepis na kurczaka

Po 30 minutach od wsadzenia do piekarnika podlewamy go piwem. Na 20 minut przed końcem gdy skórka będzie mocno zrumieniona obracamy kurczaka na drugą stronę by również druga strona mogła się mocno przypiec. Co jakiś czas można mięso podlać mieszanką piwa i tłuszczu.

Podany z doskonałą kapustą kiszoną ze szpyrką kurczak pieczony w piwie będzie stanowił pyszny niedzielny obiad.

czwartek, 14 listopada 2013

Jednym ze smaków mojego dzieciństwa był kurczak w sosie. Delikatne mięso, gęsty i aksamitny sos rozlewający się na kładzionych łyżką kluseczkach z dodatkiem czerwonej kapusty lub domowych buraczków. Mogłem mieć z 10 lat gdy moja nieżyjąca już niestety babcia podawała mi takie pyszne domowe jedzenie. Aneta odtworzyła mi te smaki. Co prawda sos rozlewał się na kluskach śląskich ale   smakował idealnie jak ten babciny.

przepis na duszonego kurczaka

Zapraszam więc do smaków mojego dzieciństwa:

*Kurczak w sosie*

  • ćwiartka kurczaka - 3 sztuki
  • cebula - 2 większe sztuki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • kminek mielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mąka
  • oliwa lub olej
  • bulion

Z umytych kawałków kurczaka zdejmujemy skórę i kroimy każdą ćwiartkę na pół. Nacieramy kurczaka solą, pieprzem i oprószamy słodką papryką. Obsmażamy kawałki z każdej strony na rumiano na mocnym ogniu i odrobinie oliwy lub oleju. Obsmażone mięso przekładamy do brytfanny.

przepis na duszonego kurczaka

Na pozostałym po kurczaku tłuszczu rumienimy pokrojone w piórka cebule. Całość dorzucamy do mięsa i podlewamy bulionem aby przykrył nam mięso. Dusimy kurczaka około 30 minut z dodatkiem liści laurowych i angielskiego ziela. Gdy mięso zacznie odpadać od kości wyjmujemy je, a sos zagęszczamy mąką. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i zmielonym kminkiem redukując go chwilkę. Zamiast mąki można przetrzeć sos przez sitko - cebula powinna sos wystarczająco mocno zagęścić. My jednak lubimy jej kawałki w sosie.

przepis na duszonego kurczaka

Kurczaka podajemy na przykład ze śląskimi kluskami. Ich dziurki wypełnią się sosem i zatańczą na Waszych podniebieniach. Buraczki domowe na ciepło również są doskonałym dodatkiem do takiego kurczaka.

środa, 11 września 2013

Blog, który prowadzimy stał się też popularny wśród naszych współpracowników. Z tego miejsca wszystkich Was gorąco pozdrawiam. Przepis na kurczaka pieczonego na soli podała nam moja koleżanka dla której kuchnia i gotowanie nie ma żadnych tajemnic. Przepisu nie znałem i podchodziliśmy do niego z Anetą bardzo ostrożnie. Okazało się że nasze obawy nie miały podstaw. Kurczak tak upieczony jest GENIALNY. Soczysty, aromatyczny z pysznie chrupiącą skórką.

przepis na pieczonego kurczaka

Zaletą tak przyrządzonego kurczaka jest  przede wszystkim czas i prostota jego przygotowania. My co prawda podstawowy przepis trochę zmodyfikowaliśmy dorzucając dodatkowy czas na jego zamarynowanie ale nie jest to konieczne i można kurczak przyrządzić w niespełna godzinkę.

*Kurczak pieczony na soli*

  • kurczak cały
  • sól - 1 kg
  • czosnek - 5 ząbków
  • papryka słodka mielona - 1 łyżka
  • majeranek suszony - 1 łyżka
  • czosnek granulowany - 1 łyżka
  • kminek mielony - 1/2 łyżka
  • pieprz
  • chilli suszone
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Wyciskamy czosnek przez praskę do miseczki, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i wszystkie przyprawy. Mieszamy całość do uzyskania pasty którą nacieramy przekrojonego na pół kurczaka. Układamy połówki w misce którą zaklejamy folią spożywczą i odkładamy na noc do lodówki. Ten etap można oczywiście pominąć jeśli nie mieliśmy na to czasu, a na przygotowanie kurczaka mamy ledwo godzinę zanim teściowa wpadnie nam na obiad. Jeśli jednak nie musimy się spieszyć warto kurczaka zamarynować i pozwolić przyprawom wniknąć w jego mięso.

przepis na kurczaka

Na płaskiej blaszce lub w dużej brytfannie rozsypujemy cały kilogram soli spożywczej. Układamy na niej kurczaka przeciętymi połówkami w dół. Wokół możemy rozłożyć ziemniaki, które smacznie się na soli upieką. Mięso powinno piec się godzinę lub półtorej w temperaturze 180 stopni. Termoobieg przyspieszy czas pieczenia ale nie jest konieczny.

przepis na kurczaka

Zastanawiałem się już kiedyś nad zaletami pieczenia mięs na soli. Sól pochłania i wiąże cały tłuszcz wytapiający się z kurczaka. Dzięki temu po pieczeniu nie mamy praktycznie nic do mycia bo skorupę soli wystarczy nad kubłem odbić z blachy. Jednocześnie temperatura podgrzewając sól uwalnia z pochłoniętego tłuszczu wodę powodując, że w piekarniku utrzymuje się doskonała wilgotność gorącego powietrza, która zapobiega wysuszaniu się mięsa.

przepis na pieczonego kurczaka

Nie musi my się  obawiać że sól przeniknie do kurczaka.  Tak się nie dzieje. Zaprezentowany sposób stał się od niedzieli podstawowym sposobem na przygotowanie pieczonego kurczaka w naszym domu.


poniedziałek, 30 lipca 2012

Był deser na ostro będzie kurczak na słodko :) Ćwiartki kurczaka marynowane w ziołach i smażone z dodatkiem miodu nabierają ciekawego smaku i aromatu. Z dodatkiem młodych ziemniaków w koperku i pyszną sałatką z fetą stają się pysznym obiadem. Warto poświęcić dłuższą chwilę  w kuchni by móc delektować się smakiem tak podanego kurczaka.

przepis na kurczaka pieczonego w miodzie

Do przygotowania posiłku potrzebujemy:

*Kurczak pieczony w miodzie*

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 3 łyżeczki naturalnego miodu 
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • czosnek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 
  • woreczek do pieczenia

Rozpoczynamy dzień wcześniej od marynaty. Sok z połowy cytryny mieszamy w proporcji 1 do 2 z oliwą z oliwek. Dodajemy tymianek i majeranek. Wyciskamy 3 ząbki czosnku. Mieszamy w miseczce dodając papryki. Ćwiartki z kurczaka myjemy ściągając skórę i usuwając tłuste przerośnięcia. Nacieramy najpierw solą, a następnie naszą marynatą. Mięso układamy w wygodnym pojemniku, zalewamy pozostałościami marynaty i odstawiamy do lodówki na noc.

Na drugi dzień odsączone z marynaty ćwiartki wkładamy do naszego woreczka. Worek zamykamy dołączoną spinką robimy kilka dziurek widelcem i pieczemy w 200 stopniach około 40 minut w piekarniku. Na 10 minut przed końcem  worek rozcinamy od góry. Każdą ćwiartkę oblewamy łyżeczką miodu i pieczemy dalej aż skórka nabierze odpowiedniego koloru.

przepis na kurczaka pieczonego w miodzie

Pyszna ostra sałatka z pomidorów, papryki czerwonej i fety pięknie zrównoważy lekko słodki smak pieczonego kurczaka. Polecamy. Przepis na sałatkę w którymś z kolejnych wpisów na naszym blogu lub na FB.

Zachęcam do polubienia naszej facebook'owej strony Familijny oraz jej rozkręcającego się powoli odpowiednika w Google