Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: truskawki

wtorek, 22 sierpnia 2017

Adoptowaliśmy do przepisów na Thermomix ciasto truskawkowe Magdy Gessler, które jakiś czas temu na naszym blogu się pojawiło. Najlepsze ciasto truskawkowe jakie jedliśmy i chwała pani Magdzie za pyszny przepis. Co prawda pod koniec sierpnia o truskawkach raczej można zapomnieć choć jak ktoś pomroził to jest do przodu. Tak czy siak przepis jak znalazł na przyszły czerwiec. Zapraszam.

przepis na ciasto truskawkowe

*Ciasto truskawkowe Thermomix*

  • truskawki - ile się zmieści
  • mąka - 250g
  • cukier - 250g
  • masło - 250g
  • jajka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - standardowe opakowanie
  • sól - szczypta
  • cukier puder
  • blaszka - np. kwadratowa 25x25

Oddzielamy żółtka od białek. Białka wlewamy do naczynia miksującego i ubijamy na parametrach 4min/ 3,5 obrotów z założonym motylkiem. Po  upływie dwóch minut dodajemy szczyptę soli. Przekładamy ubitą pianę i myjemy naczynie miksujące

W naczyniu ucieramy masło z cukrem 3min/4 obroty. W trakcie ucierania po około półtorej minuty dodajemy po żółtku, cukier waniliowy i mąkę.

przepis na ciasto truskawkowe

Do uzyskanej masy dodajemy pianę i z pomocą kopyrstki mieszamy całość 2min/2,5-3 obroty wsteczne.

przepis na ciasto truskawkowe

Ciasto wykładamy na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia. Układamy na wierzch truskawki i pieczemy w piekarniku ustawionym na 190 stopni przez 40 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

poniedziałek, 06 lipca 2015

W zeszłym roku robiliśmy w lipcu pyszny sernik na zimno. Dziś jego inna wersja równie smaczna i równie łatwa do przygotowania. Gorące lipcowe słońce wygania dzieciaki z placów zabaw. Wracają do domów wykończone ciepłem i mocno spragnione. Najlepsze na schłodzenie są lody lub owocowe desery na zimno więc przygotujmy im coś pysznego.

przepis na deser

*Sernik na zimno z galaretką*

  • serek waniliowy homogenizowany - 300g
  • owoce - maliny lub truskawki lub nektarynki
  • galaretki owocowe - 3 kolory

Najpierw przygotowujemy galaretki. W tak upalne dni warto dać mniej wody niż to by wynikało z opisu na opakowaniu. Standardowa porcja galaretki wymaga 0,5 litra wody więc dajmy 0,4. Rozpuszczone galaretki studzimy i odkładamy do lodówki do stężenia. Jedną z nich wyciągamy wcześniej i miksujemy z serkiem waniliowym. Masę serową mieszamy z owocami i wlewamy do szklanek i odkładamy ponownie do lodówki. Gdy galaretki  się ścinać wlewamy kolejno warstwami do szklanek z sernikiem. Pozostało udekorować  owocami i podawać dzieciakom.

sobota, 31 maja 2014

Z muffinek jakie w życiu jadłem te najbardziej przypadły mi do gustu. Przepis na babeczki migdałowe musiał się więc na blogu pojawić. Oto on, dość zaskakujący jeśli chodzi o skład produktów ale warto zaryzykować i wgryźć się doskonałe migdałowe ciastko.

przepis na muffinki

*Babeczki migdałowe*

  • mąka tortowa - szklanka + 2 łyżki
  • masło - 150 g
  • cukier puder (trzcinowy) - szklanka
  • białka jaj - 6 sztuk
  • aromat migdałowy 
  • płatki migdałów

 

Rozpuszczamy w garnuszku masło i studzimy. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do niej mąkę i szklankę cukru pudru. Delikatnie mieszamy by piany nie połamać i powoli dodajemy rozpuszczone chłodne masło. Na koniec dodajemy małą łyżeczkę aromatu migdałowego. Zamiast aromatu można użyć esencji migdałowej. Dość łatwo znaleźć ją na allegro choc nie jest tania. Jednak różnica między aromatem migdałowym, a esencją jest spora. Podobnie jak między aromatem waniliowym, a waniliową esencją - kto spróbował ten wie.

przepis na muffinki

Do papilotek wkładamy porcję ciasta tak na 1/3 objętości papierowej foremki. Na środku układamy truskawkę i obsypujemy babeczkę płatkami migdałów. Pieczemy muffinki w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celcjusza przez 35 minut. Gdy ostygną prószymy delikatnie cukrem pudrem.

niedziela, 06 kwietnia 2014

Nie zdawałem sobie sprawy z tego, że kisiel robi się tak łatwo. Wczorajszy kisiel truskawkowy ucieszył nie tylko widoczne na zdjęciu dzieciaki ale i starego Ojca. Pyszny i szybki deser nie tylko dla dzieci.

przepis na kisiel

*Kisiel truskawkowy*

  • truskawki - 450 g (mrożone lub świeże)
  • woda - 250 ml
  • cukier - 40 g
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

przepis na kisiel

Truskawki, choć można użyć i innych owoców zalewamy gorącą wodą (150ml) i gotujemy dodając cukier. Jeszcze ciepłe truskawki blendujemy lub w inny sposób zamieniamy  w gęsty mus. W 100ml wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i łączymy z owocami szybko mieszając gotując na kisiel wolnym ogniu. Mieszamy bardzo intensywnie by nie zrobiły nam sie skrobiowe grudki.

przepis na kisiel

Kisiel rozlewamy do pucharków i podajemy na ciepło lub ostudzony. Mała uwaga na marginesie: gęstość kiślu możemy regulować ilością wody w przepisie. Nam konsystencja widoczna na jednym ze zdjęć odpowiadała.

14:14, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 02 kwietnia 2014

Jak ja lubię naleśniki! W sumie to nie znam nikogo kto nie lubi. W ciągu w zasadzie pół godziny można przygotować w domowej kuchni pyszny deser więc bierzcie się do pracy. Truskawkowy sos jest do takich naleśników z serem boski.

przepis na naleśniki

*Nalesniki z serem i truskawkowym sosem*

  • truskawki - 350g
  • ser biały twaróg śmietanowy - 500 g
  • cukier
  • goździki - 2 sztuki
  • cynamon - 2 szczypty
  • mąka pszenna - około kubka
  • mleko - kubek
  • woda - kubek
  • jajko
  • sól
  • olej roślinny

Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki bo powinno sobie chwilkę postać. Kubek wody łączymy z kubkiem mleka i jajkiem. Całość mieszamy i doprawiamy szczyptą soli. Mieszając dodajemy powoli mąkę aż uzyskamy odpowiedniej gęstości ciasto. Nie powinno być zbyt gęste bo nalesniki wyjdą nam za grube. Nie może byc też zbyt rzadkie bo będą nam się na patelni rozwalać przy przerzucaniu na drugą stronę.

przepis na nalesniki

Odstawiamy gotowe ciasto na chwilę. przed smażeniem będziemy musieli je jeszcze raz solidnie zamieszać i sprawdzić gęstość. Za rzadkie dodajemy mąki, za gęste dolewamy wody lub mleka. W tym czasie z pomoca widelca ucieramy biały ser śmietanowy z dwiema łyżkami cukru i szczyptą cynamonu.

przepis na naleśniki

Pora przygotować truskawkowy sos. W szerokim garnku rozsypujemy na dnie 2 lub 3 łyżki cukru. Czekamy aż na średnim ogniu cukier zacznie się rozpuszczać. Jak tylko zauważymy, że płyn ciemnieje dorzucamy mrożone lub świeże truskawki. Szybko całość mieszamy aby cukier nie zdążył się skarmelizować. Gdy owoce puszczą sok rozgniatamy je odrobinę w garnku, zmiejszając ogien i dodając goździki oraz szczyptę cynamonu. Redukujemy na wolnym ogniu sos truskawkowy do żądanej konsystencji.

przepis na naleśniki

Na patelni teflonowej, smarowanej co któryś raz olejem lub słoninką, smażymy naleśniki. Powinny być cienkie i nie mogą być zbyt mocno wypieczone. Odkładamy każdy na odwrócony do góry dnem głęboki talerz by sobie odpoczęły i ewentualnie zmiękły. Smarujemy każdy naleśnik przygotowanym serem i zwijamy w rulon.

przepis na naleśniki

Naleśniki przed podaniem powinniśmy podgrzać. To samo się dotyczy sosu. Na ciepło jest najlepszy. Pamiętajcie by usunać goździki bo jego przegryzienie gwarantuje, że nikt o pysznych naleśnikach pamiętać nie będzie.

przepis na naleśniki

Najłatwiej podgrzać naleśniki w przykrywanej pokrywą głębokiej patelni na maleńkim ogniu.

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca. Szkoda że trwa tak krótko. Delikatny biszkopt z musem truskawkowym będzie nam przypominał wszystkie czerwcowe popołudnia gdy truskawki w różnej formie gościły na naszym stole. Jakoś nie potrafię się przekonać do marketowych "prześlicznych" truskawek o zapachu świeżego dezodorantu. Mamy więc już sporo zamrożonych polskich owoców. Ciasto najlepiej smakuje gdy mus zrobiony jest ze świeżych truskawek ale przypuszczam, że można będzie je można zrobić także z naszych zapasów w jakieś zimne, jesienne popołudnie.

przepis na biszkopt

Na razie cieszmy się smakiem świeżej polskiej truskawki w pysznym cieście z galaretką.

*Biszkopt z musem truskawkowym*

  • mąka pszenna - 6 kopczastych łyżek
  • cukier - 6 płaskich łyżek
  • olej roślinny - 6 łyżek
  • jajka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • truskawki - 65 dag
  • serek homogenizowany waniliowy - 40 dag
  • cukier puder - 3 łyżki
  • jogurt naturalny - 20 dag
  • galaretki truskawkowe - 3 sztuki

 

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę mikserem. Gdy piana zacznie się stawiać dosypujemy cukier ciągle ją ubijając na niskich obrotach. Kolej na żółtka. Dodajemy je po kolei do mieszanego  ręcznie  drewnianą łyżką ciasta. Kolejny składnik to olej, który dolewamy po łyżce. Na koniec dosypujemy porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w tortownicy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostygnięciu ciasta odcinamy  jego wierzchnią skórkę garotą  (specjalny nóż strunowy - całkiem sprytne urządzenie)

przepis na biszkopt

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i około 50 dag miksujemy dodając serek waniliowy i jogurt. Całość uzupełniamy cukrem pudrem. 

Dwie z trzech galaretek rozpuszczamy w 300ml wody. Kiedy galaretki zaczną tężeć dodajemy je do truskawkowej masy dokładnie mieszając. Tortownice wykładamy folią spożywczą wywijając jej brzegi na krawędzie formy. Wkładamy do niej biszkopt. Folia stworzy ciekawy wzór na bokach ciasta, a dodatkowo zabezpieczy nas przed wypłynięciem musu zanim nie stężeje do końca. Wylewamy na tak przygotowane ciasto pyszny truskawkowy mus.

przepis na biszkopt

Odkładamy ciasto do lodówki aż mus zgęstnieje na tyle by owoce, które na nim położymy nie utonęły w nim. Gdy mus będzie gotowy na wierzchu układamy połówki truskawek lub inne sezonowe owoce. Zalewamy całość trzecią tężejącą już galaretką, którą należy przygotować z ciut mniejszej ilości wody niż to zalecają na opakowaniu. Odkładamy ciasto do lodówki aż całkiem mus i galaretka stężeje, a ciasto smacznie się ochłodzi.

środa, 19 czerwca 2013

Sezon na truskawki w pełni. Korzystajmy ile się da z tych pysznych polskich owoców. Ciasto drożdżowe z truskawkami to doskonały sposób na podanie naszych pysznych i słodkich truskawek. Nie jest to, wbrew opiniom, trudne do wykonania ciasto. Rośnie pięknie a zapach jaki się rozchodzi z piekarnika powala z nóg. Zapraszamy na drożdżowe z truskawkami.

przepis na ciasto drożdżowe

*Ciasto drożdżowe z truskawkami*

  • truskawki - 70 dag
  • maka pszenna - 750 g
  • jajka - 2 sztuki + 2 żółtka
  • drożdże - 60 g
  • ciepłe mleko - 300ml
  • masło - 1/4 kostki
  • cukier puder - 150g
  • cukier - 2 łyżki
  • aromat waniliowy
  • blaszka 32x21 (dno) 

*Kruszonka*

  • mąka pszenna - 100 g
  • cukier - 120 g
  • masło - 1/4 kostki

 

Odlewamy połowę ciepłego mleka do kubeczka dodając 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i drożdże. Zaczyn drożdżowy rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce aby popracował 20 minut. Mąkę należy przesiać do misy dodając olejek waniliowy, resztę mleka. Do misy trafić powinny też 2 jajka + 2 żółtka oraz przygotowany drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy ciasto intensywnie aż zacznie odchodzić od dłoni. Dolewamy wtedy rozpuszczone w garnuszku masło. Wyrabiamy rękami jeszcze chwilę by masło się połączyło z drożdżowym ciastem. Przykrywamy misę ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 20 minut.

przepis ciasto drożdżowe

W tym czasie zrobimy sobie pyszną i ukochaną przez dzieciaki kruszonkę. Mąkę i cukier mieszamy z chłodnym masłem. Ucieramy w palcach masę aż stanie się sypka.

Ciasto delikatnie zagniatając odpowietrzamy. Wykładamy do dużej blaszki wysmarowanej chwilę wcześniej masłem i wysypanej bułka tartą.  Na wierzch rozkładamy połówki truskawek i posypujemy obwicie kruszonką. 40 minut w piecu rozgrzanym do 180 stopni i cieszymy się pysznym ciastem drożdżowym

 

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Dawno dawno temu potrafiłem robić pięknie wyrastający biszkopt. Jakoś nie było okazji do kultywowania tej rodzinnej tradycji - ciasto w każdą niedzielę. Blog spowodował, że można by ją wprowadzić na nowo. "Akademia kulinarna" biedronkowego miesięcznika "Moje smaki życia" - spowodowała, że znów mi się zachciało piec biszkopt. Oto przepis na roladę biszkoptową  z truskawkami i bitą śmietaną z I części "Akademii kulinarnej"

przepis na biszkopt

*Rolada biszkoptowa z truskawkami*

  • mąka pszenna tortowa - 80g
  • jajka - 8 sztuk 
  • cukier puder - 100g
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 20g
  • 500ml śmietany kremówki
  • 2x fix do śmietany
  • cukier - 3 łyżki
  • truskawki 25 sztuk

Żółtka oddzielamy od białek. Zostawiamy białko z 4 jaj na pianę. Ucieramy żółtka z 50 gramami cukru pudru i opakowaniem cukru waniliowego. Białka natomiast ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Mieszamy ją z resztą cukru pudru. Do utartych żółtek dodajemy porcjami raz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną, a raz porcję piany z białek. Mieszamy delikatnie ciasto drewnianą łyżką w jednym kierunku.

Pamiętam, że według mojej mamy mieszanie ciasta w jedną stronę to gwarancja udanego biszkoptu. Nie wiem czy to przesąd czy też fizyczno-chemiczny trick ale jak za pierwszym razem się do tego nie dostosowałem to biszkopt miał po upieczeniu 2 centymetry. Od tamtej pory nie ryzykuję...

przepis na biszkopt

Dużą blachę piekarnika wykładamy papierem i wylewamy na nią ciasto. Ma tworzyć prostokąt. Pieczemy ciasto około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Gdy wierzch się ozłoci możemy sprawdzić ciasto patyczkiem. Suchy patyk - ciasto gotowe. 

przepis na biszkopt

Na blacie rozkładamy suchą ściereczkę i wykładamy na niej ciasto obracając całą blachę do góry nogami. Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia z pomocą na przykład noża. Na wierzch ciasta dajemy drugą ściereczkę tym razem wilgotną. Zapobiegnie to wysuszeniu ciasta i  zrobi je elastyczne by łatwo zwinąć roladę.

przepis na biszkopt

Gdy ciasto ostygnie możemy zrobić bitą śmietanę. Ubijamy kremówkę dodając po kilku chwilach śmietanfix - pomaga on utrzymać śmietanę w dobrej konsystencji i zapobiega podchodzeniu wodą. Połówki truskawek układamy równomiernie na biszkopcie. Wykładamy na wierzch bitą śmietanę i ostrożnie zwijamy roladę - od razu dodam, że nie jest to wcale łatwe. Gotową wystarczy posypać cukrem pudrem. Do lodówki i niech się chłodzi bo taka zimna jest najlepsza.

Następnym razem spróbuję zrobić ten biszkopt w tortownicy - zobaczymy czy uda mi się tak jak lata temu wstecz. Ten wyszedł całkiem niezły więc "Akademia kulinarna" ma chyba sens.

poniedziałek, 20 maja 2013

Sezon na truskawki uważamy za otwarty. Co prawda cena polskiej truskawki może przerazić ale nie potrafiliśmy się powstrzymać by zrobić sobie dobrze przepyszną tartą truskawkową. Genialnie kruche ciasto wypełnione waniliowym budyniem, polskimi truskawkami i pomarańczową galaretką niezbyt długo zabawiło w naszym domu.

przepis na tartę

Rozpłynęło się poprostu w ustach...

*Tarta truskawkowa*

  • mąka pszenna - 25dag
  • cukier puder - 50g
  • masło - 15dag
  • jajko 
  • mleko 300ml
  • jajka - 2szt (żółtka)
  • cukier - 80g
  • masło - 10dag
  • budyń waniliowy bez cukru
  • cytryna - połówka
  • truskawki - 30dag
  • galaretka pomarańczowa
  • mięta świeża

 

Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko na stolnicę. Wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kawałki 15 dag masła. Wyrabiamy ciasto szybko i intensywnie. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 45 do lodówki.

Po upływie tego czasu ciasto rozkładamy w formie do tarty. Nakłuwamy gęsto widelcem, przykrywamy ciasto folią aluminiową na którą wsypujemy groch lub fasolę. Ciasto nie powinno nam dzięi temu pójść do góry. Wkładamy formę do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie usuwamy folię aluminiową z grochem i pieczemy ciasto kolejne 15 minut.

przepis na tartę

Z 300ml mleka odlewamy ćwierć kubka i wsypujemy do niego budyń. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Rozmieszany w kubku budyń wlewamy do gotującego się mleka.  Wszystko to robimy na zmniejszonym ogniu. Mieszamy intensywnie aż zgęstnieje i gasimy ogień. W kubeczku ucieramy żółtka, które łączym z budyniem. Do ostudzonego budyniu wcieramy skórkę z połowy cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy 10dag masła i całość miksujemy.

przepis na tartę

Masę budyniową wykładamy na ostudzone ciasto. Układamy pokrojone truskawki, posypujemy całymi, drobnymi listkami mięty i zalewamy przygotowaną według przepisu z opakowania, już tężejącą galaretką pomarańczową. Tarta z truskawkami musi się już tylko schłodzić w lodówce aż galaretka stanie się sztywna.

środa, 20 lutego 2013

Miesiące w polskiej armii obrzydziły mi pierogi na słodko. Gotowce podawane w pułkowej kuchni były wstrętne. Nie pomagało nawet prawdziwe masło przywiezione przez jednego z kolegów z Nowego Sącza... wojskowe pierogi z serem na słodko były ohydne... dziś Aneta przywróciła mi wiarę w słodkie pierogi z serem. Sos truskawkowy bardzo  jej w tym pomógł.

przepis na pierogi

*Pierogi z serem*

  • mąka pszenna - 30 dag
  • mąka razowa - 20 dag
  • olej - 2 łyżki
  • gorąca woda - 300 ml

Łączymy przesiane mąki dodając olej i ostrożnie wlewając gorącą wodę. Mieszamy całość najpierw łyżką, a gdy ciasto się lekko ostudzi wyrabiamy je mocno rękami. Może sobie odpocząć pod ściereczką. Robimy w tym czasie serową masę:

  • ser biały - 60 dag
  • cukier waniliowy - 1 i 1/2 opakowania
  • cukier trzcinowy (lub zwykły biały) - 2 łyżki
  • żółtko
  • aromat pomarańczowy - 1/2 małego opakowania

Ser mielimy w maszynce. Dodajemy cukier waniliowy, trzcinowy, żółtko, aromat i miksujemy całość. Wałkujemy ciasto na kilku milimetrowy płat, wycinamy kółka szklanką. Łyżeczką nakładamy na ciasto masę serową i zamykamy pieróg dociskając brzeg widelcem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od momentu wypłynięcia. 

przepis na pierogi

Pozostaje nam jedynie przygotowanie pysznego truskawkowego sosu, który uwieńczy dzieło.

  • cukier trzcinowy - 2 łyżki  
  • truskawki - 30 dag

Na patelni rozsypujemy cukier i dodajemy truskawki. Można użyć zwykłego cukru - trzcinowy dodaje jednak ciekawy aromat. Truskawki puszczą sok który rozpuści cukier tworząc pyszny owocowy syrop. Całość podgotowujemy chwilę. Pyszna rzecz przypominająca o odległym jeszcze lecie. 

 

 
1 , 2