| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: kasza gryczana

środa, 03 lipca 2013

Szukaliśmy jakiegoś ciekawego pomysłu na wołową roladę. Trafił nam się kawał porządnej wołowiny, z której chcieliśmy zrobić coś dobrego. Podpytane baby na naszym lokalnym ryneczku podsunęły nam pomysł na staropolskie zrazy wołowe z kaszą gryczaną i grzybami. Gryka to nasza ulubiona kasza więc nie trzeba było Anety namawiać zbyt długo - pomysł okazał się pyszny. Co prawda na suszone grzybki musimy jeszcze poczekać z miesiąc lub dwa ale polska pieczarka zagrała swoją rolę wzorowo.

przepis na zrazy

*Zrazy wołowe z kasza gryczaną*

  • wołowina na roladę - 4 plastry
  • kasza gryczana - 50 g
  • pieczarki - 50 dag
  • cebula - 2 sztuki
  • bulion - 300ml
  • oliwa
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • pietruszka natka - kilka gałązek

Rozbijamy mięso przez folię. Przyprawiamy solidnie pieprzem i odrobiną soli.  Nacieramy każdy płat musztardą i odstawiamy do lodówki.

przepis na zrazy

Na oliwie podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i starte na dużych oczkach pieczarki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Cała wodą musi z pieczarek odparować. W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną, którą następnie odsączoną dodajemy do pieczarek. Mieszamy masę dokładnie.

przepis na zrazy

Na każdy płat mięsa rozkładamy porcję pasty grzybowo-gryczanej i zawijamy w roladę. Spinamy mięso wykałaczkami. Należy teraz zrazy obsmażyć z każdej stronie na dość dużym ogniu by szybko pozamykać pory mięsa. Przekładamy rolady do naczynia żaroodpornego.

przepis na zrazy

Na pozostałym po smażeniu tłuszczu smażymy pokrojoną cebulę. Gdy piórka się ozłocą podlewamy całość bulionem i dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz posiekaną natkę pietruszki. Gęstniejący sos możemy zatrzepać odrobiną mąki lub przetrzeć przez sitko duszoną cebulę. Zalewamy sosem zrazy i dusimy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20 do 30 minut. Chociaż czas jest też zależny od jakości i części wołowiny, którą kupiliśmy.

niedziela, 20 stycznia 2013

Kasza gryczana to doskonały dodatek nie tylko do posiłków dietetycznych. Przyrządzona z warzywami gryka nadaje się praktycznie do wielu dań i to nie  tylko dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Kaszę gryczaną lubimy w naszym domu wszyscy o czym świadczy sporo przepisów na dania z niej przygotowane jak choćby hreczniaki. Nie trudno się więc domyślić, że to co Aneta stosuje w diecie smakuje i nam.

przepis na kaszę gryvzaną

*Kasza gryczana z warzywami* - porcja dla 2 osób

  • kasza gryczana - 60 g
  • papryka kolorowa - 100g
  • cukinia - 100 gram
  • cebula - 1 szt
  • pieczarki - 150 gram
  • oliwa - łyżeczka
  • sól
  • pieprz

Kaszę gotujemy na sypko - nie można jej rozgotować bo jeszcze chwilę musi się podusić z warzywami. Paprykę, pieczarki i cukinię kroimy w kostkę i dorzucamy na złocącej się już na patelni cebuli. Gdy warzywa zmiękną mieszamy je z kaszą gryczaną doprawiamy pieprzem, solą i dusimy jeszcze chwilkę. Kasza gryczana oprócz zalet typowo zdrowotnych ma swój uroczy smak jakiego nie posiada żadna inna kasza. Dlatego może tak ją lubimy. Poniżej zdjęcia dwóch potraw do których podaliśmy tak przyrządzoną kaszę:

przepis na pierś kurczaka

przepis na kaszę gryczaną

sobota, 03 listopada 2012

W poszukiwaniu czegoś nowego na naszą ulubioną kaszę Aneta wpadła na pomysł zapiekanki z gryką w roli głównej. Przygotowanie proste, a efekt smaczny. Ktoś kto lubi gryczane ziarenka polubi poniższą zapiekankę na pewno.

przepis na zapiekankę

*Zapiekanka z kaszą gryczaną*

  • kasza gryczana - 2 woreczki
  • pierś kurczaka - 0,5 kg
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • cukinia 1 sztuka (30dag)
  • por - biała część
  • ser żółty 15 dag
  • śmietana 30% 100 ml
  • szklanka bulionu
  • oliwa
  • łyżka masła
  • czosnek
  • papryka słodka
  • pieprz
  • sól

przepis na zapiekankę

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i czerwoną papryką. Zostawiamy ją na godzinkę w lodówce. Pokrojony w talarki por smażymy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Usmażone warzywa odkładamy do miseczki. Pierś kroimy w kostkę i obsmażamy kawałki z każdej strony.

przepis na zapiekankę

Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wrzucamy kaszę gryczaną, warzywa oraz piersi z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość, a wierzch posypujemy startym żółtym serem. W szklance gorącego bulionu rozprowadzamy śmietanę i zalewamy zapiekankę. Wsadzamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około pół godziny. 

przepis na zapiekankę

 Zapiekanka zaspokoi całą rodzinę podana z sałatą w śmietance. Osobiście kropię ją dodatkowo ciemnym sosem sojowym. Smacznego.