| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: orzechy laskowe

wtorek, 20 stycznia 2015

Dawno nie piekliśmy ciasteczek. Okazja się nadarzyła i znów dom wypełnił się zapachem pieczonego ciasta i owoców. Doskonałe, czekoladowe ciasteczka z żurawiną. Oczywiście jak to zwykle bywa było ich za mało. Tak było pysznie...

przepis na ciasteczka

*Ciasteczka z żurawiną*

  • mąka pszenna - 150 g
  • płatki owsiane - 75 g
  • masło - 125 g
  • cukier trzcinowy - 100 g
  • jajko - 1 sztuka
  • aromat waniliowy - kilka kropel
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • żurawina - 75 g
  • orzechy laskowe - 60 g
  • gorzka czekolada - 150 g

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i płatkami owsianymi. Uwaga! Płatki nie powinny być błyskawiczne. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.

przepis na ciasteczka

Łączymy obie masy dodając startą czekoladę, posiekane orzechy i suszoną żurawinę. Wyrabiamy całość rękami dodając kilka kropel aromatu waniliowego. Gotowe ciasto wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.

przepis na ciasteczka

Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy je dłonią. Układamy na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka około 15 minut.

przepis na ciasteczka

Gorące nadal będą miękkie i dopiero po wystudzeniu stwardnieją i staną się kruche i chrupiące.

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Dzieciaki uparły się na muffinki. Decyzja szybka: chcecie sami sobie zróbcie. Oczy się Dawidowi i Wiktorii zaświeciły jak najlepszej jakości LEDy na kolejowej makiecie* Nie ma przecież nic lepszego od zrobienia klasycznego bałaganu w kuchni ze smacznym finałem. Tak więc mam zaszczyt Państwa zaprosić na doskonałe mocno kakaowe babeczki bananowe z orzechami laskowymi przygotowane przez młodszą ekipę naszego bloga.

przepis na babeczki

*Muffinki bananowo-kakaowe*

  • banany dojrzałe - 3 sztuki
  • mąka pszenna - 250 g
  • olej - pół szklanki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajka - 2 sztuki
  • kakao ciemne - 3 łyżki
  • soda - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • orzechy laskowe lub włoskie - 70 g

 

Składniki suche oprócz cukru mieszamy w misce. Obrane ze skóry banany blendujemy na gładką masę. Miksując na wolnych obrotach dodajemy do nich olej, jajka, cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Do miski powinny teraz trafić wymieszane wcześniej składniki suche czyli: mąka, soda, proszek do pieczenia i ciemne kakao. Całość miksujemy.

Do papierowych foremek na babeczki wkładamy łyżką ciasto. Powinno go być trochę więcej niż połowa foremki. Papierowe foremki powinny być ułożone w silikonowej formie. Dawno temu próbowaliśmy upiec muffinki tylko w papierkach... nie polecam chyba, że ktoś czerpie przyjemność z szorowania piekarnika. Wierzch babeczek posypujemy rozdrobnionymi orzechami laskowymi lub włoskimi. Jak kto lubi.

Wkładamy formy do rozgrzanego piekarnika. W temperaturze 175 stopni pieczemy muffinki bananowe około 20 minut aż będą suche w środku co możemy sprawdzić z pomocą patyczka. Etap pracy z piekarnikiem polecam przeprowadzić pod szczególnym nadzorem by nie biegać potem w panice z rozwianym włosem, telefonem w jednej i pianką na oparzenia w drugiej dłoni.

Trudno się powstrzymać by po upieczeniu ciastka ostygły. Na prawdę trudno...

*makieta kolejowa i modelarstwo to moje nowe hobby więc we wpisach może się pojawiać sporo określeń z tym związanym ...choć spróbuję się opanować...

piątek, 30 maja 2014

Ubogo coś na blogu z deserami. Czas to zmienić, a granola to doskonały składnik deserów. Pyszna mieszanka zbóż, orzechów i miodu jest banalna w przygotowaniu. Można ją dość długo przechowywać by użyć w odpowiednim momencie. Nasz dzisiejszy deser oparł się właśnie na granoli. 

przepis na granolę

*Granola*

  • płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane i orkiszowe - 15 łyżek
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • słonecznik prażony - 2 łyżki
  • płatki migdałowe - 2 łyżki
  • orzechy laskowe - 2 łyżki
  • miód - 3 łyżki
  • cynamon - 2 łyżeczki
  • masło - 1 łyżka

Masło topimy w garnuszku. Na patelni prażymy świeże ziarna słonecznika bez skorupek. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i wysypujemy składniki granoli. Użyliśmy mieszanki płatków dostępnych w dąbrowskim sklepie ze zdrową żywnością. Mieszamy je na blaszce z migdałowymi płatkami, kokosowymi wiórkami, posiakenymi na kawałki orzechami laskowymi. Doprawiamy granolę cynamonem i polewamy masłem oraz miodem. 

przepis na granolę

Całość należy podpiec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15 minut. Granolę po ostygnięciu możemy przechowywać w słoiku i używać do przyrządzania pysznych deserów. Takich jak ten na bazie jogurtu naturalnego z granolą i filecikami pomarańczy oraz plasterkami banana.