| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ser pleśniowy

wtorek, 16 sierpnia 2016

Z inspiracji sąsiadów na naszym stole pojawiła się pyszna tarta porowa. Nawet ja, który za wytrawnymi tartami nie przepadam skusiłem się i nie żałuję.

przepis na tartę

*Tarta porowa*

  • mąka pszenna - 300g
  • masło - 200g (zimne)
  • jajko - 1 sztuka
  • por
  • boczek - 30 dag
  • śmietana 30% - 200ml
  • jajko - 1 sztuka
  • gałka muszkatałowa
  • czosnek polski - 2 zabki
  • pieprz
  • sól
  • pomidor
  • ser pleśniowy lazur

Mąkę z jakiem i zimnym masłem zagniatamy szybko na ciasto. Formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.

przepis na tartę

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiane skwarki. Zdejmujemy boczek na talerzyk i na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekany por. Dorzucamy boczek i dusimy chwilkę.

przepis na tartę

Ciasto rozkładamy na  blaszce do tarty. Podnosimy brzegi i całość gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy blaszkę.

przepis na tartę

Wykładamy na cieście farsz porowo-boczkowy. Zalewamy farsz śmietaną rozbełtaną z jajkiem i doprawioną przeciśniętym czosnkiem.

przepis na tartę

Na wierzchu układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszonym lazurem. Sera ile kto lubi. 

przepis na tartę

Zapiekamy całość 30 minut w 200 stopniach.

przepis na tartę

Smacznego.

wtorek, 09 grudnia 2014

...uff długi tytuł ale inaczej się nie dało. Roladek na blogu od groma ale tak dobrych dawno nie jadłem. Pleśniowy ser, gruszka i soczyste kawałki schabu podkręcone tymiankiem, bekonem i suszonymi śliwkami. Doskonałe danie na niedzielny obiad i właśnie nim w niedzielę się całą rodziną delektowaliśmy.

przepis na roladki

*Roladki schabowe w sosie*

  • schab bez kości - 8 plastrów
  • ser pleśniowy "Lazur" - 100g
  • suszona śliwka - 15 sztuk
  • gruszka - 2 sztuki
  • czosnek polski - 6 ząbków
  • tymianek suszony
  • bekon, boczek wędzony - 8 plastrów
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • miód - 2 łyżki
  • bulion(rosół) - szklanka
  • ocet jabłkowy - 1 łyżeczka

 

Schab rozbijamy na kotlety. Nacieramy solą, świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem i tymiankiem przetartym w dłoniach. Na każdy rozbity kawałek schabu układamy plaster boczku lub bekonu, grubszy plaster sera pleśniowego typu "lazur". Resztę nadzienia roladek będą stanowić 3 lub 4 plasterki czosnku i suszona śliwka. Mała krypto reklama - w niemieckich sklepach Aldi znajdziecie pół kilogramową plastikową puszkę śliwek kalifornijskich. Genialne, wilgotne, pyszne. Lepszych nie jadłem od dawna. Do tej pory docierały do nas jedynie w prezentach z Niemiec, a się okazało, że mamy Aldika i ich śliwki pod nosem :)

przepis na roladki

Zwijamy roladki i układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy mięso z wierzchu miodem, prószymy przetartym tymiankiem i kruszymy do naczynia resztę sera pleśniowego. Do naczynia powinny trafić jeszcze posiekany czosnek i pokrojona drobno reszta śliwek. Zalewamy wszystko szklanką bulionu i dusimy w piekarniku rozgrzanym do  190 stopni około 50 minut. Na 10 minut przed końcem wrzucamy do środka pokrojone w kostkę gruszki bez skóry.

Roladki wykładamy na deskę by sobie odpoczęły a całą resztę zawartości naczynia blendujemy. Przelewamy pyszny sos do rondelka. Należy go zagotować i zredukować z łyżeczką  jabłkowego octu. Do tego najprostszy colesław i mamy obiad jak się patrzy.

 

niedziela, 27 października 2013

Przepisów na pierś kurczaka znajdziecie już na naszym blogu sporo. Dziś do sekcji pierś kurczaka dołączamy kolejny. Tym razem delikatną pierś kurczaka nafaszerujemy pysznościami. Słodka żurawina i aromatyczne pistacje połączone kremowym serem pleśniowym gorgonzola w delikatnym i soczystym mięsie. Pyszne danie podane na mocno czosnkowym szpinaku z pieczonymi, mocno ziołowymi kartofelkami. Boskie...

przepis na pierś kurczaka

*Pierś kurczaka faszerowana*

  • filet kurczaka pojedyńczy - 3 sztuki
  • gorgonzola - 200 g
  • żurawina suszona - 3 łyżki
  • pistacje - 100 g
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

 

Filety myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Nacieramy solidnie solą oraz pieprzem. Nacinamy mięso wzdłuż tworząc głęboką kieszonkę, którą wypełnimy farszem.

przepis na pierś kurczaka

Żurawinę moczymy około 5 minut natomiast  pistacje obieramy ze skorupek i miażdżymy w płóciennym woreczku. Mają być pokruszone na drobne kawałki ale nie starte na mączkę. Gorgonzolę kroimy w grubsze plasterki i wkładamy do kieszonek przygotowanych w każdej piersi z kurczaka. Kieszeń wypełniamy pomieszanymi z odsączoną żurawiną pistacjami. Zamykamy pierś kurczaka wykałaczkami na tyle szczelnie by ser z nich podczas pieczenia nie wypłynął.

przepis na pierś kurczaka

Obtaczamy przygotowane piersi w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni z każdej strony na rumiano. Wystarczy już tylko wrzucić tak przygotowane faszerowane piersi do brytfanki i tuż przed podaniem podgrzać je przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. 

poniedziałek, 23 września 2013

Od dziecka uwielbiam sery pleśniowe. Te delikatne w smaku i zapachu jak brie czy camembert  jak i te ostrzejsze, mocno aromatyczne jak na przykład blue Castello - ser z niebieską pleśnią. Ser blue nadaje się to wielu potraw, a nawet sosów  ale najlepiej mi smakuje w wersji na ciepło. Dlatego  przepis na zapiekanki zawierające ser z niebieską pleśnią.

przepis na zapiekanki

Ciekawa kompozycja smaków podkreślona aromatem pleśniowego sera warta spróbowania.

*Zapiekanki z serem blue Castello*

  • bagietka
  • ser blue Castello - 100 gram 
  • suszone pomidory - garść
  • kapary w zalewie - garść odsączonych
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • cebula - 1 duża sztuka
  • cukier - pół szklanki
  • masło - 3 łyżki
  • ocet winny czerwony - 300ml
  • papryczka chilli - ewentualnie
  • pieprz
  • sól

 

Rozpoczynamy od przygotowania pysznego delikatnie karmelowego sosu cebulowego. Trwa to najdłużej więc w trakcie gdy sos będzie się redukował zrobimy wszystko to co nam do stworzenia przepysznych zapiekanek potrzeba.

przepis na zapiekanki

W garnuszku rozpuszczamy pół szklanki cukru. Chociaż rozpuszczenie to za dużo powiedziane. Cukier ma puścić pierwsze "soki" - nie możemy dopuścić by zamienił się w karmel ponieważ sos po wystudzeniu nie ma nam się zamienić w lizaka. Gdy tylko zobaczymy pierwsze oznaki rozpuszczania się cukru dorzucamy do garnka 3 łyżki masła i posiekaną w piórka cebulę. Gdy masło się roztopi i temperatura ponownie wzrośnie dolewamy ocet winny. Gotujemy sos na bardzo małym ogniu aż się zredukuje - zrobi gęsty i ściemnieje.Może to zająć około 40 kilku minut.

przepis na zapiekanki

W między czasie przygotowujemy pastę którą wysmarujemy przeciętą wzdłuż na pół bagietkę. Siekamy drobno odsączone z zalewy kapary. Siekamy suszone pomidory. Starajcie się używać pomidorów suszonych, które nie mokły w żadnej zalewie. Według mnie takie suche mają dużo więcej aromatu i pozostało w nich więcej słońca. Siekamy także drobno dwa ząbki czosnku i mieszamy wszystko z łyżką oliwy z oliwek tworząc gęstą pastę. Doprawiamy ją pieprzem i solą. Amatorzy ostrego jedzenia powinni użyć jeszcze dodatkowo solidnej porcji posiekanej świeżej papryczki chilli. Znajdą się wtedy na bułce wszystkie najważniejsze smaki. 

przepis na zapiekanki

Bagietki smarujemy grubo przygotowaną pastą. Na wierzch kruszymy ser blue Castello i całość polewamy sporą łyżką podgrzanego sosu cebulowego. Układamy bagietki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez chwilę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

przepis na zapiekanki

Słodycz pomidorów i karmelizowanej cebuli, kwaśność kaparów, aromatyczny ser z niebieską pleśnią i odrobina ostrego chilli powodują, że zwykła zapiekanka tańczy na podniebieniu. Boski fastfood...do tego talerz gęstego kremu z dyni i mamy pyszny posiłek na jesiennym stole.

Przepis trafił do konkursu kulinarnego więc prosimy o Wasze wsparcie: