| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: musztarda

wtorek, 16 września 2014

Kolejny przepis na soczystego kurczaka. Tym razem kurczak pieczony w glazurze. Miód pasuje do delikatnego mięsa, a francuska musztarda nada mu odpowiedniej ostrości. Od wczoraj to nasz ulubiony po kurczaku pieczonym na soli sposób na przyrządzenie drobiu.

przepis na pieczonego kurczaka

*Kurczak pieczony w glazurze*

  • kurczak cały - 1,6kg
  • miód płynny - 3 łyżki
  • musztarda francuska - 5 łyżek
  • ocet jabłkowy - 3 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek polski - 3 ząbki

 

Kurczaka myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.  Z wszystkich składników i przetartego czosnku robimy w miseczce marynatę, która nacieramy kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Odkładamy mięso na godzinę do lodówki.

przepis na pieczonego kurczaka

Piec będziemy ptaszysko w rękawie w temperaturze 220 stopni przez około 50 minut. Do rękawa oprócz mięsa wlewamy też całą marynatę, która przez godzinę zebrała się na dnie miski.

przepis na kurczaka

Po tym czasie rozcinamy worek tak aby cała pierś mogła się mocno zrumienić. 10 minut powinno wystarczyć.

sobota, 20 października 2012

Połączenie ostrej musztardy i słodkiego aromatycznego miodu tworzy niepowtarzalny sos doskonały do wielu potraw. Sos miodowo-musztardowy gościł u nas podczas przyrządzania sałatki z kurczakiem. Zróbmy go:

przepis na sos miodowo-musztardowy

*Sos miodowo-musztardowy*

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka soku  z cytryny
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz 

przepis na sos miodowo-musztardowy

Oliwę mieszamy z musztardą i miodem. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos prezentujemy dziś na chrupiącej prostej sałatce warzywnej. Zielona papryka pokrojona w piórka, rzodkiewka cieniutko pokrojona w plasterki i starta na największych oczkach marchewka doprawiona solą i kolorowym pieprzem tworzą pyszny podkład pod sos miodowo-musztardowy. Wegetariańska przekąska podana z pomidorem i natartymi czosnkiem grzankami stała się lekką kolacją przed dzisiejsza imprezą. Polecamy...i pamiętajcie sos trafia na sałatki tuż przed podaniem.