| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: tymianek

wtorek, 09 grudnia 2014

...uff długi tytuł ale inaczej się nie dało. Roladek na blogu od groma ale tak dobrych dawno nie jadłem. Pleśniowy ser, gruszka i soczyste kawałki schabu podkręcone tymiankiem, bekonem i suszonymi śliwkami. Doskonałe danie na niedzielny obiad i właśnie nim w niedzielę się całą rodziną delektowaliśmy.

przepis na roladki

*Roladki schabowe w sosie*

  • schab bez kości - 8 plastrów
  • ser pleśniowy "Lazur" - 100g
  • suszona śliwka - 15 sztuk
  • gruszka - 2 sztuki
  • czosnek polski - 6 ząbków
  • tymianek suszony
  • bekon, boczek wędzony - 8 plastrów
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • miód - 2 łyżki
  • bulion(rosół) - szklanka
  • ocet jabłkowy - 1 łyżeczka

 

Schab rozbijamy na kotlety. Nacieramy solą, świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem i tymiankiem przetartym w dłoniach. Na każdy rozbity kawałek schabu układamy plaster boczku lub bekonu, grubszy plaster sera pleśniowego typu "lazur". Resztę nadzienia roladek będą stanowić 3 lub 4 plasterki czosnku i suszona śliwka. Mała krypto reklama - w niemieckich sklepach Aldi znajdziecie pół kilogramową plastikową puszkę śliwek kalifornijskich. Genialne, wilgotne, pyszne. Lepszych nie jadłem od dawna. Do tej pory docierały do nas jedynie w prezentach z Niemiec, a się okazało, że mamy Aldika i ich śliwki pod nosem :)

przepis na roladki

Zwijamy roladki i układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy mięso z wierzchu miodem, prószymy przetartym tymiankiem i kruszymy do naczynia resztę sera pleśniowego. Do naczynia powinny trafić jeszcze posiekany czosnek i pokrojona drobno reszta śliwek. Zalewamy wszystko szklanką bulionu i dusimy w piekarniku rozgrzanym do  190 stopni około 50 minut. Na 10 minut przed końcem wrzucamy do środka pokrojone w kostkę gruszki bez skóry.

Roladki wykładamy na deskę by sobie odpoczęły a całą resztę zawartości naczynia blendujemy. Przelewamy pyszny sos do rondelka. Należy go zagotować i zredukować z łyżeczką  jabłkowego octu. Do tego najprostszy colesław i mamy obiad jak się patrzy.

 

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Niedzielne południe w naszym domu wypełnił całkiem dla nas nowy  ale ciekawy i zaskakująco dobry smak. Cytrynowy pieczony kurczak  z pysznym dietetycznym ryżem z warzywami i czerwoną kapustą pojawił się na dietetycznym obiedzie Anety.

Nasz obiad różnił się w zasadzie tylko jednym składnikiem. Na talerzu moim i dzieciaków pojawiło się pyszne ziemniaczane puree. Jednak gdy spróbowałem ryżu z warzywami spokojnie mógłbym się z Mamuśką na talerze zamienić. Wracając jednak to głównego bohatera tego wpisu - mięso kurczaka poddane cytrynowej terapii okazało się całkiem smaczne i warte Waszej uwagi.

przepis na  kurczaka

*Cytrynowe pałki kurczaka*

  • pałki kurczaka 8 sztuk
  • cytryna
  • starta skórka cytryny - 1 łyżeczka
  • czosnek 6 ząbków
  • łyżka oliwy
  • pół szklanki wody
  • bazylia lub oregano suszone
  • tymianek świeży
  • papryka czerwona suszona
  • pieprz
  • sól

 

Pałeczki kurczaka obrane ze skóry nacieramy solidnie solą, pieprzem i innymi przyprawami. Każdą należy przyprawić także startą skórką cytryny. Układamy je w naczyniu żaroodpornym polewamy łyżka oliwy z oliwek, a dno przykrywamy połową szklanki wody. Do naczynia na mięso trafiają jeszcze pokrojone ząbki czosnku, gałązki tymianku  i plasterki cytryny. Naczynie trafia do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około godzinę.

przepis na  kurczaka

Pod koniec zdejmujemy pokrywę, a z mięsa usuwamy czosnek i cytrynę by się nie spaliły. Odkryte pałki nabiorą rumianego koloru, a ewentualnie przypalony czosnek nie załatwi nam mięsa goryczą.

 

czwartek, 27 grudnia 2012

Dziś moi drodzy szynka pieczona.

W tym roku Aneta postanowiła upiec szynkę wieprzową. Byłem ciekaw do czego jej była potrzebna sól peklowa. Dowiedziałem się kilka dni później gdy w domu pojawił się piękny kawałek wieprzowej szynki. Domowa wędlina w tym roku całkowicie opanowała nasz świąteczny stół. Pieczony boczek, pasztet z rozmarynem i szynka z dzisiejszego przepisu stały się wspaniałym dodatkiem do świątecznych śniadań.

przepis na szynkę

*Szynka pieczona*

  • szynka wieprzowa ok 1kg
  • sól peklowa
  • czosnek
  • jałowiec ziele
  • pieprz ziarna
  • liść laurowy
  • tymianek świeży
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz

 

Szynkę należy przed pieczeniem peklować. Dzięki temu mięso po upieczeniu będzie miało ładny różowy kolor. Peklowanie to proces żmudny i długi - powinien trwać  kilkanaście dni, a nawet i kilka  tygodni. Nie mieliśmy tyle czasu. Szynka moczyła się w roztworze soli peklowej i przypraw kilka dni, a mimo to była po upieczeniu krucha, aromatyczna i miała przyjemny świeży kolor. Polecam sposób ze strony wedlinydomowe.pl: Peklowanie mokre mięsa

przepis na domową wędlinę

Po osuszeniu mięsa zostało ono mocno natarte solą, pieprzem i rozmarynem. Związaliśmy szynkę mocno sznurkiem. Wierzchnią warstwę tłuszczu ponacinaliśmy i  w miejsca nacięć wkładaliśmy kawałki czosnku i ziaren jałowca. Pod pęta wciskaliśmy liście laurowe i gałązki tymianku. Tak przygotowane mięso trafiło do worka nacięciami do góry. Piekarnik rozgrzany do temperatury 200 stopni i szynka piekła się około 1 godziny. Pod koniec rozcięliśmy worek by wierzch uzyskał kolor widoczny poniżej.

przepis na domową wędlinę

Genialna sprawa na świątecznym stole. Świeży chleb z masłem i porządnym plastrem domowo przygotowanej szynki to najlepsze co można było zjeść w świąteczny poranek. Polecamy !

poniedziałek, 01 października 2012

Najlepszą zupę pomidorową robiła moja babcia. Do dziś z resztą robi. Taką tradycyjną z ryżem, pietruszką, na rosołowej porcji - pychota. My też robimy pomidorową ale nasza jest trochę inna. Wczorajszy krem z pomidorów z dodatkiem czerwonej papryki powalił mnie na łopatki. Pyszna letnia zupa na wspomnienie  tej przepięknej pory roku która właśnie mija.

przepis na krem z pomidorów

*Krem z pomidorów*

  • 1,2 kg pomidorów
  • 0,7 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 400ml bulionu
  • oliwa z oliwek
  • tymianek 3 gałązki
  • bazylia świeża pęczek liści
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • śmietana gęsta (ewentualnie)

 

Cebulę kroimy drobno i smażymy w dużym garnku aż się zeszkli na oliwie. Do garnka trafiają pokrojone pomidory i papryka. Mieszając podsmażamy całość aż pomidor puści sok. Miksujemy dokładnie pomidory i paprykę blenderem. Dolewamy wtedy bulion i przyprawiamy tymiankiem oraz bazylią. Zupa pyrka sobie z godzinkę na najmniejszym ogniu. Na ostatnie 10 minut do zupy trafia rozgnieciony czosnek, pieprz i sól. Zupę podajemy z drobnym makaronem - na przykład razowe muszelki. Można zupę zabielić ale uważajcie by jej nie skwasić.

przepis na krem z pomidorów

Gęsta zupa pełna zdrowych i słonecznych owoców. Szkoda że znów trzeba będzie czekać na dojrzałe i soczyste pomidory. Tego najbardziej nam chyba brak w długie zimowe wieczory, jesienne słoty i pierwsze wiosenne roztopy. Tak jak i temu panu:

 

poniedziałek, 30 lipca 2012

Był deser na ostro będzie kurczak na słodko :) Ćwiartki kurczaka marynowane w ziołach i smażone z dodatkiem miodu nabierają ciekawego smaku i aromatu. Z dodatkiem młodych ziemniaków w koperku i pyszną sałatką z fetą stają się pysznym obiadem. Warto poświęcić dłuższą chwilę  w kuchni by móc delektować się smakiem tak podanego kurczaka.

przepis na kurczaka pieczonego w miodzie

Do przygotowania posiłku potrzebujemy:

*Kurczak pieczony w miodzie*

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 3 łyżeczki naturalnego miodu 
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • czosnek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 
  • woreczek do pieczenia

Rozpoczynamy dzień wcześniej od marynaty. Sok z połowy cytryny mieszamy w proporcji 1 do 2 z oliwą z oliwek. Dodajemy tymianek i majeranek. Wyciskamy 3 ząbki czosnku. Mieszamy w miseczce dodając papryki. Ćwiartki z kurczaka myjemy ściągając skórę i usuwając tłuste przerośnięcia. Nacieramy najpierw solą, a następnie naszą marynatą. Mięso układamy w wygodnym pojemniku, zalewamy pozostałościami marynaty i odstawiamy do lodówki na noc.

Na drugi dzień odsączone z marynaty ćwiartki wkładamy do naszego woreczka. Worek zamykamy dołączoną spinką robimy kilka dziurek widelcem i pieczemy w 200 stopniach około 40 minut w piekarniku. Na 10 minut przed końcem  worek rozcinamy od góry. Każdą ćwiartkę oblewamy łyżeczką miodu i pieczemy dalej aż skórka nabierze odpowiedniego koloru.

przepis na kurczaka pieczonego w miodzie

Pyszna ostra sałatka z pomidorów, papryki czerwonej i fety pięknie zrównoważy lekko słodki smak pieczonego kurczaka. Polecamy. Przepis na sałatkę w którymś z kolejnych wpisów na naszym blogu lub na FB.

Zachęcam do polubienia naszej facebook'owej strony Familijny oraz jej rozkręcającego się powoli odpowiednika w Google

 

piątek, 29 czerwca 2012

Dobrze wypieczony kurczak ma w sobie coś co uwielbiają chyba wszyscy. Można biadolić nad niekorzystną zmianą jakości tego mięsa w erze produkcji masowej ale ja osobiście nie potrafię przejść obojętnie obok kuchni, z której wydobywa się zapach pieczonego w ziołach kurczaka.

Sporo ostatnio można znaleźć w sklepach udziwnień, których producenci zachwalają smak i jakość mięsa poddanego obróbce z pomocą ich wynalazków. Możemy więc trafić na różne mieszanki przyprawowe, panierki, chruperki i inne cuda, które mają jedną wadę podstawową. Chemiczna i masowa produkcja zabija to co w jedzeniu jest najlepsze - naturalny smak bez chemicznych wspomagaczy. Osobiście unikamy tych wszelakiej maści wynalazków jednak jeden z nich przypadł nam do gustu. Woreczek do pieczenia. Mięso ma to do siebie, że tłuszcz w nim zgromadzony wystarczy zupełnie do przygotowania pysznego dania. Nasze matki i babki kąpały kawały mięcha w dodatkowym smalcu lub margarynie, my tego robić nie musimy. Jedzenie z woreczka do pieczenia jest pyszne, naturalne i zdrowe.

Koniec gadania - zabieramy się do pracy. Do przygotowania kurczaka w ziołach potrzebujemy:

przepis na kurczaka pieczonego w ziołach

*Kurczak pieczony w ziołach*

  • 1 kilogram mięsa z kurczaka. Najlepsze będą pałki lub ćwiartki. Od biedy można użyć skrzydełek.
  • woreczek do pieczenia ( dostępne już prawie wszędzie )
  • czosnek 5 ząbków
  • tymianek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka ostra

 

Dziś piekliśmy pałki z kurczaka więc opis czynności dotyczy akurat tej części drobiowego mięsa. Czosnek rozgniatamy w prasce i nacieramy nim nasze mięso. Pałki posiadają łatwo odchodzącą od mięsa skórkę. Sporą część czosnku po natarciu mięsa upycham właśnie pod nią. Mięso podczas pieczenie będzie się jego aromatem wypełniać po brzegi, a będąc pod skórką czosnek się nam nie spali.  Natarte mięso przyprawiam solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki.

 

przepis na kurczaka pieczonego w ziołach


Wrzucamy przyprawione pałki do woreczka i zasypujemy świeżym tymiankiem i oregano. Z racji tego, że zaniedbałem w tym roku nasz zielnik musiałem użyć wersji suszonej.  Warto jednak na kuchennym parapecie mieć świeżą i kwitnącą pięknie zieleninę. Oprócz wartości estetycznych dla naszej kuchni świeże zioła niosą to co w potrawach najlepsze - aromat nie do powtórzenia z pomocą suszonych zamienników. Worek zamykamy, obracamy kilka razy w nim pałki by zioła pokryły mięso. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i odkładamy do lodówki na godzinkę. Mamy czas na kawkę i kawałek kruchego ciasta z owocami :)

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Worek wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 50 minut. Na 5 minut przed końcem rozcinamy worek tak aby mięsko nam z wierzchu się zrumieniło.Tak upieczone pałki z kurczaka możemy podawać na wiele różnych sposobów. My dziś zjemy je w towarzystwie młodego ziemniaka i kalafiora z wody w bułeczce tartej smażonej na maśle.

 

przepis na kurczaka pieczonego w ziołach


Danie proste i tanie więc zajadajcie z przyjemnością :)

Smacznego !

niedziela, 24 czerwca 2012

Kotlety  z piersi kurczaka wyparły ostatnimi czasy tradycyjny schabowy z niedzielnych polskich obiadów. Miękkość mięsa i jego niska kaloryczność spowodowały zapewne tak dużą popularność. Wszelakiej formy devolaye zagościły na obiadowych stołach powodując o producentów wieprzowinki palpitację serca. Któż jeszcze pamięta smak prawdziwego schaboszczaka z kostką ? Chyba tylko nasi rodzice.


przepis na kotlety z piersi kurczaka

 

No cóż - trzeba się przyzwyczaić do ewolucji w menu polskiej rodziny. To nie znaczy jednak, że musimy jeść owe kotlety ciągle takie same. Dziś prezentujemy Wam prosty sposób na uatrakcyjnienie zwykłego  kotleta z piersi kurczaka z pomocą farszu pieczarkowo-paprykowego. Chociaż  to chyba złe słowo. Farsz  przecież trafia do mięsa,  a tym razem trafi na mięso :)

Do przygotowania potrzebujemy:

*Kotlet z kurczaka*

  • 3 piersi z kurczaka pojedyncze
  • płatki owsiane
  • papryka słodka suszona
  • tymianek suszony
  • jajko
  • olej rzepakowy

 

*Marynata*

  • mleko
  • czosnek
  • sól 
  • pieprz

 

*Farsz pieczarkowy*

  • 40 dag pieczarek
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • łyżka masła
  • pieprz
  • sól

 

przepis na kotlety z piersi kurczaka

 

Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem i moczymy kilka godzin w marynacie przygotowanej z mleka, utartego czosnku i przypraw. Mleko spowoduje, że mięso piersi kurczaka będzie nam się w ustach rozpływać, a czosnek da swój mocny aromat.

Na przygotowanym talerzyku należy rozbełtać widelcem jajko i moczymy w nim nasze kotlety. Panierujemy piersi w w mieszance płatków owsianych, słodkiej papryki i tymianku. Smażymy na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju rzepakowego do uzyskania złotego koloru.


przepis na kotlety z piersi kurczaka

 

W międzyczasie przygotować musimy farsz który trafi pod koniec na dosmażające się kotlety. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i smażymy je w maśle na patelni dodając pieprz i sól. Gdy pieczarka puści pierwsze soki dodajemy drobno krojoną paprykę czerwoną i żółtą. Nie można papryki przesmażyć ponieważ lubi gorzknieć poddana zbyt długiej obróbce termicznej. Gdy wyłączymy pod patelnią ogień dodajemy żółty ser, który nam farsz pięknie zagęści i połączy jego składniki.Farsz układamy na dosmażających się już kotletach z piersi kurczaka. 


przepis na kotlety z piersi kurczaka

 

Kotlety możemy podawać z żurawiną która jest  świetnym dodatkiem do mięs wszelakich. Nie wspomnę już o magicznych wręcz właściwościach tego owocu dla naszego zdrowia. Cierpko-słodki smak idealnie współgra z paprykowym smakiem farszu na naszych kotletach z piersi kurczaka.

 

Polecamy i życzymy smacznego !

niedziela, 17 czerwca 2012

Schab pieczony to potrawa uniwersalna. Doskonała wędlina na świąteczny stół. Idealny obiad w każdy zwykły dzień. Pięknie wypieczone, kruche i smakowite mięso schabu wieprzowego można podać  z odpowiednimi dodatkami. 100%  naturalnej wędliny bez grama konserwantu i chemicznych substancji smakowych. Mamuśka nam dzisiaj przygotowała wersję obiadową z pysznym sosem pieczarkowym, młodymi ziemniaczkami i sałatką pomidorową z sosem bazyliowym. Dzięki marynacie i cytrynie schab jest soczysty oraz kruchy. Po prostu doskonałe jedzenie !

przepis na schab pieczony

Do przygotowania słusznej porcji pieczonego schabu potrzebujemy:

*Schab pieczony *

  • 1kg schabu bez kości

*Marynata*

  • pół szklanki oleju roślinnego
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny świeżej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz

Schab myjemy dokładnie i nacieramy mocno solą i pieprzem. Odstające części mięsa i tłuszczyku dociskamy i mocno związujemy tak przygotowany schab sznurkiem lub grubą nicią. Mięso zachowa kształt i nabierze charakterystycznych dla pieczonych wędlin "bruzd".

Przygotowujemy marynatę,  w której nasz schab musi odleżeć 24 godziny w lodówce pod przykryciem. Liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego kruszymy w moździerzu. Olej mieszamy z sosem z cytryny i z wszystkimi przyprawami. Schab układamy w odpowiednim pojemniku i zalewamy marynatą. Zakrywamy pojemnik folią aluminiowa i odstawiamy do lodówki.

Na drugi dzień przenosimy nasz schab do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celcjusza i pieczemy schab około godziny lub półtorej. 

Schab jak już pisałem może nam służyć jako wędlina do kanapek lub główne danie niedzielnego obiadu. Mamuśka zaserwowała nam go dziś w sosie pieczarkowym:

*Sos pieczarkowy*

  • pół kilograma pieczarek
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka masła
  • pieprz
  • sól
  • świeża natka zielonej pietruszki

przepis na schab pieczony

Pieczarki kroimy w talarki i obsmażamy na maśle dodając do smaku pieprz i sól. Pod koniec dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany i dusimy sos chwilkę. Śmietana powinna nam sos odpowiednio zagęścić. Po zgaszeniu palnika dodajemy posiekana natkę pietruszki i mieszamy sos gotowy już do podania.

Życzymy smacznego i zapraszamy na naszą facebook'ową stronę internetową: familijny