| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: przetwory

poniedziałek, 25 września 2017

...no kto nie kocha ketchupu? Przyzna się ktoś? Domowy ketchup próbowaliśmy robić już kilka razy. Nie udawało się nam do czasu zakupu thermomix'a. ...a i to nie pomogło od razu bo wypróbowaliśmy trzy przepisy na pomidorowy gęsty sos do wszystkiego. Udało się za trzecim razem... mogę z dumą zaprezentować i polecić dalej. Domowy ketchup ... ze 20 słoików w piwnicy już czeka na zimowe wieczory, frytki i hamburgery.

przepis na ketchup

*Domowy ketchup*

  • pomidory - 1kg (lima)
  • papryka czerwona - 180g
  • cebula - 130g
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • gorczyca - 10 ziaren
  • pieprz czarny - 10 ziaren
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • papryka słodka suszona - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • miód - 80g
  • ocet zwykły lub z czerwonego wino - 60g

 

przepis na ketchup

Warzywa siekamy 5s/obr.7. Dodajemy 50g octu i gotujemy 40m/Varoma.obr.2 z użyciem koszyczka. Po tym czasie dodajemy resztę octu oraz przyprawy i miód (ewentualnie cukier) Ponownie gotujemy 15-20m/Varoma/obr.2 Po sygnale wyjmujemy koszyczek, zakładamy miarkę i miksujemy całość 10s/obr.10 Wypełniamy słoiczki, które po zamknięciu odwracamy do góry nogami. Po ostygnięciu ketchup gotowy do wypełnienia nim spiżarki.

przepis na ketchup

...choć pierwsze partie zawsze zostają pożarte przez dzieciaki jeszcze w ten sam dzień :)

przepis na ketchup

BTW mała uwaga - do przetworów najlepszy jest pomidor lima. Jakość ketchupu jest zależna od pomidora jakiego użyjemy.

przepis na ketchup

Na marketowe szklarniaki lepiej nie tracić czasu, a ketchup robić wtedy gdy pomidory są najlepsze.

 

 

 

piątek, 25 września 2015

W poprzednim wpisie zapewne zauważyliście, że oprócz paprykowego sosu na desce stał jeszcze jeden. Ten pyszny śliwkowy kolor mógł sugerować tylko jedno: sos śliwkowy do mięs i wędlin. Bez zbędnego rozpisywania się na jego temat podaję przepis na doskonały dodatek do dań lub intensywną bazę smakową do innych bardziej skomplikowanych sosów.

przepis na sos śliwkowy

*Sos śliwkowy do mięs i wędlin*

  • śliwki węgierki - 1 kg
  • papryka chilli - 2 sztuki
  • imbir - 1,5 cm
  • czosnek - 2 ząbki
  • cukier - 125g
  • ocet - 1/2 szklanki
  • sól - 1 łyżka

Śliwki pozbawiamy pestek, a papryczki chilli gniazd nasienny. Z nimi sos byłby zbyt ostry ... no chyba, że ktoś lubi...Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Wszystko blendujemy i przekładamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu około półtorej godziny. Po tym czasie dodajemy cukier, ocet, sól i gotujemy jeszcze z 10 minut. Gotowy sos przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 20 minut.

Podobnie jak sos paprykowy używamy go do do domowych wędlin lub jako intensywny dodatek do innych sosów. Warto kilka słoików z letnim smakiem przechować na zimowe często ponure dni.

Przepis zaczerpnęliśmy z doskonałej strony: www.chleby.info na którą serdecznie i naszych czytelników zapraszam.

Jeśli znudziły Wam się musztardy, tatarskie sosy i inne dodatki do wędlin to dobrze trafiliście. Za chwilę zaprezentuję Wam pyszny, aromatyczny, ostry sos paprykowy do mięs i wędlin. W banalny sposób zachowacie na zimę kilka letnich smaków.

przepis na sos

*Sos paprykowy do  mięs i wędlin*

  • papryka - 1,5 kg
  • papryka chilli - 2 sztuki
  • cukier - 250g
  • ocet - 0,75 szklanki
  • olej - 1 szklanka
  • czosnek - 1 główka
  • sól - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • liście laurowe - 2 sztuki

Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Pamiętajcie, że paprykę łatwiej kroić w mniejsze kawałki od strony miąższu niż skórki. Wkładamy pokrojone warzywa do garnka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Paprykę teraz należy odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać w malakserze.

Przekładamy paprykę do garnka, dodajemy zgnieciony czosnek, cukier, ocet, olej, koncentrat i przyprawy. Wszystko należy zagotować i dusić około godziny aż zgęstnieje. Pastę przekładamy do słoików, zamykamy jeszcze gorące i odwracamy do góry dnem.

przepis na sos

Sos możemy przechowywać  w piwnicy lub w lodówce. Na zimno można nim smarować wędliny na chlebie, na gorąco można go podawać do grillowanej karkówki albo możemy go stosować na przykład jako dodatkowy składnik naszych sosów do makaronu. Sposobów na wykorzystanie paprykowego sosu jest wiele.

środa, 26 listopada 2014

Przystawka ulubiona z dzieciństwa - rolmposy w zalewie octowej. Pisze poważnie: zawsze byłem pierwszy na rodzinnych imprezach do tak pysznie przyrządzonego śledzia. Mogłem ominąć słodki tort ale rolmposa nigdy. Tak więc gdy w słoiku po powrocie z pracy zobaczyłem czekające już na mnie rolmopsy poziom endorfin skoczył mi jak cholesterol po racuchach :)

przystawka ze śledzi

*Rolmopsy w zalewie octowej*

  • woda - 1 szklanka
  • ocet - pół szklanki
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie
  • gorczyca - 1 łyżka
  • kolendra - 1 1/2 łyżeczki
  • cukier - czubata łyżka
  • goździki
  • musztarda
  • papryka czerwona
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • cebula
  • filet śledziowy a'la Matjas

przystawka ze śledzi

Wodę z octem i wszystkimi przyprawami musimy zagotować. Zalewę należy ostudzić. W tym czasie smarujemy filety śledziowe musztardą. Układamy na każdym podłużny pasek ogórka kiszonego, papryki czerwonej. Zawijamy filet w charakterystyczny dla rolmopsów rulon i wkładamy do słoika spięty wykałaczką.

przystawka ze śledzi

Do słoika należy jeszcze wkroić posiekaną w piórka lub talarki cebulę i zalewamy wszystko marynatą. Zamknięty słoik potrzebuje około 3 dni by rolmopsy w nim dojrzały do zjedzenia.

niedziela, 10 sierpnia 2014

Najprostsza z możliwych sałatek na zimową rozłąkę ze świeżymi polskimi warzywami. Sałatka szwedzka z ogórków zapełniła regał na przetwory w naszej piwnicy. Tym samym wypadałoby już na blogu założyć sekcję Przetwory co niedługo się stanie. Nie ma nic lepszego od własnoręcznie zakonserwowanych na różne sposoby warzyw i owoców w okresie gdy na rynku dostępne są jedynie te importowane i średniej jakości.

przepis na domowe przetwory

*Sałatka szwedzka*

  • ogórki zielone gruntowe - 4 kg
  • zimna przegotowana woda - 4 litry
  • sól kamienna - szklanka
  • cukier - 4 szklanki
  • ocet - 4 szklanki
  • woda - 6 szklanek
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • gorczyca

 

przepis na domowe przetwory

Ogórki kroimy w talarki i zalewamy przegotowaną, osoloną i ostudzoną wodą. Powinny sobie w niej poleżeć około godziny. Pamiętajcie by do tego użyć sól kamienną. Po tym czasie odcedzamy ogórki na durszlaku. Do dokładnie umytych słoików wrzucamy po trzy ziarenka angielskiego ziela, po trzy ziarna pieprzu i po pół łyżeczki ziaren gorczycy.

przepis na domowe przetwory

Czas przygotować zalewę octową. Należy zagotować 6 szklanek wody z octem i cukrem. Wypełniamy słoiki ogórkami co jakiś czas podlewając zalewą aż wypełnią się po brzeg. Chodzi o to by w słoikach między ogórkami nie pozostały bąble powietrza. Zakręcamy porządnie pokrywki i pasteryzujemy słoiki w dużym garnku ułożone na ściereczce. 

przepis na domowe przetwory

Po tej czynności każdy obracamy do góry nogami i zostawiamy do wystygnięcia. Wtedy też można słoiki zanieść w suche i chłodne miejsce. Sałatka będzie gotowa już po kilku dniach i może sobie czekać na zimowe obiady.

piątek, 07 lutego 2014

Tytułowe cudo przywiozła Aneta z pracy. Jej koleżanka taką oto musztardę robi i poczęstowała nas dając równocześnie przepis. Napiszę tak: w życiu bym nie wpadł na to by z gruszek zrobić musztardę. Jednak po degustacji z wędliną, a także z owsianymi nuggetsami z czystym sumieniem mogę ten ciekawy produkt na blogu polecić. Znajdziemy musztardę z gruszek  na sklepowej półce ale można ją zrobić samodzielnie więc nie ma co po sklepach biegać. Zróbcie ją sami.

przepis na musztardę

*Musztarda z gruszek*

  • gruszki - 2,5 kg
  • gorczyca - 12 łyżek
  • cukier - 8 łyżek
  • sól - 4 łyżeczki
  • ocet - 1 szklanka
  • goździki - 8 sztuk
  • liść laurowy - 4 sztuki
  • pieprz - 20 ziaren

Gruszki obieramy ze skórek, usuwamy ogonki i kroimy na połówki lub ćwiartki. Owoce należy piec około godziny w temperaturze 190 stopni Celcjusza. Ostudzone przecieramy przez sitko. W moździerzu ucieramy  ziarna pieprzu, goździki i listki laurowe. Mieszankę przypraw należy zagotować z octem i ostudzić. Masę gruszkową ucieramy z cukrem, solą i zmielonymi ziarnami gorczycy. Do przygotowanej masy dolewamy ostudzonego octu. Dolewamy powoli ciągle mieszając aż uzyskamy musztardową konsystencję. Gotową musztardę rozlewamy do słoiczków. Musztarda przed podaniem na stół powinna poleżakować kilka dni.

Powyższego przepisu nie będziemy udoskonalać bo jakość musztardy przygotowana przez Anety koleżankę jest dla nas doskonała. Od Was zależy jak sobie ją urozmaicicie, a przypuszczam, że można z nią sporo poeksperymentować.

 

piątek, 07 września 2012

Nie znam nikogo kto po zimowych dniach nie czeka na pierwsze możliwe do zakiszenia ogórki gruntowe. Zawrotne ceny pierwszych ogórków małosolnych w sklepach mobilizują do robienia ich na własną rękę. Przepisy na ogórki małosolne są różnorodne i jest ich wiele. Powstał szereg różnorakich kombinacji składników by polepszyć coś co i tak samo w sobie jest już przepyszne.

przepis na ogórki

Najlepsze to te kiszone w okolicach czerwca i lipca. Istnieje szkoła, która mówi nam, że ogórki kiszone być powinny co najwyżej do 15 sierpnia jednak czy można się oprzeć pokusie zrobienia ich później? Jak się skończy zapas ogórków kiszonych powinniśmy złamać każdą zasadę lub nie poddawać się jakimkolwiek przesądom. Aneta zrobiła je kilka dni temu i jakoś się udały :)


Potrzebujemy tylko:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • zielony koperek
  • 1 czosnek polski
  • sól

 

Tak jak pisałem sposobów jest wiele. Dodawany jest koper, chrzan lub jego liście, zdarzają się przepisy nawet z papryczkami chili. Nasze ogórki kisimy przy udziale tylko koperku i czosnku. Zasada jest prosta 1 litr wody to łyżka soli. Gotujemy więc tak przygotowany, w odpowiedniej ilości do posiadanego naczynia do kiszenia roztwór. W tym samym czasie w glinianym naczyniu układamy warstwy ogórków  z koperkiem i ząbkami czosnku. Zalewamy całość naszą wrzącą wodą solną. Aby ogórki nie wystawały ponad powierzchnię przygniatamy je talerzykiem lub odpowiednio przygotowanym kamieniem do kiszenia.


przepis na ogórki małosolne

Zdarza się w gorące letnie dni, że ogórki gotowe są już na drugi dzień ! Lato nam się powoli kończy więc proces kiszenia może się troszkę przedłużyć chociaż powiem szczerze naszych już praktycznie znowu nie ma :)