| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: przetwory

poniedziałek, 25 września 2017

...no kto nie kocha ketchupu? Przyzna się ktoś? Domowy ketchup próbowaliśmy robić już kilka razy. Nie udawało się nam do czasu zakupu thermomix'a. ...a i to nie pomogło od razu bo wypróbowaliśmy trzy przepisy na pomidorowy gęsty sos do wszystkiego. Udało się za trzecim razem... mogę z dumą zaprezentować i polecić dalej. Domowy ketchup ... ze 20 słoików w piwnicy już czeka na zimowe wieczory, frytki i hamburgery.

przepis na ketchup

*Domowy ketchup*

  • pomidory - 1kg (lima)
  • papryka czerwona - 180g
  • cebula - 130g
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • gorczyca - 10 ziaren
  • pieprz czarny - 10 ziaren
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • papryka słodka suszona - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • miód - 80g
  • ocet zwykły lub z czerwonego wino - 60g

 

przepis na ketchup

Warzywa siekamy 5s/obr.7. Dodajemy 50g octu i gotujemy 40m/Varoma.obr.2 z użyciem koszyczka. Po tym czasie dodajemy resztę octu oraz przyprawy i miód (ewentualnie cukier) Ponownie gotujemy 15-20m/Varoma/obr.2 Po sygnale wyjmujemy koszyczek, zakładamy miarkę i miksujemy całość 10s/obr.10 Wypełniamy słoiczki, które po zamknięciu odwracamy do góry nogami. Po ostygnięciu ketchup gotowy do wypełnienia nim spiżarki.

przepis na ketchup

...choć pierwsze partie zawsze zostają pożarte przez dzieciaki jeszcze w ten sam dzień :)

przepis na ketchup

BTW mała uwaga - do przetworów najlepszy jest pomidor lima. Jakość ketchupu jest zależna od pomidora jakiego użyjemy.

przepis na ketchup

Na marketowe szklarniaki lepiej nie tracić czasu, a ketchup robić wtedy gdy pomidory są najlepsze.

 

 

 

piątek, 25 września 2015

W poprzednim wpisie zapewne zauważyliście, że oprócz paprykowego sosu na desce stał jeszcze jeden. Ten pyszny śliwkowy kolor mógł sugerować tylko jedno: sos śliwkowy do mięs i wędlin. Bez zbędnego rozpisywania się na jego temat podaję przepis na doskonały dodatek do dań lub intensywną bazę smakową do innych bardziej skomplikowanych sosów.

przepis na sos śliwkowy

*Sos śliwkowy do mięs i wędlin*

  • śliwki węgierki - 1 kg
  • papryka chilli - 2 sztuki
  • imbir - 1,5 cm
  • czosnek - 2 ząbki
  • cukier - 125g
  • ocet - 1/2 szklanki
  • sól - 1 łyżka

Śliwki pozbawiamy pestek, a papryczki chilli gniazd nasienny. Z nimi sos byłby zbyt ostry ... no chyba, że ktoś lubi...Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Wszystko blendujemy i przekładamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu około półtorej godziny. Po tym czasie dodajemy cukier, ocet, sól i gotujemy jeszcze z 10 minut. Gotowy sos przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 20 minut.

Podobnie jak sos paprykowy używamy go do do domowych wędlin lub jako intensywny dodatek do innych sosów. Warto kilka słoików z letnim smakiem przechować na zimowe często ponure dni.

Przepis zaczerpnęliśmy z doskonałej strony: www.chleby.info na którą serdecznie i naszych czytelników zapraszam.

Jeśli znudziły Wam się musztardy, tatarskie sosy i inne dodatki do wędlin to dobrze trafiliście. Za chwilę zaprezentuję Wam pyszny, aromatyczny, ostry sos paprykowy do mięs i wędlin. W banalny sposób zachowacie na zimę kilka letnich smaków.

przepis na sos

*Sos paprykowy do  mięs i wędlin*

  • papryka - 1,5 kg
  • papryka chilli - 2 sztuki
  • cukier - 250g
  • ocet - 0,75 szklanki
  • olej - 1 szklanka
  • czosnek - 1 główka
  • sól - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • liście laurowe - 2 sztuki

Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Pamiętajcie, że paprykę łatwiej kroić w mniejsze kawałki od strony miąższu niż skórki. Wkładamy pokrojone warzywa do garnka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Paprykę teraz należy odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać w malakserze.

Przekładamy paprykę do garnka, dodajemy zgnieciony czosnek, cukier, ocet, olej, koncentrat i przyprawy. Wszystko należy zagotować i dusić około godziny aż zgęstnieje. Pastę przekładamy do słoików, zamykamy jeszcze gorące i odwracamy do góry dnem.

przepis na sos

Sos możemy przechowywać  w piwnicy lub w lodówce. Na zimno można nim smarować wędliny na chlebie, na gorąco można go podawać do grillowanej karkówki albo możemy go stosować na przykład jako dodatkowy składnik naszych sosów do makaronu. Sposobów na wykorzystanie paprykowego sosu jest wiele.

piątek, 07 lutego 2014

Tytułowe cudo przywiozła Aneta z pracy. Jej koleżanka taką oto musztardę robi i poczęstowała nas dając równocześnie przepis. Napiszę tak: w życiu bym nie wpadł na to by z gruszek zrobić musztardę. Jednak po degustacji z wędliną, a także z owsianymi nuggetsami z czystym sumieniem mogę ten ciekawy produkt na blogu polecić. Znajdziemy musztardę z gruszek  na sklepowej półce ale można ją zrobić samodzielnie więc nie ma co po sklepach biegać. Zróbcie ją sami.

przepis na musztardę

*Musztarda z gruszek*

  • gruszki - 2,5 kg
  • gorczyca - 12 łyżek
  • cukier - 8 łyżek
  • sól - 4 łyżeczki
  • ocet - 1 szklanka
  • goździki - 8 sztuk
  • liść laurowy - 4 sztuki
  • pieprz - 20 ziaren

Gruszki obieramy ze skórek, usuwamy ogonki i kroimy na połówki lub ćwiartki. Owoce należy piec około godziny w temperaturze 190 stopni Celcjusza. Ostudzone przecieramy przez sitko. W moździerzu ucieramy  ziarna pieprzu, goździki i listki laurowe. Mieszankę przypraw należy zagotować z octem i ostudzić. Masę gruszkową ucieramy z cukrem, solą i zmielonymi ziarnami gorczycy. Do przygotowanej masy dolewamy ostudzonego octu. Dolewamy powoli ciągle mieszając aż uzyskamy musztardową konsystencję. Gotową musztardę rozlewamy do słoiczków. Musztarda przed podaniem na stół powinna poleżakować kilka dni.

Powyższego przepisu nie będziemy udoskonalać bo jakość musztardy przygotowana przez Anety koleżankę jest dla nas doskonała. Od Was zależy jak sobie ją urozmaicicie, a przypuszczam, że można z nią sporo poeksperymentować.