| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: pomidory

poniedziałek, 25 września 2017

...no kto nie kocha ketchupu? Przyzna się ktoś? Domowy ketchup próbowaliśmy robić już kilka razy. Nie udawało się nam do czasu zakupu thermomix'a. ...a i to nie pomogło od razu bo wypróbowaliśmy trzy przepisy na pomidorowy gęsty sos do wszystkiego. Udało się za trzecim razem... mogę z dumą zaprezentować i polecić dalej. Domowy ketchup ... ze 20 słoików w piwnicy już czeka na zimowe wieczory, frytki i hamburgery.

przepis na ketchup

*Domowy ketchup*

  • pomidory - 1kg (lima)
  • papryka czerwona - 180g
  • cebula - 130g
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • gorczyca - 10 ziaren
  • pieprz czarny - 10 ziaren
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • papryka słodka suszona - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • miód - 80g
  • ocet zwykły lub z czerwonego wino - 60g

 

przepis na ketchup

Warzywa siekamy 5s/obr.7. Dodajemy 50g octu i gotujemy 40m/Varoma.obr.2 z użyciem koszyczka. Po tym czasie dodajemy resztę octu oraz przyprawy i miód (ewentualnie cukier) Ponownie gotujemy 15-20m/Varoma/obr.2 Po sygnale wyjmujemy koszyczek, zakładamy miarkę i miksujemy całość 10s/obr.10 Wypełniamy słoiczki, które po zamknięciu odwracamy do góry nogami. Po ostygnięciu ketchup gotowy do wypełnienia nim spiżarki.

przepis na ketchup

...choć pierwsze partie zawsze zostają pożarte przez dzieciaki jeszcze w ten sam dzień :)

przepis na ketchup

BTW mała uwaga - do przetworów najlepszy jest pomidor lima. Jakość ketchupu jest zależna od pomidora jakiego użyjemy.

przepis na ketchup

Na marketowe szklarniaki lepiej nie tracić czasu, a ketchup robić wtedy gdy pomidory są najlepsze.

 

 

 

poniedziałek, 06 lipca 2015

Lipcowe upały nie służą smakoszom. Nasze organizmy bardziej oczekują wody i napojów niż jedzenia. Są jednak potrawy, które warto w upalne dni jeść. Orzeźwiająca sałatka z pomidorów jest tym co mimo 30 kilku stopni w cieniu jestem gotów jeść bez końca. Pomysł na jej wykonanie wpadł nam przy okazji oglądania naszego ulubionego kucharza z Wysp - Jamiego Olivera

przepis na sałatkę

*Orzeźwiająca sałatka pomidorowa*

  • pomidory koktajlowe różne kolory - 250g
  • oliwki - duże faszerowane papryką - 150g
  • cebula - mała sztuka
  • ser feta - 150g
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • ocet balsamiczny

Pomidory kroimy lub rozgniatamy do miski. Młoda cebulę siekamy w piórka. Ser feta kroimy w kostkę natomiast oliwki na plasterki. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa puszczą sok w kilka minut. Mamy czas na przygotowanie dressingu z oliwy i balsamicznego octu. 3 części oliwy mieszamy z jedną częścią octu. Mieszamy sałatkę z dressingiem i odstawiamy do lodówki by mocno się schłodziła.

Podajemy sałatkę jedynie z grillowanym kawałkiem chleba lub w ostateczności grzanką z tostera. Szybka letnia sałatka na gorące dni.

 

wtorek, 19 maja 2015

Delikatny. Mocno pomidorowy. Pyszny sos do makaronu przygotowany w kilka minut. Z takim przepisem nigdy więcej nie kupicie gotowego dania czy sproszkowanej bazy, którą wciskają nam tysiącami reklam "szefowie kuchni" producentów odparowanej żywności.

przepis na sos do makaronu

*Lekki sos pomidorowy do makaronu*

  • mielone mięso indyka - 500g
  • passata pomidorowa - 0,7 litra
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • seler naciowy - 1 łodyga
  • cukinia mała - 1 sztuka
  • pieczarki - 200g
  • bulion drobiowy - 200 ml
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • pieprz
  • sól
  • oliwa lub olej roślinny

Patelnię kropimy oliwą. Rumienimy na niej posiekaną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek. Dorzucamy zmielone mięso indycze i smażymy na sporym ogniu rozbijając tworzące się z mięsa grudki. Na patelnię trafić  powinny pokrojone  w kostkę cukinia, seler naciowy i pieczarki. Mieszając często zawartość patelni dolewamy  bulion i passatę pomidorową. Doprawiamy całość solą, pieprzem i bazylią.

przepis na sos do makaronu

Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy sos do odpowiedniej gęstości na małym ogniu. 20 minut powinno wystarczyć by można było podać pyszny i lekki sos z ugotowanym al dente w dobrze osolonej wodzie makaronem.

przepis na sos do makaronu

Na zdjęciu pyszne razowe penne.

piątek, 17 października 2014

Sposobów na podanie piersi kurczaka jest jak bajek z tysiąca i jednej nocy... poniższy przepis jest jednym z nich. Tym razem pierś kurczaka będzie jedynie dodatkiem do gęstego, kremowego, pysznego sosu śmietanowo-pomidorowego. Mocno pomidorowy, dobrze doprawiony, delikatny, idealny do makaronów na tzw. szybkie domowe obiady.

przepis na sos

*Sos śmietanowo-pomidorowy*

  • przecier pomidorowy - 2 opakowania po 500 g
  • śmietana 30% do zup i sosów - 200g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona suszona - 2 lub 3 łyżeczki
  • oregano suszone lub bazylia - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • pierś kurczaka - 1 podwójna sztuka
  • makaron czaniecki penne

Pierś kurczaka siekamy drobno. Żadne tam paski czy kostki. Siekamy porządnie ostrym nożem jak wołowinę na tatara. Na łyżce oliwy tak przygotowane mięso rumienimy na mocnym ogniu. Kurczak ma się przesmażyć, a nie poddusić. Przerzucamy mięso do wolnej miski, a na pozostałym po smażeniu tłuszczu rumienimy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno cebulkę. Po chwili ponownie na patelnię trafia przesmażona pierś kurczaka. Zalewamy całość gęstym i dobrej jakości przecierem pomidorowym. Przecierem nie koncentratem...

Doprawiamy suszoną papryką, bazylią lub oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nie żałujmy soli. Na patelni mamy słodycz cebuli, pomidorów i śmietany. Redukujący się powoli sos podlewamy śmietaną (można jej dać mniej jak kto lubi albo raczej nie lubi) i dusimy chwilę pod przykryciem. Jeśli by nam wyszedł sos zbyt gęsty można go podlać wodą spod ugotowanego al dente makaronu. Najlepsze będą makaronowe rurki  penne bo jak się wypełnią sosem to można zwariować ze szczęścia.

Dobrze jest przed podaniem udekorować danie bazylią lub chociaż zieloną pietruszką. Mnie do zdjęcia zabrakło świeżych ziół...niestety...


zBLOGowani.pl
czwartek, 21 sierpnia 2014

Szybkie życie, szybkie dania, szybka kuchnia. Fast food ze smakiem czyli penne z sosem pomidorowym. Łatwe w przygotowaniu danie na szybki obiad między jednym spotkaniem biznesowym, a drugim.

przepis na makaron

*Penne z sosem pomidorowym*

  • makaron penne - 300 g
  • przecier pomidorowy - 500ml
  • filet z kurczaka - 300 g
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski  - 2 ząbki
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • oliwa z oliwek
  • ser żółty

 

Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso kurczaka  drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Smażymy całość chwilę i dodajemy pomidorowy, gęsty przecier.

przepis na makaron

Dusimy kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i suszoną bazylią przetartą w dłoniach (ewentualnie posiekana świeża). Dusimy jeszcze 5 minut i podajemy z odsączonym z wody, ugotowanym al dente makaronem. Wierzch dania prószymy startym żółtym serem.

czwartek, 10 lipca 2014

Gorące początki lata wyganiają z kuchni. Wpadamy tam tylko by zrobić coś lekkiego i pożywnego na szybko. Pyszne razowe farfalle z warzywami okraszone startym Gran Padano rozgościły się na familijnym stole. Było pysznie i lekko. Latem tak najlepiej.

przepis na makaron

*Farfalle z warzywami*

  • makaron farfalle razowy - porcja na cztery osoby
  • bakłażan - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • marchew - 3 sztuki
  • papryka żółta - 2 małe sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • seler naciowy - 3 łodygi
  • pomidory z zalewy - 2 puszki
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • bazylia - pół pęczka świeżej
  • oliwa z oliwek (w Lidlu greckie dni więc znów mamy oliwę którą lubię)
  • ser twardy Gran Padano
  • sól
  • pieprz

 

Na rozgrzaną oliwę trafić muszą pokrojone w słupki marchewki. Resztę warzyw kroimy w dużą kostkę lub paski. Cebulę siekamy w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko powinno się pięknie poddusić na patelni.

przepis na makaron

Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą i posiekaną drobno bazylię. Dusimy około 10 minut doprawiając całośc solą i świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na makaron

Podajemy z ugotowanym al dente makaronem i posypane startym serem.

środa, 04 czerwca 2014

Szybkie i proste danie jednak wyraziste i bardzo smaczne. Sos śmietanowo-łososiowy podany z dobrze ugotowanym makaronem ma prawo się stać hitem biwaku. Niewiele potrzeba by stworzyć szybki i smaczny posiłek nawet jak mamy w czasie letnich eskapad ograniczony dostęp do świeżych produktów spożywczych. Puszkowanego łososia zawsze możemy mieć w swoim kulinarnym arsenale.

przepis na łososia z puszki

Firma Graal z Wejherowa poczęstowała nas swoim produktem i właśnie dzięki niej zapraszam Was dzisiaj na doskonałe kokardki z sosem śmietanowo-łososiowym.

*Sos śmietanowo-łososiowy*

  • łosoś w oleju Graal - 150g
  • makaron kokardki - 400g
  • pomidory krojone w zalewie - puszka 400g
  • świeży szpinak - 150g
  • śmietana 18% - 3 łyżki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny

Na łyżkę oleju wrzucamy posiekane ząbki czosnku. Jak tylko zacznie unosić się charakterystyczny zapach a czosnek się zarumieni wrzucamy na patelnię posiekany szpinak i dobrze całość mieszamy. Jak tylko objętość liści szpianku zacznie się zmniejszać dorzucamy odsączone z zalewy pokrojone pomidory oraz rozdrobnionego i odsączonego z oleju łososia. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i dusimy chwilę. Wystarczy już tylko zagęścić, powstający dzięki puszczającym sok pomidorom sos, śmietaną. Mieszamy i ewentualnie sos jeszcze doprawiamy.

przepis na łososia z puszki

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości dobrze osolonej wody. Po odsączeniu przelewamy zimną wodą, żeby przestał się na durszlaku gotować. Zapobiegniemy powstaniu nieapetycznej papki. Makaron powinien teraz trafić na patelnię z sosem gdzie należy go z nim wymieszać. Podajemy makaron z gorącym sosem, odrobiną posiekanej natki lub bazylii i obserwujemy cieszących się jak dzieci domowników.

 

poniedziałek, 10 marca 2014

Zamiast tradycyjnego gulaszu, który już kiedyś na blogu prezentowaliśmy mieliśmy ostatnio ochotę na coś innego. Udusiliśmy więc szynkę wieprzową w warzywach. Było pysznie, warzywa doskonale pokreśliły smak wieprzowej szyneczki, a aromatyczny estragon zrobił swoje.

przepis na szynkę wieprzową

*Szynka duszona w warzywach*

  • szynka b/k - 1 kg
  • pomidory krojone - 400g (świeże lub z puszki)
  • marchew - 4 średnie sztuki
  • cebula - 4 sztuki
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • estragon suszony
  • kminek mielony
  • bulion - szklanka

 

Mięso kroimy w większą kostkę lub mniejsze plastry. Przyprawiamy solidnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obtaczamy kawałki w mące i obsmażamy na łyżce oleju na rumiano. Przekładamy szynkę do naczynia żaroodpornego. Obraną marchew kroimy w słupki, a cebule w piórka. Warzywa musimy przesmażyć na pozostałym po mięsie tłuszczu. Wystarczy około 5 minut na sporym ogniu często całość mieszając.

przepis na szynkę wieprzową

Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa w żaroodpornym naczyniu. Czas na pomidory, estragon, kminek i pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawy nadadzą daniu odpowiednich aromatów, a pomidory puszczając sok stworzą z innymi warzywami pyszny słodko-kwaśny sos. Podlewamy całość bulionem i dusimy w piekarniku do miękkości warzyw i mięsa.

przepis na szynkę wieprzową

Piekarnik powinien być rozgrzany do 220 stopni, a czas duszenia oscyluje w okolicach 40 minut. Ważne jednak by warzyw nie przegotować bo mamy je w tym daniu czuć.

Powyższy przepis można dość łatwo modyfikować dodając swoje ulubione smaki i aromaty. Przypuszczam, że wersja na ostro... tak po azjatycku... podana z brązowym ryżem musi mieć swój urok. Może następnym razem jak się nam trafi ładny kawałek wieprzowej szynki skorzystamy z inspiracji kuchni Dalekiego Wschodu.

Dla lubiących mocne  i intensywne smaki, na przykład kuchni wietnamskiej, polecam świetny program na Kuchnia+ "Luke Nguyen w Wietnamie" ... uwielbiam jego program ukazujący jak w prosty sposób można wyciągnąć z kawałka najzwyklejszego mięsa  festiwal smaków i aromatów na podniebieniu.

poniedziałek, 02 września 2013

Doskonały sos do ryżu lub na przykład placków ziemniaczanych. Gęsty słodko-kwaśny sos paprykowo-pomidorowy. Jest bazą do tworzenia wielu innych sosów. Na przykład dodatek konserwowego bambusa i świeżego ananasa stworzy nam pyszny azjatycki sos do ryżu. Solidna porcja chili lub morelowej papryki habanero i kolendry da nam sos meksykański.

przepis na sos paprykowy

W smaku podobny do słoikowych dań znanych z kampanii popularnej firmy przetwórstwa warzywno-owocowego. Jednak wielokrotnie smaczniejszy i co najważniejsze pozbawiony wszelakich dodatków, których lepiej w zdrowej diecie unikać.

*Sos paprykowo-pomidorowy*

  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • pomidory lima - 4-5 sztuk
  • cebula - 1 duża sztuka
  • cukinia - 1 mała lub pół dużej
  • papryczka chilli - 1 ostra 8cm sztuka
  • czosnek polski - 4-5 ząbków
  • bazylia świeża - kilka świeżych gałązek
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny czerwony
  • papryka czerwona suszona (może być wędzona)
  • cukier brązowy

 

Na rozgrzanej patelni i dwóch łyżkach oliwy obsmażamy na złoty kolor piórka cebuli. Gdy cebula zacznie się rumienić dorzucamy posiekany drobno czosnek. Charakterystyczny zapach smażonego czosnku da nam znać że na patelnię powinna trafić posiekana papryczka chilli i pokrojone w piórka papryki. Jak ktoś lubi ostrą jazdę polecam chilli posiekać z pestkami.

przepis na soso paprykowy

Gdy papryka odrobinę zmięknie dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Obsmażamy całość na sporym ogniu przez chwilę, podlewając 4 łyżkami octu winnego i doprawiając solą, pieprzem. Solidna porcja suszonej papryki podkręci smak i poprawi kolor sosu.  Gdy warzywa będą dobrze obsmażone, a najtwardsza z nich papryka zmięknie na tyle, że zacznie puszczać sok dorzucamy pokrojone pomidory. Lima będzie doskonałym pomidorem do tego sosu. Jej słodycz złagodzi ostry smak chili i kwas uzyskany z octu winnego.

przepis na sos paprykowy

Przykrywamy patelnię, skręcamy ogień i pozwalamy warzywom przegryźć się jak należy. Po 15-20 minutach możemy delikatnie z pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieść większe kawałki warzyw by wycisnąć z nich jak najwięcej miąższu tym samym zagęścimy sos bez zbędnych dodatków.  Pozostało już jedynie doprawić sos ostatecznie solą, pieprzem, ewentualnie brązowym cukrem jeśli lima okazała by się zbyt mało słodka. Jeszcze chwila duszenia już bez przykrycia i pyszny sos gotowy. Polecam go przed podaniem ostudzić, a następnie jeszcze raz podgrzać.

 

sobota, 17 sierpnia 2013

Przepyszny paprykowy gulasz zwany z węgierskiego leczo to podstawowe danie w sierpniu gdy ilość papryki na ryneczku przyprawia o ślinotok jej wielbicieli. Należymy do owej grupy konsumentów więc nie mogło zabraknąć na blogu i tej potrawy. Polska wersja pysznego węgierskiego dania zbliżona jest bardziej do ratatouille ale w naszym domu odkąd pamiętam pyszny gulasz z papryki i swojskiej kiełbasy nazywany był leczo i niech tak zostanie.

przepis na leczo

*Leczo*

  • papryki różnokolorowe - 1 kg
  • pomidory - 1 kg
  • cukinia - 1 sztuka średniej wielkości
  • cebula - 2 sztuki
  • pieczarki - 40 dag
  • kiełbasa - 30 dag
  • parówki - 30 dag
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka - słodka lub ostra wedle upodobań
  • koncentrat pomidorowy - ewentualnie 2 łyżki

 

W sporym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju roślinnego. Wrzucamy na rozgrzany olej posiekane w piórka 2 cebule. Gdy zacznie się szklić dorzucamy do garnka pokrojone w plastry kiełbasy. Obsmażamy całość na sporym ogniu mieszając drewnianą łyżką. Do garnka należy teraz wkroić plastry pieczarek i piórka papryki.

przepis na leczo

Do zaczynających się dusić warzyw dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Ostatnim składnikiem będą pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz pokrojone w plastry parówki. Zmniejszamy ogień i pozwalamy się gulaszowi dusić kilkanaście minut. Doprawiamy leczo papryką, solą i pieprzem. Jeżeli kolor wywaru byłby niezadowalający można go poprawić 2 łyżkami koncentratu pomidorowego ale nie jest to konieczne.

przepis na leczo

Leczo powinno się po zakończonym duszeniu przegryźć porządnie. Najlepiej całą noc ale kto tyle wytrzyma. Podajemy gulasz z pajdą świeżego domowego chleba - tak lubię najbardziej.

 
1 , 2