| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: marchewka

niedziela, 24 stycznia 2016

Mieliśmy już ciasto marchewkowe na blogu ale dzisiejsza wersja z orzechami i kremem cytrynowym przeniosła to proste ciasto w inny wymiar smaku. Krem cytrynowy mocno urozmaicił dość zwyczajny placek. Było pysznie.

przepis na ciasto

*Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym*

  • mąka pszenna razowa - 2 szklanki (szklanka 200ml)
  • cukier - 1 szklanka
  • cynamon mielony - 2 łyżeczki
  • sól - płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • starta marchewka - 2 i 1/2 szklanki
  • gruszka lub jabłko  - 1 sztuka starta
  • imbir - 1 łyżka startego
  • olej rzepakowy - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • rodzynki - garść
  • orzech włoski - 50g
  • serek mascarpone - 250g
  • śmietana 30%-36% do ubicia - 200ml
  • cukier puder - czubata łyżka i pół
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie (standardowe)
  • cytryna niewoskowana

 

Rozgrzewamy piec do temperatury 190 stopni. Do miski dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do bazy trafić jeszcze musi sól, cukier, cynamon, rodzynki i posiekane orzechy. Mieszamy całość.

przepis na ciasto

Marchew ścieramy na drobnych oczkach. Do marchwi ścieramy jabłko lub gruszkę oraz obrany ze skórki imbir. Łączymy starte składniki z suchymi. Mieszamy dokładnie w misce. W drugiej misce rozbijamy jajka i miksujemy dodając na koniec powoli olej. Uzyskany płyn dolewamy do reszty składników na ciasto. Porządnie należy całość wymieszać. Ciasto przelewamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Użyliśmy kwadratowej tortownicy o boku 24 cm. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.

przepis na ciasto

Pora na krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym. Serek mascarpone rozgniatamy widelcem. Ścieramy do serka skórkę z jednej cytryny. Ważne by nie była woskowana. Niektóre sklepy o tym informują. Na przykład sieć Lidl. Delikatnie cytrynową masę łączymy z ubita śmietaną. Tak by nie było grudek ale dobrze to zrobić ręcznie bo mikser może nam ze śmietany puścić wodę. Masę chłodzimy w lodówce i smarujemy nią grubo ostudzone ciasto. Podajemy ciasto posypane  cynamonem.

 

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Marchew to warzywo uniwersalne. To surówki, sałatki warzywne, pyszne soki, zdrowe przekąski, a nawet składnik pysznych ciast. Niewiele warzyw można tak intensywnie wykorzystać jak marchew. Zupa marchewkowa w postaci gęstego kremu to kolejny sposób na przygotowanie tego pysznego warzywa.

przepis na zupę krem

Podana z chrupiącym boczkiem lub grzankami zaspokoi nie jednego głodomora.

*Zupa marchewkowa*

  • marchew 80dag
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - łyżka
  • imbir - 1 cm
  • bulion 
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • curry - przyprawa 1 łyżeczka

 

Marchewkę obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy w plasterki. Cebul siekamy drobno i razem z marchewką obsmażamy na łyżce masła. Wystarczy warzywom jakieś 10 minut by uwolnić z siebie to co najlepsze dla smaku kremowej zupy. Na porcji rosołowej z udziałem włoszczyzny i 3 ziemniaków gotujemy bulion. Po ugotowaniu mięso i warzywa usuwamy z garnka. Ziemniaki przydadzą nam się do zagęszczenia kremu.

przepis na zupę krem

Do tak przygotowanego wywaru wrzucamy obsmażone marchewki i cebulę. Gotujemy marchew do miękkości. Całość przelewamy przez sito by przetrzeć marchew, cebulę i ziemniaki w mikserze. Do zmiksowanych warzyw dolewamy powoli bulion mieszając całość łyżką do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji. Wystarczy już tylko zupę podgotować przez około 3 minuty doprawiając startym imbirem, łyżeczką curry, pieprzem i solą.

przepis na zupę krem

Zupę podajemy z paskami chrupiącego cieniutkiego boczku. 

 

piątek, 11 stycznia 2013

Dieta Anety ma się dobrze, a efekty widać i słychać gdy przychodzi dzień ważenia. Kolejny przepis dietetyczny tym razem na ciekawą przekąskę. Placki z marchewki i selera warte są Waszej uwagi.

Kiedyś coś podobnego przyrządzaliśmy zafascynowani odtłuszczaniem i uzdrawianiem naszej codziennej diety. Były to dietetyczne wersja placków ziemniaczanych - placki z selera i cukinii. Były pyszne z sosem czosnkowym więc warto zajrzeć. Jednak dziś mamy Wam do zaproponowania ciut inny zestaw warzyw z których można przygotować dobrą i lekka przekąskę.

przepis na placki dietetyczne

*Placki marchewkowo-selerowe* - przepis na 9-10 placuszków

  • marchew - 15 dag
  • seler - 30 dag
  • ziemniak - 1 sztuka około 25 dag
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • ząbek czosnku
  • imbir świeży - około 1 cm
  • sól
  • pieprz

Umyte oraz obrane warzywa ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Całość mieszamy dokładnie dodając jajko aż do uzyskania jednolitej masy. Przyprawiamy mieszankę solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i startym imbirem.

przepis na dietetyczne placki

Placki smażymy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na blaszce wyłożonej dobrym papierem do pieczenia. Warto wydać pieniądze  na dobrej jakości papier by uniknąć podczas beztłuszczowego smażenia frustracji gdy nam się placki będą do papieru kleić. Smażymy je  przez około 30 minut.  Placki można pałaszować bez dodatków ale myślę, że sos chrzanowy lub koperkowy na bazie jogurtu naturalnego byłby idealny. Odrobina sosu nie podniosła by znacząco oczekiwanej ilości kalorii.

czwartek, 03 stycznia 2013

W przepisie do pieczonych piersi kaczki widzieliście zapewne miodowo-imbirowe buraczki. Marchewkę można zrobić dokładnie w ten sam sposób i jest równie rewelacyjna. Podaliśmy ją do szaszłyków drobiowych widocznych na zdjęciu. Była delikatna, słodka i z rewelacyjnym aromatem świeżego imbiru. Boski dodatek do obiadów - polecamy:

przepis na marchewkę

*Marchewka glazurowana*

  • 80 dag marchewki - mniejsze
  • masło - pół kostki
  • miód - 2 łyżki
  • imbir 5cm
  • ocet winny - 3 łyżeczki

Umyte warzywa kroimy w podłużne plastry i gotujemy w osolonej wodzie al dente. Nie możemy dopuścić do tego by marchewka była rozgotowana. Na patelni topimy 100 gram masła dodając dwie łyżki miodu. Gdy masło z miodem się połączy dodajemy utarty imbir i mieszamy całość przez chwilę. Na patelnię wrzucamy ugotowane marchewki i dusimy podlewając do smaku octem winnym. Ocet zrównoważy nam bardzo słodkie aromaty marchewki i miodu. jeśli Wasze dzieciaki nie lubią warzyw to ten sposób je przekona na pewno.