| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: majeranek

piątek, 22 sierpnia 2014

Lubię fasolę pod każdą postacią. Fasolka po bretońsku, fasola konserwowa do sałatek... zupa fasolowa ugotowana na solidnej porcji żeberek i wędzonym boczku także do moich ulubionych dań z fasoli należy. Prosta, aromatyczna, sycąca czasami podana w formie kremu z grzankami czasami niczym nie zagęszczona. Pyszna.

przepis na zupę

*Zupa fasolowa*

  • fasola biała drobna - 500 g
  • żeberka wieprzowe - 600 g
  • boczek wędzony - 300 g
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 2 sztuki
  • ziemniaki - 500 g
  • cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czosnek polski

Fasolę moczymy całą noc w odpowiedniej ilości zimnej wody. Boczek kroimy w kostkę i razem z posiekaną cebulą smażymy na patelni. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Fasolę gotujemy z  żeberkami. Gdy usuniemy z powierzchni ostatnie zaburzyny do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa, przysmażony boczek z cebulą, przeciśnięte przez praskę trzy ząbki polskiego czosnku. Całość porządnie doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością suszonego majeranku. Można wspomóc się też suszonymi warzywami. Sporo pojawiło się ich na rynku zdrowej żywności. Szkoda dobrych zup na chemicznie podgonione mieszanki przyprawowe, a suszone warzywa to dla nich świetna alternatywa. Zupę gotujemy na wolnym ogniu do miękkości fasoli i mięsa.

Gotową zupę można  zblendować i podać z grzankami ale ja osobiście wolę taką prosto z garnka z całymi ziarnami fasolki, warzywną kostką i kawałkiem porządnej wieprzowej wkładki.

środa, 11 września 2013

Blog, który prowadzimy stał się też popularny wśród naszych współpracowników. Z tego miejsca wszystkich Was gorąco pozdrawiam. Przepis na kurczaka pieczonego na soli podała nam moja koleżanka dla której kuchnia i gotowanie nie ma żadnych tajemnic. Przepisu nie znałem i podchodziliśmy do niego z Anetą bardzo ostrożnie. Okazało się że nasze obawy nie miały podstaw. Kurczak tak upieczony jest GENIALNY. Soczysty, aromatyczny z pysznie chrupiącą skórką.

przepis na pieczonego kurczaka

Zaletą tak przyrządzonego kurczaka jest  przede wszystkim czas i prostota jego przygotowania. My co prawda podstawowy przepis trochę zmodyfikowaliśmy dorzucając dodatkowy czas na jego zamarynowanie ale nie jest to konieczne i można kurczak przyrządzić w niespełna godzinkę.

*Kurczak pieczony na soli*

  • kurczak cały
  • sól - 1 kg
  • czosnek - 5 ząbków
  • papryka słodka mielona - 1 łyżka
  • majeranek suszony - 1 łyżka
  • czosnek granulowany - 1 łyżka
  • kminek mielony - 1/2 łyżka
  • pieprz
  • chilli suszone
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Wyciskamy czosnek przez praskę do miseczki, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i wszystkie przyprawy. Mieszamy całość do uzyskania pasty którą nacieramy przekrojonego na pół kurczaka. Układamy połówki w misce którą zaklejamy folią spożywczą i odkładamy na noc do lodówki. Ten etap można oczywiście pominąć jeśli nie mieliśmy na to czasu, a na przygotowanie kurczaka mamy ledwo godzinę zanim teściowa wpadnie nam na obiad. Jeśli jednak nie musimy się spieszyć warto kurczaka zamarynować i pozwolić przyprawom wniknąć w jego mięso.

przepis na kurczaka

Na płaskiej blaszce lub w dużej brytfannie rozsypujemy cały kilogram soli spożywczej. Układamy na niej kurczaka przeciętymi połówkami w dół. Wokół możemy rozłożyć ziemniaki, które smacznie się na soli upieką. Mięso powinno piec się godzinę lub półtorej w temperaturze 180 stopni. Termoobieg przyspieszy czas pieczenia ale nie jest konieczny.

przepis na kurczaka

Zastanawiałem się już kiedyś nad zaletami pieczenia mięs na soli. Sól pochłania i wiąże cały tłuszcz wytapiający się z kurczaka. Dzięki temu po pieczeniu nie mamy praktycznie nic do mycia bo skorupę soli wystarczy nad kubłem odbić z blachy. Jednocześnie temperatura podgrzewając sól uwalnia z pochłoniętego tłuszczu wodę powodując, że w piekarniku utrzymuje się doskonała wilgotność gorącego powietrza, która zapobiega wysuszaniu się mięsa.

przepis na pieczonego kurczaka

Nie musi my się  obawiać że sól przeniknie do kurczaka.  Tak się nie dzieje. Zaprezentowany sposób stał się od niedzieli podstawowym sposobem na przygotowanie pieczonego kurczaka w naszym domu.


poniedziałek, 30 lipca 2012

Był deser na ostro będzie kurczak na słodko :) Ćwiartki kurczaka marynowane w ziołach i smażone z dodatkiem miodu nabierają ciekawego smaku i aromatu. Z dodatkiem młodych ziemniaków w koperku i pyszną sałatką z fetą stają się pysznym obiadem. Warto poświęcić dłuższą chwilę  w kuchni by móc delektować się smakiem tak podanego kurczaka.

przepis na kurczaka pieczonego w miodzie

Do przygotowania posiłku potrzebujemy:

*Kurczak pieczony w miodzie*

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 3 łyżeczki naturalnego miodu 
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • czosnek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 
  • woreczek do pieczenia

Rozpoczynamy dzień wcześniej od marynaty. Sok z połowy cytryny mieszamy w proporcji 1 do 2 z oliwą z oliwek. Dodajemy tymianek i majeranek. Wyciskamy 3 ząbki czosnku. Mieszamy w miseczce dodając papryki. Ćwiartki z kurczaka myjemy ściągając skórę i usuwając tłuste przerośnięcia. Nacieramy najpierw solą, a następnie naszą marynatą. Mięso układamy w wygodnym pojemniku, zalewamy pozostałościami marynaty i odstawiamy do lodówki na noc.

Na drugi dzień odsączone z marynaty ćwiartki wkładamy do naszego woreczka. Worek zamykamy dołączoną spinką robimy kilka dziurek widelcem i pieczemy w 200 stopniach około 40 minut w piekarniku. Na 10 minut przed końcem  worek rozcinamy od góry. Każdą ćwiartkę oblewamy łyżeczką miodu i pieczemy dalej aż skórka nabierze odpowiedniego koloru.

przepis na kurczaka pieczonego w miodzie

Pyszna ostra sałatka z pomidorów, papryki czerwonej i fety pięknie zrównoważy lekko słodki smak pieczonego kurczaka. Polecamy. Przepis na sałatkę w którymś z kolejnych wpisów na naszym blogu lub na FB.

Zachęcam do polubienia naszej facebook'owej strony Familijny oraz jej rozkręcającego się powoli odpowiednika w Google

 

piątek, 29 czerwca 2012

Dobrze wypieczony kurczak ma w sobie coś co uwielbiają chyba wszyscy. Można biadolić nad niekorzystną zmianą jakości tego mięsa w erze produkcji masowej ale ja osobiście nie potrafię przejść obojętnie obok kuchni, z której wydobywa się zapach pieczonego w ziołach kurczaka.

Sporo ostatnio można znaleźć w sklepach udziwnień, których producenci zachwalają smak i jakość mięsa poddanego obróbce z pomocą ich wynalazków. Możemy więc trafić na różne mieszanki przyprawowe, panierki, chruperki i inne cuda, które mają jedną wadę podstawową. Chemiczna i masowa produkcja zabija to co w jedzeniu jest najlepsze - naturalny smak bez chemicznych wspomagaczy. Osobiście unikamy tych wszelakiej maści wynalazków jednak jeden z nich przypadł nam do gustu. Woreczek do pieczenia. Mięso ma to do siebie, że tłuszcz w nim zgromadzony wystarczy zupełnie do przygotowania pysznego dania. Nasze matki i babki kąpały kawały mięcha w dodatkowym smalcu lub margarynie, my tego robić nie musimy. Jedzenie z woreczka do pieczenia jest pyszne, naturalne i zdrowe.

Koniec gadania - zabieramy się do pracy. Do przygotowania kurczaka w ziołach potrzebujemy:

przepis na kurczaka pieczonego w ziołach

*Kurczak pieczony w ziołach*

  • 1 kilogram mięsa z kurczaka. Najlepsze będą pałki lub ćwiartki. Od biedy można użyć skrzydełek.
  • woreczek do pieczenia ( dostępne już prawie wszędzie )
  • czosnek 5 ząbków
  • tymianek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka ostra

 

Dziś piekliśmy pałki z kurczaka więc opis czynności dotyczy akurat tej części drobiowego mięsa. Czosnek rozgniatamy w prasce i nacieramy nim nasze mięso. Pałki posiadają łatwo odchodzącą od mięsa skórkę. Sporą część czosnku po natarciu mięsa upycham właśnie pod nią. Mięso podczas pieczenie będzie się jego aromatem wypełniać po brzegi, a będąc pod skórką czosnek się nam nie spali.  Natarte mięso przyprawiam solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki.

 

przepis na kurczaka pieczonego w ziołach


Wrzucamy przyprawione pałki do woreczka i zasypujemy świeżym tymiankiem i oregano. Z racji tego, że zaniedbałem w tym roku nasz zielnik musiałem użyć wersji suszonej.  Warto jednak na kuchennym parapecie mieć świeżą i kwitnącą pięknie zieleninę. Oprócz wartości estetycznych dla naszej kuchni świeże zioła niosą to co w potrawach najlepsze - aromat nie do powtórzenia z pomocą suszonych zamienników. Worek zamykamy, obracamy kilka razy w nim pałki by zioła pokryły mięso. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i odkładamy do lodówki na godzinkę. Mamy czas na kawkę i kawałek kruchego ciasta z owocami :)

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Worek wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 50 minut. Na 5 minut przed końcem rozcinamy worek tak aby mięsko nam z wierzchu się zrumieniło.Tak upieczone pałki z kurczaka możemy podawać na wiele różnych sposobów. My dziś zjemy je w towarzystwie młodego ziemniaka i kalafiora z wody w bułeczce tartej smażonej na maśle.

 

przepis na kurczaka pieczonego w ziołach


Danie proste i tanie więc zajadajcie z przyjemnością :)

Smacznego !

niedziela, 17 czerwca 2012

Schab pieczony to potrawa uniwersalna. Doskonała wędlina na świąteczny stół. Idealny obiad w każdy zwykły dzień. Pięknie wypieczone, kruche i smakowite mięso schabu wieprzowego można podać  z odpowiednimi dodatkami. 100%  naturalnej wędliny bez grama konserwantu i chemicznych substancji smakowych. Mamuśka nam dzisiaj przygotowała wersję obiadową z pysznym sosem pieczarkowym, młodymi ziemniaczkami i sałatką pomidorową z sosem bazyliowym. Dzięki marynacie i cytrynie schab jest soczysty oraz kruchy. Po prostu doskonałe jedzenie !

przepis na schab pieczony

Do przygotowania słusznej porcji pieczonego schabu potrzebujemy:

*Schab pieczony *

  • 1kg schabu bez kości

*Marynata*

  • pół szklanki oleju roślinnego
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny świeżej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz

Schab myjemy dokładnie i nacieramy mocno solą i pieprzem. Odstające części mięsa i tłuszczyku dociskamy i mocno związujemy tak przygotowany schab sznurkiem lub grubą nicią. Mięso zachowa kształt i nabierze charakterystycznych dla pieczonych wędlin "bruzd".

Przygotowujemy marynatę,  w której nasz schab musi odleżeć 24 godziny w lodówce pod przykryciem. Liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego kruszymy w moździerzu. Olej mieszamy z sosem z cytryny i z wszystkimi przyprawami. Schab układamy w odpowiednim pojemniku i zalewamy marynatą. Zakrywamy pojemnik folią aluminiowa i odstawiamy do lodówki.

Na drugi dzień przenosimy nasz schab do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celcjusza i pieczemy schab około godziny lub półtorej. 

Schab jak już pisałem może nam służyć jako wędlina do kanapek lub główne danie niedzielnego obiadu. Mamuśka zaserwowała nam go dziś w sosie pieczarkowym:

*Sos pieczarkowy*

  • pół kilograma pieczarek
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka masła
  • pieprz
  • sól
  • świeża natka zielonej pietruszki

przepis na schab pieczony

Pieczarki kroimy w talarki i obsmażamy na maśle dodając do smaku pieprz i sól. Pod koniec dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany i dusimy sos chwilkę. Śmietana powinna nam sos odpowiednio zagęścić. Po zgaszeniu palnika dodajemy posiekana natkę pietruszki i mieszamy sos gotowy już do podania.

Życzymy smacznego i zapraszamy na naszą facebook'ową stronę internetową: familijny