| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: soczewica

czwartek, 20 czerwca 2013

Delikatny i dietetyczny pasztet z soczewicy to doskonały dodatek do razowego chleba kiedy jesteśmy na diecie. Minął już tydzień diety IGpro, którą stosuje Aneta. Trudno pisać o efektach po zaledwie siedmiu dniach ale na pewno mobilizacja do zrzucenia paru kilogramów się w Mamuśce utrzymuje na wysokim poziomie. Dodatkowy atut tej diety to wypełniająca się powolutku sekcja Diety Vitalia coraz to ciekawszymi przepisami na dietetyczne posiłki. Dla bloga więc to same plusy.

przepis na dietetyczny pasztet

Pasztet z soczewicy zaskoczył mnie swoim smakiem. Warzywo to jadałem do tej pory co najwyżej w zupie ale poniższa forma z sosem koperkowym nawet na mnie wywołała pozytywne wrażenia.

*Pasztet z soczewicy*

  • soczewica czerwona - 35 dag suszonej
  • marchew - 30 dag
  • cebula - 2 sztuki
  • jajka - 3 sztuki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka suszona - 1 łyżeczka
  • czosnek - 2 ząbki
  • mieszanka curry - 1 łyżka

 

Soczewicę gotujemy do miękkości. Można ją spokojnie rozgotować na papkę. Marchew ścieramy na drobnej tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżeczce oleju. Do zrumienionej cebuli przeciskamy przez praskę czosnek. Podsmażamy jeszcze chwilę do pojawienia charakterystycznego zapachu.

przepis na dietetyczny pasztet

Łączymy soczewicę z cebulą i marchewką. Dodajemy jajka i przyprawy. Przekładamy masę do foremek keksowych i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut. Podany z sosem koperkowym na bazie jogurtu naturalnego nadaje się na dietetyczne śniadania lub kolacje.

niedziela, 03 marca 2013

Prowadzenie bloga oprócz sporej dawki przyjemności,  przysparza też nowych doświadczeń. Pewnie gdyby nie blog nie poznałbym soczewicy. Aneta postanowiła zrobić zupę z czerwonej soczewicy - lekką i zdrową zupę z jednej ze starszych roślin strączkowych uprawianych przez ludzi.  Połączenie czerwonej soczewicy, pomidorów i mocnego aromatu bazylii dało pyszne danie, które można spokojnie stosować podczas różnego rodzaju diet. Dodatek wędzonki lub kiełbasy zaspokoi natomiast gusta tych, którzy lubią ugryźć w zupie kawałek czegoś konkretnego.

przepis na soczewicę

Dzisiejszy przepis współgra z dietą Anety.

*Zupa z czerwonej soczewicy*

  • czerwona soczewica - 30 dag
  • cebula - 2 szt
  • marchewka - 4 szt
  • pomidory krojone - puszka 
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • bazylia
  • pieprz kolorowy
  • sól

Soczewicę gotujemy na przygotowanym wcześniej bulionie około 10 minut. Marchew i cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy na łyżce oliwy. Gdy cebula się ozłoci razem z marchwią dodajemy ją do gotującej się soczewicy. Pozostaje nam już tylko dodać pomidory, koncentrat, rozgnieciony czosnek, bazylię do smaku i gotujemy kolejne 10 minut.

przepis na soczewicę

Doprawiona solą i kolorowym świeżo zmielonym pieprzem stanowi pyszne pierwsze danie bez jakichkolwiek innych dodatków.