| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: soczewica

niedziela, 03 marca 2013

Prowadzenie bloga oprócz sporej dawki przyjemności,  przysparza też nowych doświadczeń. Pewnie gdyby nie blog nie poznałbym soczewicy. Aneta postanowiła zrobić zupę z czerwonej soczewicy - lekką i zdrową zupę z jednej ze starszych roślin strączkowych uprawianych przez ludzi.  Połączenie czerwonej soczewicy, pomidorów i mocnego aromatu bazylii dało pyszne danie, które można spokojnie stosować podczas różnego rodzaju diet. Dodatek wędzonki lub kiełbasy zaspokoi natomiast gusta tych, którzy lubią ugryźć w zupie kawałek czegoś konkretnego.

przepis na soczewicę

Dzisiejszy przepis współgra z dietą Anety.

*Zupa z czerwonej soczewicy*

  • czerwona soczewica - 30 dag
  • cebula - 2 szt
  • marchewka - 4 szt
  • pomidory krojone - puszka 
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • bazylia
  • pieprz kolorowy
  • sól

Soczewicę gotujemy na przygotowanym wcześniej bulionie około 10 minut. Marchew i cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy na łyżce oliwy. Gdy cebula się ozłoci razem z marchwią dodajemy ją do gotującej się soczewicy. Pozostaje nam już tylko dodać pomidory, koncentrat, rozgnieciony czosnek, bazylię do smaku i gotujemy kolejne 10 minut.

przepis na soczewicę

Doprawiona solą i kolorowym świeżo zmielonym pieprzem stanowi pyszne pierwsze danie bez jakichkolwiek innych dodatków.