| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: oregano

środa, 26 czerwca 2013

Szałwia od zawsze kojarzyła mi się z płukanką gardła - rewelacyjnym środkiem antybakteryjnym. ...a to przecież także genialne zioło do potraw mięsnych. Dietetyczne kotlety drobiowe z dodatkiem szałwii już niedługo z dietetycznego menu Anety trafią także na talerze reszty rodziny. Spróbowałem - są genialne.

przepis na pierś kurczaka

..a propos diety. Czas mija, a kilogramy lecą. Jak tak dalej pójdzie to Mamuśka osiągnie zamierzone cele. Przepytałem ją w temacie diety IGpro, którą dzięki Vitalii stosuje. Opinia jest jednoznaczna - tradycyjne diety z tej stajni są wygodniejsze. Baza posiłków jakimi dysponuje nowy plan diety jest dość uboga i często jedno danie polecane jest  codziennie co możesz znudzić. Tego problemu nie było w poprzednich odsłonach - społeczność, którą portal zgromadził wypełniła plany diet atrakcyjnymi posiłkami. Pozwalały utrzymywać żądaną wagę i inspirowały do własnych eksperymentów.

Mimo atrakcyjnego i unowocześnionego systemu prezentacji tygodniowych planów posiłków i kilku innych ciekawych  gadżetów wydaje nam się, że Vitalia ciut przekombinowała z nowym produktem. Zbytnio skupiono się na składzie chemicznym posiłków zapominając o tym, że skuteczna dieta musi być nie tylko zdrowa ale też smaczna i wygodna. Tyle mogę napisać po 2 tygodniach stosowania IGpro. Co nie zmienia faktu, że działa tak samo motywująco jak pierwsze produkty tej firmy i nie zawiera elementów, którymi się w innych dietach zwyczajnie oszukuje organizm. To często jest niebezpieczne mimo szybkich początkowych efektów. Vitalia postawiła na diety rozsądne i to się chwali.

Wracamy do pysznych kotletów drobiowych z szałwią. Przepis warty waszej uwagi przygotowany dla jednej osoby.

*Kotlety drobiowe z szałwią*

  • filet z kurczaka - 20 dag
  • szałwia świeża - łyżka posiekanego zioła
  • oregano świeże - łyżka posiekanego zioła
  • żółty ser - łyżka startego
  • otręby owsiane - 2 łyżki 
  • sól
  • pieprz

Mięso mielimy w maszynce. Dodajemy świeżo posiekane zioła, starty żółty ser. Przyprawiamy masę solą i pierzem.

przepis na pierś kurczaka

Wyrabiamy mięso palcami i formujemy kotlety, które obtaczamy w owsianych otrębach. Smażymy z obu stron na łyżeczce oliwy lub oleju roślinnego.

przepis na pierś kurczaka

Podajemy kotleciki z faszerowanymi warzywami pieczarkami, odrobiną żurawiny i łyżką pomidorowego sosu.

*Faszerowane pieczarki*

  • pieczarki - 6 średnich sztuk
  • cukinia - 15 dag
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka mała
  • papryka czerwona - 50 g
  • ser żółty - 1 łyżka startego
  • sos słodko-kwaśny - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz

 

Pieczarki obieramy ze skórki i usuwamy trzonki. Resztę warzyw kroimy w kostkę i smażymy na łyżeczce oliwy. Wystarczy kilkanaście sekund na mocnym ogniu. Doprawiamy sosem słodko-kwaśnym (lubimy TAO-TAO), solą i świeżo mielonym pieprzem. Podsmażamy kolejne kilkanaście sekund mieszając farsz dokładnie.

przepis na pierś kurczaka

Wypełniamy kapelusze pieczarek farszem. Układamy przygotowane grzyby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy każdą starym serem i wkładamy blaszkę do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Daniu wystarczy już tylko około 20 minut. Świetny dodatek do mięs wszelakich.

środa, 29 maja 2013

Już niedługo polskie cudowne pomidory wrócą na kulinarną scenę. Sałatka z pomidorów i fety to doskonały, prosty sposób na zrobienie sobie dobrze w coraz przyjemniejsze i dłuższe dni. W połączeniu z mocno doprawionym chilli winegretem polskie pomidory pobudzą Was na wiosenno-letnie romantyczne wieczory sam na sam. To mogę zagwarantować.

przepis na sałatkę

*Sałatka z pomidorów i fety*

  • pomidory - 2 duże sztuki
  • ser feta  - 130g
  • cebula 1 sztuka
  • oliwa
  • mieszanka chilli (lub jedna ostra mała papryczka)
  • oliwki bez pestek
  • dymka
  • sól
  • pieprz
  • oregano świeże

Pomidor kroimy w grube kawałki a cebulę w piórka. Wrzucamy jedno i drugie do miseczki na 10 minut by sok z pomidorów lekko zmiękczył cebulę. Oliwki kroimy w paseczki i dodajemy do sałatki. Z 3 łyżek oliwy i jednej soku z limonki robimy w słoiczku winegret, który należy doprawić porcją chilli, szczyptą soli i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Wlewamy rozmieszany energicznie w słoiczku sos do pomidorów. Delikatnie je mieszamy i wykładamy na talerzach.

przepis na sałatkę

Wystarczy już tylko przybrać całość posiekaną dymką i świeżymi listkami oregano. Usmażone na oliwie lub grillowane nad ogniem grzanki natarte czosnkiem będą stanowiły doskonały dodatek do sałatki. ...chyba, że jedno z partnerów nie lubi czosnku. Wtedy nam się romantyczny wieczór pełen figli może zamienić w wieczór z fochem. Więc z czosnkiem ostrożnie moi drodzy...

 

środa, 20 lutego 2013

Uwielbiamy pizzę! Góralska dostępna w pizzerii Dominium wymiata pod każdym względem jednak  pizza domowa z przepysznym sycylijskim salami jest równie dobra. Dodatkowo robiony  i pieczony w domu boski placek pozostawia po sobie pyszny aromat jeszcze kilka godzin.

przepis na pizzę

Sposobów na przyrządzenie ciasta jest wiele. My stosujemy od lat jeden z nich.

*Pizza z salami*

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mąką razowa - 1 szklanka
  • cukier - łyżka
  • sól - łyżeczka
  • płatki owsiane (lub żytnie) - 2 garści
  • czosnek granulowany - łyżeczka
  • oregano suszone - łyżeczka
  • papryka słodka - łyżeczka
  • papryka czerwona - 1 szt
  • cebula czerwona - 1 szt
  • pieczarki - 40 dag
  • salami sycylijskie (aromatyczne i twarde) - 10 dag
  • ser żółty - 30 dag

Mieszamy suche składniki dokładnie w misce. Potrzebujemy teraz drożdżowy zaczyn by móc  z nich przygotować ciasto.

  • ciepła woda - 1 szklanka
  • drożdże - 5 dag
  • olej - 3 łyżki
  • cukier - szczypta

 Rozkruszone drożdże zalewamy wodą. Mieszamy dodając cukier i olej. Zalewamy suchą mieszankę drożdżowym zaczynem i mieszamy dokładnie łyżką aż składniki się połączą. Gdy ciasto będzie gotowe do wyrabiania wykładamy je z miski na stolnicę i solidnie nad nim pracujemy rękami. Odkładamy wyrobione ciasto do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i ustawiamy na przykład w pobliże ciepłego kaloryfera. Czekamy aż drożdże zrobią z nim swoje.

przepis na pizzę

W tym czasie możemy przygotować szybki sos pomidorowy. Ideałem jest długo gotowany sos ze świeżych pomidorów i listków świeżutkiej bazylii. Jednak zimowa pora nie sprzyja takiemu gotowaniu. Możemy więc przygotować sos z dobrej jakości koncentratu lub przecieru.

  • koncentrat pomidorowy - 5 łyżek
  • czosnek - 3 ząbki
  • oliwa z oliwek - łyżeczka
  • zioła prowansalskie
  • oregano suszone
  • sól
  • pieprz kolorowy

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników do uzyskania pomidorowej pasty którą będziemy smarować placki na mini pizzę z salami.

przepis na pizzę

Pozostało nam przygotowanie obłożenia pizzy - w zasadzie każdy lubi inaczej. My używamy do tego najprostszych składników i dobrej jakości salami. To ono daje ten aromat i smak znany z dobrych pizzerii. Kroimy w piórka paprykę i cebulę. Pieczarki kroimy w talarki i obsmażamy na maśle z dodatkiem soli i gałązką rozmarynu aż zmiękną i nabiorą złotego koloru. 

przepis na pizzę

Ciasto wyrosło jak należy - możemy więc przystąpić do przygotowywania spodów do pizzy. Smarujemy ręce oliwą co ułatwi układanie ciasta. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta, tak by 4 sztuki zmieściły się na blasze piekarnika wyściełanej papierem do pieczenia. Formujemy palcami kręgi pozostawiając lekko zgrubiony brzeg.

przepis na pizzę

Zrobione placki smarujemy mokrymi od oliwy rękami - zapobiegnie do łączeniu się ciasta z sosem pomidorowym. Odmierzamy 1-2 łyżki sosu na każdy placek i rozsmarowujemy go na nim. Posypujemy placki startym serem do pizzy i układamy na nich obłożenie. Całość posypujemy jeszcze na koniec ziołami. Można oczywiście zrobić jeden solidny placek i potem go kroić ale z wygody wolimy robić po prostu kilka mniejszych.

przepis na pizzę

Pizza smaży się w piecu rozgrzanym do 200 stopni około 15-20 minut. Podajemy ją z sosem czosnkowy i na przykład pysznymi frytkami z selera.

przepis na pizzę

Boskie żarcie aż się uszy dzieciakom trzęsą.

wtorek, 03 lipca 2012

Co prawda temperatury jakie się przewalają przez Zagłębie robią z nas samych zapiekanki i odbierają apetyt ale jeść coś przecież trzeba. Dziś na obiad zapiekanka z kalafiorem i dodatkiem cukinii. Pyszne danie gotowe w pół godziny. Im mniej czasu spędzimy w kuchni w taki dzień jak dziś tym lepiej. Zapiekanka z kalafiorem to danie proste i szybkie w przygotowaniu. 

przepis na zapiekankę z kalafiorem

Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy:

*Zapiekanka z kalafiorem*

  • 1 kalafior
  • 3/4 opakowania makaronu razowego - wybraliśmy penne
  • 30 dag cukinii
  • 40 dag chudej kiełbasy
  • 20 dag żółtego sera
  • 100ml słodkiej śmietanki kremówki
  • 1 duża cebula
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • słodka papryka
  • pieprz
  • sól

przepis na zapiekankę z kalafiorem

Kalafior podzielony na różyczki gotujemy w posolonej wodzie. To samo robimy z makaronem. Uważamy jedynie by obu składników zapiekanki nie rozgotować. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni dodając pokrojoną w kostkę kiełbasę. Pod koniec smażenia wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię by tylko odrobinę zmiękła. Makaron układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Kolejna warstwa to obsmażona kiełbasa z cebulką i cukinia.  Ostatnia warstwa to różyczki kalafiora. Przyprawiamy całość naszymi ziołami, solą, papryką słodką i pieprzem. Zalewamy zapiekankę śmietanką słodką, a wierzch obsypujemy utartym serem.

przepis na zapiekankę z kalafiorem

Zapiekamy nasze danie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Jak widać na poniższym zdjęciu Dawid uwielbia zapiekankę z kalafiorem i nie pozwolił się już od stołu na chwilę nawet odgonić :)

przepis na zapiekankę z kalafiorem

SMACZNEGO !

 UWAGA ! Komentuj wpisy korzystając  z konta Facebook bez konieczności zakładania nowego w gazeta.pl Zostaw po sobie ślad na naszym blogu - my lubimy naszych gości :)  

 

niedziela, 10 czerwca 2012

Dzisiaj na obiad ryba w boczku. Niedzielny ranek Ojca w kuchni zaowocował kulinarnymi fajerwerkami w postaci śniadania i obiadu. Gotowanie sprawia mi przyjemność ale pod jednym warunkiem. Nikt mi się w kuchni nie pląta. Po wygonieniu najbliższej rodziny z krainy garnków i przypraw Ojciec zabrał się do dania dnia czyli ryby w boczku z dodatkiem sosu śmietanowego.

przepis na rybę w boczku

Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

*Ryba w boczku*

  • 1kg filetów rybnych ( my użyliśmy tilapii choć dorsz byłby perfekcyjną rybą do tej potrawy)
  • 8 długich plastrów boczku wędzonego
  • 10 dag tartego sera ( użyliśmy Złotego Mazura)
  • 2 łyżki oliwy  z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka świeża
  • oregano świeże ( sklep nas zawiódł w sobotę i musieliśmy użyć suszonego)
  • cytryna

przepis na rybę w boczku

*sos śmietanowy*

  • śmietana słodka - 5 łyżek
  • czosnek - 2 lub 3 ząbki
  • masło - 4 łyżki
  • oregano
  • pietruszka zielona

 

Filety nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy cytryną i oliwą. Każdy filet owijamy boczkiem wędzonym i układamy w naczyniu żaroodpornym. Obsypujemy  oregano i pietruszką. Całość należy pokryć utartym serem żółtym. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i naszą rybę dusimy w nim przez 20-25 minut. Ryba wypełnia się aromatem boczku i przypraw. My w tym czasie możemy przygotować sos śmietanowy.

przepis na rybę w boczku

Na patelni należy rozpuścić masło. Dodajemy oregano i zieloną pietruszkę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Chwilę nasze przyprawy muszą się podsmażyć. Po chwili dolewamy słodką śmietankę i całość dokładnie mieszamy. Sosem należy oblać nasza rybę w naczyniu żaroodpornym na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika.

przepis na rybę w boczku

Rybę można podawać z ryżem i z gotowanymi warzywami. My dziś zjedliśmy ją z młodymi kartofelkami w koperku i pyszną sałatką z pomidora, cebuli, ogórka zielonego w odrobinie gęstej śmietany. Trudno nasze danie nazwać dietetycznym ale... no nie da się ciągle dbać o linię ;)

przepis na rybę w boczku

Życzymy smacznego !