| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: papryka

piątek, 25 września 2015

Jeśli znudziły Wam się musztardy, tatarskie sosy i inne dodatki do wędlin to dobrze trafiliście. Za chwilę zaprezentuję Wam pyszny, aromatyczny, ostry sos paprykowy do mięs i wędlin. W banalny sposób zachowacie na zimę kilka letnich smaków.

przepis na sos

*Sos paprykowy do  mięs i wędlin*

  • papryka - 1,5 kg
  • papryka chilli - 2 sztuki
  • cukier - 250g
  • ocet - 0,75 szklanki
  • olej - 1 szklanka
  • czosnek - 1 główka
  • sól - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • liście laurowe - 2 sztuki

Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Pamiętajcie, że paprykę łatwiej kroić w mniejsze kawałki od strony miąższu niż skórki. Wkładamy pokrojone warzywa do garnka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Paprykę teraz należy odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać w malakserze.

Przekładamy paprykę do garnka, dodajemy zgnieciony czosnek, cukier, ocet, olej, koncentrat i przyprawy. Wszystko należy zagotować i dusić około godziny aż zgęstnieje. Pastę przekładamy do słoików, zamykamy jeszcze gorące i odwracamy do góry dnem.

przepis na sos

Sos możemy przechowywać  w piwnicy lub w lodówce. Na zimno można nim smarować wędliny na chlebie, na gorąco można go podawać do grillowanej karkówki albo możemy go stosować na przykład jako dodatkowy składnik naszych sosów do makaronu. Sposobów na wykorzystanie paprykowego sosu jest wiele.

czwartek, 20 sierpnia 2015

W zeszłym roku proponowaliśmy Wam kotlety z ciecierzycy. W tym roku kolejne nasze podejście do tej ciekawej rośliny. Tym razem Aneta upichciła doskonały warzywny gulasz gdzie cieciorka zagrała jedną z głównych ról. Z racji tego, że należę do niepoprawnych mięsożerców, a wersja wegetariańska poprzedniej potrawy jakoś tak do końca mi nie podeszła, tym razem potrawa z warzyw został podkręcona doskonałej jakości kiełbasą. ...no i powiem Wam: ciecierzyca w tej wersji wymiata...

przepis na ciecierzycę

*Gulasz warzywny z ciecierzycą*

  • ciecierzyca - 400g (puszka)
  • pomidory - 400g (puszka)
  • cukinia - 1 sztuka
  • bakłażan - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • papryka czerwona suszona słodka
  • pieprz
  • sól
  • chilli
  • natka pietruszki
  • czosnek polski 2 ząbki
  • oliwa
  • pęto porządnej swojskiej kiełbasy

 

Na rozgrzanej oliwie (oleju) smażymy pokrojoną w pióra cebulę. Do rumieniącej się cebuli dorzucamy pokrojoną w plastry kiełbasę, paprykę pokrojoną w kostkę. Po chwili na patelni ląduje pokrojona w kostkę cukinia i bakłażan. Do łączących się podczas duszenia smaków dokładamy pomidory z puszki z zalewą. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, słodką papryką i ostrą papryką chilli (suszona).

przepis na ciecierzycę

Gdy już praktycznie danie jest gotowe dokładamy na patelnię odsączoną ciecierzycę. Całość dusimy około 5 minut. Nie więcej bo cieciorka ma nam w potrawie pozostać w całości. Podajemy gulasz posypany posiekaną natką z kromka dobrego chleba.

Oczywiście z przepisu możecie usunąć mięsny dodatek jeżeli wolicie danie wegańskie.

sobota, 15 sierpnia 2015

Inna wersja już prezentowanej na naszym blogu sałatki warzywnej z kuskusem. tym razem podkręcimy smak suszonymi pomidorami, które świetnie pasują do wspomnianej kaszy. Sałatka lekka, ożywcza i idealna na niekończące się w tym roku upały.

sałatka z kuskusem

*Sałatka warzywna z kuskusem*

  • kuskus - 150g
  • pomidory suszone z oliwy - 15 szt
  • oliwa z suszonych pomidorów - 4 łyżki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • ogórek długi - 1 sztuka
  • ser feta - 150g
  • pieprz
  • sól
  • czosnek - 2 ząbki
  • koperek
  • oliwa z oliwek

Kaszkę kuskus zalewamy wrzątkiem około 1cm nad poziom kaszy. Przykrywamy szczelnie i zostawiamy aż nasiąknie i się zaparzy.

sałatka z kuskusem

Warzywa kroimy w kawałki, kostkę, paski ...wedle uznania. Ostudzoną kaszę łączymy z warzywami. Do sałatki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kropimy całość oliwą z zalewy. Solimy, doprwaimay pieprzem i dodajemy czystej oliwy na tyle by sałatka nie była za sucha. Pozostało dodać posiekany koperek i odstawić do lodówki na godzinę lub dwie.

 

piątek, 17 lipca 2015

...upały wracają! W taką pogodę jeść się nie chce i nie chce się przesiadywać w kuchni. Tak więc szybki przepis na pyszną sałatkę z kuskusem. Jak zwykle proste ale bardzo smaczne danie ocierające się nawet o przymiotnik: dietetycznie.

przepis na sałatkę

*Sałatka z kuskusem*

  • kuskus - 150g
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • pomidor - 3 sztuki
  • cebula - 1/2 sztuki
  • oliwki z zalewy - garść
  • feta - 150g
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • avocado - 1 dojrzała sztuka
  • koperek 
  • pietruszka - natka

 

Kuskus zalewamy osolonym wrzątkiem według przepisu na opakowaniu. Pomidory, paprykę, ser i obrane avocado kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w pióra. Oliwki kroimy w plasterki. Koperek i pietruszkę siekamy drobno. Mieszamy całość warzyw z ostudzonym kuskusem. Zalewamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. 

przepis na sałatkę

 

 

poniedziałek, 09 lutego 2015

Nie wiele jest gotowych produktów spożywczych, które lubię. Słoikowy choć chyba bardziej butelkowy sos słodko kwaśny do nich należał.  Do czasu gdy okazało się, że zrobienie doskonałego sosu do ryżu jest banalnie proste. Doskonały, gęsty jakby karmelowy, lśniący sos słodko kwaśny z dodatkiem piersi kurczaka w wydaniu domowym:

przepis na sos słodko kwaśny

*Sos słodko kwaśny*

  • pierś kurczaka - 200g
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • imbir świeży - 10g
  • pieprz
  • oliwa lub olej
  • sok z puszkowanego ananasa - 150ml
  • plastry ananasa - 250g
  • woda - 100 ml
  • sos sojowy ciemny - 1 łyżka
  • ocet winny - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ketchup - 2 łyżki
  • chilli - 1/2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Uwalniamy ananasa z puszki i odlewamy do miski sok w którym sobie zapuszkowany leżał. Sok mieszamy z wodą, sosem sojowym, octem i ketchupem. Doprawiamy całość cukrem i suszonym chilli. Zagęszczamy łyżką ziemniaczanej mąki ta by nie zrobiły się grudki. Odkładamy sos na bok. Czas na stałe składniki sosu słodko kwaśnego.

przepis na sos słodko kwaśny

Na patelni podsmażamy posiekaną niezbyt drobno cebulę na złoty kolor. Gdy się pięknie zarumieni dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy na dużym ogniu i zdejmujemy z patelni. Czas obsmażyć kurczaka. Pokrojony w większa kostkę powinien szybko się obsmażyć na sporym ogniu tak. Do mięsa dorzucamy starty świeży imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypta soli, pierzu i możemy do mięsa dorzucić podsmażone wcześniej warzywa. Na patelnię trafić jeszcze musi jedynie pokrojony w kostkę ananas i gęsty sos zrobiony na bazie jego soku. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

 

sobota, 18 października 2014

Suchy indyk na talerzu? Nigdy więcej. Pierś  indyka wcale nie musi być sucha. Może być soczysta i przesiąknięta aromatem dodatków, z którymi była pieczona. Sos ma za zadanie jedynie podkreślić jej już i tak doskonały smak. Takiego indyka to ja mogę co niedziela pałaszować ze smakiem.

przepis na pierś z indyka

*Filet z indyka w paprykowym sosie*

  • pierś indycza - 1,2 kg
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • szpinak baby - 2 garście
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • szalotki - 3 sztuki
  • papryka słodka suszona
  • sól
  • pieprz
  • rękaw foliowy do pieczenia
  • wykałaczki

 

Filet z indyka rozcinamy na pół lub w inny sposób tworzymy wygodną dla farszu kieszeń. Nacieramy porządnie solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką suszoną papryką. Ważne by przyprawami pokryć całe mięso, a nie tylko otworzone wnętrze. Papryki kroimy częściowo w drobną, częściowo w większą kostkę. Małe kawałki trafią do środka indyka razem z obranymi z twardszych łodyżek listkami szpinaku. Do wnętrza piersi wkładamy też posiekany w plasterki czosnek. Zamykamy pierś i spinamy wykałaczkami. Wkładamy tak przygotowanego indyka do foliowego rękawa. Wrzucamy do worka  resztę kolorowej papryki i przecięte na pół szalotki.

Pieczemy mięso w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez 80 minut. Na 20 minut przed końcem rozcinamy worek by pierś się zrumieniła na wierzchu. Po tym czasie wyciągamy pierś na drewnianą deskę i pozwalamy jej chwile odpocząć. Mamy czas by przygotować paprykowy sos z tego co pozostało nam w rękawie. Przelewamy wszystko do garnuszka, blendujemy i redukujemy na małym ogniu. Zbyt rzadki sos można zagęścić śmietaną. nie jest tego zbyt wiele więc unikałbym mąki żeby nie zepsuć sobie smaku sosu.

Pokrojoną w plastry pierś indyka podajemy skropioną paprykowym sosem z pieczonymi ziemniakami i sałatką szwedzką własnej roboty.

...

ps ...niestety ale więcej zdjęć najnormalniej w świecie nie mam. Coś czuję, że Młody oprócz zrobienia świetnego zdjęcia do przepisu na pieczone ziemniaki zrobił przy okazji porządek w już istniejących w aparacie plikach.

 

niedziela, 05 października 2014

Uwielbiam sałatki z brokułami. Taka warstwowa sałatka i ładnie się prezentuje na stole, a potem dobrze smakuje już wymieszana. Poniższy przepis zagościł u nas nie dawno i z czystym sumieniem go mogę polecić. Pyszna sałatka brokułowa.

przepis na sałatkę

*Sałatka warstwowa z brokułami*

  • brokuł
  • kukurydza konserwowa - 1 puszka
  • pomidory - 2 sztuki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • ser feta
  • słonecznik łuskany
  • szczypiorek
  • mały jogurt naturalny
  • majonez domowy - 3 łyżki
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz

 

Brokuł należy podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente. W szklanym dużym naczyniu układamy warstwowo poszczególne składniki sałatki. Brokuł, odsączona z zalewy kukurydza, pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i fetę. Konieczne będą jeszcze warstwy piórek czerwonej cebuli.

przepis na sałatkę

Ułożone różnorodnie warstwy zalewamy przygotowanym z jogurtu, majonezu, przeciśniętego czosnku i doprawionego solą oraz pieprzem sosu. Całość obwicie zasypujemy szczypiorkiem i ziarnami słonecznika. Odstawiamy sałatkę do lodówki by sos miał czas przeniknąć poszczególne warstwy i wydobyć z nich to co w warzywach najlepsze.

przepis na sałatkę

Tylko przez chwilę tak przygotowana sałatka będzie cieszyć nasz wzrok. Rodzinka rzuci się na nią z widelcami bo jest przepyszna i zbyt długo nie można podziwiać jej artystycznej urody.

 

poniedziałek, 02 września 2013

Doskonały sos do ryżu lub na przykład placków ziemniaczanych. Gęsty słodko-kwaśny sos paprykowo-pomidorowy. Jest bazą do tworzenia wielu innych sosów. Na przykład dodatek konserwowego bambusa i świeżego ananasa stworzy nam pyszny azjatycki sos do ryżu. Solidna porcja chili lub morelowej papryki habanero i kolendry da nam sos meksykański.

przepis na sos paprykowy

W smaku podobny do słoikowych dań znanych z kampanii popularnej firmy przetwórstwa warzywno-owocowego. Jednak wielokrotnie smaczniejszy i co najważniejsze pozbawiony wszelakich dodatków, których lepiej w zdrowej diecie unikać.

*Sos paprykowo-pomidorowy*

  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • pomidory lima - 4-5 sztuk
  • cebula - 1 duża sztuka
  • cukinia - 1 mała lub pół dużej
  • papryczka chilli - 1 ostra 8cm sztuka
  • czosnek polski - 4-5 ząbków
  • bazylia świeża - kilka świeżych gałązek
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny czerwony
  • papryka czerwona suszona (może być wędzona)
  • cukier brązowy

 

Na rozgrzanej patelni i dwóch łyżkach oliwy obsmażamy na złoty kolor piórka cebuli. Gdy cebula zacznie się rumienić dorzucamy posiekany drobno czosnek. Charakterystyczny zapach smażonego czosnku da nam znać że na patelnię powinna trafić posiekana papryczka chilli i pokrojone w piórka papryki. Jak ktoś lubi ostrą jazdę polecam chilli posiekać z pestkami.

przepis na soso paprykowy

Gdy papryka odrobinę zmięknie dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Obsmażamy całość na sporym ogniu przez chwilę, podlewając 4 łyżkami octu winnego i doprawiając solą, pieprzem. Solidna porcja suszonej papryki podkręci smak i poprawi kolor sosu.  Gdy warzywa będą dobrze obsmażone, a najtwardsza z nich papryka zmięknie na tyle, że zacznie puszczać sok dorzucamy pokrojone pomidory. Lima będzie doskonałym pomidorem do tego sosu. Jej słodycz złagodzi ostry smak chili i kwas uzyskany z octu winnego.

przepis na sos paprykowy

Przykrywamy patelnię, skręcamy ogień i pozwalamy warzywom przegryźć się jak należy. Po 15-20 minutach możemy delikatnie z pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieść większe kawałki warzyw by wycisnąć z nich jak najwięcej miąższu tym samym zagęścimy sos bez zbędnych dodatków.  Pozostało już jedynie doprawić sos ostatecznie solą, pieprzem, ewentualnie brązowym cukrem jeśli lima okazała by się zbyt mało słodka. Jeszcze chwila duszenia już bez przykrycia i pyszny sos gotowy. Polecam go przed podaniem ostudzić, a następnie jeszcze raz podgrzać.

 

sobota, 17 sierpnia 2013

Przepyszny paprykowy gulasz zwany z węgierskiego leczo to podstawowe danie w sierpniu gdy ilość papryki na ryneczku przyprawia o ślinotok jej wielbicieli. Należymy do owej grupy konsumentów więc nie mogło zabraknąć na blogu i tej potrawy. Polska wersja pysznego węgierskiego dania zbliżona jest bardziej do ratatouille ale w naszym domu odkąd pamiętam pyszny gulasz z papryki i swojskiej kiełbasy nazywany był leczo i niech tak zostanie.

przepis na leczo

*Leczo*

  • papryki różnokolorowe - 1 kg
  • pomidory - 1 kg
  • cukinia - 1 sztuka średniej wielkości
  • cebula - 2 sztuki
  • pieczarki - 40 dag
  • kiełbasa - 30 dag
  • parówki - 30 dag
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka - słodka lub ostra wedle upodobań
  • koncentrat pomidorowy - ewentualnie 2 łyżki

 

W sporym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju roślinnego. Wrzucamy na rozgrzany olej posiekane w piórka 2 cebule. Gdy zacznie się szklić dorzucamy do garnka pokrojone w plastry kiełbasy. Obsmażamy całość na sporym ogniu mieszając drewnianą łyżką. Do garnka należy teraz wkroić plastry pieczarek i piórka papryki.

przepis na leczo

Do zaczynających się dusić warzyw dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Ostatnim składnikiem będą pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz pokrojone w plastry parówki. Zmniejszamy ogień i pozwalamy się gulaszowi dusić kilkanaście minut. Doprawiamy leczo papryką, solą i pieprzem. Jeżeli kolor wywaru byłby niezadowalający można go poprawić 2 łyżkami koncentratu pomidorowego ale nie jest to konieczne.

przepis na leczo

Leczo powinno się po zakończonym duszeniu przegryźć porządnie. Najlepiej całą noc ale kto tyle wytrzyma. Podajemy gulasz z pajdą świeżego domowego chleba - tak lubię najbardziej.

sobota, 13 lipca 2013

Lato to czas najlepszy dla prostego domowego jedzenia. Czy jest coś łatwiejszego od papryki faszerowanej w sosie pomidorowym na obiad? Dostępność warzyw daje nam mnóstwo możliwości do wypełnienia domowego menu - pyszne polskie żółte papryki rożki idealnie nadają się do faszerowania. Są delikatne i bardzo aromatyczne, a sos pomidorowy przygotowany z udziałem wody w której były gotowane jest anielsko dobry.

przepis na paprykę

*Papryka faszerowana*

  • papryka żółta "rożek" - 12 sztuk
  • ryż - 10 dag
  • mięso mielone - 60 dag (łopatka wieprzowa)
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Paprykom obcinamy kapelusze i czyścimy je w środku. Ryż gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulę siekamy drobno i smażymy na łyżce oliwy. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany i przestudzony ryż oraz zrumienioną na złoto cebulkę. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Faszerujemy papryki do pełna i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy całość do połowy wodą z dodatkiem soli i dusimy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

przepis na paprykę

Miękkie papryki wyjmujemy z naczynia.  Paprykowa woda będzie fundamentem pysznego pomidorowego sosu. Dodajemy do niej koncentrat pomidorowy lub pomidory krojone bez skóry. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Sos sobie powinien pyrkać na małym ogniu aż się zagęści. Możemy mu pomóc odrobiną mąki. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę śmietany.

przepis na paprykę

Do sosu przekładamy ponownie faszerowane papryki, które powinny się już tylko przed podaniem w nim podgrzać.

 
1 , 2