| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: papryka

poniedziałek, 02 września 2013

Doskonały sos do ryżu lub na przykład placków ziemniaczanych. Gęsty słodko-kwaśny sos paprykowo-pomidorowy. Jest bazą do tworzenia wielu innych sosów. Na przykład dodatek konserwowego bambusa i świeżego ananasa stworzy nam pyszny azjatycki sos do ryżu. Solidna porcja chili lub morelowej papryki habanero i kolendry da nam sos meksykański.

przepis na sos paprykowy

W smaku podobny do słoikowych dań znanych z kampanii popularnej firmy przetwórstwa warzywno-owocowego. Jednak wielokrotnie smaczniejszy i co najważniejsze pozbawiony wszelakich dodatków, których lepiej w zdrowej diecie unikać.

*Sos paprykowo-pomidorowy*

  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • pomidory lima - 4-5 sztuk
  • cebula - 1 duża sztuka
  • cukinia - 1 mała lub pół dużej
  • papryczka chilli - 1 ostra 8cm sztuka
  • czosnek polski - 4-5 ząbków
  • bazylia świeża - kilka świeżych gałązek
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny czerwony
  • papryka czerwona suszona (może być wędzona)
  • cukier brązowy

 

Na rozgrzanej patelni i dwóch łyżkach oliwy obsmażamy na złoty kolor piórka cebuli. Gdy cebula zacznie się rumienić dorzucamy posiekany drobno czosnek. Charakterystyczny zapach smażonego czosnku da nam znać że na patelnię powinna trafić posiekana papryczka chilli i pokrojone w piórka papryki. Jak ktoś lubi ostrą jazdę polecam chilli posiekać z pestkami.

przepis na soso paprykowy

Gdy papryka odrobinę zmięknie dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Obsmażamy całość na sporym ogniu przez chwilę, podlewając 4 łyżkami octu winnego i doprawiając solą, pieprzem. Solidna porcja suszonej papryki podkręci smak i poprawi kolor sosu.  Gdy warzywa będą dobrze obsmażone, a najtwardsza z nich papryka zmięknie na tyle, że zacznie puszczać sok dorzucamy pokrojone pomidory. Lima będzie doskonałym pomidorem do tego sosu. Jej słodycz złagodzi ostry smak chili i kwas uzyskany z octu winnego.

przepis na sos paprykowy

Przykrywamy patelnię, skręcamy ogień i pozwalamy warzywom przegryźć się jak należy. Po 15-20 minutach możemy delikatnie z pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieść większe kawałki warzyw by wycisnąć z nich jak najwięcej miąższu tym samym zagęścimy sos bez zbędnych dodatków.  Pozostało już jedynie doprawić sos ostatecznie solą, pieprzem, ewentualnie brązowym cukrem jeśli lima okazała by się zbyt mało słodka. Jeszcze chwila duszenia już bez przykrycia i pyszny sos gotowy. Polecam go przed podaniem ostudzić, a następnie jeszcze raz podgrzać.

 

sobota, 17 sierpnia 2013

Przepyszny paprykowy gulasz zwany z węgierskiego leczo to podstawowe danie w sierpniu gdy ilość papryki na ryneczku przyprawia o ślinotok jej wielbicieli. Należymy do owej grupy konsumentów więc nie mogło zabraknąć na blogu i tej potrawy. Polska wersja pysznego węgierskiego dania zbliżona jest bardziej do ratatouille ale w naszym domu odkąd pamiętam pyszny gulasz z papryki i swojskiej kiełbasy nazywany był leczo i niech tak zostanie.

przepis na leczo

*Leczo*

  • papryki różnokolorowe - 1 kg
  • pomidory - 1 kg
  • cukinia - 1 sztuka średniej wielkości
  • cebula - 2 sztuki
  • pieczarki - 40 dag
  • kiełbasa - 30 dag
  • parówki - 30 dag
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka - słodka lub ostra wedle upodobań
  • koncentrat pomidorowy - ewentualnie 2 łyżki

 

W sporym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju roślinnego. Wrzucamy na rozgrzany olej posiekane w piórka 2 cebule. Gdy zacznie się szklić dorzucamy do garnka pokrojone w plastry kiełbasy. Obsmażamy całość na sporym ogniu mieszając drewnianą łyżką. Do garnka należy teraz wkroić plastry pieczarek i piórka papryki.

przepis na leczo

Do zaczynających się dusić warzyw dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Ostatnim składnikiem będą pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz pokrojone w plastry parówki. Zmniejszamy ogień i pozwalamy się gulaszowi dusić kilkanaście minut. Doprawiamy leczo papryką, solą i pieprzem. Jeżeli kolor wywaru byłby niezadowalający można go poprawić 2 łyżkami koncentratu pomidorowego ale nie jest to konieczne.

przepis na leczo

Leczo powinno się po zakończonym duszeniu przegryźć porządnie. Najlepiej całą noc ale kto tyle wytrzyma. Podajemy gulasz z pajdą świeżego domowego chleba - tak lubię najbardziej.

czwartek, 03 stycznia 2013

Dobry szaszłyk nie jest zły. Oczywiście ten z grilla na świeżym powietrzu nie  może się równać do domowo wykonanego szaszłyku z elektrycznego piekarnika. Jednak przecież i zimą się nam może zachcieć szaszłyka. Jeśli nie mamy innej możliwości róbmy je także w domowym zaciszu. Do poniższych szaszłyków użyliśmy kawałków piersi kurczaka marynowanej w dwóch różnych marynatach.

przepis na szaszłyki

*Szaszłyk drobiowy*

  • pierś kurczaka 60dag
  • mix kolorowych papryk
  • cienki boczek w paskach
  • ogonówka 20 dag
  • cukinia
  • pieczarki - kilka sztuk
  • cebula
  • jogurt naturalny duży
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • papryka słodka suszona

Najpierw przygotować musimy marynaty do mięsa. Dzielimy kubek jogurtu na pół. W jednej misce jogurt mieszamy z 2 łyżeczkami przyprawy curry, pieprzem, solą i startymi dwoma ząbkami czosnku. W drugiej robimy dokładnie to samo tylko z dwiema łyżeczkami czerwonej papryki zamiast curry.

przepis na szaszłyki

Pierś kurczaka kroimy w niezbyt małą kostkę i wkładamy część do miski z marynatą curry, a część do miseczki z paprykowym sosem. Wystarczy kilka godzin ale polecam przetrzymać mięso w jogurcie całą noc.

przepis na szaszłyki

Na szaszłykowe patyczki nabijamy symetrycznie kawałki mięsa prosto z marynaty, plastry cukinii, cebuli, ćwiartki pieczarek, kawałki ogonówki i plasterki wędzonego boczku. Tak przygotowane szaszłyki obsmażamy na patelni do grillowania z każdej strony. Gdy szaszłyki uzyskają charakterystyczne ślady grillowania dalszą obróbkę zapewni nam piekarnik rozgrzany do 200 stopni. Rozkładamy w nim przekąskę nad zabezpieczoną papierem do pieczenia blaszką by tłuszcz kapiący z mięsa nie spalił się i nie uwędził nam szaszłyków. Obsypujemy solidnie solą i pieprzem i pieczemy jakieś 20 minut.

przepis na szaszłyki

Podaliśmy szaszłyki z glazurowaną marchewką - pyszna kombinacja - dzieciakom aż się uszy trzęsły.