| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: papryka

piątek, 25 września 2015

Jeśli znudziły Wam się musztardy, tatarskie sosy i inne dodatki do wędlin to dobrze trafiliście. Za chwilę zaprezentuję Wam pyszny, aromatyczny, ostry sos paprykowy do mięs i wędlin. W banalny sposób zachowacie na zimę kilka letnich smaków.

przepis na sos

*Sos paprykowy do  mięs i wędlin*

  • papryka - 1,5 kg
  • papryka chilli - 2 sztuki
  • cukier - 250g
  • ocet - 0,75 szklanki
  • olej - 1 szklanka
  • czosnek - 1 główka
  • sól - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • liście laurowe - 2 sztuki

Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Pamiętajcie, że paprykę łatwiej kroić w mniejsze kawałki od strony miąższu niż skórki. Wkładamy pokrojone warzywa do garnka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Paprykę teraz należy odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać w malakserze.

Przekładamy paprykę do garnka, dodajemy zgnieciony czosnek, cukier, ocet, olej, koncentrat i przyprawy. Wszystko należy zagotować i dusić około godziny aż zgęstnieje. Pastę przekładamy do słoików, zamykamy jeszcze gorące i odwracamy do góry dnem.

przepis na sos

Sos możemy przechowywać  w piwnicy lub w lodówce. Na zimno można nim smarować wędliny na chlebie, na gorąco można go podawać do grillowanej karkówki albo możemy go stosować na przykład jako dodatkowy składnik naszych sosów do makaronu. Sposobów na wykorzystanie paprykowego sosu jest wiele.

czwartek, 20 sierpnia 2015

W zeszłym roku proponowaliśmy Wam kotlety z ciecierzycy. W tym roku kolejne nasze podejście do tej ciekawej rośliny. Tym razem Aneta upichciła doskonały warzywny gulasz gdzie cieciorka zagrała jedną z głównych ról. Z racji tego, że należę do niepoprawnych mięsożerców, a wersja wegetariańska poprzedniej potrawy jakoś tak do końca mi nie podeszła, tym razem potrawa z warzyw został podkręcona doskonałej jakości kiełbasą. ...no i powiem Wam: ciecierzyca w tej wersji wymiata...

przepis na ciecierzycę

*Gulasz warzywny z ciecierzycą*

  • ciecierzyca - 400g (puszka)
  • pomidory - 400g (puszka)
  • cukinia - 1 sztuka
  • bakłażan - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • papryka czerwona suszona słodka
  • pieprz
  • sól
  • chilli
  • natka pietruszki
  • czosnek polski 2 ząbki
  • oliwa
  • pęto porządnej swojskiej kiełbasy

 

Na rozgrzanej oliwie (oleju) smażymy pokrojoną w pióra cebulę. Do rumieniącej się cebuli dorzucamy pokrojoną w plastry kiełbasę, paprykę pokrojoną w kostkę. Po chwili na patelni ląduje pokrojona w kostkę cukinia i bakłażan. Do łączących się podczas duszenia smaków dokładamy pomidory z puszki z zalewą. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, słodką papryką i ostrą papryką chilli (suszona).

przepis na ciecierzycę

Gdy już praktycznie danie jest gotowe dokładamy na patelnię odsączoną ciecierzycę. Całość dusimy około 5 minut. Nie więcej bo cieciorka ma nam w potrawie pozostać w całości. Podajemy gulasz posypany posiekaną natką z kromka dobrego chleba.

Oczywiście z przepisu możecie usunąć mięsny dodatek jeżeli wolicie danie wegańskie.

sobota, 15 sierpnia 2015

Inna wersja już prezentowanej na naszym blogu sałatki warzywnej z kuskusem. tym razem podkręcimy smak suszonymi pomidorami, które świetnie pasują do wspomnianej kaszy. Sałatka lekka, ożywcza i idealna na niekończące się w tym roku upały.

sałatka z kuskusem

*Sałatka warzywna z kuskusem*

  • kuskus - 150g
  • pomidory suszone z oliwy - 15 szt
  • oliwa z suszonych pomidorów - 4 łyżki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • ogórek długi - 1 sztuka
  • ser feta - 150g
  • pieprz
  • sól
  • czosnek - 2 ząbki
  • koperek
  • oliwa z oliwek

Kaszkę kuskus zalewamy wrzątkiem około 1cm nad poziom kaszy. Przykrywamy szczelnie i zostawiamy aż nasiąknie i się zaparzy.

sałatka z kuskusem

Warzywa kroimy w kawałki, kostkę, paski ...wedle uznania. Ostudzoną kaszę łączymy z warzywami. Do sałatki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kropimy całość oliwą z zalewy. Solimy, doprwaimay pieprzem i dodajemy czystej oliwy na tyle by sałatka nie była za sucha. Pozostało dodać posiekany koperek i odstawić do lodówki na godzinę lub dwie.

 

piątek, 17 lipca 2015

...upały wracają! W taką pogodę jeść się nie chce i nie chce się przesiadywać w kuchni. Tak więc szybki przepis na pyszną sałatkę z kuskusem. Jak zwykle proste ale bardzo smaczne danie ocierające się nawet o przymiotnik: dietetycznie.

przepis na sałatkę

*Sałatka z kuskusem*

  • kuskus - 150g
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • pomidor - 3 sztuki
  • cebula - 1/2 sztuki
  • oliwki z zalewy - garść
  • feta - 150g
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • avocado - 1 dojrzała sztuka
  • koperek 
  • pietruszka - natka

 

Kuskus zalewamy osolonym wrzątkiem według przepisu na opakowaniu. Pomidory, paprykę, ser i obrane avocado kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w pióra. Oliwki kroimy w plasterki. Koperek i pietruszkę siekamy drobno. Mieszamy całość warzyw z ostudzonym kuskusem. Zalewamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. 

przepis na sałatkę

 

 

poniedziałek, 09 lutego 2015

Nie wiele jest gotowych produktów spożywczych, które lubię. Słoikowy choć chyba bardziej butelkowy sos słodko kwaśny do nich należał.  Do czasu gdy okazało się, że zrobienie doskonałego sosu do ryżu jest banalnie proste. Doskonały, gęsty jakby karmelowy, lśniący sos słodko kwaśny z dodatkiem piersi kurczaka w wydaniu domowym:

przepis na sos słodko kwaśny

*Sos słodko kwaśny*

  • pierś kurczaka - 200g
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • imbir świeży - 10g
  • pieprz
  • oliwa lub olej
  • sok z puszkowanego ananasa - 150ml
  • plastry ananasa - 250g
  • woda - 100 ml
  • sos sojowy ciemny - 1 łyżka
  • ocet winny - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ketchup - 2 łyżki
  • chilli - 1/2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Uwalniamy ananasa z puszki i odlewamy do miski sok w którym sobie zapuszkowany leżał. Sok mieszamy z wodą, sosem sojowym, octem i ketchupem. Doprawiamy całość cukrem i suszonym chilli. Zagęszczamy łyżką ziemniaczanej mąki ta by nie zrobiły się grudki. Odkładamy sos na bok. Czas na stałe składniki sosu słodko kwaśnego.

przepis na sos słodko kwaśny

Na patelni podsmażamy posiekaną niezbyt drobno cebulę na złoty kolor. Gdy się pięknie zarumieni dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy na dużym ogniu i zdejmujemy z patelni. Czas obsmażyć kurczaka. Pokrojony w większa kostkę powinien szybko się obsmażyć na sporym ogniu tak. Do mięsa dorzucamy starty świeży imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypta soli, pierzu i możemy do mięsa dorzucić podsmażone wcześniej warzywa. Na patelnię trafić jeszcze musi jedynie pokrojony w kostkę ananas i gęsty sos zrobiony na bazie jego soku. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

 

sobota, 18 października 2014

Suchy indyk na talerzu? Nigdy więcej. Pierś  indyka wcale nie musi być sucha. Może być soczysta i przesiąknięta aromatem dodatków, z którymi była pieczona. Sos ma za zadanie jedynie podkreślić jej już i tak doskonały smak. Takiego indyka to ja mogę co niedziela pałaszować ze smakiem.

przepis na pierś z indyka

*Filet z indyka w paprykowym sosie*

  • pierś indycza - 1,2 kg
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • szpinak baby - 2 garście
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • szalotki - 3 sztuki
  • papryka słodka suszona
  • sól
  • pieprz
  • rękaw foliowy do pieczenia
  • wykałaczki

 

Filet z indyka rozcinamy na pół lub w inny sposób tworzymy wygodną dla farszu kieszeń. Nacieramy porządnie solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką suszoną papryką. Ważne by przyprawami pokryć całe mięso, a nie tylko otworzone wnętrze. Papryki kroimy częściowo w drobną, częściowo w większą kostkę. Małe kawałki trafią do środka indyka razem z obranymi z twardszych łodyżek listkami szpinaku. Do wnętrza piersi wkładamy też posiekany w plasterki czosnek. Zamykamy pierś i spinamy wykałaczkami. Wkładamy tak przygotowanego indyka do foliowego rękawa. Wrzucamy do worka  resztę kolorowej papryki i przecięte na pół szalotki.

Pieczemy mięso w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez 80 minut. Na 20 minut przed końcem rozcinamy worek by pierś się zrumieniła na wierzchu. Po tym czasie wyciągamy pierś na drewnianą deskę i pozwalamy jej chwile odpocząć. Mamy czas by przygotować paprykowy sos z tego co pozostało nam w rękawie. Przelewamy wszystko do garnuszka, blendujemy i redukujemy na małym ogniu. Zbyt rzadki sos można zagęścić śmietaną. nie jest tego zbyt wiele więc unikałbym mąki żeby nie zepsuć sobie smaku sosu.

Pokrojoną w plastry pierś indyka podajemy skropioną paprykowym sosem z pieczonymi ziemniakami i sałatką szwedzką własnej roboty.

...

ps ...niestety ale więcej zdjęć najnormalniej w świecie nie mam. Coś czuję, że Młody oprócz zrobienia świetnego zdjęcia do przepisu na pieczone ziemniaki zrobił przy okazji porządek w już istniejących w aparacie plikach.

 

niedziela, 05 października 2014

Uwielbiam sałatki z brokułami. Taka warstwowa sałatka i ładnie się prezentuje na stole, a potem dobrze smakuje już wymieszana. Poniższy przepis zagościł u nas nie dawno i z czystym sumieniem go mogę polecić. Pyszna sałatka brokułowa.

przepis na sałatkę

*Sałatka warstwowa z brokułami*

  • brokuł
  • kukurydza konserwowa - 1 puszka
  • pomidory - 2 sztuki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • ser feta
  • słonecznik łuskany
  • szczypiorek
  • mały jogurt naturalny
  • majonez domowy - 3 łyżki
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz

 

Brokuł należy podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente. W szklanym dużym naczyniu układamy warstwowo poszczególne składniki sałatki. Brokuł, odsączona z zalewy kukurydza, pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i fetę. Konieczne będą jeszcze warstwy piórek czerwonej cebuli.

przepis na sałatkę

Ułożone różnorodnie warstwy zalewamy przygotowanym z jogurtu, majonezu, przeciśniętego czosnku i doprawionego solą oraz pieprzem sosu. Całość obwicie zasypujemy szczypiorkiem i ziarnami słonecznika. Odstawiamy sałatkę do lodówki by sos miał czas przeniknąć poszczególne warstwy i wydobyć z nich to co w warzywach najlepsze.

przepis na sałatkę

Tylko przez chwilę tak przygotowana sałatka będzie cieszyć nasz wzrok. Rodzinka rzuci się na nią z widelcami bo jest przepyszna i zbyt długo nie można podziwiać jej artystycznej urody.

 

środa, 23 lipca 2014

Papryka to jedno z bardziej aromatycznych warzyw znanych pod różnymi postaciami praktycznie na całym świecie. W zasadzie to  owoce, a nie warzywa ale w naszej kulturze jakoś tak przyjęło się niespecjanie przejmować poprawnym nazewnictwem roślin. Nie będziemy się jednak dziś zajmować problemami językowymi, a duszeniem wspomnianej papryki. Duszona papryka to świetny dodatek do mięs i właśnie tak ją podamy.

przepis na paprykę

*Papryka duszona*

  • papryka kolorowa - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • ocet balsamiczny lub winny - półtora kieliszka (jakieś 40ml)
  • cukier - 2 łyżeczki
  • sól - pół łyżeczki
  • bazylia świeża lub suszona - 1 łyżka 
  • oliwa z oliwek

Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski. Cebulę siekamy w piórka. Podsmażamy jedno i drugie na patelni na odrobinie oliwy. Dodajemy sól, cukier i czekamy aż papryka puści soki. Po 5 minutach podsmażania wlewamy do papryki ocet i dusimy warzywa do miękkości dodając pod koniec posiekaną świeżą bazylię. Jeśli użyjemy suszonej można dodać ją wcześniej przetartą w dłoniach.

przepis na paprykę

Tak przygotowaną paprykę podać możemy na przykład z kurczakiem:

*Pierś kurczaka w orzechowej panierce*

  • filet z kurczaka - 4 sztuki
  • jajko - 2 sztuki
  • orzechy laskowe - 50 g
  • czosnek w płatakach lub granulowany - 1 łyżka
  • płatki owsiane - 2 łyżki
  • pieprz
  • sól

Orzechy, płatki i czosnek wrzucamy do młynka i mielimy niezbyt drobno. Pierś rozbijamy tłuczkiem, nacieramy solą i pierzem. Moczymy mięso w rozbełtanych jajkach i panierujemy w przygotowanej mieszance zmielonych orzechów i płatków owsianych.

przepis na pierś kurczaka

Smażymy piersi na patelni z obu stron po kilka minut aż osiągną piękny złoty kolor.


sobota, 19 kwietnia 2014

Makaron to idealny składnik niejednej sałatki. Okazuje się, że także pierożki  wespół w zespół, by żądz moc móc wzmóc dodane do sałatki czynią ją doskonałą. Włoskie tortellini w chrupiącej sałatce warzywnej. Zapraszamy.

przepis na sałatkę

*Sałatka z tortellini*

  • tortellini - 250 g
  • por biała część - 1 sztuka
  • papryka czerwona i żółta - po sztuce
  • ogórek konserwowy - 5 sztuk
  • groszek konserwowy - 300 g
  • majonez domowy - 300ml
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • sól
  • pieprz

Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku. Papryki i ogórki kroimy w kostkę. Por kroimy w półksiężyce. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z domowym majonezem. Majonez kielecki też będzie dobry. On chyba do sałatek jest najlepszy z tych dostępnych na rynku. 

przepis na sałatkę

Składniki na sałatkę łączymy z odsączonymi i ostudzonymi pierożkami tortellini. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Obiecałem sobie, że następnym razem do sałatki trafią tortellini własnoręcznie zrobione. Skoro możemy zrobić tradycyjne polskie uszka to i włoskie pierożki nie mogą być do zrobienia trudne.

środa, 05 marca 2014

W dzieciństwie kuskus na stole często się pojawiał. W moim domu w ogóle sporo było różnego rodzaju kasz. Dla niektórych krupa oznacza biedę ale ja to mam gdzieś. Kasza to zdrowy, pyszny i tani składnik wielu potraw. Także tych atrakcyjnych jak dzisiejszy kuskus słodko ostry. Przepis lewitujący gdzieś na orbicie doskonałej kuchni marokańskiej - według mnie najlepszej i chyba najbardziej znanej z afrykańskich kuchni.

przepis na kuskus

Słodkie rodzynki, pyszna sypka drobna kasza*, soczyste kawałki kurczaka i zestaw pożywnych warzyw. Doskonałe i szybkie danie dla zabieganych.

*Kuskus słodko ostry*

  • pierś kurczaka - 50 dag
  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • cukinia baby - 1 sztuka
  • rodzynki - 100 g
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • bulion warzywny lub drobiowy - 200ml
  • wędzona suszona papryka - 1/2 łyżeczki
  • suszone chilli - 1/2 łyżeczki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz

Marchew kroimy w słupki, paprykę w paski, a cukinię w grubą kostkę.Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojone w większą kostkę filety z kurczaka. Gdy się zrumienią dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany drobno czosnek. Gdy cebula się zeszkli,a czosnek puści swój doskonały aromat dorzucamy wcześniej pokrojone warzywa i rodzynki. Smażymy całość na dość dużym ogniu często mieszając. Po chwili dolewamy szklankę bulionu warzywnego lub drobiowego, dusimy i doprawiamy przyprawami. Sos słodko ostry powinien się trochę zredukować więc mamy czas by przygotować sypki kuskus.

przepis na kuskus

Każdy producent zaleca inny sposób przygotowania swojego kuskusu więc powinniście się zapoznać z przepisem na opakowaniu. My przygotowaliśmy go 1:1 czyli szklanka kaszy - szklanka osolonego wrzątku. Zalaną wrzątkiem kaszę przykryliśmy pokrywką i odstawiliśmy na 5 minut. Doskonały, sypki kuskus był gotowy do podania  z pysznym słodko ostrym sosem. Po chwili w kuchni doszło do rodzinnej bitwy o dokładkę. Następnym razem trzeba będzie zrobić tego więcej...

* - kuskus tak naprawdę czystą kaszą nie jest. Dawniej drobne części twardej pszenicy pozostałe po mieleniu w żarnach moczyło się w wodzie i oprószało mąką. Jest więc produktem przetworzonym tym bardziej, że współczesne techniki produkcji kuskusu znacznie odbiegają od technik, z których słynęła Afryka północno-zachodnia. Przyjmijmy jednak, że na naszym blogu kuskus będzie zwany kaszą.

 

 
1 , 2