| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: kotlety mielone

sobota, 07 grudnia 2013

Kolejny po bigosie przepis na szlacheckie danie opisane przez wieszcza Adama Mickiewicza w "Panu Tadeuszu".

"Majorze, gdyby zrazów? (...)

Wniesiono wazę, cukier, butelki i zrazy.

Płut i Ryków tak czynnie zaczęli się zwijać,

Tak łakomie połykać i gęsto zapijać,

Że w pół godziny zjedli dwadzieścia trzy zrazy"

Księga IX. Bitwa, w. 241-260



Zrazy wieprzowe duszone w grzybowym sosie zawinięte w mocną wędzoną szynkę szwarcwaldzką. Doskonały obiad z imbirowymi buraczkami i szarą śląską kluską. Polecam ten przepis bo każdy kto w naszej rodzinie zjadł takiego zrazika nie mógł się go nachwalić.

przepis na zrazy

*Zrazy wieprzowe*

  • karkówka - 1 kg zmielonej
  • szynka szwarcwaldzka - kilka cienko krojonych plastrów
  • jajko
  • bułka kajzerka
  • cebula - 2 średnie sztuki
  • sól
  • pieprz
  • musztarda
  • grzyby suszone (podgrzybki) - 20g
  • olej roślinny
  • mąka pszenna

 

Do zmielonego mięsa dodajemy jajko i przesmażoną na złoto posiekaną cebulę. Mieszamy masę dokładnie dodając jeszcze namoczoną w wodzie kajzerkę. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Każdy plaster szynki smarujemy solidnie musztardą. Z masy mięsnej odrywamy kawałki i formujemy walec (coś na kształt popularnych kartaczy). Obtaczamy w mące i zawijamy w plaster szynki. Smażymy na oleju z każdej strony na rumiano.

przepis na zrazy

Namoczone kilka godzin wcześniej grzyby kroimy w paski i gotujemy w niewielkiej ilości  wody, w której były moczone. Gdy płyn się zredukuje i nabierze odpowiedniego koloru wkładamy do niego obsmażone zrazy. Całość dusimy około 30 minut. Zagęszczamy powstały sos śmietaną lub mąką. Doprawiamy solidnie solą i świeżo zmielonym pieprzem.

środa, 28 listopada 2012

Nie wszyscy lubią fast foody z pod znaku McDonald's. Amerykańskie jadłodajnie stały się synonimem niezdrowego jedzenia i powszechnej otyłości. Firma walczy jak może o zmianę wizerunku ale raczej jej się to nie uda. Hamburgery z McD jedni kochają inni nienawidzą. Osobiście powiem Wam tak: nie jest dla mnie problemem spałaszowanie całkiem fajnej buły z sosem musztardowo-chrzanowym. Raczej ceny niż obawa o mój organizm odganiają mnie od tej diabelskiej knajpy :) Jednak co jak co ale domowy hamburger jest i tak o niebo lepszy.

Nie mam zamiaru w dzisiejszym przepisie odwzorowywać ichniego Wieśmaca czy innej bułki ale zachowam pewną podstawową zasadę obowiązującą w McD. Stała receptura. W każdym kraju i w każdej restauracji recepta na hamburgera jest praktycznie identyczna. Zawiera określoną ilość mięsa, sosu, sałaty , cebuli etc. Spróbujcie będąc w McD zamówić bułkę z podwójnymi składnikami - ohyda wierzcie mi. Skład który ktoś tam kiedyś wymyślił jest optymalny.

przepis na hamburgery

Zróbmy więc optymalne ale polskie hamburgery bez chemicznych dodatków smakowych. Typowo polski burger z colesławem. Przepis na 6 burgerów.

*Hamburger domowy*

  • 60 dag szynki wieprzowej
  • jajko
  • ser żółty plasterki
  • bułki pszenne kajzerki 
  • sałatka z kapusty colesław
  • sos hamburgerowy
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Szynkę myjemy, odtłuszczamy, kroimy w kawałki pasujące do maszynki. Mielimy mięso z dwoma obranymi ząbkami czosnku. Dodajemy całe jajko, pieprz kolorowy i sól. Mieszamy całość dokładnie podsypując tartą bułką (około łyżki). Mięso nie może być za suche ani zbyt wilgotne. Smażymy kotlety na odrobinie tłuszczu z obu stron.

przepis na hamburgery

Bułki kroimy wzdłuż na pół i na suchej patelni karmelizujemy wewnętrzną część. Chodzi o to by sos z colesława lub inny dodatek do hamburgera nie przesiąknął wgłąb bułki.

przepis na hamburgery

Układamy składniki po kolei: wierzchnia część bułki - sos  (łyżka) - colesław (kopiasta łyżka) - plaster sera - kotlet - dekielek bułki (spodnia część). Lekko burgera dociskamy i zawijamy w aluminiową folię. W piekarniku robimy 90 stopni C i wkładamy bułki na jakieś 10 minut by połączyły się wszystkie składniki.

przepis n ahamburgery

BTW - odpowiednią sałatkę typu colesław znajdziecie w tym wpisie: Surówka z białej kapusty. Co do hamburgerowego sosu. Pozostawiam dobór Wam - każdy lubi inny. Ja tam lubię najzwyklejszy majonez, dzieciaki curry inni ketchup, a jeszcze ktoś sos czosnkowy. Jak opanuję sztukę wytwarzania domowego sosu musztardowo-chrzanowego takiego jak w McD to dodam przepis :)