| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: chrzan

środa, 25 września 2013

Kulinarne rewolucje Magdy Gessler przypomniały nam genialny smak z dzieciństwa. Kremowy sos chrzanowy na delikatnym mięsie gotowanej, wołowej pręgi. Uwielbiałem gdy niedzielny obiad rozpoczynał się od aromatycznego wołowego rosołu, a kończył na pysznej wołowinie oblanej gęstym i kremowym sosem chrzanowym. Tamto wspomnienie wróciło wczoraj i chyba zagości w naszym domowym menu ponownie.

 przepis na sos chrzanowy

Jak widać Magda Gessler potrafi przeprowadzić rewolucje kulinarne nie tylko w restauracjach ale i domowych kuchniach - żeby było jak u mamy.

*Sos chrzanowy*

  • chrzan świeżo tarty - 180g
  • żółtko
  • śmietana 30% - 200g
  • mąka pszenna - 1 czubata łyżka
  • masło - 2 łyżki
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

 przepis na sos chrzanowy

Masło rozpuszczamy w garnuszku i dorzucamy czubatą łyżkę mąki. Podsmażamy chwilę mąkę energicznie mieszając by nie zrobiły się grudki. Dolewamy 200g śmietany i całość musimy zagotować. Po zagotowaniu się zmniejszamy ogień i dodajemy świeżo starty chrzan. Wyciskamy do sosu około łyżeczki cytryny i doprawiamy sos solą o raz białym pieprzem. Gotujemy sos na małym ogniu przez chwilę. Pozostało już jedynie dodać rozbełtane żółtko i gotujemy sos chrzanowy aż zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.

przepis na sos chrzanowy

Tak przygotowany sos doskonale nadaje się do gotowanej w warzywnym wywarze wołowiny. Pręga jest do tego najlepsza - delikatne, kleiste mięso podkręcone chrzanowym sosem w towarzystwie gęstych domowych buraczków ucieszy nie jedno podniebienie.