| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: pomarańcze

wtorek, 22 marca 2016

Domowe smoothie czyli zmiksowane owoce w formie gęstego napoju. Bardzo popularne w niektórych knajpach typu fast-food gdzie udają zdrowy dodatek do niezdrowego jedzenia. Nic bardziej mylnego. Masowej produkcji smoothie w tego typu lokalach może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego. Zdrowe i pożywne owoce połączone z tanim często słodzonym mlekiem lub przesłodzonym do granic możliwości sokiem przestają być zdrowe i pożywne. smoothie lepiej zrobić sobie w domu.

przepis na koktajl owocowy

*Smoothie*

  • pomarańcza - 1 sztuka
  • jabłko - 1 sztuka
  • woda mineralna bez gazu - kilka łyżek lub kilka kostek lodu
  • bazylia - kilka świeżych listków

Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Z pomarańczy twarde pestki. Wszystko porządnie miksujemy na gładko w blenderze i podajemy schłodzone.

przepis na koktajl owocowy

Pyszny i orzeźwiający napój wspomagający nas w diecie.

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Kaczkę Dziwaczkę podali w buraczkach więc my piersi z kaczki też podamy z tym pysznym warzywem. Przepis na miodowo-imbirowe buraczki we wcześniejszym wpisie. Przepis na pyszną pierś kaczki marynowaną w sosie sojowym, miodzie, imbirze i rozmarynie musiał się znaleźć na naszym blogu przed Świętami. Udał nam się wczorajszy obiad, a przyprawami pachnie w domu do dziś.  Polska kaczka w dalekowschodnim zestawie aromatów.

przepis na pierś kaczki

*Pierś kaczki*

  • pierś kaczki 3szt
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy ciemny 150ml
  • miód 2 łyżeczki
  • imbir świeży 5cm 
  • czosnek 4 ząbki
  • rozmaryn suszony lub świeży
  • czosnek 4-5 nieobranych ząbków
  • połówka świeżej pomarańczy
  • mąka pszenna - czubata łyżka
  • półtorej szklanki bulionu
  • pieprz
  • sól

 

Umyte piersi kaczki ze skórą nacieramy solą i pieprzem. Z sojowego sosu, miodu, startego na tarce imbiru, posiekanego drobno czosnku i solidnej szczypty rozmarynu tworzymy marynatę. Skórę kaczych piersi nacinamy aż do znajdującego się między nią a mięsem tłuszczu. Wcieramy całość w mięso i we wszystkie nacięcia. Zamarynowane piersi odkładamy na 2 godziny do lodówki.

przepis na pierś kaczki

Na teflonowej patelni bez oliwy  smażymy piersi skórą do dołu. Smażymy je dopóki cały tłuszcz się z kaczki nie wytopi, a skórka nie stanie się chrupiąca. Przekładamy piersi  tym razem skórą do góry do brytfanki i podlewamy odrobiną wytopionego z kaczki tłuszczu. Wrzucamy jeszcze 4 lub 5 nieobranych ząbków czosnku w całości i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni około 25 minut. Pod koniec możemy piersi obrócić jeszcze raz na skórkę i włączyć termoobieg. Stopień wysmażenia mięsa jest zależny od Waszych upodobań. Są tacy co lubią kaczuszkę krwistą w środku, są tacy (...i my się do nich zaliczamy) by mięso było wysmażone w całości. Dlatego czas pieczenia piersi z kaczki oscyluje od 15 do 25 minut.

przepis na pierś kaczki

W międzyczasie z pozostałego na patelni sosu sojowego i kaczego tłuszczu robimy sos z nutą pomarańczową. Do pozostałości po smażeniu piersi z kaczki podsypujemy mąki ciągle mieszając by nie zrobiły się grudki. Po chwili dolewamy bulion i ścieramy skórkę z połowy świeżej pomarańczy. Sól , pieprz do smaku i pyszny sos gotowy.

przepis na pierś kaczki

Podaliśmy wczoraj kaczkę na miodowych buraczkach ze śląskimi kluskami. Powiem tak - dawno nie jadłem tak fajnej potrawy. Dawidowi się aż uszy trzęsły, szczególnie do buraczków, na które także zapraszam. 

 

@edycja 2014-07-27

Piekliśmy dziś kaczuszkę ponownie. Skorygowałem w związku z tym czas pieczenia także i w tym przepisie. 15 minut to według mnie czas optymalny, a jeśli ktoś lubi mocno wypieczoną niech dołoży trochę czasu i wypiecze mięso góra 25 minut. Oto ona:

przepis na pierś kaczki

Przepis na powyższą pierś kaczki już na blogu. Na pyszny sos śliwkowy też.