| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: orzechy ziemne

poniedziałek, 11 marca 2013

...czyli ciekawa wariacja w temacie włoskich sosów do makaronu. Oryginalne  pesto to mieszanka bazylii, piniowych orzechów, doskonałej włoskiej oliwy i specyficznego aromatu parmezanu. Często zastanawialiśmy sie czy można te składniki zastąpić czymś bardziej swojskim i dostępnym na naszym polskim dość ubogim rynku. Najbardziej aromatyczna  roślina w polskim warzywniaku to pietruszka, a najłatwiej dostępne orzechy to ...ziemne. Nie pozostało więc nic innego jak zrobić zielone pesto właśnie z tych składników. Wyszło ciekawie... a biedronkowy Olender sprawdził się całkiem dobrze.

przepis na pesto

*Pietruszkowe pesto*

  • pietruszka zielona - 2 pęczki
  • czosnek - 3 ząbki
  • orzechy ziemne (fistaszki) - 80g obranych
  • olej rzepakowy 5 łyżek
  • ser dojrzewający - 3 łyżki

Umytą natkę wstępnie siekamy z czosnkiem. Wrzucamy całość do blendera. Trafiają tam także rozdrobnione kawałki orzechów ziemnych. Łatwo to zrobić - zbieramy obrane orzeszki do płóciennego woreczka i miażdżymy wałkiem kuchennym lub tłuczkiem. Wystarczy już tylko do pojemnika dodać oleju lub oliwy z oliwek, z dwie lub trzy łyżki startego sera i porządnie całość zmiksować.  Sos doprawiamy solą i pieprzem.

przepis na pesto

Pesto podajemy z makaronem. Przykładowo Tagliatelle będzie pasować jak znalazł. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody al'dente. Po odcedzeniu przerzucamy makaron  do pustego garnka. Dodajemy pesto i energicznie mieszamy makaron potrząsając garnkiem. Jeśli makaron byłby zbyt suchy - oliwa powinna mu pomóc. Porcję makaronu dodatkowo pruszymy sporą ilością utartego kwaskowatego sera.

Tak podany makaron warto podać z jakąś dobrą sałatką. Skoro wariujemy w temacie prawie włoskich sosów możemy powariować w temacie prawie greckiej sałatki. Oto ona:

*Sałatka a'la grecka*

  • roszponka - 500 g
  • pomidorki koktailowe - 250g
  • ogórek świeży - 1 sztuka
  • czerwona cebula - połówka lub jedna mała
  • ser typu feta - z Mlekowity najlepszy

przepis na sałatkę

Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka a pomidorki w na połówki. Ser typu feta natomiast w niezadużą kostkę. Mieszamy wszystko z roszponką i polewamy dressingiem tuż przed podaniem.

*Dressing do sałatki*

  • oliwa - 6 łyżek
  • ocet winny - 2 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki - utarty
  • oregano - łyżeczka
  • sól
  • pieprz

Sładniki dressingu mieszamy w zamkniętym specjalnie do tego przeznaczonym słoiczku i energicznie potrząsamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

...wszystko stanowi ciekawy i niezbyt drogi obiad. Wychodzi na to, że warto czasami powariować i nie szukać na siłę smaków w dalekich krajach.