| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: brokuły

piątek, 13 maja 2016

Zupa w 15 minut? Jak najbardziej. Oto przepis na doskonały krem ze szpinaku i brokuła przygotowany w szybkowarze. Bez zbędnych wstępów zapraszam po przepis.

 przepis na zupę krem

*Krem z brokuła i szpinaku*

  • brokuł - 1 sztuka
  • szpinak świeży - garść
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • bulion drobiowy lub warzywny - 800ml
  • kasza jaglana - 3 łyżki
  • chili - 1/2 łyżeczki
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • sezam

Do szybkowaru wkładamy różyczki brokuła i szpinak. Zalewamy całość bulionem dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypta soli, odrobina świeżo zmielonego pieprzu. Doprawiamy całość kurkumą i chilli. Zamykamy szybkowar, doprowadzamy do wrzenia, zamykamy zawór i gotujemy na małym ogniu około 2 minut. W między czasie gotujemy kaszę jaglaną i prażymy ziarna sezamu. Po spuszczeniu pary dodajemy kaszę do zupy i całość blendujemy. Podajemy z prażonym sezamem i na przykład z gotowaną lub grillowaną piersią kurczaka.

czwartek, 15 października 2015

Kolejna wariacja w temacie sałatka warstwowa. Ugotowany al dente brokuł okazał się dobrym dodatkiem do takiej sałatki. Zbliżające się powolutku rodzinne spotkania podczas wszelakich świąt czy to listopadowych czy grudniowych są dobrą okazją do poznania nowych smaków i zaskoczenia swojej rodziny kolorowym stołem.

przepis na sałatkę

*Sałatka warstwowa z brokułami*

  • brokuł - 1 sztuka duża
  • jajka - 5 sztuk
  • kukurydza - 1 puszka
  • fasolka czerwona - 1 puszka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • makaron w kształcie ryżu - 15 dag
  • ser żółty - 15 dag
  • ogórek konserwowy - 7 sztuk
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek lub koperek - pęczek
  • majonez domowy - około 500ml
  • jogurt naturalny - 150 g

 

Brokuł rozdzielamy na różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Makaron również gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy na durszlaku przelewając zimną.

przepis na sałatkę

Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Odcedzamy z zalewy kukurydzę i fasolkę. Ścieramy ser na dużych oczkach. Majonez mieszamy z jogurtem doprawiając sos solą i pieprzem. Obrane jajka siekamy. Większe różyczki brokuła możemy przekroić na mniejsze kawałki.

przepis na sałatkę

W sporym naczyniu układamy warstwami przygotowane wcześniej produkty na sałatkę. Każdą warstwę polewamy sosem. Wierzch posypujemy bogato koperkiem lub szczypiorkiem.

przepis na sałatkę

Przed podaniem mieszamy.

sobota, 29 sierpnia 2015

Szybki makaron dla zabieganych. Jak ktoś nie ma czasu na spędzanie godzin w kuchni to domowej roboty fastfood jest dla niego najwygodniejszy. Należymy do osób, którym wiecznie brakuje czasu i takie obiady to u nas codzienność. Dodajmy: pyszna codzienność.

przepis na makaron

*Penne w sosie brokułowo-boczkowym*

  • boczek wędzony - 30dag
  • brokuł - 1 sztuka
  • makaron penne - 30dag
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana do zup 18% - 200g
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

 

Boczek wędzony  kroimy w kostkę. Warto poświęcić trochę czasu na naukę rozpoznawania boczku wędzonego od malowanego. Unia Europejsko co prawda zaleca malowanie wyrobów zamiast ich wędzenie. Nawet był kiedyś pomysł na całkowity zakaz wędzenia dymem produktów spożywczych. Nie wiem jak się temat skończył ale mam nadzieję, że durne przepisy nie staną w parze z oszustami, którzy malowane produkty etykietują - "wędzone"

Wracamy do przygotowania pysznego dania bo czas goni, a ja się wymądrzam... pokrojony w kostkę boczek smażymy z dodatkiem posiekanej drobno cebuli na złoty kolor. Brokuła rozkładamy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Brokuł nie może się rozlecieć i ma być ugotowany al dente. Tak przygotowane warzywo dodajemy na patelnię z boczkiem i cebulką.

Śmietanę łączymy z łyżką mąki i z dwiema chochelkami wody spod gotowanego brokuła. Mieszamy całość intensywnie by nie było w śmietanie grudek. Wlewamy przygotowany płyn na patelnię. Doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podgotowuje całość chwilę.

przepis na makaron

W międzyczasie gotujemy makaron również al dente, a ciut wody z odsączonego makaronu dodajemy do sosu. Mieszamy całość z makaronem i podajemy zgłodniałym domownikom. Wędzony boczek to świetne towarzystwo do zdrowego, zielonego brokuła.

niedziela, 05 października 2014

Uwielbiam sałatki z brokułami. Taka warstwowa sałatka i ładnie się prezentuje na stole, a potem dobrze smakuje już wymieszana. Poniższy przepis zagościł u nas nie dawno i z czystym sumieniem go mogę polecić. Pyszna sałatka brokułowa.

przepis na sałatkę

*Sałatka warstwowa z brokułami*

  • brokuł
  • kukurydza konserwowa - 1 puszka
  • pomidory - 2 sztuki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • ser feta
  • słonecznik łuskany
  • szczypiorek
  • mały jogurt naturalny
  • majonez domowy - 3 łyżki
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz

 

Brokuł należy podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente. W szklanym dużym naczyniu układamy warstwowo poszczególne składniki sałatki. Brokuł, odsączona z zalewy kukurydza, pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i fetę. Konieczne będą jeszcze warstwy piórek czerwonej cebuli.

przepis na sałatkę

Ułożone różnorodnie warstwy zalewamy przygotowanym z jogurtu, majonezu, przeciśniętego czosnku i doprawionego solą oraz pieprzem sosu. Całość obwicie zasypujemy szczypiorkiem i ziarnami słonecznika. Odstawiamy sałatkę do lodówki by sos miał czas przeniknąć poszczególne warstwy i wydobyć z nich to co w warzywach najlepsze.

przepis na sałatkę

Tylko przez chwilę tak przygotowana sałatka będzie cieszyć nasz wzrok. Rodzinka rzuci się na nią z widelcami bo jest przepyszna i zbyt długo nie można podziwiać jej artystycznej urody.

 

wtorek, 29 października 2013

Korzystamy ile się da z sezonu na brokuła... który w zasadzie chyba nigdy sie nie kończy. Dzisiaj przepis na brokuły zapiekane pod aksamitnym beszamelowym sosem. Delikatne brokuły, kremowy sos to pyszne i sycące danie. Zapraszamy.

przepis na brokuły

*Brokuły zapiekane pod beszamelem*

  • brokuł cały - 1 spory
  • masło - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • 1 szklanka wywaru spod gotującego się brokuła
  • śmietana 30% - 150 ml
  • żółtka jaja - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • tarty żółty ser - 1 łyżka
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • pieprz
  • sól

 

Brokuł gotujemy al dente w osolonej wodzie. Z ugotowanego warzywa odlewamy szklankę wywaru, która przyda się do sosu. Masło rozpuszczamy w garnuszku i dosypujemy mieszając mąkę. Mieszamy energicznie i podsmażamy ją aż się zrumieni.

przepis na brokuły

Gdy to nastąpi dolewamy wywar spod brokuła i ciągle mieszamy by nie zrobiły się z mąki grudki. Po chwili ściągamy garnuszek z ognia i wlewamy śmietanę. Mieszamy sos dokładnie doprawiając go solą, pieprzem. Pod koniec dodajemy dwa żółtka. Mieszamy cały czas sos energicznie. Powinien się pięknie zagęścić i nabrać kremowej konsystencji. 

przepis na brokuły

Brokuł układamy w naczyniu żaroodpornym kropimy sokiem z cytryny i zalewamy przygotowanym beszamelem. Posypujemy całość utartym żółtym serem i spora ilością bułki tartej. Tak przygotowane naczynie trafić powinno do rozgrzanego już na 200 stopni piekarnika. Zapiekamy danie około 15 minut aż bułka tarta pięknie się zrumieni.

przepis na brokuły

Smacznego!

sobota, 09 marca 2013

Ile razy spoglądałaś/eś do lodówki, a tam niby mnóstwo rzeczy ale tak na prawdę nie ma niczego konkretnego? Zdarza się? ...to najlepszy czas na śmieciową zapiekankę z brokułami. Przygotowując domowe jedzenie nie unikniemy sporej ilości pozostałości, szczególnie wśród warzyw. Zamiast wyrzucać lub w inny sposób marnować przecież pełnowartościowe jedzenie połączmy siły ich aromatów i smaków. 

przepis na zapiekankę

Podstawowe składniki to makaron, brokuł, kiełbasa, żółty ser i śmietanka kremówka. Jakie warzywa dodacie do zapiekanki zależy już tylko od Was i od tego co zostało Wam w lodówce. Nasza zapiekanka wypełniła się takimi oto składnikami:

*Zapiekanka z brokułami*

  • makaron pełnoziarnisty - 500g
  • kiełbasa - 30 dag
  • brokuł - 50 dag
  • ser żółty - 20 dag
  • cebula - 1 szt
  • papryka czerwona - połówka
  • cukinia - około 15 dag
  • seler naciowy - 1 łodyżka
  • papryczka chilli
  • śmietana kremówka - 200ml
  • pieprz
  • sól
  • granulowany czosnek
  • koncentrat pomidorowy - łyżeczka

 

Makaron i brokuł gotujemy al'dente w dużej ilości osolonej wody. W zasadzie każdy składnik tej zapiekanki powinien być tak przyrządzony. Zapiekanka z brokułami nie może się zamienić w papkę pomieszanych smaków. Seler ma dać specyficzny aromat i chrupkość. Delikatności doda cukinia. Wyraźny smak czerwonej papryki podkręci ostrość chrupiącej chilli. 

przepis na zapiekankę

Na łyżce oleju rozgrzanej na teflonowej patelni podsmażamy krążki kiełbasy aż się pięknie zrumieni. Kolejny składnik to cebula - drobno posiekana i pięknie ozłocona. Pozostało poddusić w pokrojone w grubsza kostkę warzywa i papryczka chilli pocięta w paski oraz pozbawiona pestek (jeśli nie lubimy zbytniej pikantności w potrawach). Doprawiamy wszystko solidnie pieprzem, solą i dodajemy koncentrat pomidorowy. 

przepis na zapiekankę

Wypełniamy posmarowane odrobiną oliwy naczynie żaroodporne warstwami warzyw z kiełbasą i makaronem. Na wierzch wykładamy różyczki brokułów, zalewamy śmietanką i posypujemy całość startym żółtym serem. Zapiekamy wszystko w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15-20 minut. Podajemy z gęstym sosem pomidorowym lub najzwyklejszym ketchupem.

środa, 07 listopada 2012

Brak pomysłu na prosty i tani obiad ? Dziś rozwiązanie - danie tak proste w przyrządzeniu, że każdy lubiący brokuły może je zrobić w trochę ponad 30 minut. Najczęściej jadaliśmy brokuły lub kalafiory z masełkiem i uprażoną bułka tartą jednak od czasu gdy poznaliśmy sos czosnkowy to właśnie on stał się dodatkiem do ugotowanych brokułów.

przepis na brokuły

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru by zachował zielony piękny, kolor. Gotujemy go al dente - musi być lekko chrupiący, a nie rozlazły. Sos czosnkowy przygotowujemy z :

*Sos czosnkowy*

  • jogurt naturalny duży
  • czosnek 2 ząbki
  • majonez 1 łyżka

Składniki mieszamy dokładnie i polewamy różyczki brokuła. Danie podajemy z pieczonymi kartofelkami:

 

*Pieczone kartofelki*

  • ziemniaki 2 kg
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • majeranek świeży
  • papryka czerwona suszona

przepis na brokuły

Nieobrane ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki. Nie obieramy ich bo to co najlepsze w ziemniaku tkwi tuż pod jego skórką. Obieranie usuwa z ziemniaków znaczny procent wartości odżywczych. Należy ziemniaki jedynie dokładnie umyć, a podczas krojenia możemy usunąć wszelkie uszkodzenia skórki i oczka. Ćwiartki ziemniaka kąpiemy w łyżce lub dwóch oliwy i doprawiamy przyprawami oprócz soli. Układamy kartofelki w blaszce na papierze do pieczenia i smażymy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut na dolnej półce. Po około 15 minutach łopatką musimy przemieszać ziemniaki, posolić i blaszkę ustawić na wyższej półce pod grzałką lub w środku. Ewentualnie włączyć termoobieg. 

środa, 17 października 2012

Cena brokuła leci na łeb więc korzystajmy. Sałatkę z brokuła już kiedyś Wam prezentowałem. Pyszna rzecz. Wczorajszy deszczowy wieczór spędziliśmy w kuchni przygotowując jej jajeczną wersję. Najlepszym dodatkiem do sałatki z brokułami jest moi drodzy francuska czosnkowa bagietka i to ona będzie gwiazdą dzisiejszego wpisu.

przepis na sałatkę z brokułami i bagietkę czosnkową

Przygotowanie prostej przekąski nie zabierze Wam wiele czasu.

*Bagietka czosnkowa*

  • francuska bagietka
  • 3 łyżki masła
  • czosnek
  • pietruszka zielona
  • żółty ser
  • pieprz
  • sól

Zapewne nie raz będąc w hipermarkecie lub innym sklepie, w którym znajduje się piec do podpiekania pieczywa byliście doprowadzeni do szaleństwa zapachami wydobywającymi się z takiego diabelskiego urządzenia. Nic nie dzieje się bez przyczyny. Zapach świeżego pieczywa jest jednym z agresywniejszych i zniewalających ludzki umysł zapachów. Sieci sklepów o tym dobrze wiedzą i stanowiska takie wyrosły jak grzyby po deszczu w praktycznie każdym jednym lokalu handlowym. Nawet maleńkie spożywczaki osiedlowe inwestują w piece do podpiekania na wpół zrobionego pieczywa. Taka inwestycja zwraca im się dość szybko. Klienci pobudzeni zapachem pieczywa są bardziej skorzy do wydawania większej ilości pieniędzy na produkty spożywcze.

Nasze wizyty w  delikatesach często kończyły się zakupem czosnkowych lub ziołowych bagietek. Oczywiście cena tego specjału ustawiona jest dość wysoko ale kto się powstrzyma gdy przez nos przeleci zapach cudownej chrupiącej bułeczki z wilgotnym wnętrzem od czosnkowego masła? No kto?  ...tylko ten kto sobie potrafi takie cudo zrobić sam, a do sklepu na zakupy nie chodzi głodny. Pamiętajcie by na większe zakupy w hipermarketach jechać po solidnym posiłku. Zaoszczędzicie ... wierzcie mi.

Bagietkę kupić możemy wszędzie, a jej cena jest niewygórowana więc pozostaje nam stworzenie z niej aromatycznej bułeczki do naszej pysznej jesiennej sałatki. Świeże masło ucieramy z posiekaną pietruszką. Ząbek czosnku roztarty na miazgę wypełni masło aromatem, który tak nas korcił w sklepowej hali. Doprawiamy masełko solą i pieprzem. Bagietkę dzielimy na kilka wygodniejszych części i nacinamy pod skosem do połowy. Wnętrze nacięcia wypełniamy czosnkowym masłem i małym plasterkiem żółtego sera. Tak przygotowane bagietki musimy jedynie podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Termoobieg przyspieszy ten proces, a bułka osiągnie odpowiednią temperaturę i chrupkość znacznie szybciej. Myślę że 5 góra 8 minut to wystarczający czas ale to już do sprawdzenia w Waszych piekarnikach. Bułka nie może być w piecu zbyt długo bo stwardnieje i nie będzie tym co nas tak nęci podczas zakupów.

przepis na bagietkę czosnkową

Jak już wspomniałem uwielbiamy sałatki. Czosnkowe lub ziołowe bułki to idealny dodatek do solidnej porcji zdrowej sałatki. Zróbcie więc sobie korzystając z niskich cen brokuła sałatkę właśnie z tego warzywa.

*Sałatka z brokułami*

  • brokuł
  • 3 jajka
  • cebula
  • pomidor
  • zielony ogórek
  • kiszony ogórek
  • kukurydza konserwowa
  • sól
  • pieprz

*Sos czosnkowy lekki*

  • jogurt naturalny 0% tłuszczu
  • łyżeczka majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, który zachowa kolor warzywa. Różyczki brokuła muszą być ugotowane al dente by nie rozsypywały się w sałatce. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w spore kawałki. Cebulę siekamy drobno i dodajemy pokrojony w kostkę pomidor. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z odsączoną  kukurydzą konserwową. Sól i pieprz doprawi sałatkę, a lekki sos czosnkowy podkreśli walory smakowe zgromadzony w niej  warzyw. Królewska kolacja ale pamiętajcie ... jemy tylko do 18:00 ... :)

niedziela, 29 lipca 2012

Gęsta i pożywna zupa jest dobra na wszystko. Gęsty i pożywny krem z brokułów jest przede wszystkim dobry na specjalne okazje. To akurat moja specjalność więc wszelkie rocznice i walentynki rozpoczynały się właśnie od tego. Dziś może nie było żadnej specjalnej okazji ale czy niedzielny,  wspólny, rodzinny obiad nie jest w dzisiejszych  czasach jednak okazją specjalną? 

przepis na zupę krem

Do przygotowania "Tajemniczej wyspy" potrzebujemy:

*Krem z brokułów*

  • 1 cały brokuł
  • 1 porcja rosołowa - z kury lub wołowiny
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ćwierć średniego selera
  • pół małego pora 
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do rosołu 
  • śmietana gęsta 
  • zielona pietruszka

 

Z podanych składników przygotowujemy brokułowy rosół który będzie podstawą naszego kremu. Po ugotowaniu i odpowiednim doprawieniu zupy przygotowujemy drugi garnek i durszlak lub duże sito. Wyciągamy większe kawałki warzyw i mięso. Porcja rosołowa z kury do niczego nam się już raczej nie przyda. Porcja wołowiny może po ostudzeniu trafić do zamrażalnika i czekać grzecznie aż się nam zachce pierogów lub krokietów. Przez sitko przelewamy wywar do drugiego garnka aby wszystkie drobiny  trafiły do miski z pozostałymi warzywami. Z pomocą blendera ucieramy warzywa na gładką masę bez grudek. Przenosimy je do podstawowego garnka i powoli dolewamy brokułowy rosół dokładnie mieszając. Płynu ma trafić tam tyle by krem nie był ani za gęsty ani za rzadki. Konsystencja tak przygotowanego kremu z brokułów jest idealna.

przepis na zupę krem

Zupę podajemy z warkoczykami z ciasta francuskiego lub grzankami ewentualnie  groszkiem ptysiowy i łyżką gęstej śmietany ozdobionej zieloną pietruszką. Krem możemy także podać z usmażonymi cząstkami ziemniaka. Dziś właśnie ten dodatek wypełnił talerze brokułowej "Tajemniczej wyspy" 

*Smażone kartofelki*

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • olej roślinny
  • pieprz
  • papryka
  • sól

 

przepis na krem z brokułów

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Nie możemy ich rozgotować więc zwróćmy uwagę jakich ziemniaków użyjemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i złocimy na patelni z odrobiną oleju. Ziemniaki smażymy z cebulką często mieszając by równomiernie nabrały odpowiedniego koloru. Ziemniaki muszą być dość dobrze obsmażone by nie zdążyły zbyt szybko nasiąknąć w zupie. Pod koniec smażenia całość przyprawiamy papryką, pieprzem i odrobiną soli.

Smacznego !

czwartek, 07 czerwca 2012

Brokuł - przepyszne warzywo wybierane w Polsce coraz częściej zamiast tak swojskiego kalafiora. Jeśli mam być szczery brokuł zawsze stał wyżej w moim menu od kalafiora. Krem z brokułów z grzaneczkami, na który przepis pewnie się u nas pojawi to według mnie najlepsza zupa. Dziś jednak spodziewamy się  gości już po obiedzie także brokuł trafi ale do... sałatki.

Do przyrządzenia późno-wiosennej sałatki z brokułami potrzebujemy:

  • 1 brokuł
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek świeży
  • 3 ogórki kiszone 
  • 1 puszka konserwowej kukurydzy
  • 15 dag twardego żółtego sera; może być popularna gouda
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Gotowanie brokuła

Sałatkę podamy z pysznym sosem czosnkowym. Na porcję sałatki uzyskaną z powyższych składników potrzebujemy:

  • 6 łyżek stołowych jogurtu naturalnego; 0% mile widziany 
  • 3 łyżki majonezu; zwykły - majonezy w wersji light to zbiór składników, których nasz organizm nie potrzebuje
  • 2 ząbki czosnku - czosnek nie może zdominować smaku brokuła i innych warzyw

Składniki sosu wystarczy dokładnie wymieszać. 

Brokuł gotujemy w wodzie z odrobiną cukru i soli do słusznej miękkości. Uważać należy by go nie przegotować. Nie ma nic gorszego w sałatce niż rozgotowana zielonkawa paćka. Kawałki brokuła muszą dominować w zestawie warzyw i sosu. Resztę warzyw i ser w tym czasie kroimy w kostkę, nie za drobną. Mieszamy je dodając odsączoną dokładnie kukurydzę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do przygotowanych warzyw i sera dodajemy różyczki brokuła. Mieszamy z przyrządzonym sosem uważając by ich nie zniszczyć.


Życzymy smacznego tym którzy się skuszą na pyszną sałatkę z brokułami !

 

@edit  inny sposób na sałatkę z brokułami znajdziecie w nowym wpisie Bagietka czosnkowa do sałatki z brokułami Zapraszamy !