| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ogórki małosolne

piątek, 13 czerwca 2014

Pamiętacie nasz hit z sałatką warzywną podaną w pomidorach? Do dziś mnóstwo osób korzysta z tego przepisu. Z czystym sumieniem mogę Wam polecić inną wersją tej przystawki. Tym razem dzięki uprzejmości firmy Graal pomidory będą faszerowane sałatką z tuńczykiem. Było pysznie na wczorajszej kolacji tym bardziej, że i pomidory w tym roku doskonałe.

przepis na sałatkę

*Sałatka z tuńczykiem w pomidorach*

  • pomidor - 3 sztuki (spore)
  • tuńczyk w oleju Graal - 1 puszka 140g
  • ryż suchy parboiled - 50g - idealny do sałatek
  • groszek konserwowy - 3 łyżki
  • cebula - 1/2 sztuki
  • szczypior - 2 łyżki
  • majonez domowy - 2 łyżki
  • ogórek małosolny - 1 sztuka
  • sól
  • pieprz

 

Ryż taimy w 100ml wody z odrobiną soli.  Tuńczyka odsączamy z roślinnego oleju w którym został zapuszkowany. Rozdrabniamy go widelcem i łaczymy z posiekaną cebulką, groszkiem konserwowym, utajonym zimnym już ryżem i 2 łyżkami szczypioru.

przepis na sałatkę

Wystarczy już do sałatki wkroić drobno ogórka małosolnego i doprawić sałatkę majonezem, solą i pieprzem. Odstawiamy ją na godzinę do lodówki by się przegryzła. 

przepis na sałatkę

Pomidorom obcinamy daszki i drążymy pozbawiając pestek. Wypełniamy je sałatką z tuńczykiem i posypujemy posiekanym szczypiorem.

przepis na sałatkę

Doskonała przystawka a nawet składnik pysznej kolacji lub śniadania.

środa, 24 lipca 2013

Dzisiejsza sałatka ziemniaczana idealnie nadaje się na upalne dni. Orzeźwiający smak świeżego ogórka doskonale komponuje się z polskim ziemniakiem w tej łatwej do przygotowania sałatce.

przepis na sałatkę

*Sałatka ziemniaczana z ogórkiem*

  • ziemniaki - 10 sztuk średniej wielkości
  • ogórek świeży - 20 dag
  • ogórek kiszony lub małosolny - 5 sztuk
  • cebula
  • szczypiorek - pęczek
  • majonez domowy -  3 łyżki
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Wybieraj do sałatek gatunki spójne nie rozgotowujące się i dające się pokroic w ładną kostkę po ugotowaniu. Ogórki świeże i kiszone (lub małosolne) kroimy w kosteczkę. Cebulę  siekamy w drobną kostkę i mieszamy z resztą warzyw.

przepis na sałatkę

Pozostaje już tylko dodać domowy majonez i posiekany szczypiorek. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 

 

piątek, 07 września 2012

Nie znam nikogo kto po zimowych dniach nie czeka na pierwsze możliwe do zakiszenia ogórki gruntowe. Zawrotne ceny pierwszych ogórków małosolnych w sklepach mobilizują do robienia ich na własną rękę. Przepisy na ogórki małosolne są różnorodne i jest ich wiele. Powstał szereg różnorakich kombinacji składników by polepszyć coś co i tak samo w sobie jest już przepyszne.

przepis na ogórki

Najlepsze to te kiszone w okolicach czerwca i lipca. Istnieje szkoła, która mówi nam, że ogórki kiszone być powinny co najwyżej do 15 sierpnia jednak czy można się oprzeć pokusie zrobienia ich później? Jak się skończy zapas ogórków kiszonych powinniśmy złamać każdą zasadę lub nie poddawać się jakimkolwiek przesądom. Aneta zrobiła je kilka dni temu i jakoś się udały :)


Potrzebujemy tylko:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • zielony koperek
  • 1 czosnek polski
  • sól

 

Tak jak pisałem sposobów jest wiele. Dodawany jest koper, chrzan lub jego liście, zdarzają się przepisy nawet z papryczkami chili. Nasze ogórki kisimy przy udziale tylko koperku i czosnku. Zasada jest prosta 1 litr wody to łyżka soli. Gotujemy więc tak przygotowany, w odpowiedniej ilości do posiadanego naczynia do kiszenia roztwór. W tym samym czasie w glinianym naczyniu układamy warstwy ogórków  z koperkiem i ząbkami czosnku. Zalewamy całość naszą wrzącą wodą solną. Aby ogórki nie wystawały ponad powierzchnię przygniatamy je talerzykiem lub odpowiednio przygotowanym kamieniem do kiszenia.


przepis na ogórki małosolne

Zdarza się w gorące letnie dni, że ogórki gotowe są już na drugi dzień ! Lato nam się powoli kończy więc proces kiszenia może się troszkę przedłużyć chociaż powiem szczerze naszych już praktycznie znowu nie ma :)