| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: kapusta kiszona

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Na Śląsku  kapusta kiszona cieszy się od lat spora popularnością. Trudno się dziwić bo to tani ale jednocześnie doskonały produkt to tworzenia kulinarnych majstersztyków. Kapusta kiszona jest składnikiem ogromnej ilości tradycyjnych śląskich potraw. Jednak różnego rodzaju kapusty gotowane, zasmażane czy to z grzybami czy to ze wędzonym boczkiem są ulubionym daniem i to nie tylko Ślązaków.

przepis na kapustę kiszoną

Tym razem chcemy Wam zaprezentować kapustę kiszoną ze szpyrką przygotowaną przez naszą przyjaciółkę na pysznym, niedzielnym obiedzie w Chorzowie gdzie zostaliśmy zaproszeni. Przy okazji chcę napisać, że było pysznie i rodzinnie. Jak to na Śląsku.

*Kapusta kiszona ze szpyrką*

  • kapusta kiszona - 0,5 kg
  • wędzony boczek - 30 dag
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Kapustę gotujemy do miękkości z kilkoma sztukami liścia laurowego i angielskiego ziela. Boczek kroimy w słuszną kostkę i obsmażamy na sporym ogniu by stał się chrupki i nie stracił za dużo aromatu. Pod koniec gotowania do kapusty dodajemy do smaku cukru. Jak dużo to już zależy od tego jak kwaśną mamy kapustę kiszoną. Gdy kapusta będzie gotowa odlewamy wodę i łączymy  ze skwarkami czyli po śląsku szpyrką. Mieszamy całość doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Doskonały dodatek do tradycyjnych śląskich guminklyjzów lub tłuczonych ziemniaków i pieczonego w piwie kurczaka, który się już nie długo na blogu pojawi bo jest tego naprawdę wart.

sobota, 14 grudnia 2013

Nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu bez barszczu z uszkami. Uszka z grzybami i kapustą to mój ulubiony początek wigilijnej wieczerzy. Tradycyjne polskie postne uszka wigilijne są idealnym dodatkiem do barszczu zrobionego na domowej roboty zakwasie. Właśnie taki barszcz pojawi się w tym roku na naszym świątecznym stole.

przepis na wigilijne uszka

*Uszka z grzybami i kapustą*

  • kapusta kiszona - 1/2 kg
  • grzyby suszone - 50 g
  • cebula - 2 sztuki
  • masło
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • 60 dag mąki pszennej
  • 300 ml gorącej wody
  • olej - 3 łyżki

Grzyby moczymy dzień wcześniej w zimnej wodzie. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z kilkoma listkami laurowymi i ziarenkami angielskiego ziela. Grzyby kroimy w drobne kawałki i razem z cebulą bardzo drobno posiekaną smażymy przez chwilę na maśle. Miękką kapustę odcedzamy z garnka i mieszamy z grzybami. Doprawiamy farsz solą i świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na wigilijne uszka

Przesiewamy mąkę na stolnicę i dodajemy do niej olej. Wyrabiając powoli łyżką ciasto dolewamy gorącej (nie wrzątek) wody. Gdy temperatura ciasta opadnie wyrabiamy je już ręcznie aż stanie się elastyczne i nieklejące. Ciasto należy rozwałkować na płat grubości kilku milimetrów.

przepis na wigilijne uszka

Kroimy ciasto w miarę równe kwadraty. Na każdy z nich łyżeczką nakładamy farsz. Składamy kwadrat ciasta w trójkąt i zawijamy na palcu jego dwa rogi tworząc pierożek kształtem przypominający ucho. Nasze jak widzicie przypominają trochę uszy elfów z Władcy Pierścieni Tolkiena...

przepis na wigilijne uszka

Gotowe pierożki układamy na blacie wcześniej posypanym mąką. Zrobione uszko powinny chwilę odpocząć pod lnianą ściereczką. Uszka gotujemy w osolonej i niechulającej wodzie około 3 minut od wypłynięcia.

 

 

środa, 30 października 2013

Z kiszonej kapusty można tworzyć w kuchni mnóstwo pysznych dań. Pyszny kapuśniak na wędzonce i wiejskiej kiełbasie, podany z utłuczonymi ziemniakami, okraszonymi odrobiną skwarek  to obok genialnego bigosu, symbol polskiej kuchni. Podobnie jak bigos, kapuśniak też smakuje najlepiej na drugi dzień.

przepis na kapuśniak

*Kapuśniak*

  • kiszona kapusta - pół kilograma
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • kość wędzona lub żeberka
  • wędzony boczek - 30 dag
  • kiełbasa wiejska - 30 dag
  • koncentrat pomidorowy - 80 g
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kminek mielony - pół łyżeczki

 

Kiszoną kapustę wrzucamy na zimną wodę razem z wędzoną kością lub porządnym kawałkiem żeberek. Dorzucamy kilka listków laurowych, kilka ziaren angielskiego ziela i gotujemy powoli na małym ogniu. Boczek wędzony kroimy w kostkę. Jeżeli nasz boczek ma sporo tłustych przerośnięć obsmażamy go by wytopić nadmiar tłuszczu. Chudy boczek wystarczy tylko pokroić. Kiełbasę kroimy w plasterki i razem z posiekaną cebula smażymy na rumiano. 

Gdy kapusta trochę zmięknie dorzucamy do garnka starte na dużych oczkach warzywa - marchew i korzeń pietruszki. Następnie do wywaru trafia rumiana cebula  z kiełbasą i pokrojony w kostkę boczek wędzony. Przyprawiamy zupę solą, pieprzem, cukrem i koncentratem pomidorowym. Gotujemy całość aż kapusta zmięknie jak należy.

Zupę zagęszczamy mączną zasmażką. Łyżeczkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy do niej 2 czubate łyżki mąki. Energicznie mieszając rumienimy mąkę uważając by się nie spaliła. Zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy odrobinę zimnej wody. Musimy zasmażkę dobrze mieszać by się nie zbryliła. Wody mamy dodać tyle by mąka osiągnełą "błotną" konsystencję. Tak uzyskaną zasmażkę dodajemy do zupy, którą należy dobrze wymieszać.

W garnuszku topimy na skwarki kawałek słoninki. Kapuśniak smakuje bowiem najlepiej z gałką utłuczonych ziemniaków, okraszonych chrupiącymi skwarkami. Polecam ten sposób podania.

 

sobota, 19 października 2013

Ulubiony przez większość Polaków produkt spożywczy - kapusta kiszona. Dla wielu narodów po prostu zepsuta. Dla Polaków i innych mieszkańców Północnej Europy kulinarne cudo oraz podstawowy składnik wielu dań. My lubimy ją  podać  zasmażaną na smalcu z cebulką. Doskonały dodatek do mięs w banalnie prostym przepisie.

przepis na kapustę kiszoną

*Kapusta kiszona zasmażana*

  • kapusta kiszona - 1 kg
  • cebula - 2 sztuki
  • kminek mielony - łyżeczka
  • liście laurowe - kilka sztuk
  • ziele angielskie - kilka sztuk
  • suszona włoszczyzna - 1 łyżka
  • pieprz
  • sól
  • cukier

Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych i angielskiego ziela. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na kilku łyżkach smalcu wieprzowego w sporym rondlu. Do cebuli dorzucamy ugotowaną i odsączoną kapustę kiszoną. Doprawiam łyżką suszonej włoszczyzny, mielonym kminkiem, pieprzem, solą i odrobiną cukru. Zasmażamy całość pod przykryciem około 20 minut często mieszając i pilnując by kapusta się nie przypaliła.

przepis na kapustę kiszoną

Po przygotowaniu kapusta powinna się przez noc przegryźć w chłodnym miejscu lub lodówce. Wtedy będzie najlepsza. Ostatnio podawaliśmy kapustę do widocznego na zdjęciach pieczonego na soli kurczaka. Pychota!

czwartek, 27 czerwca 2013

Jeśli zrobiłbym  konkurs pod tytułem "Najlepsze pierogi na świecie" to jestem święcie przekonany, że pierogi z mięsem i kapustą jeśliby nawet nie wygrały to znalazły by się na podium. Jedno z popularniejszych polskich dań zawita dziś na familijnym blogu. Delikatne ciasto, soczyste mięsne nadzienie z przepyszną kiszoną kapustą - to najważniejsze cechy poniższych pierogów:

przepis na pierogi

*Pierogi z mięsem i kapustą*

  • 60 dag mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 300ml gorącej wody
  • wołowina - pół kilo gotowanej z rosołu
  • kapusta kiszona - 30 dag
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Zawsze do pierogów używamy mięsa, które gromadzimy na tą okazję po wszelakich zupach. Tak jest i tym razem. Mięso mielimy w maszynce. Kapustę należy gotować do miękkości i odcedzić  z wody. Kroimy kapustę w miarę drobno. Na łyżce oliwy złocimy pokrojoną w kostkę cebulę. Łączymy wszystkie przygotowane składniki wyrabiając na jednolitą masę. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na pierogi

Przesianą mąkę wyrabiamy z olejem i z ostrożnie dolewaną gorącą - prawie wrzącą wodą. Wystudzone ciasto wyrabiamy w rękach. Po uzyskaniu elastycznej masy ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na kilkumilimetrowe płaty. Z pomocą szklanki wycinamy kółeczka.

przepis na pierogi

Łyżka farszu na każde kółko i zawijamy ciasto w pieróg zaciskając jego brzegi widelcem lub palcami. Gotujemy pierogi na dobrze osolonej, wrzącej ale nie hulającej wodzie, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. 2 lub 3 minutki od wypłynięcia w zupełności wystarczą.

przepis na pierogi

Pierogi podajemy omaszczone skwarkami - takie są najlepsze.

BTW ...pisze ten wpis, a moje ślinianki chcą się rozpuścić - rany! ... jak ja lubię takie pierogi...

piątek, 26 kwietnia 2013

"W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;"

...już wiecie? Oczywiście - dziś narodowa potrawa Rzeczypospolitej - pyszny kwaskowy bigos z kiszonej i świeżej kapusty z dodatkiem śliwek. W pięknych słowach potrawę, z której słyniemy na świecie wspominał Adam Mickiewicz. Nic dodać nic ująć do owego opisu więc niech fragment IV księgi "Dyplomatyka i łowy" uatrakcyjni dzisiejszy wpis.


przepis na bigos

"Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy."

 


*Bigos*

  • kiszona kapusta - 2kg
  • biała kapusta - 1kg
  • karczek b/k - 60dag
  • łopatka b/k - 60dag
  • kiełbasa - 50dag
  • słonina - 10dag
  • cebula - 2szt
  • pieczarki - 70dag
  • śliwka suszona słodka - 10dag
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • liść laurowy - 5 listków
  • ziele angielskie - 10 ziaren
  • jałowiec - 2 lub 3 ziarna
  • majeranek - łyżeczka
  • kminek - łyżeczka
  • papryka słodka - łyżeczka
  • papryka ostra - łyżeczka
  • cukier lub miód
  • sól
  • pieprz

 

"Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnem okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem."


 

Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą. Jeżeli jest bardzo kwaśna należy ją przepłukać. Warto poszukać dobrej jakości kapusty kiszonej bo to co można znaleźć ostatnio na rynku trudno czasami nazwać kapustą. Kapusta lubi być "goniona" octem, a  nawet kwasem askorbinowym byle tylko przyspieszyć naturalny proces kwaszenia. Ideałem jest sobie w sezonie kapustkę samemu ukisić by mieć doskonały materiał na surówki i na przykład bigos.

Do zalanej wodą kapusty dorzucamy 5 listków laurowych, 10 ziarenek ziela angielskiego i gotujemy na wolnym ogniu. Białą kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Słoninkę kroimy w drobną kostkę i wytapiamy skwarki. Na uzyskanym tłuszczu rumienimy drobno posiekaną cebulkę i pokrojone w kostkę mięso. Gdy cebula i mięso uzyskają odpowiedni kolor podlewamy co jakiś czas  wodą dusząc całość na małym ogniu.

Pieczarki kroimy w plastry. Ideałem byłoby użyć grzybów suszonych - na przykład prawdziwków - niestety jesienny zapas rozpłynął się jak wiosenna mgła znad rozlewiska. Smażymy grzyby na patelni razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą i odrobiną tłuszczu uzyskanego ze słoniny. Dobór kiełbasy pozostawiam Wam drodzy czytelnicy bo to dość indywidualna sprawa w każdej polskiej kuchni.

przepis na bigos

Gdy kiszona kapusta zmięknie odlewamy z garnka wodę pozostawiając jej trochę. Białą odsączamy. Łączymy obie kapusty w dużym garnku lub kociołku. Pozostaje już tylko dodać obsmażone mięso z cebulą i pieczarki z kiełbasą by bigos był  prawie gotowy. W moździerzu łączymy pozostałe przyprawy, którymi doprawiamy bigos, dodając jednocześnie słodkie śliwki, koncentrat pomidorowy i cukier lub miód do smaku. Pozostawiamy bigos na małym ogniu co jakiś czas mieszając by wszystkie smaki mogły się połączyć.

Ideałem jest odstawić gotowy bigos w chłodne miejsce na dzień lub dwa ...tylko kto tyle wytrzyma? ...bohaterowie "Pana Tadeusza" też swego czasu nie dali rady...


"Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
Zbrojni łyżkami, biegą i bodą naczynie,
Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów
Wre para jak w kraterze zagasłych wulkanów."

 

Smacznego !


środa, 02 stycznia 2013

Jeszcze jeden wigilijny przepis został nam w zanadrzu. Duszoną kapustę z grzybami można jednak robić nie tylko ten jeden raz w roku. Dostępność grzybów suszonych  pozwala nam spożywać ten pyszny, obiadowy dodatek dużo częściej. Na zdjęciu tegoroczna, a w zasadzie już zeszłoroczna, wigilijna kapusta z grzybami:

przepis na kapustę

*Kapusta z grzybami*

  • kapusta kiszona 1kg
  • podgrzybek suszony  2 dag
  • masło łyżeczka
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kminek
  • pieprz
  • sól
  • cukier

 

Grzyby musimy namoczyć w zimnej wodzie całą noc.Zalejmy więc je wodą wieczorem dzień wcześniej gdy zachce nam się kapusty z grzybami.

przepis na kapustę

Kiszoną kapustę siekamy i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziarenek angielskiego ziela. Na maśle w tym czasie szklimy cebulę posiekaną drobno w kostkę. Gdy kapusta zmięknie odlewamy z niej wodę, a ona sama trafia do garnka z masłem i usmażoną na nim cebulą. Grzyby kroimy w paski lub inne większe kawałki i dodajemy do kapusty. Zalewamy całość wodą spod grzybów by nie utracić aromatu który w niej pozostał. Przyprawiamy kapustę kminkiem, pieprzem, cukrem, solą do smaku i dusimy tak długo aż cały płyn z kapusty wyparuje.

Kapustę możemy zagęścić zasmażką jeśli ktoś lubi i może ją stosować. Prosty sposób na zasmażkę: 

Na patelnie prażymy dwie łyżki mąki mieszając ją ciągle drewnianą łyżką. Gdy mąka nabierze złotego koloru zdejmujemy ją z ognia i dolewamy po trochę wody. Musimy całość ciągle mieszać by nie zrobiły się grudki do uzyskania żądanej konsystencji. Potem przecieramy zasmażkę do mąki przez sitko i dusimy kapustę jeszcze chwilę.

 

poniedziałek, 03 grudnia 2012

Co robicie z mięsem, na którym gotujecie niedzielny rosół? My zbieramy cierpliwie aż przyjdzie dzień taki jak ten. Przepyszne krokiety z mięsem i kapustą zagościły na naszym stole. Uwielbiam zawijane naleśniki z mięsno-kapuścianym farszem i solidną porcją czerwonego barszczu z najlepszych polskich buraków.Poniższe krokiety to 100% domowego jedzenia ... pycha !

przepis na krokiety

*Krokiety z mięsem i kapustą*

  • mięso wołowe 60 dag
  • kapusta kiszona 1 kg
  • cebula
  • oliwa lub olej roślinny
  • ciasto naleśnikowe (przepis na naszym blogu)
  • jajko
  • bułka tarta
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Kiszoną kapustę gotujemy z kilkoma ziarenkami angielskiego ziela i laurowymi listkami. Gdy kapusta zmięknie odsączamy ją i czekamy aż wystygnie. W tym czasie możemy zmielić wołowinę. Każdej niedzieli gotując rosół zostawiamy sobie w zamrażalniku kawałki użytego w nim wołowego mięsa. Kawałki antrykotu, pręgi lub innej rosołowej porcji. Raz, że nie lubimy marnować dobrego mięsa,  a dwa farsz oparty o kawałki mięsa z rosołu jest doskonały. Mięso podczas gotowania przejmuje sporą część aromatów warzyw i staje się świetną bazą farszu do krokietów.

przepis na krokiety

Zmielone dokładnie mięso łączymy z ostygniętą i pokrojoną kapustą kiszoną. Na odrobinie oliwy smażymy na złoty kolor posiekaną cebulę, która także trafia do farszu. Odrobina kolorowego pieprzu oraz soli dla smaku i mieszamy farsz dokładnie.

przepis na krokiety

Z ciasta naleśnikowego smażymy nieco grubsze niż zwykle placki, w które zwijamy kilka łyżek farszu. Z podanych składników winno wyjść około 13-15 krokietów. W miseczce pozostało nam rozbełtać jajko by obtoczyć z jego pomocą krokiety w bułce tartej.

przepis na krokiety

Smażymy krokiety z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Podajemy przepyszne krokiety z gorącym, czerwonym barszczem.

przepis na krokiety

Tak więc jeśli do tej pory nie odkładaliście rosołowego mięsa to róbcie to. Warto je wykorzystać powtórnie do krokietów lub pierogów.

 

środa, 14 listopada 2012

Najlepsza kiszona kapusta z małopolski, łopatka z przydomowej naturalnie karmionej świnki i najlepszej jakości makaron  to składniki najlepszego dania na świecie - łazanki domowe z kapustą. Kocham to połączenie od dzieciństwa. Sposobów przygotowania łazanek jest bez liku dziś nasz sposób na łazanki z kapustą kiszoną i kawałkami najlepszej wieprzowej łopatki.

przepis na łazanki

*Łazanki domowe z kapustą*

  • łazanki "Lubella" 500g
  • kapusta kiszona 1,3 kg
  • łopatka wieprzowa b/k 70dag
  • cebula 
  • oliwa
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz kolorowy świeżo mielony

Kapustę siekamy i gotujemy do miękkości z liściem laurowym i angielskim zielem. W tym czasie na oliwie (oleju) szklimy posiekaną cebulę. Mięso kroimy w niezbyt małą kostkę i smażymy z cebulą. Pozostało nam ugotować makaron al dente. Mieszamy wszystkie składniki doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy całość około 20 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.

przepis na łazanki

Najczęściej jadamy łazanki przygotowane  z boczkiem lub kiełbasą. W ostateczności wystarczy solidna porcja chrupiących skwarek ze słoniny. Jednak łopatka  pozytywnie nas zaskoczyła i myślę że co jakiś czas właśnie  z nią pyszne łazanki robić będziemy. ...i pamiętajcie - na drugi dzień są jeszcze lepsze.