| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: syrop klonowy

wtorek, 02 października 2012

Szybka propozycja deseru moi drodzy.

*Deser z ciastkiem belvita*

  • jogurt naturalny
  • gruszka
  • ciastko Belvita
  • orzechy włoskie
  • syrop klonowy
  • mięta

Ciastko Belvita kruszymy na kawałki. Obraną gruszkę kroimy w kostkę. Duża łyżka jogurtu lub dwie. Odrobina skruszonych orzechów włoskich. Całość kropimy pysznym syropem klonowym i dekorujemy miętą.

Banalne i pyszne.

 

niedziela, 30 września 2012

Tak jak obiecałem  na Facebooku dziś przepis na amerykańskie pancakes czyli jankeska wersja najpopularniejszej przekąski na świecie - naleśników. Co kraj to inny przepis na naleśniki. Jednak amerykańskie mają w sobie, a raczej na sobie, coś szczególnie przyjemnego. Syrop klonowy. Zakochaliśmy się wczoraj w klonowym syropie. Nie jest tani ale czasami warto wydać trochę grosza więcej by poznać nowe smaki. Dziwi mnie trochę, że jeszcze nikt nie wpadł na pomysł uzyskiwania tego produktu w naszym kraju. Klonów Ci u nas dostatek, a sok można pobierać praktycznie z każdego gatunku tego drzewa. Produkcja syropu także nie jest skomplikowana bo wystarczy z klonowego soku odparować nadmiar wody i  w ten sposób zagęścić go do struktury syropu.

przepis na pancakes


Zachęceni ciekawym smakiem syropu dość szybko powiązaliśmy go z amerykańskim naleśnikami. Kto nie oglądał na amerykańskich filmach dzieciaków zajadających się na śniadanie grubymi na pół cala plackami oblanymi masłem i klonowym syropem? Do dziś pamiętam reakcję moich kubków smakowych i ślinianek na ten widok.  Zróbmy więc american pancakes w domu bo przepis jest banalny. Amerykanie uwielbiają banalne w przygotowaniu rzeczy. 

Na 20 placków o średnicy około 10 cm i grubości 1 cm potrzebujemy:

*Pancakes*

  • 3 jajka
  • 0,6 litra mleka
  • 450g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia


Jajka rozbijamy do naszego pojemnika i dolewamy mleko. Łączymy jajka z mlekiem z pomocą miksera i do uzyskanego płynu wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Całość należy wymieszać na gładką masę i odstawić na około godzinkę by proszek do pieczenia mógł rozpocząć proces spulchniania ciasta. Amerykańskie naleśniki charakteryzują się przede wszystkim pulchnym wnętrzem i słuszną grubością. To różni je od typowo europejskich często cienkich jak papier naleśników. Z polskich przepisów do amerykańskich pancakes najbliżej chyba racuchom. Z resztą nasz przepis na racuchy bez drożdży jest okrutnie podobny jak go dziś z ciekawości porównałem.

przepis na pancakes

Przed smażeniem należy masę naleśnikową dokładnie jeszcze raz przemieszać bo działanie proszku do pieczenia co nieco gładką strukturę naruszyło. Ciasto musi być gęste w razie czego dosypmy trochę mąki. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni i odrobinie rozsmarowanego na jej powierzchni masła.  Ciasto nakładamy na patelnię łyżką lub chochelką. Smażymy aż cukier pięknie karmelizuje nam naleśnik na brązowo i przekładamy na drugą stronę. Ten moment sygnalizują nam bąbelki powietrza na powierzchni.  Placki układamy w słuszny stosik, na wierzch trafia kosteczka masła a całość oblewamy syropem klonowym. Piękna rzecz i do tego przepyszna. Tak zrobione naleśniki można podawać także z jagodowym dżemem lub innymi owocowymi przetworami.