| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: drożdże

sobota, 21 grudnia 2013

Jak już wspominałem lubię włoską kuchnię za jej prostotę i doskonały smak. Pizza margaritha, która stała się ambasadorem tego pięknego kraju na świecie jest kwintesencją tego o czym piszę. Prosty przepis, minimalna ilość składników i doskonały smak cieszący nasze zmysły jeszcze długo po konsumpcji. Zjeść taką pizzę w małej  pizzerii gdzieś na prowincji włoskiej Campanii lub przy stoliku stojącym na gwarnej uliczce Neapolu to takie moje małe marzenie. Z tych realnych do spełnienia. Przyjdzie na to czas ale dziś zróbmy sobie margarithę w domu.

przepis na pizzę

*Pizza margaritha*

  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • letnia woda - 1 szklanka
  • sól - łyżeczka
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek lub olej - 3 łyżki
  • drożdże - 5 dag
  • mozzarella w kulce - 3 sztuki
  • czosnek - 4 ząbki
  • pomidory świeże polskie lub włoskie z puszki (ewentualnie z kartonu)
  • bazylia

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Drożdże z  cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie. Do płynu dolewamy olej lub oliwę z oliwek. Rozmieszany zaczyn odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlewamy go do mąki i wyrabiamy intensywnie ciasto. Początkowo dość mocno klei się do dłoni ale nie przejmujmy się tym. Gdy przestanie zamieni się w aksamitną i delikatną masę doskonałą do przygotowania pizzy.

przepis na pizzę

Blachę piekarnika smarujemy olejem lub oliwą i posypujemy  mąką. Jeszcze na stolnicy delikatnie rozciągamy ciasto i nakładamy je na blachę. Rozmasowujemy ciasto na blasze tak by wypełniło ją całą, a na brzegu pojawił się charakterystyczny dla włoskich placków rant. Rant zabezpieczy zawartość pizzy przed wypłynięciem podczas pieczenia. Powierzchnię ciasta smarujemy oliwą lub olejem. Całość dość gęsto nakłuwamy widelcem.

przepis na pizzę

Aby przygotować tradycyjną włoską margarithę  powinniśmy zrobić doskonały sos pomidorowy. My od jakiegoś czasu ułatwiamy sobie ten etap używając tylko świeżych polskich pomidorów lub doskonałej jakości włoskich tomat bez skóry, które można dostać już na naszym lokalnym rynku bez żadnego problemu. Delikatnie posiekane pomidory równomiernie rozkładamy na pszennym placku i posypujemy posiekaną bazylią lub jej przetartą w dłoniach suszoną wersją. Obrany czosnek siekamy drobno i rozrzucamy na pizzy. Kulki mozzarelli odsączone z zalewy kroimy w plastry i układamy na pomidorach. Całość  dość intensywnie posolić solą morską i odrobiną świeżo mielonego, kolorowego pieprzu.

przepis na pizzę

Piekarnik rozgrzany już do 250 stopni Celcjusza więc możemy wkładać pizzę na pierwszą półkę od dołu i piec jakieś 15 minut. Na 5 minut przed końcem można wyłączyć dolną grzałkę jeśli spód już się dobrze przypiekł. Sprawdzamy to delikatnie podnosząc pizzę łopatką.

przepis na pizzę

Pizzę jeszcze gorącą kroimy specjalnym nożem i podajemy na przykład z sosem czosnkowym lub najzwyklejszym ketchupem. Chociaż powiem szczerze sama w sobie bez zbędnych dodatków margaritha jest doskonała czy to na ciepło czy już na zimno.


 

wtorek, 01 października 2013

Po wczorajszym dniu zastanawiam się czy już całkiem nie przejść na tzw. chleb domowy. Dom wypełniony aromatem pieczonego chleba. Puszysty i delikatny jednocześnie wyraźny i sycący. Świeży bochenek obsypany czarnuszką, ziarnami słonecznika i grubo ziarnistą solą morską. Pierwsze cięcie i  masło rozpuszczające się na świeżo odkrojonej kromce ... boskie! 

przepis na chleb

Pyszny chleb domowy z bardzo prostego przepisu. Bez zakwasu, bez długiego czekania i banalny w przygotowaniu. Po prostu chleb.

*Chleb domowy*

  • mąka pełnoziarnista - 1 kg
  • 700ml wody
  • słonecznik łuskany - 2 porządne garści
  • drożdże świeże - 5 dag
  • sól - 2 czubate łyżeczki

Z podanych ilości powinny wyjść dwa bochenki. Piekliśmy je w blaszce o wymiarach: 37x12x7 chociaż mniejsza będzie lepsza.

Drożdże należy rozpuścić w chłodnej wodzie. Suche składniki mieszamy w misce razem z jedną garścią łuskanego słonecznika. Dodajemy rozpuszczony drożdżowy zaczyn i wyrabiamy ciasto na jednolita masę o luźnej konsystencji. Przykrywamy miskę wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut.

przepis na chleb

Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i wykładamy w blaszkach wysmarowanych olejem roślinnym. Odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce a blaszki przykrywamy wilgotną ściereczką. Ciasto w blaszkach powinno podwoić swoją objętość. Oznaczać to będzie, że jest już gotowe do wypieku.

przepis na chleb

Wyrośnięty chleb należy nawilżyć z wierzchu wodą, obsypać ziarnami czarnuszki i drugą garścią słonecznika. Całość posypujemy też gruboziarnistą solą morską.

przepis na chleb

Dzięki temu skórka chleba nabierze doskonałego smaku podobnego temu jaki znacie z chlebów typu baltazar. Wkładamy do rozgrzanego już piekarnika i pieczemy około pół godziny. Temperatura wypieku to 220 stopni.

przepis na chleb

Przed wyjęciem chleba z pieca sprawdzamy patyczkiem czy ciasto wewnątrz jest suche. Po wyjęciu układamy chleb na kratce i przykrywamy wilgotną ścierką by skórka delikatnie zmiękła - nie każdy lubi ranić dziąsła na mocno chrupiącym chlebie.

przepis na chleb

Stara szkoła mówi - nie jedz świeżego, gorącego drożdżowego chleba bo brzuch będzie bolał... kto by tam słuchał starej szkoły... masełko już czeka.

 

środa, 20 lutego 2013

Uwielbiamy pizzę! Góralska dostępna w pizzerii Dominium wymiata pod każdym względem jednak  pizza domowa z przepysznym sycylijskim salami jest równie dobra. Dodatkowo robiony  i pieczony w domu boski placek pozostawia po sobie pyszny aromat jeszcze kilka godzin.

przepis na pizzę

Sposobów na przyrządzenie ciasta jest wiele. My stosujemy od lat jeden z nich.

*Pizza z salami*

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mąką razowa - 1 szklanka
  • cukier - łyżka
  • sól - łyżeczka
  • płatki owsiane (lub żytnie) - 2 garści
  • czosnek granulowany - łyżeczka
  • oregano suszone - łyżeczka
  • papryka słodka - łyżeczka
  • papryka czerwona - 1 szt
  • cebula czerwona - 1 szt
  • pieczarki - 40 dag
  • salami sycylijskie (aromatyczne i twarde) - 10 dag
  • ser żółty - 30 dag

Mieszamy suche składniki dokładnie w misce. Potrzebujemy teraz drożdżowy zaczyn by móc  z nich przygotować ciasto.

  • ciepła woda - 1 szklanka
  • drożdże - 5 dag
  • olej - 3 łyżki
  • cukier - szczypta

 Rozkruszone drożdże zalewamy wodą. Mieszamy dodając cukier i olej. Zalewamy suchą mieszankę drożdżowym zaczynem i mieszamy dokładnie łyżką aż składniki się połączą. Gdy ciasto będzie gotowe do wyrabiania wykładamy je z miski na stolnicę i solidnie nad nim pracujemy rękami. Odkładamy wyrobione ciasto do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i ustawiamy na przykład w pobliże ciepłego kaloryfera. Czekamy aż drożdże zrobią z nim swoje.

przepis na pizzę

W tym czasie możemy przygotować szybki sos pomidorowy. Ideałem jest długo gotowany sos ze świeżych pomidorów i listków świeżutkiej bazylii. Jednak zimowa pora nie sprzyja takiemu gotowaniu. Możemy więc przygotować sos z dobrej jakości koncentratu lub przecieru.

  • koncentrat pomidorowy - 5 łyżek
  • czosnek - 3 ząbki
  • oliwa z oliwek - łyżeczka
  • zioła prowansalskie
  • oregano suszone
  • sól
  • pieprz kolorowy

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników do uzyskania pomidorowej pasty którą będziemy smarować placki na mini pizzę z salami.

przepis na pizzę

Pozostało nam przygotowanie obłożenia pizzy - w zasadzie każdy lubi inaczej. My używamy do tego najprostszych składników i dobrej jakości salami. To ono daje ten aromat i smak znany z dobrych pizzerii. Kroimy w piórka paprykę i cebulę. Pieczarki kroimy w talarki i obsmażamy na maśle z dodatkiem soli i gałązką rozmarynu aż zmiękną i nabiorą złotego koloru. 

przepis na pizzę

Ciasto wyrosło jak należy - możemy więc przystąpić do przygotowywania spodów do pizzy. Smarujemy ręce oliwą co ułatwi układanie ciasta. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta, tak by 4 sztuki zmieściły się na blasze piekarnika wyściełanej papierem do pieczenia. Formujemy palcami kręgi pozostawiając lekko zgrubiony brzeg.

przepis na pizzę

Zrobione placki smarujemy mokrymi od oliwy rękami - zapobiegnie do łączeniu się ciasta z sosem pomidorowym. Odmierzamy 1-2 łyżki sosu na każdy placek i rozsmarowujemy go na nim. Posypujemy placki startym serem do pizzy i układamy na nich obłożenie. Całość posypujemy jeszcze na koniec ziołami. Można oczywiście zrobić jeden solidny placek i potem go kroić ale z wygody wolimy robić po prostu kilka mniejszych.

przepis na pizzę

Pizza smaży się w piecu rozgrzanym do 200 stopni około 15-20 minut. Podajemy ją z sosem czosnkowy i na przykład pysznymi frytkami z selera.

przepis na pizzę

Boskie żarcie aż się uszy dzieciakom trzęsą.