| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ciasta kruche

niedziela, 25 września 2016

Dawno dawno temu jadłem to pyszne ciasto gdzieś w resturacji. Przeglądając przepisy z książki kulinarnej dołączonej do Thermomix'a od razu tarta jabłkowa rzuciła mi się w oczy. Musiała się w związku  z tym pojawić na stole. Doskonały deser, a że mamy akurat jesień...

przepis na tartę Thermomix

*Tarta jabłkowa*

  • masło - 75g + trochę do formy
  • mąka pszenna - 150 g + odrobina do podsypania
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki lub 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • woda 50g
  • jabłka - 1kg - najlepszy gatunek do szarlotek to polska złota reneta
  • cukier - 30g
  • masło - 10g

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza. Formę do tarty o średnicy 26cm natłuszaczamy odrobiną masła i opószamy mąką.

Do naczynia miksującego wkładamy masło, mąkę, sól, cukier waniliowy i wodę. Ustawiamy na panelu odpowiednie parametry: czas - 20 sekund, obroty - 4. Mieszamy ciasto na tartę. Zaletą Thermomix w przypadku ciast kruchych jest brak praktycznie kontaktu ciasta z rękami co gwarantuje jego jakość bo ręce i zbyt długie wyrabianie ogrzewają ciasto. To natomiast nie wpływa dobrze na jego strukturę już po wypieczeniu. 

Po wyrobieniu stosujemy mały trick pozwalający ciastu odejść od noży Thermomix'a. Ustawiamy na panelu parametry: czas - 10 sekund, obroty - 2 i uruchamiamy obroty wsteczne. Ciasto przekładamy na kuchenny blat oprószony mąką i rozwałkowujemy cieniutko z pomocą wałka. Wykładamy ciastem blaszkę, odcinamy resztki z krawędzi formy do tarty. Ciasto jest cieniutkie i nie potrzebuje wstępnego pieczenia.

przepis na tartę Thermomix

Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Kroimy jabłuszka w cieniutkie plasterki i układamy na cieście w kształ rozety. Całość posypujemy cukrem pudrem układając na wierzchu małe kawałeczki masła. Pieczemy ciasto 30-35 minut aż jabłka nabiorą złotego koloru. POdajemy na ciepło  zlodami waniliowymi lub na zimno z cukrem pudrem.

 

wtorek, 16 sierpnia 2016

Z inspiracji sąsiadów na naszym stole pojawiła się pyszna tarta porowa. Nawet ja, który za wytrawnymi tartami nie przepadam skusiłem się i nie żałuję.

przepis na tartę

*Tarta porowa*

  • mąka pszenna - 300g
  • masło - 200g (zimne)
  • jajko - 1 sztuka
  • por
  • boczek - 30 dag
  • śmietana 30% - 200ml
  • jajko - 1 sztuka
  • gałka muszkatałowa
  • czosnek polski - 2 zabki
  • pieprz
  • sól
  • pomidor
  • ser pleśniowy lazur

Mąkę z jakiem i zimnym masłem zagniatamy szybko na ciasto. Formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.

przepis na tartę

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiane skwarki. Zdejmujemy boczek na talerzyk i na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekany por. Dorzucamy boczek i dusimy chwilkę.

przepis na tartę

Ciasto rozkładamy na  blaszce do tarty. Podnosimy brzegi i całość gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy blaszkę.

przepis na tartę

Wykładamy na cieście farsz porowo-boczkowy. Zalewamy farsz śmietaną rozbełtaną z jajkiem i doprawioną przeciśniętym czosnkiem.

przepis na tartę

Na wierzchu układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszonym lazurem. Sera ile kto lubi. 

przepis na tartę

Zapiekamy całość 30 minut w 200 stopniach.

przepis na tartę

Smacznego.

niedziela, 13 września 2015

Dawno nie piekliśmy ciast. Pora to zmienić tym bardziej, że Polska wybuchła pysznymi śliwkami. Szukając przepisu na inne niż zwykle kruche ciasto trafiliśmy do słynnej już "Kuchni Doroty". Zaprezentowana tam tarta z budyniem i śliwkami tak nas urzekła, że postanowiliśmy przepis pani Doroty powtórzyć. Muszę powiedzieć, że pomysł z krupczatką wręcz pierwszorzędny. Chyba już inaczej kruchego do słodkiej tarty robić nie będziemy.

przepis na tartę ze śliwkami

*Tarta z budyniem i śliwkami*

  • śliwka węgierka - 500g
  • budyń śmietankowy z cukrem
  • mleko - 1 i 1/2 szklanki
  • żółtko 
  • zimne masło - 100g
  • mąka krupczatka - 200g
  • cukier - 1/2 szklanki
  • sok z pomarańczy - 3 łyżki
  • sól - szczypta

 

Do malaksera wrzucamy składniki na kruche czyli zimne masło, mąkę, sól, cukier i całość mieszamy. Dolewamy sok z pomarańczy. Po chwili wyciągamy ciasto na przesypaną mąkę stolnicę i szybko formujemy kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na pół godziny.

W międzyczasie możemy przygotować budyń według przepisu z opakowania ale używamy 1,5 szklanki mleka. Gdy budyń ostygnie dodajemy żółkto jaja i intensywnie całość mieszamy.

przepis na tartę ze śliwkami

Metalową formę do tarty smarujemy masłem i pruszymy bułką tartą. Rozkładamy w niej wyjęte z lodówki ciasto. Gęsto nakłuwamy widelcem i całą formę wkładamy na godzinę do zamrażalnika.

przepis na tartę ze śliwkami

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Po godzinie wyjęte z zamrażalnika ciasto przekładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy ciasto i wylewamy do środka budyń oraz układamy śliwki. Forma trafia spowrotem do pieca i tam już zostaje na około 35 minut. Po tym czasie pyszny deser jest gotowy do podania na przykład z doskonałym domowym latte.

sobota, 14 lutego 2015

Idąc za wątróbkowym ciosem przygotowaliśmy niedawno tartę z wątróbką, którą jakiś czas temu polecał na antenie Kuchni+ lubiany przez nas pan Jakubiak. Tartę poleciła nam również sąsiadka (pozdrawiamy) i napiszę tak: ciekawe kulinarne doświadczenie. Ktoś kto lubi wątróbkę polubić powinien też poniższą tartę.

przepis na tartę

*Tarta z wątróbką wg Jakubiaka*

  • wątróbka drobiowa - 500 g
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • pomidorki cherry - 150 g
  • kapary - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • suszone morele - garść
  • estragon
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • śmietana 18% - 500 ml
  • jajko - 3 sztuki
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • mąka pszenna - 300 g
  • masło zimne - 200 g
  • jajko

 

Składniki na ciasto siekamy na stolnicy nożem i szybko zagniatamy. Ważne by ciepło naszych rąk nie ogrzało ciasto bo tarta może się nie udać. Kulkę ciasta owijamy w folię i odkładamy na 20 minut do lodówki.

Czas zabrać się za farsz tarty. Na maśle szklimy cebulę dorzucając chwilę później na patelnię, pokrojoną wątróbkę, posiekany czosnek i pomidorki koktailowe przekrojone na połówki. Do farszu dodajemy jeszcze rozdrobnione morele i kapary. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Smażymy dodając pod koniec estragonu, który jest przyprawą idealną do drobiowej wątróbki.

Formę do tarty smarujemy masłem i rozkładamy w niej wyjęte z lodówki ciasto. Róbcie to szybko by tak jak przy jego wyrabianiu. Nakłuwamy ciasto widelcem. Jeśli po nakłuwacie ciasto bardzo gęsto odpadnie konieczność jego podpiekania z użyciem obciążenia w postaci fasoli lub grochu. Ciasto nam się dzięki dużej ilości dziurek nie podniesie. Tak przygotowaną tartę podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.

przepis na tartę

Na podpieczone ciasto wystarczy już tylko wyłożyć wątróbkowy farsz. Ulożyć plastry ziemniaków. Zalać sosem przygotowanym z jajek i śmietany doprawionym solą i pieprzem. Zasypać estragonem i zapiec około 30 minut w piekarniku. Tartę podajemy z sosem czosnkowym ale ja następnym razem wybiorą żurawinę.

piątek, 06 czerwca 2014

Jako dziecko nie przepadałem za rabarbarem. Moje dzieciństwo przypada na trudny okres początków lat 80'. Koniec "złotej" epoki Gierka i początek końca realnego socjalizmu. Rabarbar jakoś mi się właśnie z tym kojarzy, a to nie jest dobre skojarzenie. Puste półki, czołgi oraz gaz na ulicach i kompot z rabarbaru...

przepis na kruche ciasto

Czas pozbyć się rabarbarowej traumy. Roślina ta wcale nie jest symbolem powszechnej w tamtym okresie kulinarnej biedy. Wyraźny smak i naturalna kwasowość czynią z rabarbaru (rzewień) doskonały dodatek do ciast. Przedstawiamy Wam ciasto kruche z rabarbarem.

*Ciasto kruche z rabarbarem*

  • 4 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag dobrego zimnego masła
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany 
  • blaszka prostokątna o wymiarach dna: 32x21cm i wysokości 6cm

Piana owocowa

  • białko 4 jaj
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 1 kisiel owocowy z cukrem
  • odrobina soli

Składniki na ciasto łączymy ze sobą na końcu dodając pokrojone w kosteczki zimne masło. Wyrabiamy energicznie i niezbyt długo. Ciasto nie może rozgrzać się za bardzo ciepłem naszych dłoni. Gotową masę zawiniętą w folię spożywczą lub aluminiową odkładamy na pół godziny do lodówki.

Łodyżki rabarbaru pozbawiamy stwardniały końcówek i kroimy w wygodne kawałki. Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na dwie części - jedną wyraźnie mniejszą. Większą rozkładamy na blaszce i nakłuwamy widelcem, a mniejszą odkładamy spowrotem do lodówki. Blaszka powinna być wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Można też użyć papieru do pieczenia. Na ciasto rozkładamy równomiernie kawałki rabarbaru.

przepis na kruche ciasto

Czas przygotować owocową pianę. Ubijamy z pomocą szczypty soli białka jaj na pianę. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy powoli cukier waniliowy i kisiel owocowy. Ubijamy pianę na sztywno. Rozkładamy ją wtedy na ciasto. Wyjęty mniejszy kawałek kruchego ciasta ścieramy na wierzch.

Ciasto piwinno się piec w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez 30 minut. Kolor kruszonki da nam znać, że ciasto powinno być gotowe.

 

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Pyszne kruche minirogaliki z marmoladą, które upiekła Aneta niezbyt długo cieszyły nasze podniebienie. Coś mi się wydaje, że kolejny ich wypiek nastąpi szybko i nie z tak małej ilości składników. Genialne ciasteczka do kawy lub porannej herbaty z cytryną.

przepis na ciasteczka

*Mini rogaliki z marmoladą*

  • mąka pszenna - 350 g
  • masło - 200 g
  • cukier puder - 1/4 szklanki
  • żółtka jaj - 2 sztuki
  • śmietana gęsta - 1 łyżka
  • sól
  • marmolada

 

Mąkę przesiewamy i dodajemy pokrojone chłodne masło. Dosypujemy do miski cukier puder (użyliśmy trzcinowego), żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy szybko ciasto by go nie zagrzać za bardzo ciepłem naszych dłoni i zawijamy gotowe w folię spożywczą. Tak zapakowaną kulę chłodzimy w lodówce. Myślę, że półtorej godziny to wystarczający czas. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Cienki placek powinien być większy niż okrągły talerz, na podstawie którego wytniemy z ciasta koło. Tak przygotowaną formę kroimy podobnie jak pizzę na 8 trójkątów.

przepis na ciasteczka

Tuż nad podstawą każdego trójkąta układamy łyżeczkę marmolady. Zwijamy trójkąty,  a ich rożki zaginamy aby ciastko nabrało kształtu rogalika. Chyba niedługo odpalę kanał na You Tube bo opisać niektórych czynności nie sposób :)

Przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy rogaliki w temperaturze 190 stopni Celcjusza około 20 minut tak aż się ciasteczka zrumienią. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.

przepis na ciasteczka

Jak to powiedziała moja mama będąca u nas z wizytą: "Adam schowaj te ciastka bo zjem wszystkie" .. he he to prawda: poprostu rozpływają się w ustach. 

 

piątek, 24 maja 2013

Francuski quiche lorraine to niedościgniony wzór kruchych, wytrawnych placków z przepysznym nadzieniem i sosem śmietanowo-jajecznym. XVI wieczny przysmak francuskich arystokratów można jednak interpretować według uznania i składników dostępnych na rynku.

przepis na quiche

Nasz dzisiejszy quiche podamy ze szpinakiem, który powoli staje sie symbolem tego bloga.

*Quiche ze szpinakiem*

  • mąka pszennna - 30dag
  • masło - 16dag
  • jajka - 4 sztuk (2 ciasto, 2 masa szpinakowa)
  • woda - 3 łyżki
  • mozzarella tarta - 15dag
  • szpinak - 45dag
  • śmietana 200ml 30%
  • oliwa
  • czosnek - 4 ząbki
  • sól
  • pieprz

Mąkę przesiewamy na stolnicę a w górce tworzymy dołek na inne składniki. Wkrajamy do środka dobrze schłodzone masło i wbijamy 2 jajka. Szczypta soli, trzy łyżki wody i można ciasto wyrabiać. Robimy to szybko i intensywnie tak by ciepło naszych rąk nie zrobiło z ciasta papki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na dobre pół godziny.

przepis na quiche

Na łyżce oliwy podsmażamy 4 dobrze posiekane ząbki polskiego czosnku. Gdy pojawi sie charakterystyczny zapach wrzucamy na patelnię szpinak. Użyliśmy dziś mrożonego ale jeśli zdecydujecie się na  świeży, wrzućccie go na patelnię od razu z czosnkiem bez wstępnego jego podsmażania. Istnieje bowiem ryzyko, że  czosnek się przypali co spowoduje że potrawa będzie gorzka. Do uduszonego lekko ostudzonego szpinaku wlewamy wymieszaną z 2 jajkami śmietanę. Mieszamy dokładnie aż masa sie zagęści. Wszystko to na małym ogniu.

przepis na quiche

Formę do tarty smarujemy łyżką masła i posypujemy łyżką mąki. Zabezpieczy to nas przed przywieraniem gotowego quicha do formy. Łatwiej go później wyjąć. Wykładamy w niej przygotowane ciasto, które nakłuwamy gęsto widelcem. Zalewamy przygotowaną szpinakową masą. Na wierzch układamy kilka plastrów pomidora dla równowagi kolorów quicha i posypujemy tartą mozzarellą. 

przepis na quiche

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Patyczkiem pod koniec sprawdzamy brzegi ciasta czy są suche. Podajemy przystrojone szczypiorkiem lub dymką.

przepis na quiche

niedziela, 09 grudnia 2012

Czasami by człowiek zjadł coś słodkiego do popołudniowej kawki z żoną. Zachciało nam się ciasteczek i właśnie na nie jest dzisiejszy przepis. Kruche ciasteczka z cukrem pudrem lub gorzką czekoladą osłodziły nam zimowe popołudnie.

przepis na ciasteczka

Zapraszamy:

*Kruche ciasteczka*

  • 20 dag mąki pełnoziarnistej
  • 30 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 5 żółtek
  • 10 dag cukru pudru
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

Składniki zagniatamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Kula ciasta trafia do lodówki na pół godziny.

przepis na ciasteczka

Musimy rozwałkować kawałki ciasta na półcentymetrowy placek. Z pomocą ogólnie dostępnym foremek wycinamy z ciasta serduszka, gwiazdki, księżyce czy kwiatuszki. 

przepis na ciasteczka

Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 15-20 minut. Gdy wierzch ciastek się zarumieni oznaczać to będzie, że nasze słodkości są już gotowe. 

przepis na ciasteczka

Ostudzone ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem lub roztopioną w gorącej kąpieli czekoladą i podajemy do mlecznej kawy :)

przepis na ciasteczka

Pieczenie ciastek to także doskonała zabawa z dziećmi. Dawid coraz chętniej garnie się do kuchni. Gdy Ojciec piecze do obiadu przepyszne ziołowe ziemniaczki Dawid czatuje pod piekarnikiem z wielką kuchenną rękawicą. Daje znać w swoim stylu, że czas już do nich zajrzeć.

przepis na ciasteczka

Dziś zabrał się za wałkowanie ciasta i powiem Wam, że jak na dwulatka szło mu to całkiem zgrabnie. Pasja w oczach dzieciaka bezcenna. Myślę, że nasza przyszła synowa będzie miała z niego pociechę w kuchni.

piątek, 02 listopada 2012

Po zimowym incydencie ze śniegiem do kolan znów wróciła na dąbrowskie skwery jesień. Poranne przymrozki przycinają drzewom złote liście, a nam znów się zachciało czegoś słodkiego i jesiennego. Poprzedni jabłecznik zwany sypanym to ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Do upieczenia dzisiejszego jabłecznika konieczne jest trochę więcej pracy i składników ale... warto.

przepis na jabłecznik

*Jabłecznik z pianką*

  • mąka pszenna 2 i pół szklanki
  • jabłka 2kg
  • kostka masła 200g
  • 5 jajek
  • cukier puder - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • cukier 12 łyżek
  • bułka tarta
  • cynamon
  • blaszka prostokątna 32x21x6 cm

Najpierw przygotowujemy kruche pod nasz jabłecznik. Mąkę zagniatamy z masłem i żółtkami pięciu jaj. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto długo i dokładnie. Blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą wypełniamy szczelnie ciastem. Tak przygotowaną wkładamy do pieca na 15 minut. W temperaturze 180 stopni ciasto podpiekamy.

przepis na jabłecznik

W tym czasie przygotowujemy jabłka. Umyte i obrane ze skóry antonówki lub inne idealne do ciast jabłka ścieramy na największych oczkach tarki. Jabłka należy chwilę podsmażyć z cynamonem i 2 łyżeczkami cukru. Tak przygotowany owocowy wkład układamy na wyjętym z pieca kruchym. 

przepis na jabłecznik

Pozostało nam zrobienie pysznej pianki. Białka użytych w kruchym jajek ubijamy z odrobiną soli. Gdy piana zacznie sztywnieć dodajemy 12 łyżek cukru i ubijamy dalej. Gdy cukier się w pianie rozpuści wykładamy ją na jabłeczniku. Blaszka trafia z powrotem do pieca na około 20 minut. Ciasto najlepiej podawać dobrze ostygnięte. Na piance możę się pojawić charakterystyczne słodka rosa.

 


niedziela, 17 czerwca 2012

Było ciasto kruche z truskawkami , nie może zabraknąć także jej bardziej wypasionej wersji. Ciasto kruche z owocami i przepyszną kisielową pianką jest kolejnym przepysznym deserem zarezerwowanym do późno-wiosennej i letniej kawy. Tym razem Mamuśka wzniosła się ponad szczyty cukierniczego fachu by zadowolić nas i naszą kochaną ciocię Anię :)

przepis na kruche z owocami

Przepis na kruche będzie się różnić od tego, które użyliśmy podczas przygotowywania podstawy do poprzedniego deseru. Do przygotowania kruchego potrzebujemy:

*Ciasto kruche*

  • 4 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag dobrego masła
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany 
  • blaszka prostokątna o wymiarach dna: 32x21cm i wysokości 6cm

przepis na kruche z owocami

Składniki na ciasto zagniatamy na stolnicy do uzyskania elastycznej masy. Dzielimy ją na dwie części. Mniejszą i większą. Mniejsza trafia do lodówki lub zamrażalnika by stwardnieć. Większa trafia na wysmarowaną resztką masła i wysypaną bułką tartą blaszkę. Nadszedł czas na przygotowanie owocowej mieszanki.

*Owocowy mix*

  • pół kilo truskawek
  • 10 dag jagód

Oczywiście skład owocowego wkładu zależy tylko i wyłącznie od naszej inwencji i możliwości. Świeże polskie truskawki jeszcze są w sklepach dostępne więc korzystamy ile się da. Jagody co prawda można w sklepie kupić ale nie ma jak polskie owoce. Nasze jagody czekały całą jesień i zimę w zamrażalce na ten dzień :) Umyte owoce trafić muszą na nasze kruche jeszcze nie upieczone ciasto. Na wierzch należy wyłożyć kisielową pyszna pianę. Do uzyskania piany potrzebujemy:

*Kisielowa piana*

  • białko 4 jaj
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 1 kisiel owocowy z cukrem
  • odrobina soli

Białka ubijamy z odrobiną soli. Gdy piana zacznie powoli sztywnieć dodajemy cukier waniliowy i kisiel. Ubijamy dalej aż po odwróceniu miseczki piana wbrew prawom fizyki nie spadnie nam na podłogę. Pianę wykładamy na naszym cieście z owocami. Mniejszą część kruchego wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na wierzch ciasta. Rozgrzany do 200 stopni piekarnik już czeka na nasze ciasto. Pieczemy je około 30 minut lub do czasu gdy wierzch ciasta stanie się pięknie złocisty. 

przepis na kruche z owocami

Życzymy smacznej kawy z ciastem i zapraszamy do polubienia oraz komentowania wpisów  na naszej facebookowej stronie internetowej: familijny

 

 
1 , 2