| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ciasta kruche

niedziela, 25 września 2016

Dawno dawno temu jadłem to pyszne ciasto gdzieś w resturacji. Przeglądając przepisy z książki kulinarnej dołączonej do Thermomix'a od razu tarta jabłkowa rzuciła mi się w oczy. Musiała się w związku  z tym pojawić na stole. Doskonały deser, a że mamy akurat jesień...

przepis na tartę Thermomix

*Tarta jabłkowa*

  • masło - 75g + trochę do formy
  • mąka pszenna - 150 g + odrobina do podsypania
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki lub 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • woda 50g
  • jabłka - 1kg - najlepszy gatunek do szarlotek to polska złota reneta
  • cukier - 30g
  • masło - 10g

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza. Formę do tarty o średnicy 26cm natłuszaczamy odrobiną masła i opószamy mąką.

Do naczynia miksującego wkładamy masło, mąkę, sól, cukier waniliowy i wodę. Ustawiamy na panelu odpowiednie parametry: czas - 20 sekund, obroty - 4. Mieszamy ciasto na tartę. Zaletą Thermomix w przypadku ciast kruchych jest brak praktycznie kontaktu ciasta z rękami co gwarantuje jego jakość bo ręce i zbyt długie wyrabianie ogrzewają ciasto. To natomiast nie wpływa dobrze na jego strukturę już po wypieczeniu. 

Po wyrobieniu stosujemy mały trick pozwalający ciastu odejść od noży Thermomix'a. Ustawiamy na panelu parametry: czas - 10 sekund, obroty - 2 i uruchamiamy obroty wsteczne. Ciasto przekładamy na kuchenny blat oprószony mąką i rozwałkowujemy cieniutko z pomocą wałka. Wykładamy ciastem blaszkę, odcinamy resztki z krawędzi formy do tarty. Ciasto jest cieniutkie i nie potrzebuje wstępnego pieczenia.

przepis na tartę Thermomix

Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Kroimy jabłuszka w cieniutkie plasterki i układamy na cieście w kształ rozety. Całość posypujemy cukrem pudrem układając na wierzchu małe kawałeczki masła. Pieczemy ciasto 30-35 minut aż jabłka nabiorą złotego koloru. POdajemy na ciepło  zlodami waniliowymi lub na zimno z cukrem pudrem.

 

wtorek, 16 sierpnia 2016

Z inspiracji sąsiadów na naszym stole pojawiła się pyszna tarta porowa. Nawet ja, który za wytrawnymi tartami nie przepadam skusiłem się i nie żałuję.

przepis na tartę

*Tarta porowa*

  • mąka pszenna - 300g
  • masło - 200g (zimne)
  • jajko - 1 sztuka
  • por
  • boczek - 30 dag
  • śmietana 30% - 200ml
  • jajko - 1 sztuka
  • gałka muszkatałowa
  • czosnek polski - 2 zabki
  • pieprz
  • sól
  • pomidor
  • ser pleśniowy lazur

Mąkę z jakiem i zimnym masłem zagniatamy szybko na ciasto. Formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.

przepis na tartę

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiane skwarki. Zdejmujemy boczek na talerzyk i na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekany por. Dorzucamy boczek i dusimy chwilkę.

przepis na tartę

Ciasto rozkładamy na  blaszce do tarty. Podnosimy brzegi i całość gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy blaszkę.

przepis na tartę

Wykładamy na cieście farsz porowo-boczkowy. Zalewamy farsz śmietaną rozbełtaną z jajkiem i doprawioną przeciśniętym czosnkiem.

przepis na tartę

Na wierzchu układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszonym lazurem. Sera ile kto lubi. 

przepis na tartę

Zapiekamy całość 30 minut w 200 stopniach.

przepis na tartę

Smacznego.

niedziela, 13 września 2015

Dawno nie piekliśmy ciast. Pora to zmienić tym bardziej, że Polska wybuchła pysznymi śliwkami. Szukając przepisu na inne niż zwykle kruche ciasto trafiliśmy do słynnej już "Kuchni Doroty". Zaprezentowana tam tarta z budyniem i śliwkami tak nas urzekła, że postanowiliśmy przepis pani Doroty powtórzyć. Muszę powiedzieć, że pomysł z krupczatką wręcz pierwszorzędny. Chyba już inaczej kruchego do słodkiej tarty robić nie będziemy.

przepis na tartę ze śliwkami

*Tarta z budyniem i śliwkami*

  • śliwka węgierka - 500g
  • budyń śmietankowy z cukrem
  • mleko - 1 i 1/2 szklanki
  • żółtko 
  • zimne masło - 100g
  • mąka krupczatka - 200g
  • cukier - 1/2 szklanki
  • sok z pomarańczy - 3 łyżki
  • sól - szczypta

 

Do malaksera wrzucamy składniki na kruche czyli zimne masło, mąkę, sól, cukier i całość mieszamy. Dolewamy sok z pomarańczy. Po chwili wyciągamy ciasto na przesypaną mąkę stolnicę i szybko formujemy kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na pół godziny.

W międzyczasie możemy przygotować budyń według przepisu z opakowania ale używamy 1,5 szklanki mleka. Gdy budyń ostygnie dodajemy żółkto jaja i intensywnie całość mieszamy.

przepis na tartę ze śliwkami

Metalową formę do tarty smarujemy masłem i pruszymy bułką tartą. Rozkładamy w niej wyjęte z lodówki ciasto. Gęsto nakłuwamy widelcem i całą formę wkładamy na godzinę do zamrażalnika.

przepis na tartę ze śliwkami

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Po godzinie wyjęte z zamrażalnika ciasto przekładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy ciasto i wylewamy do środka budyń oraz układamy śliwki. Forma trafia spowrotem do pieca i tam już zostaje na około 35 minut. Po tym czasie pyszny deser jest gotowy do podania na przykład z doskonałym domowym latte.

środa, 11 marca 2015

Połączenie łososia i szpinaku przerabialiśmy już kilka razy ale poniższa tarta jest chyba najlepszym sposobem na poznanie i zasmakowanie w tym kulinarnym kolażu. Pyszne delikatne kruche ciasto z przepisu Jakubiaka i doskonały w smaku farsz serowego szpinaku połączonego z łososiem i mozzarellą. Dla mnie najlepsza wytrawna tarta jaką w życiu jadłem.

przepis na tartę

*Tarta z łososiem i szpinakiem*

  • mąka pszenna - 300g
  • masło zimne - 200g
  • jajko - 1 sztuka
  • szpinak - 450 g
  • ser pleśniowy (blue, lazur) - 100 g
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • śmietana gęsta 18% - 3 łyżki
  • łosoś świeży - 300 g
  • ser mozzarela - 1 kulka z zalewy

Makę sypiemy na stolnicę. Robimy kopczyk i wgłębienie na jajko. Kroimy w plastry zimne masło i całość siekamy nożem. Zagniatamy ciasto szybko by ciepło dłoni nie rozpoczeło procesu uwalniania glutenu. Odkładamy do lodówki kulkę ciasta na około 20 minut.

przepis na tartę

przepis na tartę

Łososia kroimy w kostkę i opruszamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażamy kawałki z każdej strony na oliwie lub roślinnym oleju. Mięso łososia ma się jedynie zamknąć i zrumienić. 5 minut wystarczy dopiecze się już na cieście.

przepis na tartę

Siekamy drobno czosnek i wrzucamy go na rozgrzane kilka kropel oliwy lub roślinnego oleju. Gdy zacznie intensywnie pachnieć dodajemy na patelnię szpinak. Dusimy całość chwilę i dodajemy rozdrobniony w palcach ser pleśniowy i śmietanę. Doprawiamy całość pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dusimy całość kilka minut po rozpuszczeniu się kawałków sera.

przepis na tartę

Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy wyjętym z lodówki ciastem. Nakłuwamy widelcem. Bardzo gęste nakłucia powodują, że nie trzeba dopiekać tej tarty z obciążeniem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celcjusza przez 12 minut.

przepis na tartę

Wyjętą tartę z piekarnika wypełniamy farszem ze szpinaku. Układamy na tym kawałki łososia, a na wierzch dajemy pokrojoną w plastry mozzarellę. Pieczemy ponownie około 25 minut w 200 stopniach. Po tym czasie będzie gotowa do podania.

przepis na tartę

Smacznego!

sobota, 14 lutego 2015

Idąc za wątróbkowym ciosem przygotowaliśmy niedawno tartę z wątróbką, którą jakiś czas temu polecał na antenie Kuchni+ lubiany przez nas pan Jakubiak. Tartę poleciła nam również sąsiadka (pozdrawiamy) i napiszę tak: ciekawe kulinarne doświadczenie. Ktoś kto lubi wątróbkę polubić powinien też poniższą tartę.

przepis na tartę

*Tarta z wątróbką wg Jakubiaka*

  • wątróbka drobiowa - 500 g
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • pomidorki cherry - 150 g
  • kapary - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • suszone morele - garść
  • estragon
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • śmietana 18% - 500 ml
  • jajko - 3 sztuki
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • mąka pszenna - 300 g
  • masło zimne - 200 g
  • jajko

 

Składniki na ciasto siekamy na stolnicy nożem i szybko zagniatamy. Ważne by ciepło naszych rąk nie ogrzało ciasto bo tarta może się nie udać. Kulkę ciasta owijamy w folię i odkładamy na 20 minut do lodówki.

Czas zabrać się za farsz tarty. Na maśle szklimy cebulę dorzucając chwilę później na patelnię, pokrojoną wątróbkę, posiekany czosnek i pomidorki koktailowe przekrojone na połówki. Do farszu dodajemy jeszcze rozdrobnione morele i kapary. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Smażymy dodając pod koniec estragonu, który jest przyprawą idealną do drobiowej wątróbki.

Formę do tarty smarujemy masłem i rozkładamy w niej wyjęte z lodówki ciasto. Róbcie to szybko by tak jak przy jego wyrabianiu. Nakłuwamy ciasto widelcem. Jeśli po nakłuwacie ciasto bardzo gęsto odpadnie konieczność jego podpiekania z użyciem obciążenia w postaci fasoli lub grochu. Ciasto nam się dzięki dużej ilości dziurek nie podniesie. Tak przygotowaną tartę podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.

przepis na tartę

Na podpieczone ciasto wystarczy już tylko wyłożyć wątróbkowy farsz. Ulożyć plastry ziemniaków. Zalać sosem przygotowanym z jajek i śmietany doprawionym solą i pieprzem. Zasypać estragonem i zapiec około 30 minut w piekarniku. Tartę podajemy z sosem czosnkowym ale ja następnym razem wybiorą żurawinę.

sobota, 11 października 2014

Jesień w pełni więc nie może zabraknąć na blogu nowej szarlotki. Kilka jabłeczników już na naszym blogu znajdziecie. Zapraszam do sekcji ciast po doskonałe przepisy na pyszne słodkości. Ten przepis jednak powalił mnie na kolana. Ciacho jest przepyszne i zniknęło ze stołu w godzinę po upieczeniu. Na chwilę tylko wyszedłem z kuchni by po powrocie stwierdzić z żalem, że więcej nie zjem... Szarlotka na kruchym jest doskonała i ma tylko jedną wadę. Szybko znika...

przepis na szarlotkę

*Szarlotka na kruchym*

  • szara reneta - 2 kg
  • cynamon - 3 łyżeczki
  • cukier - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • masło - 100 g
  • maka pszenna - 200 g
  • cukier - 50 g
  • zimna woda - 3 łyżki
  • cukier puder
  • forma do tarty - 26 cm średnicy

Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i przesmażamy dodając cukier, cynamon i cukier waniliowy. Składniki na ciasto zagniatamy szybko pamiętając by masło do ciasta użyte było mocno chłodne. Zagniecioną kulę owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.

przepis na szarlotkę

Po 20 minutach rozkładamy ciasto na wysmarowanej masłem (to co nam na papierze zostało wystarczy) i obsypanej bułką tartą formie do tarty. Tworzymy palcami na brzegach charakterystyczny boczek. Nakłuwamy cała powierzchnię widelcem. Rozkładamy na formie papier do pieczenia i wysypujemy na niego fasolę lub groch jako obciążenie. Podpiekamy ciasto około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i wsadzamy do pieca ponownie na około 5 minut aż się ciasto zarumieni.

przepis na szarlotkę

Zarumienione ciasto już tylko czeka na jabłeczny wkładzik. Wypełniamy formę nim szczelnie i pieczemy całość 35 minut w tej samej temperaturze co wcześniej. Z części ciasta można zrobić charakterystyczną dla amerykańskiej (choć pewnie nie tylko) kuchni kratę. W sumie ładnie to wygląda.

przepis na szarlotkę

Posypujemy po ostygnięciu całość cukrem pudrem i podajemy na przykład z lodami waniliowymi... się rozmarzyłem. Trzeba znów jabłek polskich pysznych kupić....i wcale nie na złość Putinowi tylko dlatego, że są doskonałe.

 

 

piątek, 06 czerwca 2014

Jako dziecko nie przepadałem za rabarbarem. Moje dzieciństwo przypada na trudny okres początków lat 80'. Koniec "złotej" epoki Gierka i początek końca realnego socjalizmu. Rabarbar jakoś mi się właśnie z tym kojarzy, a to nie jest dobre skojarzenie. Puste półki, czołgi oraz gaz na ulicach i kompot z rabarbaru...

przepis na kruche ciasto

Czas pozbyć się rabarbarowej traumy. Roślina ta wcale nie jest symbolem powszechnej w tamtym okresie kulinarnej biedy. Wyraźny smak i naturalna kwasowość czynią z rabarbaru (rzewień) doskonały dodatek do ciast. Przedstawiamy Wam ciasto kruche z rabarbarem.

*Ciasto kruche z rabarbarem*

  • 4 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag dobrego zimnego masła
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany 
  • blaszka prostokątna o wymiarach dna: 32x21cm i wysokości 6cm

Piana owocowa

  • białko 4 jaj
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 1 kisiel owocowy z cukrem
  • odrobina soli

Składniki na ciasto łączymy ze sobą na końcu dodając pokrojone w kosteczki zimne masło. Wyrabiamy energicznie i niezbyt długo. Ciasto nie może rozgrzać się za bardzo ciepłem naszych dłoni. Gotową masę zawiniętą w folię spożywczą lub aluminiową odkładamy na pół godziny do lodówki.

Łodyżki rabarbaru pozbawiamy stwardniały końcówek i kroimy w wygodne kawałki. Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na dwie części - jedną wyraźnie mniejszą. Większą rozkładamy na blaszce i nakłuwamy widelcem, a mniejszą odkładamy spowrotem do lodówki. Blaszka powinna być wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Można też użyć papieru do pieczenia. Na ciasto rozkładamy równomiernie kawałki rabarbaru.

przepis na kruche ciasto

Czas przygotować owocową pianę. Ubijamy z pomocą szczypty soli białka jaj na pianę. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy powoli cukier waniliowy i kisiel owocowy. Ubijamy pianę na sztywno. Rozkładamy ją wtedy na ciasto. Wyjęty mniejszy kawałek kruchego ciasta ścieramy na wierzch.

Ciasto piwinno się piec w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez 30 minut. Kolor kruszonki da nam znać, że ciasto powinno być gotowe.

 

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Pyszne kruche minirogaliki z marmoladą, które upiekła Aneta niezbyt długo cieszyły nasze podniebienie. Coś mi się wydaje, że kolejny ich wypiek nastąpi szybko i nie z tak małej ilości składników. Genialne ciasteczka do kawy lub porannej herbaty z cytryną.

przepis na ciasteczka

*Mini rogaliki z marmoladą*

  • mąka pszenna - 350 g
  • masło - 200 g
  • cukier puder - 1/4 szklanki
  • żółtka jaj - 2 sztuki
  • śmietana gęsta - 1 łyżka
  • sól
  • marmolada

 

Mąkę przesiewamy i dodajemy pokrojone chłodne masło. Dosypujemy do miski cukier puder (użyliśmy trzcinowego), żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy szybko ciasto by go nie zagrzać za bardzo ciepłem naszych dłoni i zawijamy gotowe w folię spożywczą. Tak zapakowaną kulę chłodzimy w lodówce. Myślę, że półtorej godziny to wystarczający czas. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Cienki placek powinien być większy niż okrągły talerz, na podstawie którego wytniemy z ciasta koło. Tak przygotowaną formę kroimy podobnie jak pizzę na 8 trójkątów.

przepis na ciasteczka

Tuż nad podstawą każdego trójkąta układamy łyżeczkę marmolady. Zwijamy trójkąty,  a ich rożki zaginamy aby ciastko nabrało kształtu rogalika. Chyba niedługo odpalę kanał na You Tube bo opisać niektórych czynności nie sposób :)

Przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy rogaliki w temperaturze 190 stopni Celcjusza około 20 minut tak aż się ciasteczka zrumienią. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.

przepis na ciasteczka

Jak to powiedziała moja mama będąca u nas z wizytą: "Adam schowaj te ciastka bo zjem wszystkie" .. he he to prawda: poprostu rozpływają się w ustach. 

 

piątek, 24 maja 2013

Francuski quiche lorraine to niedościgniony wzór kruchych, wytrawnych placków z przepysznym nadzieniem i sosem śmietanowo-jajecznym. XVI wieczny przysmak francuskich arystokratów można jednak interpretować według uznania i składników dostępnych na rynku.

przepis na quiche

Nasz dzisiejszy quiche podamy ze szpinakiem, który powoli staje sie symbolem tego bloga.

*Quiche ze szpinakiem*

  • mąka pszennna - 30dag
  • masło - 16dag
  • jajka - 4 sztuk (2 ciasto, 2 masa szpinakowa)
  • woda - 3 łyżki
  • mozzarella tarta - 15dag
  • szpinak - 45dag
  • śmietana 200ml 30%
  • oliwa
  • czosnek - 4 ząbki
  • sól
  • pieprz

Mąkę przesiewamy na stolnicę a w górce tworzymy dołek na inne składniki. Wkrajamy do środka dobrze schłodzone masło i wbijamy 2 jajka. Szczypta soli, trzy łyżki wody i można ciasto wyrabiać. Robimy to szybko i intensywnie tak by ciepło naszych rąk nie zrobiło z ciasta papki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na dobre pół godziny.

przepis na quiche

Na łyżce oliwy podsmażamy 4 dobrze posiekane ząbki polskiego czosnku. Gdy pojawi sie charakterystyczny zapach wrzucamy na patelnię szpinak. Użyliśmy dziś mrożonego ale jeśli zdecydujecie się na  świeży, wrzućccie go na patelnię od razu z czosnkiem bez wstępnego jego podsmażania. Istnieje bowiem ryzyko, że  czosnek się przypali co spowoduje że potrawa będzie gorzka. Do uduszonego lekko ostudzonego szpinaku wlewamy wymieszaną z 2 jajkami śmietanę. Mieszamy dokładnie aż masa sie zagęści. Wszystko to na małym ogniu.

przepis na quiche

Formę do tarty smarujemy łyżką masła i posypujemy łyżką mąki. Zabezpieczy to nas przed przywieraniem gotowego quicha do formy. Łatwiej go później wyjąć. Wykładamy w niej przygotowane ciasto, które nakłuwamy gęsto widelcem. Zalewamy przygotowaną szpinakową masą. Na wierzch układamy kilka plastrów pomidora dla równowagi kolorów quicha i posypujemy tartą mozzarellą. 

przepis na quiche

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Patyczkiem pod koniec sprawdzamy brzegi ciasta czy są suche. Podajemy przystrojone szczypiorkiem lub dymką.

przepis na quiche

niedziela, 07 kwietnia 2013

Gdyby przeprowadzić sondę pod tytułem "Jakie ciasta uwielbiasz?" przypuszczam, że w odpowiedziach powtarzały by się słowa - czekoladowe, z budyniem lub jabłeczniki. W każdym bądź razie jabłecznik to w naszym domu podstawowe ciasto do kawy. Poniższy przepis na jabłecznik z budyniem łączy w sobie wszystkie wspomniane wyżej smaki.

przepis na jabłecznik

Pyszne kakaowe kruche ciasto, gęsty waniliowy budyń i idealne do ciast złote renety w jednym pysznym kęsie. Pychota jak sie patrzy.

*Jabłecznik z budyniem*

  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • margaryna do pieczenia - 1,5 kostki
  • kakao - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • żółtka jaj - 4 sztuki
  • złota reneta - 1 kg
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • mleko - 750ml
  • bułka tarta
  • sól
  • blaszka prostokątna 32x21x6 cm

 

Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszane suche składniki łączymy z pomocą posiekanego zimnego tłuszczu i żółtek. Zagniatamy ciasto nie wyrabiając go zbyt długo. Nasze dłonie szybko je ogrzeją i ciasto nam się będzie kleić. Uzyskaną masę dzielimy na dwie części. Jedna trafi do lodówki druga do zamrażalnika. 

przepis na jabłecznik

Przygotowujemy blaszkę smarując ją pozostałym na papierze tłuszczem i wysypując bułka tartą tak by przywarła na dnie i do połowy boków. Wykładamy w blaszce wystudzone przez około 10 minut w lodówce ciasto. Szybko by nie zagrzać ciasta, rozprowadzamy go na dnie blachy. Rozprowadzone ciasto posypujemy bułką tartą aby soki z jabłek i budyń nie przemoczyły kruchego spodu.

przepis na jabłecznik

Na tak przygotowany spód trafią pokrojone w plastry lub kostkę jabłka. Całość zalewamy przygotowanym na 750ml mleka   budyniem waniliowym (2 opakowania). Pozostało już jedynie zetrzeć na wierzch drugą część ciasta, która zmroziła się w zamrażalniku. Dzięki temu łatwiej się ciasto na tarce zetrze. 

przepis na jabłecznik

Pieczemy jabłecznik około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu niech sobie ciasto odpocznie aby budyń ponownie stężał. Najlepszy jabłecznik z budyniem jest na drugi dzień gdy kruche ciasto delikatnie zmięknie, a aromat jabłek połączy się z wanilią budyniu.

 
1 , 2