| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: rzodkiewka

piątek, 26 lipca 2013

Smaczna muffinka nie musi być słodka oblana czekoladą lub wypełniona po brzegi pysznym budyniem. Wytrawne muffinki także mają swój kulinarny urok - dodatek dojrzewającego sera jedynie ten urok podkreśli.

przepis na muffinki

*Wytrawne muffiny serowe*

  • mąka pszenna - 450 g
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 250 ml
  • proszek do pieczenia - 2 i pół łyżeczki
  • olej - 125 ml
  • ser dojrzewający twardy - 100 g
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

W misce należy połączyć suche składniki, dodać szczyptę soli, pieprzu i suszonej bazylii. W drugiej misce łączymy skłądniki mokre czyli olej, mleko i jajka. Uzyskany płyn wlewamy do suchych skłądników i dokładnie mieszamy na gładką masę.

Wypełniamy ciastem foremki do muffinek w 3/4 wysokości. Do każdej dodaj kilka pokruszonych kawałeczków dojrzewającego sera. Pieczemy muffinki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut.

przepis na muffinki

Świeżutkie muffinki pałaszowaliśmy z posiekaną bardzo drobno i wymieszaną ze śmietaną rzodkiewką. Zdania w naszym domu na temat wytrawnych muffinek są podzielone. Mimo tego, że jestem niepoprawnym łasuchem tak podane ciastka bardzo mi smakowały.