| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: żurawina

wtorek, 20 stycznia 2015

Dawno nie piekliśmy ciasteczek. Okazja się nadarzyła i znów dom wypełnił się zapachem pieczonego ciasta i owoców. Doskonałe, czekoladowe ciasteczka z żurawiną. Oczywiście jak to zwykle bywa było ich za mało. Tak było pysznie...

przepis na ciasteczka

*Ciasteczka z żurawiną*

  • mąka pszenna - 150 g
  • płatki owsiane - 75 g
  • masło - 125 g
  • cukier trzcinowy - 100 g
  • jajko - 1 sztuka
  • aromat waniliowy - kilka kropel
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • żurawina - 75 g
  • orzechy laskowe - 60 g
  • gorzka czekolada - 150 g

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i płatkami owsianymi. Uwaga! Płatki nie powinny być błyskawiczne. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.

przepis na ciasteczka

Łączymy obie masy dodając startą czekoladę, posiekane orzechy i suszoną żurawinę. Wyrabiamy całość rękami dodając kilka kropel aromatu waniliowego. Gotowe ciasto wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.

przepis na ciasteczka

Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy je dłonią. Układamy na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka około 15 minut.

przepis na ciasteczka

Gorące nadal będą miękkie i dopiero po wystudzeniu stwardnieją i staną się kruche i chrupiące.

piątek, 29 marca 2013

Kolejny świąteczny przepis. Tym razem na śledzie. Bez śledziowych sałatek sobie żadnych świąt nie wyobrażam. Tradycyjne śledzie w oleju urozmaiciliśmy w tym roku żurawiną i goździkami. Słodycz żurawiny zdziałała cuda - tak przygotowane śledzie są pyszne!

przepis na śledzie

*Śledzie z żurawiną*

  • śledzie a'la Matias - 60 dag
  • żurawina suszona - 15 dag
  • cebula - 4 szt
  • olej
  • goździki 
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • liść laurowy

 

Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Długość moczenia zależy od tego jak słone kupimy filety i jaki smak preferujemy. Słyszałem, że śledziki moczą się czasami nawet całą noc. My ten proces przyspieszamy maksymalnie. Co jakiś czas podmieniając zimną wodę. W maksymalnie 45 minut śledzie będą gotowe do dalszej obróbki.

przepis na śledzie

Cebulę siekamy drobniuteńko, a żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut. Filety śledziowe kroimy na mniejsze, wygodne kawałki. W litrowym słoiku układamy składniki warstwami.Cebulka - żurawina - 3 goździki - kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego - liść laurowy - śledzie i tak aż wypełnimy słoik.

przepis na śledzie

Na koniec powoli zalewamy śledzie olejem i odstawiamy zakręcony słoik do lodówki na dobę lub dwie. 

sobota, 14 lipca 2012

Siostra z Mamuśką się relaksują nad zalewem żywieckim. Szereg atrakcji związanych z wakacyjnym weekendem ominął mnie niestety. Jak sobie pomyślę, że moje piękne delektują się smażoną rybą, oscypkiem z grilla, czystym powietrzem i przepięknymi widokami naszych polskich gór, to łza się Ojcu w oku kręci. Jakoś trzeba było ów smutek ukoić.  Dziewczyny pochłaniają oscypki - Ojciec sobie więc wsunie wieczorkiem opiekany camembert z selerowymi frytkami. Dodatek sałaty w sosie balsamicznym pomoże mi już zupełnie odgonić tęsknotę ;)

Do przygotowania kolacji słomianego wdowca potrzebujemy:

*Ser camembert opiekany*

  • 1 sztukę sera camembert - wybrałem na dziś Turka z zielonym pieprzem
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej roślinny

 

*Frytki selerowe*

  • Średni seler
  • olej roślinny

 

Przepis na mieszankę sałat w sosie balsamicznym podaję w kolejnym wpisie. Ser moczymy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Opiekamy go na głębszej patelni w roślinnym oleju. Trwa to zaledwie kilka minut. Wystarczy by bułka tarta stworzyła nam odpowiedniej jakości złotą skórkę. Seler obieramy i kroimy na frytki. Smażymy na oleju z pomocą koszyczka do frytek aż nabiorą równie pięknego koloru jak skórka naszego sera. 

Ser podajemy z dodatkiem żurawiny. Przepyszne i proste danie gotowe w 20 minut. Ser rozpływa się na talerzu i w naszych ustach. Jeszcze tylko zimne piwo i wieczór bez tradycyjnego domowego gwaru nie musi być wcale taki zły.


niedziela, 24 czerwca 2012

Kotlety  z piersi kurczaka wyparły ostatnimi czasy tradycyjny schabowy z niedzielnych polskich obiadów. Miękkość mięsa i jego niska kaloryczność spowodowały zapewne tak dużą popularność. Wszelakiej formy devolaye zagościły na obiadowych stołach powodując o producentów wieprzowinki palpitację serca. Któż jeszcze pamięta smak prawdziwego schaboszczaka z kostką ? Chyba tylko nasi rodzice.


przepis na kotlety z piersi kurczaka

 

No cóż - trzeba się przyzwyczaić do ewolucji w menu polskiej rodziny. To nie znaczy jednak, że musimy jeść owe kotlety ciągle takie same. Dziś prezentujemy Wam prosty sposób na uatrakcyjnienie zwykłego  kotleta z piersi kurczaka z pomocą farszu pieczarkowo-paprykowego. Chociaż  to chyba złe słowo. Farsz  przecież trafia do mięsa,  a tym razem trafi na mięso :)

Do przygotowania potrzebujemy:

*Kotlet z kurczaka*

  • 3 piersi z kurczaka pojedyncze
  • płatki owsiane
  • papryka słodka suszona
  • tymianek suszony
  • jajko
  • olej rzepakowy

 

*Marynata*

  • mleko
  • czosnek
  • sól 
  • pieprz

 

*Farsz pieczarkowy*

  • 40 dag pieczarek
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • łyżka masła
  • pieprz
  • sól

 

przepis na kotlety z piersi kurczaka

 

Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem i moczymy kilka godzin w marynacie przygotowanej z mleka, utartego czosnku i przypraw. Mleko spowoduje, że mięso piersi kurczaka będzie nam się w ustach rozpływać, a czosnek da swój mocny aromat.

Na przygotowanym talerzyku należy rozbełtać widelcem jajko i moczymy w nim nasze kotlety. Panierujemy piersi w w mieszance płatków owsianych, słodkiej papryki i tymianku. Smażymy na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju rzepakowego do uzyskania złotego koloru.


przepis na kotlety z piersi kurczaka

 

W międzyczasie przygotować musimy farsz który trafi pod koniec na dosmażające się kotlety. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i smażymy je w maśle na patelni dodając pieprz i sól. Gdy pieczarka puści pierwsze soki dodajemy drobno krojoną paprykę czerwoną i żółtą. Nie można papryki przesmażyć ponieważ lubi gorzknieć poddana zbyt długiej obróbce termicznej. Gdy wyłączymy pod patelnią ogień dodajemy żółty ser, który nam farsz pięknie zagęści i połączy jego składniki.Farsz układamy na dosmażających się już kotletach z piersi kurczaka. 


przepis na kotlety z piersi kurczaka

 

Kotlety możemy podawać z żurawiną która jest  świetnym dodatkiem do mięs wszelakich. Nie wspomnę już o magicznych wręcz właściwościach tego owocu dla naszego zdrowia. Cierpko-słodki smak idealnie współgra z paprykowym smakiem farszu na naszych kotletach z piersi kurczaka.

 

Polecamy i życzymy smacznego !